Постанова
від 04.01.2024 по справі 704/1429/23
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 23-з/821/2/24 Справа № 704/1429/23 Категорія: підсудністьГоловуючий у І інстанції Доповідач в апеляційній інстанції Поєдинок І. А.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2024 року Суддя Черкаського апеляційного суду Поєдинок І.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні подання голови голова Тальнівського районного суду Черкаської області суду Д.О. Дьяченко, про направлення матеріалів справи про адміністративне правопорушення за ст. 187 КУпАП відносно ОСОБА_1 -

в с т а н о в и в :

До Черкаського апеляційного суду надійшло подання голови голова Тальнівського районного суду Черкаської області суду Д.О. Дьяченко, про направлення матеріалів справи про адміністративне правопорушення за ст. 187 КУпАП відносно ОСОБА_1 на розгляд до іншого суду в межах територіальної юрисдикції одного апеляційного суду.

Розподіл справи в автоматизованій системі документообігу суду не відбувся, так як не вистачає потрібної кількості суддів.

Згідно штатного розкладу Тальнівського районного суду Черкаської області визначено чотири посади судді, з яких дві посади є вакантними, а у судді Воронкової І.Г. закінчилися повноваження для здійснення правосуддя.

Наказом від 09.11.2023 року № 34 суддя Дьяченко Д.О. з 01 січня по 12 січня 2024 року буде перебувати у щорічній відпустці.

З метою недопущення затягування розгляду справи та з метою забезпечення виконання положень ст. 1 КУпАП, при вирішенні питання про направлення справи про адміністративне правопорушення на розгляд до іншого суду у зв`язку з неможливістю розподілити дану справу для судового розгляду в Тальнівському районному суді Черкаської області, необхідно застосувати принцип аналогії закону найбільш близької галузі права, а саме застосувати норми кримінального процесуального закону.

Нормами КУпАП не визначений порядок направлення справ про адміністративне правопорушення на розгляд до іншого суду. Разом з тим ст. 1 КУпАП передбачає, що завданням Кодексу України про адміністративні правопорушення є охорона прав і свобод громадян, власності, конституційного ладу України, прав і законних інтересів підприємств, установ і організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі точного і неухильного додержання Конституції і законів України, поваги до прав, честі і гідності інших громадян, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов`язків, відповідальності перед суспільством.

Відповідно п. 2 ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду.

Частиною 2 ст. 34 КПК України передбачено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Перевіривши матеріали справи, прихожу до наступного.

Згідно ч. 2 ст. 7 КУпАП провадження у справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Питання передачі справи про адміністративне правопорушення до іншого суду не врегульовано нормами КУпАП. З метою додержання розумних строків розгляду справи, виникла необхідність в застосуванні принципу аналогії закону найбільш близької галузі права - кримінального процесуального права та, при вирішенні питання про зміну територіальної підсудності, керуватися ст. 34 КПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншому суду, якщо після задоволення відводів чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду.

Як встановлено перевіркою матеріалів подання згідно штатного розкладу Тальнівського районного суду Черкаської області визначено чотири посади судді, з яких дві посади є вакантними, а у судді Воронкової І.Г. закінчилися повноваження для здійснення правосуддя.

Наказом від 09.11.2023 року № 34 суддя Дьяченко Д.О. з 01 січня по 12 січня 2024 року буде перебувати у щорічній відпустці.

Вивчаючи матеріали справи про адміністративне правопорушення за ст. 187 КУпАП відносно ОСОБА_1 , суд апеляційної інстанції встановив, що правопорушення вчинено 21.12.2023 року.

Таким чином, строк притягнення особи до адміністративної відповідальності становить 3 місяці з дня вчинення адміністративного правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, вважаю, що з урахуванням всіх відпусток судді Дьяченко Д.О., а саме з 24.11.2023 по 12.01.2024 року, у останнього буде достатньо часу для розгляду адміністративної справи за ст. 187 КУпАП відносно ОСОБА_1 .

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 7, 294 КУпАП, 34 КПК України,

п о с т а н о в и в :

Відмовити у задоволенні подання голови голова Тальнівського районного суду Черкаської області суду Д.О. Дьяченко.

Матеріали справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ст. 187 КУпАП, повернути на розгляд до Тальнівського районного суду Черкаської області.

Згідно ч.5 ст.34 КПК України спори про підсудність між судами не допускаються.

Суддя І.А. Поєдинок

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116102534
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —704/1429/23

Постанова від 04.01.2024

Адмінправопорушення

Черкаський апеляційний суд

Поєдинок І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні