Рішення
від 30.11.2023 по справі 475/902/23
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Вознесенський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/902/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

30.11.2023смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді Кривенко О.В.,

за участю секретаря судового засідання Маташнюк О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Доманівської селищної ради Вознесенського району Миколаївської області про визнання права власності на спадкове майно за законом,-

УСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання права власності на житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом, після смерті ОСОБА_2 .

Позивач мотивує позов тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивачки ОСОБА_2 .

Після її смерті залишилося спадкове майно до складу якого входить житловий будинок розташований по АДРЕСА_1 .

Право власності на даний будинок було зареєстровано 29.12.2021 р. на ім`я ОСОБА_2 , тобто вже після її смерті.

В грудня 2021 року позивачка звернулася до нотаріуса щодо оформлення своїх спадкових прав, але їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, так як позивачкою не було надано документів, що посвідчують право власності спадкодавця на дане майно, спадкоємцем не надано документів, що підтверджують право власності на вказаний будинок.

Позивачка прийняла спадщину шляхом постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Спадкоємцями першої черги за законом є діти спадкодавця ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , які відмовилися від прийняття спадщини.

Враховуючи зазначене, позивачка звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право власності житловий будинок, розташованого за адресою АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_5 яка діє на підставі ордера, не з`явилися.

Представник ОСОБА_5 надала письмову заяву про розгляд справи без її та позивача участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Представник відповідач ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, надав на адресу суду

заяву про розгляд справи без участі представника відповідача, позовні вимоги визнає, не заперечує проти їх задоволення.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Маринівка Доманівського району Миколаївської області померла ОСОБА_2 , що підтверджене копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина та залишилося спадкове майно, до складу якого входить житловий будинок, розташований за адресою АДРЕСА_1 .

З довідки виданої виконавчим комітетом - 4 Доманівської селищної ради №356 слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 з 1961 р. та знята з реєстраційного обліку у зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На день смерті з померлою були зареєстровані та проживали - онука ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З копій документів, що містяться у спадковій справі №28/2014, заведеній після смерті ОСОБА_2 , вбачається, що спадщину після її смерті прийняла позивачка ОСОБА_1 , шляхом подання заяви до нотаріальної контори.

Згідно матеріалів спадкової справи спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_2 є її діти: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які відмовилися від прийняття спадщини, яка залишилась після смерті спадкодавця з чого б вона не складалась, за будь-яких підстав, без будь яких застережень та умов на користь онуки спадкодавця ОСОБА_1 , про що свідчить їх заяви, які знаходяться в матеріалах спадкової справи №28/2014.

Родинні стосунки між спадкодавцем та спадкоємцем підтверджується матеріалами спадкової справи №28/2014.

Відповідно до ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно зі ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом шестимісячного строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

На даний час у провадженні Доманівської державної нотаріальної контори заведено спадкову справу № 28/2014 на майно ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , і ОСОБА_1 являється єдиною спадкоємицею після її смерті.

27 березня 2018 року за реєстровим № 177 на ім`я ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 11,3557 га, кадастровий номер 4822783200:14:000:0002 яка розташована на території Маринівської сільської ради, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 .

27 березня 2017 року за реєстровим № 180 на ім`я ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,5830 га, кадастровий номер 4822783200:13:000:0519 яка розташована на території Маринівської сільської ради, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 .

18 квітня 2019 року за реєстровим № 1-131 на ім`я ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 0,25 га, кадастровий номер 4822783200:12:002:0005 яка розташована АДРЕСА_1 , цільове призначення для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 .

18 квітня 2019 року за реєстровим № 1-132 на ім`я ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 0,11 га, кадастровий номер 4822783201:06:002:0010 яка розташована АДРЕСА_1 , цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадкове майно, після смерті ОСОБА_2 , яке залишилося неоформленим, складається з : житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності встановлено, що ОСОБА_2 на праві приватної власності належить житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 , рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень внесено 29.12.2021 року. Тобто право власності на житловий будинок ОСОБА_2 отримала після смерті.

Саме відсутність правовстановлюючого документа на право власності на житловий будинок є підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії - видачі позивачеві свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок за законом, про що зазначено у постанові в.о.завідувача Доманівської державної нотаріальної контори Грушанської І.В. від 23 квітня 2019 р.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За ч.3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Для оформлення спадщини в нотаріальній конторі нотаріусу необхідно надати оригінали правовстановлюючих документів на житловий будинок.

У позивача такий оригінал документу відсутні, у зв`язку з тим, що право власності на житловий будинок за адресою

АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА_2 зареєстровано 29.12.2019 р., тобто після смерті спадкодавця, померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Як роз`яснив Пленум ВСУ у пункті 23 своєї постанови № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, так як існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно ч. 1 ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст.ст.1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зважаючи на те, що правовстановлюючий документу на право власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 на ім`я спадкодавця ОСОБА_2 виданий після смерті спадкодавця, нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину. Зазначене є підставою для визнання права власності на житловий будинок в судовому порядку.

Враховуючи те, що позивач довів своє право на спадщину та неможливість отримання свідоцтва про право на її отримання у позасудовому порядку, суд вважає за можливе визнати за позивачем право власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 141, 200, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги задовольнити .

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок що розташований по АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : О. В. Кривенко

СудДоманівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено02.01.2024
Номер документу116068126
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —475/902/23

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні