Ухвала
від 01.01.2024 по справі 916/5693/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"01" січня 2024 р.м. Одеса № 916/5693/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б., розглянувши матеріали заяви

за позовом: Акціонерного товариства "Перший Інвестиційний Банк" (код ЄДРПОУ 26410155, 01135, м.Київ, площа Перемоги, 1)

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Конверсія" (код ЄДРПОУ 39216619, м.Одеса, вул.Армійська, 23)

відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фінансовий світ" (код ЄДРПОУ 39164414, м.Одеса, вул.Армійська, 23)

про стягнення 168128,12 доларів США

в с т а н о в и в:

Позивач Акціонерне товаритво "Перший Інвестиційний Банк" звернувся до Господарського суду Одеської області із позовом про відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Конверсія", Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фінансовий світ" про стягнення 168128,12 доларів США.

Позовні вимоги обгрунтовані неналежним виконанням відповідачем-1 умов Кредитного договору №08/2011КЮ від 22.07.2020, за виконання якого поручився відповідач-2.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення її без руху, з огляду на наступне.

За приписами п.2 ч.3 ст.162 ГПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до частини 6 статті 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

З огляду на викладене, суд вказує, що позивачем у поданому позові не зазначено інформації щодо наявності у нього та визначених учасників справи зареєстрованого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (підсистема "Електронний суд").

Для усунення означених недоліків позивачу слід надати:

- відомості про наявність або відсутність електронних кабінетів у визначених позивачем у позовній заяві учасників справи;

- докази реєстрації позивача (створення електронного кабінету) в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

В силу положень ч.2 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Зі змісту даної норми можна зробити висновок, що розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються (викладений в позовній заяві чи у вигляді окремого документа), є невід`ємною частиною позовної заяви та теж повинен бути оформлений відповідно до вимог ч.2 ст.162 ГПК України.

Так до позовної заяви позивачем додано розрахунок заявленої до стягнення заборгованості, підписаний головним бухгалтером Т.І.Гадомською, та додаток до розрахунку, підписаний С.В.Тітовою, без зазначення посади останньої.

Разом з тим, в матеріалах позову відсутні докази на підтвердження повноважень вказаних осіб на вчинення дій процесуального характеру від імені позивача.

Для усунення даного недоліку позивачу слід надати докази на підтвердження повноважень головного бухгалтера Т.І.Гадомської та С.В. Тітової на вчинення дій процесуального характеру від імені позивача.

Згідно із ч. 2 ст. 164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.1 ст.76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач в обґрунтування наявності заборгованості відповідача за кредитним договором посилається на виписки по рахунках за період з 20.07.2020 по 13.12.2023.

За приписами п.п. 3, 6 ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису їх на взаємопов`язаних рахунках бухгалтерського обліку. У разі складання та зберігання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку на машинних носіях інформації підприємство зобов`язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень, передбачених законами.

Згідно зі ст. 41 Закону України "Про Національний банк України" та ч. ч. 1, 2 ст. 68 Закону України "Про банки та банківську діяльність", Національний банк України встановлює обов`язкові для банківської системи стандарти та правила ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності, що відповідають вимогам законів України та міжнародним стандартам фінансової звітності. Банки організовують бухгалтерський облік відповідно до внутрішньої облікової політики, розробленої на підставі правил, встановлених Національним банком України відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік має забезпечувати своєчасне та повне відображення всіх банківських операцій та надання користувачам достовірної інформації про стан активів і зобов`язань, результати фінансової діяльності та їх зміни.

Підставою для бухгалтерського обліку операцій банку, відповідно до п. 43 Положення про організацію бухгалтерського обліку, бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності в банках України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 04.07.2018 р. № 75, є первинні документи, які фіксують факти здійснення цих операцій.

Пунктом 57 Положення про організацію бухгалтерського обліку, бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності в банках України визначено, що інформація, яка міститься в прийнятих для обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису їх на взаємопов`язаних рахунках бухгалтерського обліку. Запис у регістрах аналітичного обліку здійснюється лише на підставі відповідного санкціонованого первинного документа (паперового або електронного).

Відповідно до п.60-62 Положення, клієнтські рахунки та рахунки з обліку внутрішньобанківських операцій є регістрами аналітичного обліку, що вміщують записи про операції, здійснені протягом операційного дня. Банк забезпечує ведення синтетичного обліку за допомогою рахунків II, III, IV порядків Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 11 вересня 2017 року за № 89 (зі змінами). Детальна інформація про кожного контрагента та кожну операцію фіксується на рівні аналітичного обліку на аналітичних рахунках. Аналітичні рахунки повинні містити обов`язкові параметри, визначені нормативно-правовими актами Національного банку України. Дані аналітичних рахунків повинні бути тотожними відповідним рахункам синтетичного обліку.

Форма клієнтських рахунків затверджується банком самостійно залежно від можливостей програмного забезпечення. Клієнтські рахунки та виписки з них мають містити такі обов`язкові реквізити: 1) номер клієнтського рахунку; 2) дату здійснення останньої (попередньої) операції; 3) дату здійснення поточної операції; 4) код Єдиного ідентифікатора Національного банку України (далі - ID НБУ) банку, у якому відкрито рахунок; 5) код валюти; 6) сума вхідного залишку за рахунком; 7) код ID НБУ банку-кореспондента; 8) номер рахунку кореспондента; 9) номер документа; 10) суму операції (відповідно за дебетом або кредитом); 11) сума оборотів за дебетом та кредитом рахунку; 12) суму вихідного залишку.

Виписки з особових рахунків клієнтів є підтвердженням виконаних за день операцій і призначаються для видачі або відсилання клієнту. Порядок, періодичність друкування та форма надання виписок (у паперовій чи електронній формі) із особових рахунків клієнтів обумовлюються договором банківського рахунку, що укладається між банком і клієнтом під час відкриття рахунку (п.62 Положення).

Відповідно до п. 63 Положення, виписка з клієнтського рахунку може слугувати первинним документом, що підтверджує факт списання/зарахування коштів з/на цього/цей рахунку/рахунок клієнта, якщо вона містить такі реквізити: 1) назву документа (форми); 2) дату складання; 3) найменування клієнта/банку, прізвище, власне ім`я та по батькові (за наявності) фізичної особи; 4) зміст та обсяг операції (підстави для її здійснення) та одиницю її виміру за кожною операцією, відображеній у виписці з рахунку клієнта; 5) особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у складанні виписки з рахунку клієнта/печатку банку.

У розумінні Положення, зокрема, його пунктів 7, 95, 99, контроль правильності оформлення документів та відображення їх в обліку виконують відповідальні виконавці.

З наведеного вбачається, що належними, в розумінні ст.76 Господарського процесуального кодексу України, доказами наявності заборгованості за господарськими операціями є банківські виписки, довідки з банків тощо, що формуються за наслідками виконаних операцій по особовому рахунку клієнта.

Разом із тим, додані до позовної заяви виписки з особового рахунку відповідача суд не може прийняти в якості належних доказів у розумінні ст.91 Господарського процесуального кодексу України, оскільки в порушення вищезазначених норм на вказаних виписках відсутній особистий підпис та інші дані, що дали б змогу ідентифікувати осіб, які брали участь у складанні виписок з рахунків відповідача.

Отже, з наданих суду копій виписок по рахунках не вбачається, що визначена у них інформація перевірена належним чином та відповідальним працівником з визначенням посади, прізвища відповідальної особи, у якої наявне право на підписання даних, що відображені у виписках, - тобто надані копії документів не містять оригінального підпису відповідальної особи банку, яка уповноважена перевіряти правильність оформлення виписок та відображення їх в облік.

У зв`язку з цим, подані позивачем виписки не можна вважати копіями, що засвідчені належним чином, оскільки вони виготовлені не з оригіналів документів.

Відтак, позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження факту надання кредитних коштів, часткового погашення відповідачем-1 заборгованості за вищезазначеним договором та її наявності у заявленому розмірі.

Для усунення означеного недоліку позивачу слід надати первинні документи бухгалтерського обліку, які відповідно до ст.ст.1, 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" підтверджують надання кредитних коштів та наявність спірної заборгованості (кредит, відсотки) - виписки з відповідних рахунків другого класу Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, оформлених відповідно до вимог Положення про організацію бухгалтерського обліку, бухгалтерського контролю під час здійснення операційної діяльності в банках України, затвердженого постановою Правління Національного банку України №75 від 04.07.2018.

Згідно п.1 ч.1 ст.164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

В якості доказів направлення відповідачем копії позовної заяви та доданих до неї документів позивачем подано до суду описи вкладення у цінні листи, ксерокопію списку згрупованих відправлень та фіскального чеку від 20.12.2023.

Водночас, список згрупованих відправлень та фіскальний чек не засвідчені у встановленому порядку, у зв`язку з чим не можуть бути прийняті судом в якості належних доказів.

Для усунення даного недоліку позивачу слід надати оригінал списку згрупованих відправлень та фіскального чеку на підтвердження направлення відповідачам копії позовної заяви з додатками, або їх копії, завірені належним чином.

Крім того, доданий до позовної заяви в копії Договір №1 від 10.06.2021 про внесення змін до Кредитного договору №08/2011-КЮ від 22.07.2020 є непридатним до читання, що ускладнює його опрацювання судом.

Для усунення означеного недоліку позивачу слід надати якісну копію вказаного Договору.

Частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

При цьому, залишення позовної заяви без руху - це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків позовної заяви та дотримання порядку її подання, визначеного Господарським процесуальним кодексом України.

За таких обставин, оскільки позивачем не дотримано вищезазначених вимог, встановлених Господарським процесуальним кодексом України, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення допущених недоліків позовної заяви.

Керуючись ст.ст.6, 162, ч.1 ст.174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Позовну заяву Акціонерного товариства "Перший Інвестиційний Банк" залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків - протягом 10 днів з дня отримання даної ухвали шляхом подання відповідних відомостей і доказів, зазначених в ухвалі.

3. Копію заяви про усунення недоліків позовної заяви та додані до неї докази направити відповідачам. Докази направлення (опис вкладення у цінний лист, фіскальний чек, поштову накладну) подати до суду.

4. Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із такою заявою.

5. Копію ухвали направити позивачу.

Суддя М.Б. Сулімовська

Ухвала набрала законної сили 01.01.2024, оскарженню не підлягає.

Дата ухвалення рішення01.01.2024
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116074452
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/5693/23

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні