Рішення
від 16.11.2007 по справі 9/310-07-8482
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/310-07-8482

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" листопада 2007 р.Справа  № 9/310-07-8482

За позовом:  Приватного підприємства „Сана Ко”

До відповідача: Авангардівської  селищної ради Овідіопольського району Одеської області

Про визнання права власності на нерухоме майно

                                                                                                              Суддя  Бакланова Н.В.

Представники:

Від позивача:  Демченко В.В. за довіреністю

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:  Позивач Приватне підприємство „Сана Ко” звернувся до відповідача Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області з позовом про визнання за позивачем права власності на самочинно збудоване нерухоме майно у вигляді торгово-офісного приміщення, загальною площею 43,4 м2, позначеного на плані: під літ. «А»- магазин; «а»- ганок; №№ 1-2,І - спорудження, розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт.Авангард, вул.Ангарська, 14.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду, у судове засідання не з'явився, але направив лист №480-02-12 від 07.11.2007р. про розгляд справи без участі його представника.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

 Позивач фактично користується земельною ділянкою загальною площею 0,0150 га, що знаходиться за адресою: Україна, Одеська область, Овідіопольський район, смт.Авангард, вул.Ангарська № 14.

Згідно рішення Авангардівської селищної ради від 31 липня 2007 року    № 382-ІV позивачеві надано дозвіл на відведення вказаної земельної ділянки.

Цільове призначення вказаної земельної ділянки –для розміщення торгово-офісного приміщення.

Протягом останніх років на вищевказаній земельній ділянці позивач, без відповідного дозволу на будівництво та належно затвердженого проекту, здійснив будівництво торгово-офісного приміщення.

На сьогоднішній день будівництво нерухомого майна у вигляді торгово-офісного приміщення, розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт.Авангард, вул.Ангарська № 14, позивачем завершено. Фактично, збудовано торгово-офісне приміщення, загальною площею 43,4 м2, а саме: під літ. «А»- магазин; «а»- ганок;   №№ 1-2, І - споруди. Зазначене майно перебуває на балансі позивача.

Так як будівництво вищевказаного нерухомого майна здійснювалося без відповідного проекту та дозволу на будівництво, і тому вважається самочинним, оформити своє право власності, в установленому законом порядку, позивач не може.

14.11.2007р. на запит суду судовим експертом з будівельно-технічних досліджень об'єктів Бондарчуком М.В. надано висновок, згідно якого технічний стан об'єктів нерухомого майна у вигляді торгово-офісного приміщення, загальною площею 43,4 м2, а саме: під літ. «А»- магазин; «а»- ганок;   №№ 1-2, І - споруди, розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт.Авангард, вул.Ангарська № 14,  відповідає вимогам існуючих в Україні державних будівельних норм та правил.

Оцінивши наявні в матеріалах та досліджені в судовому засіданні докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Позов про визнання права власності –це позадоговірна вимога власника майна про констатацію перед третіми особами факту приналежності позивачу права власності на майно.

Підставою позову є обставини, що підтверджують наявність у позивача права власності. Необхідною умовою захисту права власності шляхом його визнання служить підтвердження позивачем своїх прав на майно.

Ст.392 Цивільного кодексу України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно ст. 376 Цивільного кодексу України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно, вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Відповідно до ч. 3 ст. 376 Цивільного кодексу України право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.  

Необхідними умовами узаконення самочинно побудованих об'єктів є: відведення для цієї мети в установленому порядку забудовнику земельної ділянки, відсутність заперечень з боку власника земельної ділянки, відсутність порушення в результаті самочинної забудови прав інших осіб.

На момент розгляду справи будівництво об'єктів завершено, фактично збудоване торгово-офісне приміщення, загальною площею 43,4 м2, а саме: під літ. «А»- магазин; «а»- ганок;   №№ 1-2, І - споруди, що   розташовані   за   адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт.Авангард, вул.Ангарська № 14.

Земельна ділянка  відводиться позивачу у встановленому законом порядку.

Порушень прав інших осіб судом не встановлено.

Як слідує з вище наведеного, позивач, на думку суду набув у встановленому законом порядку права власності на самочинне збудоване нерухоме майно, а саме торгово-офісне приміщення, загальною площею 43,4 м2, а саме: під літ. «А»- магазин; «а»- ганок;   №№ 1-2, І - споруди, розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт.Авангард, вул.Ангарська № 14, і згідно чинного законодавства за ним повинно бути визнано право власності на це майно.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового процесу віднести за рахунок відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1.          Позов  задовольнити.

2.          Визнати за Приватним підприємством „Сана Ко” (м.Одеса вул. Артилерійська, 3, код 31117042) право власності на  нерухоме майно –торгово-офісне приміщення, загальною площею 43,4 м2, а саме: під літ. «А»- магазин; «а»- ганок;   №№ 1-2, І - споруди, розташованого за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, смт.Авангард, вул.Ангарська № 14.  

3.          Стягнути з Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області (Одеська обл. Овідіопольський район смт. Авангард вул. Добрянського, 26) на користь Приватного підприємства „Сана Ко” (м.Одеса вул. Артилерійська, 3, код 31117042) витрати по сплаті державного мита в сумі 85 /вісімдесят п'ять/ грн. 00 коп., витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 /сто вісімнадцять/ грн. 00 коп.

Рішення набирає чинності в порядку ст. 85 ГПК України.

Накази видати після набрання  рішенням законної сили.

Суддя                                                                                       Бакланова Н.В.

Дата ухвалення рішення16.11.2007
Оприлюднено30.11.2007

Судовий реєстр по справі —9/310-07-8482

Рішення від 16.11.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бакланова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні