Рішення
від 13.11.2007 по справі 30/307-07-8411  
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/307-07-8411  

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" листопада 2007 р.Справа  № 30/307-07-8411

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю „Альпклуб”

Відповідач: Громадська організація „Альпіністський клуб „Одеса”          

Про визнання права власності                    

Суддя                   Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: Каназірський  Ю.Ф.- згідно довіреності  від 01.11.2007р.

Від відповідача: Шпак О.О. - згідно довіреності  від 05.11.2007р.

СУТЬ СПОРУ: позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) „Альпклуб”, звернувся до господарського суду Одеської області  із позовом до відповідача –Громадської організації „Альпіністський клуб „Одеса” (далі - Альпіністський клуб „Одеса”) про визнання за позивачем права власності на нежитлову будівлю тренерського центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, яка в цілому складається з не житлової будівлі –літ.”А”, загальною площею 139,0 кв.м, розташована за адресою: м. Одеса, пляж ”Аркадія”, 27 та відображена у технічному паспорті від 22.10.2006р.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на її задоволенні.

Представник відповідача проти позову в судовому засіданні заперечував, посилаючись на його необґрунтованість та безпідставність.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

09 листопада  2005 року між ГО „Альпіністський клуб „Одеса”  (Замовник)  та ТОВ „Альпклуб” (Підрядник)  був укладений договір підряду №1\1, згідно якого Підрядник в межах договірної ціни, відкорегованої відповідно до фактичних витрат з урахуванням ринкової вартості матеріалів та послуг, виконує на свій ризик всі передбачені цим договором роботи по будівництву тренерського центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, та здає їх Замовнику у встановлені строки.

За умовами п.2.1. Договору договірна ціна 1 етапу робіт складає 513 146 грн. 40 коп.                     (з ПДВ).

Згідно п.3.1. Договору  строки виконання будівельно-монтажних робіт по будівництву об'єкта –до 09.11.2006р. з дня підписання договору.

Відповідно до п.9.2. Договору якщо затримка в оплаті становить більш ніж 6 місяців, то в рахунок погашення заборгованості об'єкт будівництва переходить у власність Підрядника.

05 грудня 2005 року між ГО „Альпіністський клуб „Одеса” (Замовник) та ТОВ „Альпклуб” (Підрядник)  був укладений договір підряду №1\2, згідно якого Підрядник в межах договірної ціни, відкорегованої відповідно до фактичних витрат з урахуванням ринкової вартості матеріалів та послуг, виконує на свій ризик всі передбачені цим договором роботи по реконструкції підвального приміщення  тренерського центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, та здає їх Замовнику у встановлені строки.

За умовами п.2.1. Договору договірна ціна 2 етапу робіт складає 40 500 грн. (з ПДВ).

Згідно п.3.1. Договору  строки виконання будівельно-монтажних робіт по будівництву об'єкта –до 30.06.2006р. з дня підписання договору.

Відповідно до п.9.2. Договору якщо затримка в оплаті становить більш ніж 6 місяців, то в рахунок погашення заборгованості об'єкт будівництва переходить у власність Підрядника.

Актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта  від 22.11.2006р., державною комісією, створеною Приморською рай адміністрацією м. Одеси на підставі розпорядження від 01.08.2006р. №1851, прийнято в експлуатацію тренерський центр на учбово-тренувальній базі „Скалодром” , що розташована за адресою: м. Одеса, пляж „Аркадія”, 27.

16 лютого 2007р. виконавчим комітетом Одеської міської ради, на підставі розпорядження Приморської районної адміністрації Одеської міської ради від 27.11.2006р. №2971, ГО „Альпіністський клуб „Одеса” видано Свідоцтво про право власності Серія ЯЯЯ №982745, згідно якого нежила будівля тренувального центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, загальною площею 139,0 кв.м, розташована за адресою: м. Одеса, пляж Аркадія, 27, належить на праві приватної власності ГО „Альпіністський клуб „Одеса”.

Отже, роботи за Договорами підряду Підрядником були виконані у повному обсязі, але, не були повністю оплачені Замовником, у зв'язку з чим, листами від 23.01.2007р., від 26.04.2007р., від 01.06.2007р. ТОВ „Альпклуб” просило погасити заборгованість по оплаті виконаних підрядних робіт у сумі 314 551 грн. 20 коп.  Листом від 28.05.2007р.  ГО „Альпіністський клуб „Одеса” повідомила про відсутність коштів для погашення заборгованості та запропонувала в рахунок заборгованості передати у власність об'єкт будівництва.   

Листом  від 01.06.2007р. ТОВ „Альпклуб”  запропонувало  ГО „Альпіністський клуб „Одеса”  у добровільному порядку передати у власність в рахунок погашення заборгованості об'єкт будівництва, як то передбачено п.9.2. Договорів підряду,  та підписати з цього приводу   відповідні додаткові угоди до Договорів підряду.

25.06. 2007р. сторони підписали Додаткову угоду до договору підряду №1\1 від 09.11.2005р., згідно якого, на виконання п.9.2. Договору підряду №1\1 від 09.11.2005р. ГО „Альпіністський клуб „Одеса” передає ТОВ „Альпклуб” у власність  об'єкт - нежилу будівлю тренувального центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, загальною площею 139,0 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, пляж Аркадія ,27, що відображена у технічному паспорті від 22.10.2006р., вартістю 300 000 грн.

Але, від подальшого переоформлення права власності ГО „Альпіністський клуб „Одеса” утримується, у зв'язку з чим позивач вважає, що своїми діями ГО порушує його права та охоронювані законом інтереси, тому звернувся до суду за захистом.

На підставі зазначеного, керуючись ст.ст.15,16, 328, 334, 526 Цивільного кодексу України, позивач просить суд визнати за ним право власності на нежилу будівлю тренувального центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, загальною площею 139,0 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, пляж Аркадія ,27, що відображена у технічному паспорті від 22.10.2006р.

Відповідач вважає позов необґрунтованим та таким, що не відповідає дійсним обставинам справи і , відповідно, не підлягає задоволенню.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, проаналізувавши на підставі фактичних обставин повноту їх з'ясування і доведеність, суд доходить до висновку про задоволення позовних вимог ТОВ „Альпклуб” з таких обставин:

Згідно ст. 875 Цивільного кодексу України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Частина 1. ст. 193 Господарського кодексу України, вказує на те, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.  

Згідно ст. 525 Цивільного кодексу  України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Статтею 526 цього ж Кодексу  передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.  При цьому, згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Отже, уклавши Договори підряду, ГО „Альпіністський клуб „Одеса” прийняло на себе зобов'язання щодо оплати виконаних підрядних робіт та у п. 9.2. Договорів передбачило, що якщо затримка в оплаті становить більш ніж 6 місяців, то в рахунок погашення заборгованості об'єкт будівництва переходить у власність Підрядника - ТОВ „Альпклуб”.

Як вбачається з матеріалів справи, ГО „Альпіністський клуб „Одеса” погодилася з наявність такої умови у Договорах підряду, адже, нею було підписано Додаткову угоду до Договору підряду №1\1 від 09.11.2005р., якою, фактично передано у власність ТОВ „Альпклуб” нежилу будівлю тренувального центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, загальною площею 139,0 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, пляж Аркадія ,27.

Відповідно до ст. 177 Цивільного кодексу України  об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші, цінні  папери,  інше  майно,  майнові  права,  результати  робіт, послуги,   результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

За умовами ст.334 Цивільного кодексу України  право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна , якщо інше не встановлено договором або законом. Переданням майна вважається вручення його набувачеві .

Згідно ст.328 Цивільного кодексу України  право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, із право чинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.  На даний час у суду не має підстав вважати незаконним набуття ТОВ „Альпклуб” права власності на нежилу будівлю тренувального центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, загальною площею 139,0 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, пляж Аркадія ,27.

Згідно ст. 41 Конституції України та ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

За таких обставин, вимога позивача щодо визнання за ним права власності на нежилу будівлю тренувального центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, загальною площею 139,0 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, пляж Аркадія ,27 є обґрунтованою, підтверджена матеріалами справи, тому підлягає задоволенню..

Судові витрати по сплаті держмита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

                   Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовну заяву  Товариства з обмеженою відповідальністю „Альпклуб” задовольнити повністю.

2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю „Альпклуб” (код ЄДРПОУ 33312301) право власності  на нежилу будівлю тренувального центру на учбово-тренувальній базі „Скалодром”, яка в цілому складається з нежилої будівлі –літ.”А”,  загальною площею 139,0 кв.м, розташована за адресою: м. Одеса, пляж Аркадія ,27, та відображена у технічному паспорті від 22.10.2006р.

3. Стягнути з Громадської організації „Альпіністський клуб „Одеса” ( м. Одеса, вул. Базарна, 84,  п/р 26000301455483 у філії ОЦО ПІБ, МФО 328135,  код ЄДРПОУ 20990915) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Альпклуб” (м. Одеса, пров. Онілової, 9\19, п\р26000301538968  у філії ОЦО ПІБ, МФО 328135,  код ЄДРПОУ 33312301) 85 /вісімдесят п'ять/ грн. 00 коп. державного мита та 118 /сто вісімнадцять/ грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення набирає чинності протягом 10-денного строку з дня його підписання.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення підписане 13 листопада  2007р.

                     Суддя                                                                                       Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення13.11.2007
Оприлюднено30.11.2007
Номер документу1160775
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —30/307-07-8411  

Рішення від 13.11.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні