Рішення
від 20.11.2023 по справі 751/7871/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/7871/23

Провадження №2/751/1513/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2023 року місто Чернігів

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Овсієнко Ю. К.

за участю секретаря Бєлоусова Т.С.,

розглянувши цивільну справу за правилами спрощеного позовного провадження за позовом Виконавчого комітету Чернігівської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа: Національний університет «Чернігівська політехніка», про виселення особи без надання іншого житлового приміщення, -

ВСТАНОВИВ:

14.09.2023 року виконавчий комітет Чернігівської міської ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , у якому просить виселити ОСОБА_1 з кімнати в гуртожитку АДРЕСА_1 без надання іншого житлового приміщення.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач був взятий на облік внутрішньо переміщених осіб з 15 серпня 2022 року.

Станом на 05.09.2022 відповідач був зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 . Будинок за адресою АДРЕСА_2 , власником якого є ОСОБА_2 , відноситься до зруйнованих об`єктів.

ОСОБА_1 звернувся до виконавчого комітету Чернігівської міської ради для виділення йому окремого житла для проживання з фонду призначеного для проживання внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради № 388 від 15 вересня 2022 року у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 495 «Деякі заходи формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» було прийнято виділити житлове приміщення з фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, сім`ям, які перебувають на обліку громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, а саме - ОСОБА_1 , одному, кімнату № 320-А, житловою площею 12,1 кв. м, по АДРЕСА_1 , терміном на один рік.

Вказує, що ОСОБА_1 порушував правила користування житловим приміщенням з самого початку свого заселення в житло з фонду для тимчасового проживання, про що письмово попереджався, проте протиправну поведінку не припинив.

Питання щодо виселення відповідача було винесено на засідання комісії з обліку та надання житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради № 485 від 03 серпня 2023 року було скасовано підпідпункт 2.7 пункту 2 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 15 вересня 2022 року №388 щодо виділення ОСОБА_1 , одному, кімнати АДРЕСА_1 , терміном на один рік, що має статус тимчасового житла. Розірвано договір з ОСОБА_1 найму житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання.

07.08.2023 ОСОБА_1 було письмово проінформовано щодо прийнято рішення виконавчим комітетом та необхідність виселення із займаного приміщення, проте відповідач добровільно займане ним приміщення не залишає.

Ухвалою суду від 23.10.2023 року відкрито провадження в справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін (а.с.31).

Учасники справи у судове засідання не з`явились. Про час та місце його проведення повідомлені належним чином.

Представник позивача надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність. Додатково зазначила, що позов підтримує та просить його задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явився, не повідомивши причини неявки. У судовому засіданні09.11.2023 року відповідач пояснив, що умови має поганий слух, голосно музику не слухає. З приводу того, що він палить та ходить у туалет у кімнаті пояснив, що йому важко рухатись і він не взмозі постійно виходити у відведені для цього місця. Також вказав, що на постійній основі спиртні напої не розпиває, одного разу випивав із сусідом «за знайомство».

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідно до довідки Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради № 7426-5002013426 від 15.08.2022 року ОСОБА_1 був взятий на облік внутрішньо переміщених осіб з 15 серпня 2022 року (а.с. 14).

Станом на 05.09.2022 ОСОБА_1 був зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , що вбачається з довідки Управління адміністративних послуг №10490 від 05.09.2022 (а.с. 13).

Згідно з актом №2541 візуального огляду пошкодженого об`єкту від 18.08.2022 року будинок за адресою АДРЕСА_2 , власником якого є ОСОБА_2 , відноситься до зруйнованих об`єктів (а.с. 15).

Відповідно до заяви про взяття на облік осіб внутрішньо переміщених, які потребують надання житлового приміщення для тимчасового проживання з фонду житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, від 06.09.2022 ОСОБА_1 звернувся до виконавчого комітету Чернігівської міської ради для виділення йому окремого житла для проживання з фонду призначеного для проживання внутрішньо переміщених осіб (а.с. 16).

Рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради № 164 від 02 червня 2022 року «Про включення житлових приміщень до фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» кімнату АДРЕСА_1 - гуртожитку Національного університету «Чернігівська політехніка», було включено до фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб (а.с. 11).

Згідно п. 2.7 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради № 388 від 15 вересня 2022 року у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 495 «Деякі заходи формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» вирішено виділити житлове приміщення з фонду житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, сім`ям, які перебувають на обліку громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, а саме - ОСОБА_1 , одному, кімнату № 320-А, житловою площею 12,1 кв. м, по АДРЕСА_1 , терміном на один рік (а.с. 20).

27.09.2022 відділом квартирного обліку та приватизації житлового фонду здійснено письмове попередження ОСОБА_1 у зв`язку з порушенням правил користування житловим приміщенням з фонду житла для тимчасового проживання (а.с. 21).

18 липня 2023 року комісійно здійснено виїзд до гуртожитку по АДРЕСА_1 та встановлено, що ОСОБА_1 розпиває спиртні напої, голосно слухає музику, нецензурно лається, ходить в туалет в кімнаті, після чого виливає відходи у вікно (а.с. 22).

Окрім того, до Чернігівської міської ради звернулась завідуюча гуртожитком АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 із колективним зверненням мешканців гуртожитку щодо виселення ОСОБА_1 за систематичні порушення правил користування житловим приміщенням (а.с. 23-24).

Під час розгляду питання на комісії з обліку та надання житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб було запропоновано скасувати підпункт 2.7 пункту 2 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 15 вересня 2022 року № 388 щодо виділення ОСОБА_1 , одному, кімнати АДРЕСА_1 , терміном на один рік, що має статус тимчасового житла. Розірвати договір з ОСОБА_1 , договір найму житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання, у зв`язку з антигромадським способом життя - про що звернулись мешканці гуртожитку з відповідною заявою (а.с. 26-27).

Рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради № 485 від 03 серпня 2023 року скасовано підпункт 2.7 пункту 2 рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 15 вересня 2022 року №388 щодо виділення ОСОБА_1 , одному, кімнати АДРЕСА_1 , терміном на один рік, що має статус тимчасового житла. Розірвати договір з ОСОБА_1 , договір найму житлового приміщення з фонду житла для тимчасового проживання (а.с. 28).

07.08.2023 ОСОБА_1 було письмово проінформовано щодо прийнято рішення виконавчим комітетом та необхідність виселення із займаного приміщення (а.с. 29).

Відповідно до положень статті 1 Закону України № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону.

Відповідно до частини 9 статті 11 Закону України № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень надають у тимчасове безоплатне користування внутрішньо переміщеним особам з комунальної власності житлові приміщення, придатні для проживання (за умови оплати особою відповідно до законодавства вартості комунальних послуг).

Відповідно до пункту 31 Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. № 495 (далі - Порядок), внутрішньо переміщена особа та члени її сім`ї зобов`язані дотримуватися умов договору користування, а також правил користування житловими приміщеннями, утримання житлового будинку та прибудинкової території.

Пунктом 32 Порядку передбачено, що внутрішньо переміщена особа зобов`язана своєчасно вносити плату за житлово-комунальні та інші послуги.

Перелік житлово-комунальних та інших послуг, умови їх оплати визначаються договором, укладеним між внутрішньо переміщеною особою та уповноваженим органом або уповноваженою ним особою.

Обов`язок внесення плати за житлово-комунальні та інші послуги виникає з дня підписання внутрішньо переміщеною особою та уповноваженим органом або уповноваженою ним особою договору користування. Встановлені законодавством пільги та субсидії надаються користувачам житлових приміщень на загальних підставах.

Відповідно до пункту 38 Порядку порушення внутрішньо переміщеною особою умов договору користування тягне за собою: письмове попередження про порушення умов договору користування; розгляд питання про дострокове припинення надання житлового приміщення з фонду; подання позову до суду про виселення без надання іншого житлового приміщення.

Відповідно до пункту 37 Порядку підставами для прийняття рішення про дострокове припинення надання житлового приміщення з фонду є: отримання в користування внутрішньо переміщеною особою або придбання нею іншого житла (житлового приміщення); скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; подання завідомо недостовірних відомостей, що стали підставою для надання внутрішньо переміщеній особі житлового приміщення з фонду; систематичне порушення внутрішньо переміщеною особою та/або членами її сім`ї правил користування житловим приміщенням з фонду; приведення внутрішньо переміщеною особою та/або членами її сім`ї житлового приміщення з фонду в непридатний для використання стан; порушення умов договору користування після застосування до внутрішньо переміщеної особи заходу впливу, передбаченого пунктом 38 цього Порядку; непроживання внутрішньо переміщеною особою в житловому приміщенні безперервно більше половини строку, на який укладено договір користування; зміна обставин непереборної сили, які унеможливлюють повернення громадянином до місця свого постійного проживання; інші підстави, встановлені законом.

Положеннями пункту 40 Порядку передбачено, що внутрішньо переміщена особа, яка за договором користування не виконує обов`язки, передбачені законодавством і договором користування, несе відповідальність, передбачену законом.

Відповідно до статті 109 ЖК України виселення із займаного жилого приміщення допускається з підстав, установлених законом. Виселення проводиться добровільно або в судовому порядку.

Фізична особа не може бути виселена або іншим чином позбавлена житла, крім випадків встановлених законом.

Відповідно до ч.1, 3 ст.116 ЖК, якщо наймач, члени його сім`ї або інші особи, які проживають разом з ним, систематично руйнують чи псують жиле приміщення, або використовують його не за призначенням, або систематичним порушенням правил соціалістичного співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи в одному будинку, а заходи запобігання і громадського впливу виявились безрезультатними, виселення винних на вимогу наймодавця або інших заінтересованих осіб провадиться без надання іншого жилого приміщення.

Осіб, які самоправно зайняли жиле приміщення, виселяють без надання їм іншого жилого приміщення.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, цією статтею; доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Як встановлено статтею 76 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Зі змісту наведених правових норм вбачається покладення процесуального обов`язку на кожну із сторін довести належними доказами наявність або відсутність тих обставин, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оскільки відповідачем не надано жодних аргументів для спростування доводів позивача, , суд доходить висновку про доведеність позовних вимог, а тому вважає за необхідне задовольнити позов у повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи повне задоволення позовних вимог, понесені позивачем документально підтверджені (а.с. 10) витрати зі сплати судового збору у розмірі 2684,00 грн. підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись 2,5,10-13,18,141,258-259,263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Виселити ОСОБА_1 з кімнати в гуртожитку АДРЕСА_1 без надання іншого житлового приміщення.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Виконавчого комітету Чернігівської міської ради судовий збір у сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

позивач: Виконавчий комітет Чернігівської міської ради (місце розташування: 14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, буд. 7; код ЄДРПОУ 04062015).

відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ; фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 .

третя особа: Національний університет «Чернігівська політехніка» (місце розташування: 14000, м. Чернігів, вул. вул. Шевченка, 95; код ЄДРПОУ 05460798).

Головуючий - суддя Ю. К. Овсієнко

Дата ухвалення рішення20.11.2023
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116098554
СудочинствоЦивільне
Сутьвиселення особи без надання іншого житлового приміщення

Судовий реєстр по справі —751/7871/23

Рішення від 20.11.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні