Рішення
від 26.12.2023 по справі 570/5808/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/5808/23

Номер провадження 2/570/1381/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 грудня 2023 року

Рівненський районнийсуд Рівненськоїобласті вособі:

судді Красовського О.О.

з участю:

секретаря судових засідань Гречки О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Клеванської селищної ради Рівненського району Рівненської області про визначеннядодаткового строку,достатнього дляподання заявипро прийняттяспадщини, -

в с т а н о в и в :

В обґрунтування позовних вимог позивачка зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько. Після його смерті відкрилася спадщина. Причину пропуску подання заяви про прийняття спадщини вважає поважною, оскільки вона, маючи на руках документи щодо всього спадкового майна вважала, що прийняла спадщину. За таких умов позивачка просить задоволити позов про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, який окреслила терміном два місяці.

Позивачка в судове засідання не з`явилася. Подала заяву, згідно якої просить справу розглядати без її участі, позов підтримує.

Представник позивачки в судове засідання не з`явився. Подав заяву, згідно якої просить справу розглядати без його участі, позов підтримує.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. Подав заяву, згідно якої просять справу розглядати без їх участі. У разі, якщо суд дійде висновку про задоволення позову, то права відповідача порушені не будуть.

Суд вважає за можливе застосувати положення ЦПК України щодо можливості розгляду справи без участі сторін, які не з`явилися. Суд вважає, що по справі є можливість ухвалити судове рішення на підставі наявних доказів.

Дослідивши докази, надані сторонами на виконання вимог ст. 81 ЦПК України і які сторони вважають достатніми для обґрунтування і заперечення своїх позовних вимог, з`ясувавши фактичні обставини справи суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Як встановлено в судовому засіданні, ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачки.

Після його смерті відкрилася спадщина.

Згідно наявних матеріалів справи, спадкоємицею першої черги є позивачка.

Станом на час смерті батько позивачки був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивачка була зареєстрована та проживала у цьому ж населеному пункті.

Нерухоме майно, власником якого є спадкодавець, перебуває на території смт. Клевань Рівненського району Рівненської області.

При прийнятті рішення суд зважає на наступне.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Після звернення позивачки до приватного нотаріуса їй було повідомлено, що вона пропустила термін для подачі заяви про прийняття спадщини, і цей строк можливо продовжити лише у судовому порядку.

Згідно до ч.1 статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За частиною 3 цієї ж статті, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Підставою для прийняття судом рішення про визначення спадкоємиці додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними.

Оскільки позивачка зберігала у себе всі правовстановлюючі документи на майно спадкодавця, інші спадкоємці відсутні, позивачка вважала, що вона може звернутися до нотаріуса для оформлення спадкових прав у будь-який час. Щодо спадкового майна немає спору, органи місцевої влади не заперечують щодо задоволення позову.

Отже, позивачка пропустила строк для подачі заяви про прийняття спадщини з поважних причин. А тому такий строк підлягає поновленню зважаючи на поважність причин пропуску та з огляду на те, що позивачка не відмовляється від оформлення спадкових прав.

Розглянувши справу в межах заявлених позивачкою вимог та зазначених і доведених нею обставин, враховуючи положення ч.3 ст. 1272 ЦК України суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Позивачка не заявила про те, щоб понесені нею судові витрати були стягнуті з відповідача на її користь. Адже кожна із сторін має право розпоряджатися своїми правами на власний розсуд. І в даному випадку позивачка не бажає відшкодовувати понесені нею судові витрати. А суд не може прийняти рішення, вийшовши за межі волі позивачки. Таким чином понесені позивачкою судові витрати залишаються покладеними на неї.

Керуючись ст. ст. 12, 89, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Клеванської селищної ради Рівненського району Рівненської області про визначеннядодаткового строку,достатнього дляподання заявипро прийняттяспадщини - задоволити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк два місяці з часу набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивачка: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , мешканка АДРЕСА_2 ).

Відповідач: Клеванська селищна рада Рівненського району Рівненської області (вул. І. Франка, 20, смт. Клевань Рівненського району Рівненської області).

Суддя Красовський О.О.

Повне рішення суду складено 01 січня 2024 року.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено02.01.2024
Номер документу116065257
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —570/5808/23

Рішення від 26.12.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Рішення від 26.12.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні