Рішення
від 29.12.2023 по справі 300/3456/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" грудня 2023 р. справа № 300/3456/22

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Біньковської Н.В.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка про визнання протиправним і скасування рішення,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка, політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка, відповідно до змісту якого просить: визнати протиправним та скасувати рішення зборів Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 30.01.2022, викладене у протоколі зборів від 30.01.2022, про внесення пропозиції керівному органу політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 за народною ініціативою; визнати протиправним та скасувати рішення №1 ХХVI з`їзду політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 10.08.2022 Про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 .

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду закрито провадження в частині позовних вимог про визнання протиправним та скасування рішення зборів Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 30.01.2022, викладене у протоколі зборів від 30.01.2022, про внесення пропозиції керівному органу політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 за народною ініціативою.

Після закриття провадження у справі в частині позовних вимог, суд розглядає справу в частині позовних вимог про визнання протиправним та скасування рішення №1 ХХVI з`їзду політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка від 10.08.2022 Про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 .

На обгрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначає, що за результатами місцевих виборів, які відбулися 25.10.2020, був обраний депутатом Болехівської міської ради Калуської району Івано-Франківської області за виборчим списком політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 . 18.08.2022 на адресу Болехівської міської територіальної виборчої комісії надійшло клопотання від Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка, до якого було додано рішення №1 XXVI з`їзду політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка від 10.08.2022 «Про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 за народною ініціативою». Позивач стверджує, що всі висловлені на зборах Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 звинувачення на його адресу є необгрунтованими і не можуть слугувати підставами для прийняття рішення про відкликання його як депутата Болехівської міської ради і викликані особистою неприязню до нього голови депутатської фракції УДАР. Вважає, що незаконність рішення зборів Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 27.01.2022 тягне за собою незаконність рішення з`їзду політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 10.08.2022 за №1. Також позивач зазначає, що через порушення політичною партією УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка гарантій, передбачених ст.48 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», а саме права бути присутнім при розгляді керівним органом політичної партії звернення місцевої організації політичної партії питання про його відкликання, він був позбавлений можливості спростувати доводи, які були зазначені в протоколі зборів місцевої організації політичної партії від 27.01.2022 та довести відсутність передбачених законом підстав для його відкликання як депутата місцевої ради, хоча мав такий намір. Стверджує, що з метою завчасного отримання інформації про проведення з`їзду, регулярно моніторив сайт партії, також просив представників інших обласних організацій політичної партії «УДАР» попередити його про скликання з`їзду, однак таку інформацію не отримав. Просить позов задовольнити.

Політична партія УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка правом подання відзиву на позов не скористалася, будь-які докази на спростування позовних вимог не подала.

Відповідно до частини 6статті 162 КАС Україниу разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Перевіривши доводи позову, розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши в сукупності письмові докази, суд встановив наступне.

ОСОБА_1 був обраний депутатом Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області за виборчим списком політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 (а.с.21).

20.05.2021 утворено Депутатську фракцію Політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 у Болехівській міській раді в складі 2 депутатів ОСОБА_3 , ОСОБА_1 (а.с.57).

Голова депутатської фракції політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка у Болехівській міській раді звернувся до голови Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка із поданням про відкликання депутата Болехівської міської ради ОСОБА_1 (а.с.66).

Згідно витягу з протоколу зборів Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 30.01.2022 зборами внесено пропозицію вищому керівному органу політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 щодо відкликання депутата Болехівської міської ради 8 демократичного скликання Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 , обраного від політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 за народною ініціативою місцевою організації політичної партії на підставі п.3, п.4 і п.5 ст.37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (а.с.24).

Голова Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка звернувся 31.01.2022 до Болехівської міської територіальної виборчої комісії Калуського району Івано-Франківської області з повідомлення про те, що 30.01.2022 о 15:00 год. відбулися збори Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 з метою внесення пропозицій щодо відкликання депутатів місцевих рад (а.с.22, 69).

XXVI з`їздом політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 10.08.2022 «Про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 за народною ініціативою» ухвалено рішення №1 про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 за народною ініціативою (а.с.28).

Політична партія УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка повідомила Болехівську міську територіальну виборчу комісію Калуського району Івано-Франківської області про те, що з`їзд партії ухвалив рішення про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 за народною ініціативою. До вказаного листа додано рішення №1 XXVI з`їзду політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка від 10.08.2022 (а.с.72, 27).

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, що склались між сторонами, суд зазначає наступне.

Згідно з частинами 1, 2статті 2 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (надалі також - Закон №93-IV)депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, який відповідно доКонституції Україниі закону про місцеві вибори обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування на строк, встановленийКонституцією України. Депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу зобов`язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини - виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування.

Статтею 3 вказаного Законувизначено, що депутат місцевої ради є повноважним і рівноправним членом відповідної ради - представницького органу місцевого самоврядування. Депутат місцевої ради відповідно до цьогоЗаконунаділяється всією повнотою прав, необхідних для забезпечення його реальної участі у діяльності ради та її органів.

Частинами 1, 2статті 4 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»передбачено, що депутат місцевої ради набуває свої повноваження в результаті обрання його до ради відповідно доЗакону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Відповідно до пункту 1 частини 1статті 5 Закону №93-IV повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у разі його відкликання за народною ініціативою у встановленому цим Законом порядку.

Процедура відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою передбаченарозділом V Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

За приписамистатті 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» підставами для відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою можуть бути:

1) порушення депутатом місцевої ради положеньКонституції Україниі законів України, що встановлено судовим рішенням, яке набрало законної сили;

2) пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин обов`язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі, передбаченихстаттею 10 цього Закону;

3) невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням передвиборної програми місцевої організації політичної партії, від якої його обрано депутатом, чи програмі політичної партії, від місцевої організації якої його обрано;

4) невиконання депутатом місцевої ради передбаченихстаттею 16 цього Законузобов`язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними;

5) невходження депутата, обраного в багатомандатному виборчому окрузі, до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний, або припинення членства депутата місцевої ради у фракції.

Згідно з частиною 1статті 38 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою (не раніше ніж через рік з моменту набуття таких повноважень) мають місцева організація політичної партії, від якої його обрано депутатом, а також громадяни України, які є виборцями відповідного виборчого округу.

Частиною 9статті 38 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» визначено, що рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою місцевою організацією політичної партії, від якої його обрано депутатом, приймається на зборах (конференції) цієї організації, які проводяться у порядку, передбаченому статутом політичної партії. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів присутніх учасників (делегатів) зборів (конференції). Про дату, час і місце проведення зборів (конференції), на яких буде розглядатися питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, місцева організація політичної партії повідомляє засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах (конференції) визначає організатор заходу.

Відповідно до частини 2статті 39 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»:

у триденний строк після дня проведення зборів (конференції) місцевої організації партії, на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, така організація партії повідомляє територіальну виборчу комісію, яка встановила результати відповідних місцевих виборів, про факт проведення зборів (конференції). До повідомлення додається витяг з протоколу зборів (конференції), в якому зазначаються дата, місце проведення зборів (конференції), кількість їх учасників (делегатів), хід обговорення питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, результати голосування, зміст прийнятого рішення (абзац перший);

голова, а в разі його відсутності - заступник голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретар територіальної виборчої комісії на наступний день з дня одержання повідомлення про проведення зборів виборців чи зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, інформує депутата та місцеву раду (абзац другий);

протокол зборів (конференції), на яких було прийняте рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, місцевою організацією політичної партії надсилається політичній партії для розгляду питання про відкликання депутата місцевої ради її вищим керівним органом (абзац третій).

За приписами частини 7статті 41 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» вищий керівний орган політичної партії розглядає звернення територіальної виборчої комісії щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою чи протокол зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на якому прийнято рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, та приймає рішення про відкликання такого депутата за народною ініціативою або про відмову в задоволенні цієї пропозиції.

Рішення вищого керівного органу партії, прийняте відповідно до її статуту, передається до відповідної територіальної виборчої комісії, яка інформує про зміст рішення ініціативну групу (ч.8ст. 41 Закону №93-IV).

Відповідно до частини 9статті 41 Закону №93-IVна підставі рішення вищого керівного органу політичної партії про відкликання депутата, обраного шляхом висування місцевою організацією політичної партії, за народною ініціативою, а у разі якщо депутат був обраний шляхом самовисування, - на підставі свого рішення, передбаченого частиною п`ятою цієї статті, відповідна територіальна виборча комісія зобов`язана у порядку, передбаченомуВиборчим кодексом України, визнати обраним депутатом наступного за черговістю кандидата у депутати від місцевої організації політичної партії або призначити проміжні вибори депутата у відповідному багатомандатному виборчому окрузі.

Абзацом третім частини 1статті 48 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачено, що про дату, час і місце проведення зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на яких буде розглядатися питання про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою, місцева організація політичної партії письмово повідомляє депутата, щодо якого розглядатиметься відповідне питання. Такий депутат має право на гарантований виступ на зборах (конференції) до моменту прийняття відповідного рішення для пояснення своєї позиції. Неприбуття на збори (конференцію) депутата місцевої ради, який був належним чином повідомлений про них, не перешкоджає розгляду питання про внесення пропозиції щодо його відкликання за народною ініціативою.

Депутат місцевої ради має право бути присутнім під час розгляду вищим керівним органом політичної партії звернення територіальної виборчої комісії щодо його відкликання за народною ініціативою чи протоколу зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на якому прийнято рішення про внесення пропозиції щодо його відкликання, та при прийнятті відповідного рішення, а також на засіданнях територіальної виборчої комісії при розгляді нею питань, що стосуються його відкликання (абзац четвертий частини 1статті 48 Закону №93-IV).

З аналізу нормЗакону України «Про статус депутатів місцевих рад» слідує, що чинним законодавством передбачено відкликання депутата за народною ініціативою, в тому числі за ініціативою місцевої організації політичної партії, від якої його обрано депутатом.

За обставин цієїсправи депутата міської ради ОСОБА_1 було відкликано саме за ініціативою місцевої організації політичної партії.

Перевіряючи доводи позову щодо недотримання положеньстатті 48 Закону №93-IVв частині процедури розгляду питання про відкликання депутата за народною ініціативою, судом встановлено, що позивач був повідомлений про дату, час та місце проведення 30.01.2022 зборів Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка, проте повідомлення не містить чіткого змісту питань для розгляду зборами (а.с.28).

Як зазначив позивач та не спростував відповідач, тільки прибувши на збори Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 він дізнався, що буде розглядатись питання про його відкликання як депутата.

Політична партія ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 не надала суду доказів оголошення призначення XXVI з`їзду політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка на якому розглядалось питання про відкликання позивача, або доказів обізнаності ОСОБА_1 про час проведення цього з`їзду. Таких доказів не надано і Івано-Франківською обласною організацією політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 .

Судом також не встановлено, що повідомлення про проведення 10.08.2022 XXVI з`їзду Політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка було розміщене в мережі Інтернет, в тому числі на офіційному сайті вказаної політичної партії (https://udar.party/) чи на офіційних сторінках у соціальних мережах Facebook, Instagram (https://www.facebook.com/udar.party, https://www.instagram.com/partyudar/).

Суд наголошує, що при прийнятті рішень, орган, який його приймає, зобов`язаний застосувати принцип гласності прийняття рішень, особливо, якщо таке рішення матиме чи може мати несприятливі наслідки для особи чи осіб.

Суд звертає увагу, що положеннямистатті 48 Закону №93-IVдепутату місцевої ради гарантується право бути присутнім під час розгляду вищим керівним органом політичної партії звернення територіальної виборчої комісії щодо його відкликання за народною ініціативою чи протоколу зборів (конференції) місцевої організації політичної партії, на якому прийнято рішення про внесення пропозиції щодо його відкликання, та при прийнятті відповідного рішення.

Невиконання цих приписів тягне за собою порушення права особи на безпосередню участь у процесі прийняття рішення.

На переконання суду, зазначене право депутата місцевої ради не може бути гарантоване без належного повідомлення депутата про час і місце розгляду вищим керівним органом політичної партії питання про його відкликання.

Суд зауважує, що відповідач відзив на позовну заяву не подав, як і будь-яких доказів у спростування доводів позивача, наведених в позовній заяві, зокрема щодо необізнаності про час і місце розгляду вищим керівним органом Політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка питання про його відкликання.

Однією із фундаментальних складових принципу верховенства права є право особи брати участь у процесі прийняття рішення щодо неї. Усвідомлюючи важливість такої складової принципу верховенства права, законодавець імплементував її у пункт 9 частини другоїстатті 2 КАС Українияк критерій перевірки правомірності рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень.

Надання законом вищому керівному органу політичної партії (виборчого блоку політичних партій) права припинення повноважень депутата місцевої ради означає делегування йому (вищому керівному органу партії) владної управлінської функції.

Право бути вислуханим є одним із фундаментальних принципів справедливої процедури й означає забезпечення особі можливості надавати органу, уповноваженому приймати рішення, факти й аргументи у справі. Право бути вислуханим має бути забезпечене насамперед у справах, де передбачається прийняття «несприятливих» адміністративних актів, тобто таких, які негативно впливають на права, свободи та законні інтереси відповідної особи.

Натомість, як вбачається з матеріалів справи, можливість прийняти участь та надати пояснення при прийнятті спірного рішення ОСОБА_1 не забезпечено.

Таким чином, при прийнятті рішення про відкликання позивача як депутата ради місцевого рівня політичною партією УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 допущено порушення вимогЗакону України «Про статус депутатів місцевих рад».

Крім того, прийняте рішення не відповідає вимогам до обґрунтованості та вмотивованості, наведення конкретних підстав прийняття (фактичних і юридичних), а також переконливих і зрозумілих мотивів його прийняття.

Принцип обґрунтованості рішення суб`єкта владних повноважень має на увазі, що рішення повинне бути прийнято з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії), на оцінці усіх фактів та обставин, що мають значення.

Наслідком такої протиправної дії відповідача є дострокове припинення депутатських повноважень позивача.

Так, в оскаржуваному рішенні відсутні посилання на фактичні підстави відкликання депутата місцевої ради, передбачені статтею 37 Закону №93-IV.

Вказівка на ці підстави (п.3, п.4, п.5 ч.1 ст.37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад») у рішенні зборів Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 30.01.2022 не позбавляє необхідності зазначення таких підстав саме у рішенні керівного органу політичної партії, оскільки в процедурі відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою рішення зборів місцевої організації політичної партії про внесення відповідної пропозиції має рекомендаційних характер, тоді як остаточне рішення про відкликання депутата або про відмову в задоволенні цієї пропозиції приймає вищий керівний орган політичної партії.

Позивач в позовній заяві обґрунтував позовні вимоги відсутністю фактичних підстав для його відкликання, зазначених у протоколі зборів Івано-Франківської обласної організації політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 30.01.2022. Натомість, відповідач доводи позивача не спростував.

За загальним правилом, що випливає з принципу змагальності, кожна сторона повинна подати докази на підтвердження обставин, на які вона посилається, або на спростування обставин, про які стверджує інша сторона.

На підставі аналізу обставин у справі суд дійшов висновку, що відповідачем не дотримано порядок та умови щодо прийняття рішення про відкликання за народною ініціативою депутата Болехівської міської ради ОСОБА_1 .

В межах розгляду адміністративної справи відповідач не виконав процесуального обов`язку доказування, не надав суду належних та достатніх доказів на обґрунтування законності прийнятого рішення щодо відкликання за народною ініціативою депутата Болехівської міської ради ОСОБА_1 .

Таким чином, з урахуванням встановлених судом обставин справи та проаналізованих положеньЗакону №93-IV, суд дійшов висновку, що аргументи позивача підтверджуються матеріалами справи, не спростовані відповідачем, а тому беручи до уваги наведене в сукупності наявні підстави для визнання рішення №1 ХХVI з`їзду політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 10.08.2022 Про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 за народною ініціативою протиправним та його скасування.

Відповідно до частини 1 статті 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Суд зазначає, що ОСОБА_1 відповідно до квитанції №0.0.2656772145.1 від 29.08.2022 сплачено судовий збір в розмірі 1984,80 гривень.

Ухвалою суду про закриття провадження в частині позовних вимог повернуто ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 992,40 грн., сплачений згідно квитанції №0.0.2656772145.1 від 29.08.2022.

Таким чином, з огляду на те, що ухвалою суду від 13.12.2023 закрито провадження в частині позовних вимог, суд приходить до висновку про стягнення на користь позивача з політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 сплачений судовий збір в розмірі 992,40 грн. Доказів понесення інших судових витрат суду не надано.

На підставі статті 129-1 Конституції України, керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення №1 ХХVI з`їзду політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) ОСОБА_2 від 10.08.2022 Про відкликання депутата Болехівської міської ради Калуського району Івано-Франківської області ОСОБА_1 за народною ініціативою.

Стягнути з політичної партії УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка на користь ОСОБА_1 судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 992,40 грн. (дев`ятсот дев`яносто дві гривні 40 копійок).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасники справи:

позивач ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ),

відповідач Політична партія УДАР (Український демократичний альянс за реформи) Віталія Кличка (код ЄДРПОУ 33547558, вул. Грушевського, 9А, корпус Г, нежитлове приміщення №2, м. Київ, 01021).

Суддя /підпис/ Біньковська Н.В.

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116058762
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним і скасування рішення

Судовий реєстр по справі —300/3456/22

Постанова від 28.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гудим Любомир Ярославович

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гудим Любомир Ярославович

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гудим Любомир Ярославович

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гудим Любомир Ярославович

Рішення від 29.12.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 13.12.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 05.09.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 31.08.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні