Ухвала
від 03.01.2024 по справі 148/2307/23
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/2307/23

Провадження №2-о/148/19/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 січня 2024 року Тульчинський районнийсуд Вінницькоїобласті

у складі: головуючого судді Штифурко Л.А.,

присяжних Зайця В.М., Болотіна А.Д.,

секретаря Лиженко Є.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Тульчина цивільну справу за заявою Ладижинського психоневрологічного інтернату, заінтересовані особи - Управління праці та соціального захисту населення Ладижинської міської ради, Опікунська рада Ладижинської міської ради про визнання ОСОБА_1 недієздатним,

встановив:

Ладижинський психоневрологічний інтернат звернувся в суд з заявою про визнання недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є особою з інвалідністю першої «А» групи з дитинства безтерміново.

В поданій заяві представником заявника заявлено клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_1 .

В судове засідання представник заявника не з`явився, направив суду заяву, згідно якої просить розглянути справу у його відсутність, заявлені вимоги підтримує і просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Управління праці та соціального захисту населення Ладижинської міської ради в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про проведення судового засідання у його відсутність, не заперечує проти задоволення вимог заявника.

Представник заінтересованої особи - Опікунської ради Ладижинської міської ради в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання, в якому просить провести судове засідання у його відсутність, проти задоволення заяви не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України суд розглянув клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи у відсутність заявника та заінтересованих осіб без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Вивчивши доводи клопотання, ознайомившись із матеріалами справи, суд вважає, що клопотання представника заявника підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 105 ЦПК України, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи, то призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін.

У відповідності до ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання в галузі медицини, з огляду на наявність в матеріалах справи достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме, що він є особою з інвалідністю першої «А» групи з дитинства безтерміново, потребує стороннього догляду та допомоги (а.с. 7), суд вважає заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи обґрунтованим.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, з врахуванням вимог п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

За змістом ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст. 103-105, 252, 253, 298, 299 ЦПК України, суд, -

постановив:

Клопотання задовольнити.

Призначити у справі за заявою Ладижинського психоневрологічного інтернату, заінтересовані особи - Управління праці та соціального захисту населення Ладижинської міської ради, Опікунська рада Ладижинської міської ради про визнання ОСОБА_1 недієздатним, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

1. Чи хворіє на психічне захворювання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в Ладижинському психоневрологічному інтернаті за адресою: АДРЕСА_1 ?

2. Чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок своєї хвороби розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, віднести на рахунок держави.

Визначити строк для проведення експертизи - один календарний місяць з моменту отримання експертною установою ухвали суду.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали направити до відома учасникам справи та для виконання до Вінницької філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Вінниця, вул. Пирогова, 109).

Ухвала суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Л.А.Штифурко

Присяжні В.М.Заяць

А.Д. Болотін

Дата ухвалення рішення03.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116097791
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 недієздатним

Судовий реєстр по справі —148/2307/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Штифурко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні