Рішення
від 01.12.2023 по справі 589/4009/23
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/4009/23

Провадження № 2/589/1235/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2023 року

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Прачук О. В.,

з участю секретаря судового засідання Щерби Я. Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шостка у спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовом Комунального некомерційного підприємства «Шосткинська центральна районна лікарня» Шосткинської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2

- про відшкодування шкоди, завданої внаслідок злочину, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення ОСОБА_3 в сумі 1 303 грн 22 к.

Позов мотивує тим, що 09.12.2022 близько 19:00 год. неповнолітній ОСОБА_1 , знаходячись біля СТ «Шосткинський ринок», яке розташоване за адресою: Сумська область, м. Шостка, вул. Свободи, буд. 16, кулаком правої руки умисно наніс один удар в область носа ОСОБА_3 .

Таким чином, потерпілому ОСОБА_3 були завдані тілесні ушкодження у вигляді крововиливів на повіках обох очей, перелому кісток носа, які відповідно до висновків судово-медичної експертизи № 227 від 05.01.2023 та № 232 від 12.01.2023 кваліфікуються, як легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Внаслідок протиправних дій ОСОБА_1 , потерпілий перебував на стаціонарному лікуванні в отолорингологічному відділенні з 14.12.2022 по 15.12.2022. За один лікувальний день ОСОБА_3 позивач поніс витрати в розмірі 1 303 грн. 22 к., які завдавачем шкоди наразі добровільно не відшкодовані.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідачі про день, час і місце розгляду справи повідомлялись, в судове засідання не з`явились, про причину своєї неявки суд не повідомили, клопотань про розгляд справи за їхньої відсутності та відзиву не надали.

Зважаючи на вказане, суд, згідно положень ст. 280 ЦПК України, ухвалює рішення при заочному розгляді справи на підставі наявних у справі даних та доказів.

Дослідивши докази по справі, суд дійшов до такого висновку:

В провадженні Шосткинського міськрайонного суду Сумської області перебувала справа № 589/968/23 по обвинуваченню неповнолітнього ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України.

Ухвалою Шосткинського міськрайонного суду Сумської області від 04.07.2023 кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України, закрито відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку з відмовою потерпілого ОСОБА_3 від обвинувачення. /а.с.5/

Слід зауважити, що вказана підстава для закриття кримінального провадження не є реабілітуючою.

Як вбачається із довідки-розрахунку КНП «Шосткинська ЦРЛ» від 22.02.2023, ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні в отолорингологічному відділенні з 14.12.2022 по 15.12.2022, загальна сума витрат на лікування склала 1 303 грн 22 к. /а.с.3/.

Відповідно до ч. 1 ст. 1206 ЦК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно ч. 3 ст. 1206 ЦК України, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося.

Згідно з пунктом 2 «Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993, сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Відповідно до п. 4 вказаного Порядку стягнені кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Частина 1 ст. 12 ЦПК України визначає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Відповідно до ч. 2 даної статті учасники справи, мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Частина 2 ст. 13 ЦПК України визначає, що учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідачі в даній справі не скористалися своїми правами щодо подання відзиву на позовну заяву з правовим обґрунтуванням своїх заперечень, доказів на їх підтвердження.

З огляду на викладене, суд вважає за правомірне позовні вимоги щодо стягнення майнової шкоди в розмірі 1 303 грн 22 к. задовольнити в повному обсязі.

Слід зауважити, що на час розгляду даної справи ОСОБА_1 виповнилося 17 років.

Згідно з ч. 1 ст. 1179 ЦК України неповнолітня особа (у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах.

У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини (ч. 2 ст. 1179 ЦК України).

Враховуючи викладене, суд вважає необхідним стягнути суму майнової шкоди з неповнолітнього ОСОБА_1 , а в разі відсутності у нього майна, достатнього для відшкодування, стягнути в частці, якої не вистачає, з матері неповнолітнього - ОСОБА_2 .

Також, відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь держави судовий збір в сумі 2684 грн 00 к.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 2, 12, 13, 81, 141, 258, 259, 263-265, 273, 279, 280-283, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: не відомий, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), а в разі відсутності у нього майна, достатнього для відшкодування, стягнути в частці, якої не вистачає, з матері ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: не відомий, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Комунального некомерційного підприємства «Шосткинська центральна районна лікарня Шосткинської міської ради» (адреса: вул. Щедріна, буд. 1, м. Шостка, Сумська область, ідентифікаційний код юридичної особи - 01981514) витрати на лікування потерпілого від кримінального правопорушення у сумі 1 303 грн 22 к.

Стягнути ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: не відомий, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), а в разі відсутності у нього майна, достатнього для відшкодування, стягнути в частці, якої не вистачає, з матері ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: не відомий, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) на користь держави судові витрати зі сплати судового збору в сумі 2 684 грн 00 к.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивачем рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його складення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області О.В.Прачук

Дата ухвалення рішення01.12.2023
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116082124
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок злочину

Судовий реєстр по справі —589/4009/23

Рішення від 01.12.2023

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні