Ухвала
від 29.12.2023 по справі 376/1106/23
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/1106/23

Провадження № 8/376/30/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" грудня 2023 р. Сквирський районний суд Київської області

у складі: головуючого судді - Коваленка О.М.,

за участі секретаря-Таранчук В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сквира Київської області заяву представника відповідача Сквирського районного споживчого товариства голови правління Писаренка В.Г. про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Сквирського районного суду Київської області від 05.05.2023,

встановив:

Представник відповідача Сквирського районного споживчого товариства голова правління Писаренка В.Г. звернувся до суду із заявою про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Сквирського районного суду Київської області від 05.05.2023 у цивільній справі № 376/1106/23 за позовом ОСОБА_1 доСквирського районногоспоживчого товариствапро визнаннядоговору купівлі продажудійсним,визнання прававласності нанежитлову будівлю(магазин)з господарськимибудівлями таспорудами тана земельнуділянку длябудівництва таобслуговування нежитловогоприміщення.Внесені кошти за купівлю-продаж нежитлового приміщення (магазину) та земельної ділянки для будівництва та обслуговування приміщень покупцеві ОСОБА_1 повернуті у повному обсязі.

Після набрання рішенням законної сили стали відомі обставини, які є істотними для справи, однак не були відомі суду під час розгляду справи.

За приписами ч. 1 ст. 423 ЦПК України рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

Представник відповідача просить суд скасувати рішення Сквирського районного суду Київської області від 05.05.2023.

Учасники процесу в судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Суд, повно та всебічно дослідивши наявні в матеріалах справи докази у їх сукупності, вважає встановленими наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Рішенням Сквирського районного суду Київської області від 05.05.2023 позовну заяву ОСОБА_1 до Сквирського районного споживчого товариства про визнання договору купівлі продажу дійсним, визнання права власності на нежитлову будівлю (магазин) з господарськими будівлями та спорудами та на земельну ділянку для будівництва та обслуговування нежитлового приміщення - задоволено в повному обсязі. Визнано договір купівлі-продажу нежитлового приміщення (магазину) з по АДРЕСА_1 , загальною площею 88,9 кв.м. з них: тамбур 2,30 кв.м., торговий зал 54,8 кв.м., підсобка -6.70 кв.м., підсобка 25,10 кв.м. та земельної ділянки площею 0,1 га, цільове призначення для будівництва та обслуговування нежилого приміщення (магазину), господарських будівель і споруд від 10 жовтня 2022 року виконаним та дійсним. Визнано за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , проживаюча за адресою: АДРЕСА_2 , право власності на нежитлове приміщення (магазин) по АДРЕСА_1 , загальною площею 88,9 кв.м. з них: тамбур 2,30 кв.м., торговий зал 54,8 кв.м., підсобка -6.70 кв.м., підсобка 25,10 кв.м. та земельну ділянку площею 0,1 га, цільове призначення для будівництва та обслугоування нежилого приміщення (магазину) (а.с. 22-23).

Після набрання рішенням законної сили стали відомі обставини, які є істотними для справи, однак не були відомі суду під час розгляду справи.

Суд, встановивши викладені обставини, дійшов до наступних правових висновків.

Відповідно до частини першої статті 423 ЦПК України рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

Пунктом першим частини другої статті 423 ЦПК України визначено, що підставою для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Як роз`яснено у п. 3 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року за № 4 «Про застосування цивільного процесуального законодавства при перегляді судових рішень у зв`язку з нововиявленими обставинами», нововиявлені обставини - це юридичні факти, які мають істотне значення для розгляду справи та існували на час розгляду справи, але не були і не могли бути відомі суду та заявнику, а також обставини, які виникли після набрання судовим рішенням законної сили та віднесені законом до нововиявлених обставин.

Необхідними умовами нововиявлених обставин є те, що вони існували на час розгляду справи; ці обставини не могли бути відомі суду, заявникові на час розгляду справи; вони входять до предмета доказування у справі та можуть вплинути на висновки суду про права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі.

Нововиявлені обставини мають підтверджуватися фактичними даними (доказами), що в установленому порядку спростовують факти, покладені в основу судового рішення. Суд має право скасувати судове рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами лише за умови, що ці обставини можуть вплинути на юридичну оцінку обставин, здійснену судом у судовому рішенні, що переглядається.

Питання про те, які обставини можна вважати істотними, є оціночним, і вирішуються судом у кожному конкретному випадку з урахуванням того, чи ці обставини могли спростувати факти, покладені в основу судового рішення, та вплинути на висновки суду під час його ухвалення таким чином, що якби вказана обставина була відома особам, які беруть участь у справі, то зміст судового рішення був би іншим.

Згідно із частини третьої статті 429 ЦПК України за результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами суд може: 1) відмовити в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами та залишити відповідне судове рішення в силі; 2) задовольнити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами та ухвалити нове рішення чи зміни рішення; 3) скасувати судове рішення і закрити провадження у справі або залишити позов без розгляду.

За таких обставин, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви про скасування за нововиявленими обставинами рішення Сквирського районного суду Київської області від 05.05.2023 та про відмову у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Сквирського районного споживчого товариства про визнання договору купівлі продажу дійсним, визнання права власності на нежитлову будівлю (магазин) з господарськими будівлями та спорудами та на земельну ділянку для будівництва та обслуговування нежитлового приміщення, оскільки обставини які виникли не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звернулася із заявою, на час розгляду справи.

На підставі викладеного та керуючись ст. 259-261, 353-354, 423-429 ЦПК України, п. 3 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 30 березня 2012 року за № 4 «Про застосування цивільного процесуального законодавства при перегляді судових рішень у зв`язку з нововиявленими обставинами», суд

ухвалив:

Заяву представника відповідача Сквирського районного споживчого товариства голови правління Писаренка В.Г. про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Сквирського районного суду Київської області від 05.05.2023 задовольнити.

Рішення Сквирськогорайонного судуКиївської областівід 05.05.2023 у цивільній справі № 376/1106/23 за позовом ОСОБА_1 доСквирського районногоспоживчого товариствапро визнаннядоговору купівлі продажудійсним,визнання прававласності нанежитлову будівлю(магазин)з господарськимибудівлями таспорудами тана земельнуділянку длябудівництва таобслуговування нежитловогоприміщення скасувати.

Відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Сквирського районного споживчого товариства про визнання договору купівлі продажу дійсним, визнання права власності на нежитлову будівлю (магазин) з господарськими будівлями та спорудами та на земельну ділянку для будівництва та обслуговування нежитлового приміщення.

З текстом ухвали можливо ознайомитися за адресою: court.gov.ua

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.М. Коваленко

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116075223
СудочинствоЦивільне
Сутьперегляд за нововиявленими обставинами рішення Сквирського районного суду Київської області від 05.05.2023

Судовий реєстр по справі —376/1106/23

Рішення від 05.05.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Рішення від 05.05.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Коваленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні