Ухвала
від 01.01.2024 по справі 906/1678/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

"01" січня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/1678/23

Господарський суд Житомирської області у складі судді Сікорської Н.А.,

розглянувши заяву Приватного акціонерного товариства "СОЛДІ І КО"

про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "БФ Інжиніринг" 10019,72 грн.,

ВСТАНОВИВ

Приватне акціонерне товариство "СОЛДІ І КО" звернулося до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "БФ Інжиніринг" 10019,72 грн., з яких: 7939,11 грн. боргу, 1165,54 грн. пені, 793,91 грн. штрафу, 30,58 грн. інфляційних, 90,58 грн. 3% річних.

Водночас просить стягнути з боржника 268,40 грн. судового збору та 5000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Частиною 2статті 12 ГПК Українипередбачено, що наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо.

Наявність спору про право вирішується судом у кожному конкретному випадку, виходячи із характеру та обґрунтованості заявленої матеріально-правової вимоги і документів, доданих до заяви. Наявність спору можна встановити відсутністю документів, що підтверджують наявність суб`єктивного права у заявника; документів, що підтверджують порушення суб`єктивного права або документів, що підтверджують виникнення права вимоги.

Відповідно до ч.1ст.147 ГПК Українисудовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбаченихстаттею 148 цього Кодексу.

Згідно з ч.1ст.148 ГПК Українисудовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.ч. 1, 3ст.549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Як випливає зі змісту заяви, до складу заборгованості, заявником включено 1165,54 грн. пені та 793,91 грн. штраф, які за своєю правовою природою не є основним зобов`язанням, а є штрафними санкціями, які спрямовані на компенсацію негативних для кредитора наслідків, та видом забезпечення виконання зобов`язання.

На підставі викладеного, а також враховуючи можливість стягнення в порядку наказного провадження заборгованості, щодо якої відсутній спір, вимоги про стягнення пені та штрафу мають розглядатись у позовному провадженні, з дослідженнямпідставвиникнення заборгованості та перевіркою судом нарахованих сум, періодів таких нарахувань тощо.

Пунктом 3 ч. 1ст. 152 ГПК Українипередбачено, що суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заявлено вимогу, яка не відповідає вимогамстатті 148 цього Кодексу.

Згідно ч.3ст.152 ГПК України, у разі якщо в заяві про видачу судового наказу містяться вимоги, частина з яких не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу лише в частині цих вимог.

З огляду на вказане, суд дійшов висновку про відмовуу видачі судового наказу про стягнення з боржника 1165,54 грн. пені та 793,91 грн. штрафу на підставі п. 3 ч.1ст.152 ГПК України.

Відносно вимоги заявника про стягнення з боржника витрат на професійну правничу допомогу в сумі 5000,00 грн., суд вказує наступне.

Частинами 1, 3статті 123 ГПК Українипередбачено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частини 1статті 124 ГПК Україниразом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Отже, за приписамиГПК Українипопередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат сторона має подати до суду разом з першою заявою по суті спору, якими відповідно до частини 2статті 161 ГПК Україниє позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

При цьому,стаття 150 ГПК України, яка визначає форму і зміст заяви про видачу судового наказу, на відмінуст. 162 ГПК України, не містить норми щодо подачі заявником до суду попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат.

Оскільки наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про його наявність заявнику невідомо, подання заяви з боку боржника по суті спору в межах наказного провадженнярозділ ІІ ГПК Українитакож не передбачає.

Відповідно до частини першоїстатті 13 ГПК Українисудочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Враховуючи порядок здійснення судочинства у наказному провадженні, виходячи з приписів у тому числістатті 126 ГПК України, у боржника відсутня можливість доведення неспівмірності витрат, заявлених до стягнення заявником, що суперечить приписам частини першоїстатті 13 ГПК України.

Окрім того, зі змістуглави 8 "Судові витрати" ГПК Українивбачається, що судові витрати на професійну правничу допомогу можуть бути предметом розгляду у позовному провадженні, де учасниками справи, в порядку ч.1ст. 41 ГПК України, зокрема, є сторони, які мають право доводити розмір витрат, а суд за клопотанням іншої сторони зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу та здійснити їх розподіл за результатами розгляду справи.

Разом з тим, згідно ч.2ст. 41 ГПК Українипри розгляді вимог у наказному провадженні учасники справи мають статус заявника та боржника.

Таким чином, у разі видачі судом судового наказу у ньому зазначаються судові витрати у вигляді судового збору, який справляється за подання заяви про видачу судового наказу.

З урахуванням викладеного, оскільки процесуальний закон не передбачає при здійсненні судочинства у наказному провадженні розподілу будь-яких судових витрат, окрім судового збору, у видачі судового наказу про стягнення витрат на професійну правничу допомогу в сумі 5000,00 грн. належить відмовити.

Відповідно до ч.2ст.152 ГПК Українипро відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

Частиною 2ст. 153 ГПК Українивизначено, що відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 3-6 частини першоїстатті 152 цього Кодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 12, 123, 124, 126, 147, 148, 150, 152, 153, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити Приватному акціонерному товариству "Солді і Ко" у видачі судового наказу про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "БК Сучасні Технології" 6973,85 грн. пені, 1003,18 грн. штрафу та 5000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в установленому законом порядку.

Суддя Сікорська Н.А.

1 - до справи

- заявнику додано в Електронний суд

Дата ухвалення рішення01.01.2024
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116086292
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "БФ Інжиніринг" 10019,72 грн

Судовий реєстр по справі —906/1678/23

Судовий наказ від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Сікорська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні