Ухвала
від 03.01.2024 по справі 914/10/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

03.01.2024 р. Справа № 914/10/24

Господарський суд Львівської області у складі судді Іванчук С.В., розглянувши матеріали позовної заяви: Товариства з обмеженою відповідальністю «Вітагро Партнер», м. Волочиськ, Хмельницького району, Хмельницької області;

до відповідача-1: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Прогрес», с. Стремільче, Радехівського району, Львівської області;

до відповідача-2: Товариства з додатковою відповідальністю «Модем», м. Львів;

до відповідача-3: ОСОБА_1 , м. Броди, Золочівського району, Львівської області;

про стягнення заборгованості в сумі 10 744 447,60грн.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області поступив позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Вітагро Партнер» до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Прогрес», Товариства з додатковою відповідальністю «Модем» та ОСОБА_1 про стягнення заборгованості в сумі 10 744 447,60грн., з яких 9 120 172,74грн. - основний борг, 170 401,14грн. - курсова різниця, 1 414 483,12грн. - штраф, 39390,60грн. - 3% річних.

Відповідно до п. 2 ч.3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Всупереч вимогам п. 2 ч.3 ст. 162 ГПК України позивачем у позовній заяві не зазначено поштового індексу відповідача-3.

Також, у позовній заяві не вірно зазначено адресу відповідача-3 « АДРЕСА_1 ».

Відповідно до відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру за ідентифікаційним кодом 2931220788 фактичною адресою відповідача-3 є « АДРЕСА_1 », що підтверджується відповіддю № 390515 від 02.01.2024р. з Єдиного державного демографічного реєстру.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

До Господарського суду Львівської області разом з позовною заявою подано документи згідно переліку визначеного в додатках. Як вбачається із опису вкладення у цінний лист від 28.12.2023р., позивач направив відповідачу-3 - ОСОБА_1 позовну заяву з долученими документами на адресу АДРЕСА_1 .

Однак, як встановлено судом відповідно до відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру за ідентифікаційним кодом 2931220788 фактичною адресою відповідача-3 є « АДРЕСА_1 ». Відтак, позивачем не подано належних доказів надіслання копії позовної заяви із додатками відповідачу -3.

Згідно із п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння, розмір ставок судового збору та порядок його сплати регулюється Законом України "Про судовий збір" (із змінами та доповненнями).

Згідно із ст.1 Закону України "Про судовий збір" судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частина 2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" встановлює, що за подання позовних заяв майнового характеру до господарського суду ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання позовних заяв немайнового характеру до господарського суду - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст.7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023р." прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року становить 2684,00 гривні.

За приписами ч. 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Як вбачається із змісту позовної заяви, поданої через систему «Електронний суд», позивачем заявлено позовну вимогу майнового характеру про стягнення заборгованості в сумі 10 744 447,60грн. Відповідно до Закону України «Про судовий збір» позивач враховуючи предмет спору та спосіб подання позовної заяви повинен був сплатити за майнову вимогу судовий збір у розмірі 128 933,37 грн. Однак доказів в підтвердження оплати судового збору не надано та до позовної заяви не долучено, відтак позивачем не представлено доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Згідно із ч. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без дотримання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.162, ст.164, ст.174, ст.234, ст.235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Вітагро Партнер» до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Прогрес», Товариства з додатковою відповідальністю «Модем» та ОСОБА_1 про стягнення заборгованості залишити без руху.

Надати Товариству з обмеженою відповідальністю «Вітагро Партнер» 10-денний строк з дня вручення ухвали суду про залишення позовної заяви без руху для усунення таких недоліків:

Зазначити поштовий індекс відповідача-3.

Зазначити вірну адресу відповідача-3.

Подати суду належні докази надіслання відповідачу-3 позовної заяви з додатками на адресу, зазначену в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Подати докази сплати судового збору у встановленому розмірі та порядку.

Подати докази скерування іншим учасникам справи копії заяви на виконання ухвали суду про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Іванчук С.В.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення03.01.2024
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116086568
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —914/10/24

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні