Рішення
від 12.12.2023 по справі 729/1204/23
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/1204/23

2/729/323/23 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

( заочне)

12 грудня 2023 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі:

судді Кузюри В.О.

за участі:

секретаря Ященко Л.В.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бобровиця цивільну справу за позовом акціонерного товариства "Чернігівобленерго" до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої спожитої електроенергії ,-

В С Т А Н О В И В :

АТ "Чернігівобленерго" звернулося до суду з позовом в якому просить стягнути з відповідачки ОСОБА_1 заборгованість за безобліково спожиту електроенергію.

Свої вимоги обгрунтовує тим, що 10.07.2018 року між ВАТ ЕК «Чернігівобленерго» , правонаступником якого є АТ «Чернігівобленерго» та ОСОБА_1 було укладено договір № 3194 ( особовий рахунок НОМЕР_1 ) на користування електричною енергією .

26.06.2018 року набули чинності Правила роздрібного ринку електричної енергії , затверджених Постановою НКРЕКП № 312, згідно яких укладення договорів здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання , ОСОБА_1 є споживачем публічного договору .

20.05.2022 року при перевірці стану приладів обліку електричної енергії , обстеженні електроустановок споживача щодо повноти обліку споживання електричної енергії в АДРЕСА_1 було виявлено відсутність пломби з відбитками тавр оператора систем розподілу електричної енергії на клемній кришці засобу , що є порушенням ПРРЕЕ . Під час складання акту проводилося фотографування.

По виявленому порушенню у присутності відповідача , відповідно до ПРРЕЕ , а саме п.8.2.5 представниками ВП Ніжинського РЕМ АТ "Чернігівобленерго" був складений акт № 171766 та схема підключення електроустановок споживача. Споживач з порушенням згодна.

Експертиза засобу обліку електричної енергії не проводилася відповідно до листа роз"яснення НКРЕ № 9151/26/47-13 від 16.12.2013 року де зазначається , що у разі виявлення випадків фіксації індикаторами впливу постійного( змінного) магнітного або електричних полів проведення експертизи приладу обліку електроенергії є недоцільним.

Відповідно до п.8 ІІІ розділу Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 16.12.2015 року №3 "про узагальнення судової практики вирішення спорів , що виникають у сфері надання послуг з електропостачання " зазначено " пошкодження або відсутність пломб є окремим порушенням Правил і у такому випадку необхідність доведення факту втручання в роботу лічильника нормами чинного законодавства не передбачена".

28.09.2022 року було проведено засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил користування електроенергією для населення.На підставі акту та відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією була визначена вартість безобліково спожитої електроенергії по акту № 171766 від 20.05.2022 року , що склала 13732,27 грн.

Рішення комісії було оформлене протоколом, другий примірник якого з розрахунком вартості необлікованої енергії та рахунок були направлені відповідачу .

У встановлений Постановою Кабінету Міністрів України № 122 від 08.02.2006 року 30 денний термін відповідач не сплатила заборгованість. Акт про порушення, протокол засідання комісії , розрахунок безобліково спожитої енергії відповідач не оскаржувала.

Враховуючи вищезазначене просять стягнути з відповаідача в примусовому порядку вартість безобліково спожитої електроенергії .

В судове засідання представник позивача надав письмову заяву в якій просить розгляд проводити в його відсутність , вимоги підтримав та просить їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з"явилася, належним чином повідомлена , заяв про відкладення розгляду, розгляд в її відсутність не подавала , за таких обставин суд ухвалив розгляд проводити в порядку заочного провадження. Представник позивача не заперечує щодо заочного розгляду.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового засідання технічними засобами не проводилося.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши письмові докази , суд приходить до наступного висновку.

В судовому засіданні судом встановлено, що відповідно до договору про користування електричною енергією від 10.07.2018 року та Публічного договору приєнання ОСОБА_1 є споживачем електроенергії в АДРЕСА_1 та як власник даної будівлі (а.с.6-8).

26.06.2018 року набули чинності Правила роздрібного ринку електричної енергії , затверджені Постановою НКРЕКП № 312 ( ПРРЕЕ) , п. 2 яких визначено , що укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання на умовах чинних договорівпро постачання електричної енергії та про користування електричною енергією .Згідно умов публічного Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії ОСОБА_1 є споживачем публічного договору .

Згідно акту про порушення № 171766 від 20.05.2022 року , складеного працівниками Ніжинського РЕМ за участю споживача ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 встановлено, що порушено ПРЕЕ , а саме відсутня пломба з відбитками тавр оператора систем розподілу електричної енергії на клемній кришці засобу, споживач ОСОБА_1 з порушенням погодилася , про що розписалася в акті (а.с. 12-15).

Згідно акту № 368607 при установці лічильника пломби наявні ( а.с. 18).

Згідно протоколу №78 від 28.09.2022 року засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, було розглянуто акт про порушення № 171766 від 20.05.2022 року . Внаслідок порушення вирішено провести нарахування згідно складеного акту. Протокол підписаний головою та членами комісії (а.с.20).

Розрахунком вартості безобліково спожитої електроенергії по акту визначена сума, яка підлягає до сплати за безобліково спожиту електроенергію і яка складає 13732, 27 грн. (а.с.22.), виписано рахунок для сплати (а.с.23). Протокол та рахунок споживачу направлено рекомендованим листом (а.с.24,25).

В ході розгляду справи суд прийшов до висновку, що між учасниками справи склались договірні правовідносини з приводу користування електричної енергією, які регулюються як загальними положеннями Цивільного кодексу України, так і спеціальними положеннями Закону України «Про ринок електричної енергії» та галузевими підзаконними нормативно -правовими актами.

Згідно ч. 1 ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач електричної енергії зобов`язаний дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів.

Відповідно до ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» учасники ринку, в тому числі споживачі, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312, яка набрала чинності 19.04.2018 року, затверджено Правила роздрібного ринку електричної енергії.

Відповідно до п. 1.1.1 ПРРЕЕ, ці Правила регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. Учасниками роздрібного ринку є: електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, у тому числі оператори малих систем розподілу, споживачі, основні споживачі, субспоживачі, виробники електричної енергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та інші учасники ринку, які надають послуги, пов`язані з постачанням електричної енергії споживачу з метою використання ним електричної енергії на власні потреби. Ці Правила є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку. Згідно з п. п. 1-4, 19-20 п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач електричної енергії зобов`язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; за умови неповної оплати за спожиту електричну енергію припинити власне електроспоживання відповідно до умов договору; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору, своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень, не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Згідно з п.п. 14 п. 5.1.1 ПРРЕЕ, оператор системи має право, зокрема, на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача.

Відповідно до п. п. 8.2.4., 8.2.5. Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором. У разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача або представника споживача оформлюється акт про порушення. В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил або методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та вихідні дані, необхідні для визначення обсягу необлікованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача.

За змістом п. п. 8.2.6., 8.2.7. Правил на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. . Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу. . Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка. Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта про порушення, при визначенні розміру суми збитків, належної до оплати, а також при здійсненні платежів, вирішуються у судовому порядку.

поля.

Отже, під час судового розгляду суд встановив ті обставини, що між позивачем та відповідачем наявні договірні відносини, факт порушення відповідачем Правил користування електричною енергією встановлений актом від 17.05.2020 року, документальне оформлення виявленого порушення проведено згідно вимог законодавства та підтверджено згодою споживача за його підписом в акті , розрахунок збитків позивачем проведено з дотриманням Методики, тому відповідач зобов`язаний відшкодувати збитки, спричинені позивачу, завдані порушенням.

Зазначений висновок суду ґрунтується на положеннях цивільного законодавства.

Так, відповідно до ст. 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Згідно ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема і відшкодування збитків. Також судом враховується і правова позиція Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 16.12.2015 року №3 "Про узагальнення судової практики вирішення спорів , що виникають у сфері надання послуг з електропостачання "де зазначено " пошкодження або відсутність пломб є окремим порушенням Правил і у такому випадку необхідність доведення факту втручання в роботу лічильника нормами чинного законодавства не передбачена".

Акт про порушення, протокол комісії , розрахунок вартості безобліково спожитої енергії ОСОБА_1 не оскаржувалися.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заявлений позов підлягає задоволенню у повному обсязі, і з відповідача необхідно стягнути збитки за безоблікове споживання електроенергії.

Поскільки в ході судового розгляду суд прийшов до висновку про задоволення позову, тому стягненню з відповідача на користь позивача підлягає до сума судового збору, що була сплачена позивачем і документально підтверджена( а.с.1).

Керуючись ст.ст. 263-265,268, 280-284 ЦПК України , суд,-

У Х В А Л И В :

Позов акціонерного товариства «Чернігівобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості вартості необлікованої електроенергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «Чернігівобленерго» заборгованість вартості необлікованої електричної енергії по акту № 171766 від 20.05.2022 року у сумі 13732 грн. 27 коп. та судові витрати в сумі 2 684 грн .00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом , який його ухвалив ( Бобровицьким районним судом) за письмовою заявою відповідача ( ОСОБА_1 ) , яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Стягувач: акціонерне товариство «Чернігівобленерго» - 14 000 м. Чернігів вул. Гонча, 40, ідентифікаційний номер 22815333 , поточний рахунок із спеціальним режимом використання НОМЕР_2 , ВП Ніжинський РЕМ АТ "Чернігівобленерго" , МФО 320478, код ЄДРПОУ 14254603 , свід. платника ПДВ № 1003354442

Боржник: ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає в АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_3 .

Суддя :

СудБобровицький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення12.12.2023
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116069067
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —729/1204/23

Рішення від 12.12.2023

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Кузюра В. О.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Кузюра В. О.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Кузюра В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні