Ухвала
від 29.12.2023 по справі 335/7795/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1 УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИСправа № 335/7795/22 1-кп/335/260/2024

29 грудня 2023 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 , розглянувши в підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора у кримінальному провадженні № 12022087060000254 від 01.06.2022 щодо обрання відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, маючого середню освіту, непрацюючого, неодруженого, який не має на утриманні будь-яких осіб, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого: 18.08.2021 Жовтневим районним судом м. Запоріжжя за ч. 1 ст. 317, ч. 1 ст. 309, ст. 395 КК України до 3 років позбавлення волі, ст. ст. 75, 76 КК України звільнений від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 309 КК України, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя перебуває кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12022087060000254 від 01.06.2022 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.309 КК України.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 24 листопада 2023 року ОСОБА_5 оголошено у розшук та надано дозвіл на його затримання для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Згідно рапорту про затримання особи, який надійшов до суду 29 грудня 2023 року встановлено, що ОСОБА_5 було затримано 28.12.2023 о 13 год. 50 хв. на виконання ухвали суду.

Відповідно до ухвали суду від 29.12.2023 провадження було відновлено та призначено підготовче судове засідання на 29.12.2023 об 11.45 год. з повідомленням всіх учасників процесу.

29 грудня 2023 року ОСОБА_5 було доставлено до зали судових засідань працівниками ВП № 1 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області.

Прокурор підтримав клопотання про обрання відносно обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів, оскільки останній переховувався від суду, обвинувачується у вчиненні злочину під час іспитового терміну, не повідомляв про зміну місця проживання та перебування, вчинив нетяжкий злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі строком до трьох років, існують ризики, передбачені пунктами 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Обвинувачений та його захисник заперечували проти клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і вважали за можливе обрати менш суворий запобіжний захід, а саме цілодобовий домашній арешт.

Суд, вислухавши думку сторін кримінального провадження прийшов до наступного.

Згідно ч. 3 ст. 315 КПК України, під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого.

Виходячи з положень розділу ІІ КПК України, зокрема ст. ст. 131, 176 вказаного Кодексу, запобіжні заходи, в тому числі тримання під вартою, є одними з видів заходів забезпечення кримінального провадження.

Як вбачається з структури розділу IV КПК України, судове провадження у першій інстанції в якості однієї із стадій включає підготовче провадження.

Таким чином, застосування запобіжних заходів під час підготовчого провадження, в тому числі вирішення питання щодо продовження тримання обвинуваченого під вартою на стадії підготовчого провадження, здійснюється згідно з положеннями розділу ІІ КПК України.

При вирішенні клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суд приймає до уваги обставини, визначені ч. 1 ст. 178, ч. 1 ст. 194 КПК України для обрання запобіжного заходу, та підстави застосування запобіжного заходу, визначені ст. 177 КПК України.

У відповідності до ч. 1 ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам перешкоджати кримінальному провадженню будь-яким чином.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Статтею 183 КПК України передбачено, що тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 183 КПК України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як до раніше судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до трьох років, виключно у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що, перебуваючи на волі, ця особа переховувалася від органу досудового розслідування чи суду, перешкоджала кримінальному провадженню або їй повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину.

Суд вважає за необхідне обрати відносно обвинуваченого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, задовольнивши клопотання прокурора, беручи до уваги тяжкість інкримінованого кримінального правопорушення, даних про особу обвинуваченого, який має постійне місце проживання, але часто за ним відсутній, не має роботи та стабільних джерел доходів, раніше був судимий, судимість не знята та не погашена, обвинувачується у вчиненні злочину, подія якого мала місце під час іспитового строку, який на виклики суду не з`являвся, ухвали про привід обвинуваченого не були виконані у зв`язку з відсутністю обвинуваченого за зазначеним ним самим місцем проживання, внаслідок чого судом оголошувався неодноразово в розшук. Відповідно до витребуваної судом інформації ОСОБА_5 на військовому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_3 не перебуває. Інформація щодо його призову на військову службу за призовом під час мобілізації відсутня.

Крім того, існують ризики ухилення обвинуваченого від суду, який не працює, не пов`язаний міцними соціальними зв`язками, не має родини, не встановлено тяжких хворіб, інвалідності, які перешкоджали б перебування останнього в місцях позбавлення волі, розгляд справи ще не розпочався, не допитані свідки, на яких за певних обставин з боку обвинуваченого може чинитися тиск, а тому суд вважає за неможливе запобігти зазначеним ризикам шляхом обрання іншого, крім тримання під вартою, запобіжного заходу відносно обвинуваченого.

На підставі вищенаведеного суд вважає за необхідне обрати запобіжний захід у виді тримання під вартою відносно обвинуваченого, оскільки жоден із менш суворих запобіжних заходів за перелічених вище підстав не зможе запобігти ризикам, передбаченим п.п. 1, 3, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

За таких обставин суд вважає за необхідне обрати обвинуваченому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

Враховуючи дані про особу обвинуваченого ОСОБА_5 , тяжкість покарання, що йому загрожує в разі визнання його винним, інші обставини кримінального провадження, суд приходить до висновку, що на даній стадії кримінального провадження ризики здійснення обвинуваченим дій, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, які були підставою для обрання відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та на які посилався прокурор в клопотанні про застосування запобіжного заходу, жодний з інших, менш суворих запобіжних заходів, не здатний їм запобігти, суд вважає, що підстави для застосування домашнього арешту відсутні.

Згідно з ч. 3 ст. 183 КПК України слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов`язків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Частиною 4 ст. 183 КПК України передбачений вичерпний перелік, коли суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні.

Встановити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заставу в 10 (десяти) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 26 840,00 грн.

Після внесення застави і звільнення з-під варти покласти на обвинуваченого ОСОБА_5 обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України: прибувати за кожною вимогою до прокурора та суду; не відлучатися із населеного пункту в якому він проживає, без дозволу прокурора або суду; повідомляти прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи (несення військової служби); утримуватися від спілкування із свідками з приводу обставин вчинення інкримінованого йому злочину.

Уповноваженій службовій особі місця ув`язнення після внесення застави, перевірки документа, що підтверджує внесення - негайно здійснити розпорядження про звільнення ОСОБА_5 з-під варти.

Роз`яснити ОСОБА_5 обов`язки, що покладаються у зв`язку із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави та наслідки їх невиконання.

Згідно ст. 205 КПК України, ухвала суду щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Керуючись ст. ст. 177, 183, 184, 193, 314-315, 331, 376 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя про обрання запобіжного заходу - задовольнити.

Обрати відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, до 26 лютого 2024 року включно, взявши його під варту з залу судового засідання.

Ухвала підлягає негайному виконанню і її оскарження не перешкоджає виконанню.

Встановити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заставу в 10 (десяти) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 26 840 (двадцять шість тисяч вісімсот сорок) гривень 00 копійок, яка може бути внесена протягом строку дії запобіжного заходу на депозитний рахунок (отримувач: ТУ ДСАУ в Запорізькій області; Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 26316700; номер рахунку (IBAN): UA378201720355249002000001205 Державна казначейська служба України, м. Київ, МФО 820172. В призначенні платежу необхідно вказувати: вид платежу - застава за ОСОБА_5 , номер справи 335/7795/22, Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя.

Після внесення застави і звільнення з-під варти покласти на обвинуваченого ОСОБА_5 обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України: прибувати за кожною вимогою до прокурора та суду; не відлучатися із населеного пункту в якому він проживає, без дозволу прокурора або суду; повідомляти прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи (несення військової служби); утримуватися від спілкування із свідками з приводу обставин вчинення інкримінованого йому злочину.

Уповноваженій службовій особі місця ув`язнення після внесення застави, перевірки документа, що підтверджує внесення - негайно здійснити розпорядження про звільнення ОСОБА_5 з-під варти.

Роз`яснити ОСОБА_5 обов`язки, що покладаються у зв`язку із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави та наслідки їх невиконання.

Відкласти підготовче судове засідання за цим кримінальним провадженням на 10-00 годину 23 січня 2024 року з викликом прокурора, захисника і доставити обвинуваченого на вищевказаний час.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя в частині обрання запобіжного заходу протягом 7 днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали суду виготовлено та проголошено 02.01.2024 о 10.00 год.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116072533
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/7795/22

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Романько О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні