Ухвала
від 01.01.2024 по справі 904/6771/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

01.01.2024м. ДніпроСправа № 904/6771/23

Суддя Ніколенко М.О., розглянувши матеріали

за позовом Нікопольської окружної прокуратури, м. Нікополь, Дніпропетровська область

до Покровської міської ради Дніпропетровської області, м. Покров, Дніпропетровська область

про зобов`язання усунути перешкоди у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою

ВСТАНОВИВ:

Нікопольська окружна прокуратура звернулась до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Покровської міської ради Дніпропетровської області з позовом про:

- зобов`язання усунути перешкоди у здійсненні Дніпропетровською обласною державною адміністрацією - Дніпропетровською обласною військовою адміністрацією права користування та розпорядження земельною ділянкою лісогосподарського призначення площею 28,3051 га з кадастровим номером 1222987000:03:001:0022 шляхом скасування державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку площею 28,3051 га, кадастровий номер 1222987000:03:001:0022, проведену на підставі рішення державного реєстратора виконавчого комітету Покровської міської ради № 56028196 від 30.12.2020;

- зобов`язання усунути перешкоди у здійсненні Дніпропетровською обласною державною адміністрацією - Дніпропетровською обласною військовою адміністрацією права користування та розпорядження земельною ділянкою лісогосподарського призначення площею 28,3051 га з кадастровим номером 122987000:03:001:0022 шляхом її повернення на користь держави в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації з незаконного володіння Покровської міської ради.

Стаття 53 ГПК України встановлює, що у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами. У разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі набуває статусу позивача.

Відповідно до частини четвертої статті 53 ГПК України, прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує: 1) в чому полягає порушення інтересів держави, 2) необхідність їх захисту, 3) визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає 4) орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Питання представництва інтересів держави прокурором у суді врегульовано у статті 23 Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1697-VII «Про прокуратуру», який набрав чинності 15 липня 2015 року. Ця стаття визначає, що представництво прокурором держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів держави, у випадках та порядку, встановлених законом (частина перша).

Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження (далі - компетентний орган), а також у разі відсутності такого органу (частина третя).

Частиною 1 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити, зокрема: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Позовна заява - це процесуальний документ, за допомогою якого реалізується право на звернення до господарського суду. З аналізу норм чинного в Україні законодавства, а також положень доктрини права вбачається, що елементами позову, які є його структурними складовими та визначають його зміст є склад учасників справи, предмет та підстави позову.

Так, за змістом цього позову прокурор зазначає, що звертається до суду в інтересах держави в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації - Дніпропетровської обласної військової адміністрації. Прокурор стверджує, що саме зазначений орган у даному випадку є уповноваженим здійснювати функції держави у спірних правовідносинах.

Однак, прокурором не було зазначено Дніпропетровську обласну державну адміністрацію - Дніпропетровську обласну військову адміністрацію у складі учасників справи. Оскільки, за твердженням прокурора, у підсистемі "Електронний суд" можливість подання позовної заяви прокурором, який дії в інтересах держави в особі уповноваженого органу, не передбачена.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України, у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-комунікаційна система.

Частиною 4 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що Єдина судова інформаційно-комунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Разом з цим, згідно з ч. 8 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України, реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Слід зауважити, що відсутність/технічна несправність в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі певних модулів не може бути підставою для невиконання приписів чинного законодавства.

У даному випадку прокурор не позбавлений можливості подати до суду належним чином оформлену позовну заяву за допомогою підсистеми "Електронний суд" (прикріпивши відповідний файл у додатку до позовної заяви, безпосередньо оформленої у підсистемі "Електронний суд") або надати таку позовну заяву до суду у паперовому вигляді.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, позовну заяву слід залишити без руху та надати прокурору строк для усунення недоліків позовної заяви.

Для усунення вищевказаних недоліків прокурору необхідно надати до суду: позовну заяву, у якій вказати повний склад учасників справи, з урахуванням приписів п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Такий екземпляр позову надати за допомогою підсистеми "Електронний суд" (прикріпивши відповідний файл у додатку до заяви, безпосередньо оформленої у підсистемі "Електронний суд") або надати до суду у паперовому вигляді.

З урахуванням положень статей 174, 242 Господарського процесуального кодексу України надати прокурору в строк до 19.01.2024 включно можливість усунути недоліки позовної заяви.

Керуючись ст.ст. 174, 232 - 235, 242 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву Нікопольської окружної прокуратури № б/н від 27.12.2023 залишити без руху.

2.Нікопольській окружній прокуратурі в строк до 19.01.2024 включно усунути недоліки позовної заяви № б/н від 27.12.2023 шляхом подання до суду: позовної заяви, у якій вказати повний склад учасників справи, з урахуванням приписів п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Такий екземпляр позову надати за допомогою підсистеми "Електронний суд" (прикріпивши відповідний файл у додатку до заяви, безпосередньо оформленої у підсистемі "Електронний суд") або надати до суду у паперовому вигляді.

3.Роз`яснити, що у випадку невиконання прокурором вимог суду про усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Суддя М.О. Ніколенко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.01.2024
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116074111
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —904/6771/23

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні