Ухвала
від 02.01.2024 по справі 753/1717/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 753/1717/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 січня 2024 року місто Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі головуючого судді Гребенюка В.В., за участю секретаря судового засідання Кужелєвої Ю.В., розглянувши заяву позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про роз`яснення рішення суду у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Печерського районного суду м. Києва, Окружного адміністративного суду м. Києва, Дарницького районного суду м. Києва, Оболонського районного суду м. Києва, Шевченківського районного суду м. Києва, Святошинський районний суд міста Києва, Київський апеляційний суд, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління національної поліції у місті Києві, Київська міська прокуратура, про стягнення відновлювальної вартості нерухомого майна, відшкодування моральної шкоди

У С Т А Н О В И В:

У провадженні Подільського районного суду міста Києва перебувала цивільна справа № 753/1717/18 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Печерського районного суду м. Києва, Окружного адміністративного суду м. Києва, Дарницького районного суду м. Києва, Оболонського районного суду м. Києва, Шевченківського районного суду м. Києва, Святошинський районний суд міста Києва, Київський апеляційний суд, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління національної поліції у місті Києві, Київська міська прокуратура, про стягнення відновлювальної вартості нерухомого майна, відшкодування моральної шкоди.

Рішенням Подільського районного суду міста Києва від 05 грудня 2023 року по справі № 753/1717/18 (під головуванням судді Анохіна А.М.) у задоволенні позову було відмовлено.

20.12.2023 року позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про роз`яснення судового рішення, в якій просили роз`яснити абзац 2 резолютивної частини Рішення суду від 05 грудня 2023 року по справі № 753/1717/18.

Відповідно до ст. 271 Цивільного процесуального кодексу України (надалі за текстом - ЦПК України), за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання. Про роз`яснення або відмову у роз`ясненні судового рішення суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення (ч. 3 ст. 271 ЦПК України).

З огляду на зміст поданої позивачами ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заяви про роз`яснення судового рішення, суд не вбачає необхідності у виклику учасників справи в судове засідання для розгляду даної заяви.

Дослідивши матеріали цивільної справи та заяву про роз`яснення судового рішення, суд зазначає наступне.

Так, Рішенням Подільського районного суду міста Києва від 05 грудня 2023 року по справі № 753/1717/18 (головуючий суддя Анохін А.М.) було відмовлено у задоволенні позову ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Печерського районного суду м. Києва, Окружного адміністративного суду м. Києва, Дарницького районного суду м. Києва, Оболонського районного суду м. Києва, Шевченківського районного суду м. Києва, Святошинський районний суд міста Києва, Київський апеляційний суд, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління національної поліції у місті Києві, Київська міська прокуратура, про стягнення відновлювальної вартості нерухомого майна, відшкодування моральної шкоди.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 271 ЦПК України, за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Відповідно до п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судове рішення у цивільній справі» № 14, роз`яснення рішення суду, а не ухвали, можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є не зрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

З аналізу наведених процесуальних норм випливає, що роз`яснення судового рішення полягає у викладенні в більш чіткій та конкретній формі резолютивної частини рішення і таке роз`яснення пов`язане та має на меті забезпечити чітке і правильне виконання судового рішення, якщо його зміст є незрозумілим для осіб, які брали участь у справі, або для державного виконавця, що виконує це судове рішення.

Роз`яснення рішення є засобом виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового рішення суду. Таким чином, суд роз`яснює суть судового рішення, якщо воно є незрозумілим для суб`єкта, якому надано право звернення за відповідним роз`ясненням. Між тим, необхідність такого роз`яснення випливає з обставин неоднозначного розуміння рішення суду з метою його виконання. Роз`яснено може бути рішення суду у разі, якщо без такого роз`яснення його тяжко виконати, оскільки має місце ймовірність неправильного його виконання чи невиконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

Судове рішення - акт судового розгляду справи будь-якого виду провадження, яке відповідно до ст. 124 Конституції України ухвалюється судами іменем України і є обов`язковим до виконання на всій території України.

Діюче процесуальне законодавство зазначає, що рішення суду повинно бути зрозумілим. Зрозумілість судового рішення полягає в тому, що його резолютивна частина не припускає кілька варіантів тлумачення.

Суд зазначає, що роз`ясненню підлягають не всі судові рішення, а лише ті, які підлягають виконанню, порядок здійснення якого визначено Законом України від 02 червня 2016 року № 1404-VIII «Про виконавче провадження».

В той же час, Рішенням Подільського районного суду міста Києва від 05 грудня 2023 року по справі № 753/1717/18 (головуючий суддя Анохін А.М.) відмовлено у задоволенні позову, а отже, таке судове рішення не передбачає його виконання в розумінні Закону України від 02 червня 2016 року № 1404-VIII«Про виконавче провадження».

Крім того, заява подана з приводу роз`яснення абзацу резолютивної частини Рішення, в якій зазначено строк і порядок набрання рішенням суду законної сили та його оскарження. Вказана частина Рішення не стосується питань, які були предметом судового розгляду у даній справі і взагалі не містить висновків суду.

Таким чином, зі змісту поданої заяви вбачається, що заявники просять суд роз`яснити та надати тлумачення норм процесуального законодавства, якими встановлені відповідні строки та порядок, що виходить за межі повноважень суду щодо роз`яснення судового рішення, передбачених ч. 1 ст. 271 ЦПК України.

З урахуванням викладеного, суд доходить до висновку, що Рішення Подільського районного суду міста Києва від 05 грудня 2023 року по справі № 753/1717/18 (головуючий суддя Анохін А.М.), про роз`яснення якого подано заяву, відповідає всім вимогам, які встановлені чинним законодавством, викладене в ясній та зрозумілій формі, в ньому чітко і конкретно зазначені висновки суду по суті заявлених позовних вимог, підстав для його роз`яснення немає.

Керуючись ст.ст. 10, 18, 271 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про роз`яснення рішення суду у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Печерського районного суду м. Києва, Окружного адміністративного суду м. Києва, Дарницького районного суду м. Києва, Оболонського районного суду м. Києва, Шевченківського районного суду м. Києва, Святошинський районний суд міста Києва, Київський апеляційний суд, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління національної поліції у місті Києві, Київська міська прокуратура, про стягнення відновлювальної вартості нерухомого майна, відшкодування моральної шкоди - залишити без задоволення;

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду. Апеляційна скарга на Ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо Ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя В.В. Гребенюк

Дата ухвалення рішення02.01.2024
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116084525
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення відновлювальної вартості нерухомого майна, відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —753/1717/18

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Талько О. Б.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Рішення від 05.12.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні