Ухвала
від 01.01.2024 по справі 140/36509/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття провадження в адміністративній справі

01 січня 2024 року ЛуцькСправа № 140/36509/23

Суддя Волинського окружного адміністративного суду Плахтій Н.Б., вивчивши позовну заяву Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (43008, м.Луцьк, вул.Писаревського, 3А) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТА М» (44800, Волинська обл., смт Турійськ, вул.Луцька, 2) про стягнення адміністративно-господарської санкції та пені,

ВСТАНОВИВ:

Волинське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТА М» про стягнення адміністративно-господарської санкції та пені в сумі 33542,57 грн.

Одночасно у позовній заяві позивачем заявлено клопотання про поновлення строку звернення до адміністративного суду, яке обґрунтоване тим, що ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 28.08.2023 у справі №140/19564/23 за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТА М» про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені, позовну заяву повернуто позивачу у зв`язку з несплатою судового збору.

Водночас кошти на сплату судового збору були виділені Волинському обласному відділенню Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю лише 14.12.2023. Відтак Волинське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю об`єктивно було позбавлене можливості щодо сплати судового збору в судовій справі.

Зважаючи на наведене просить суд поновити строк звернення з даним позовом.

Частинами першою та другою статті 44 КАС України передбачено, що учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки. Учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки, зокрема, щодо сплати судового збору.

Наведеною нормою чітко визначено характер процесуальної поведінки, який зобов`язує учасників справи діяти сумлінно, тобто проявляти добросовісне ставлення до наявних у них прав і здійснювати їх реалізацію таким чином, щоб забезпечити неухильне та своєчасне (без суттєвих затримок та зайвих зволікань) виконання своїх обов`язків, встановлених законом або судом, зокрема щодо дотримання строку подання позову, а також належного оформлення позовної заяви. Для цього особа, зацікавлена у поданні позовної заяви, повинна вчиняти усі можливі та залежні від неї дії, використовувати у повному обсязі наявні засоби та можливості, передбачені законодавством.

Норми Кодексу адміністративного судочинства України не містять вичерпного переліку підстав, які вважаються поважними для вирішення питання про поновлення пропущеного процесуального строку, теж стосується і відсутності правового визначення без суттєвих затримок та зайвих зволікань. Такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з врахуванням обставин у справі.

Зважаючи на зміст спірних правовідносин, що полягає в реалізації Волинським обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю своїх функцій, а також зважаючи на специфіку функціонування територіальних підрозділів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю - залежність таких підрозділів від фінансування, виділення та розподіл, якого здійснюється іншими органами, а відтак не залежить від територіальних підрозділів, що безпосередньо та об`єктивно впливає на спроможність цих підрозділів на реалізацію своїх законодавчо встановлених функцій, в тому числі права на звернення до суду із відповідними позовами, суд дійшов висновку про поважність причин пропуску строку на звернення до суду з даним позовом.

Таким чином, клопотання Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про поновлення строку звернення до адміністративного суду підлягає до задоволення.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України).

Дану позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства та її подано з дотриманням правил підсудності.

Позов подано у строк, встановлений статтею 122 КАС України.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені КАС України, відсутні.

Керуючись статтями 171, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Визнати поважними причини пропуску Волинським обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю строку звернення до суду з даним позовом та поновити вказаний строк.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (43008, м.Луцьк, вул.Писаревського, 3А) до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕСТА М» (44800, Волинська обл., смт Турійськ, вул.Луцька, 2) про стягнення адміністративно-господарської санкції та пені.

Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження відповідно до вимог частини другої статті 257 КАС України без повідомлення (виклику) сторін (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов п`ятнадцять днів з дня вручення йому ухвали про відкриття провадження у справі, який повинен відповідати вимогам частини другої статті 162 КАС України. Роз`яснити відповідачу, що відповідно до вимог частини третьої статті 162 КАС України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.6 ст.162 КАС України).

Встановити позивачу дводенний строк з дня отримання відзиву для подання до суду відповіді на відзив з одночасним надсиланням учасникам судового процесу копії відповіді на відзив та доданих до неї документів.

Встановити відповідачу дводенний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення з одночасним надсиланням учасникам судового процесу копії заперечень та доданих до них документів.

Роз`яснити сторонам, що письмові докази подаються безпосередньо до суду в оригіналі або належним чином засвідченій копії з дотриманням вимог статей 79, 94 КАС України, а якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством, зокрема учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud0370/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

СуддяН.Б.Плахтій

Дата ухвалення рішення01.01.2024
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116076147
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарської санкції та пені

Судовий реєстр по справі —140/36509/23

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

Ухвала від 01.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Плахтій Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні