Ухвала
від 04.01.2024 по справі 541/2597/23
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/2597/23

Провадження № 2/134/62/2024

УХВАЛА

іменем України

04 січня 2024 рокуКрижопільський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Лабая О.В.

з участю секретаря судового засідання Цибуляк А.С.

позивача ОСОБА_1

представника позивача: ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції в смт Крижопіль Вінницької області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: відділ «Служба у справах дітей» Миргородської міської ради Полтавської області., про позбавлення батьківських прав -

В С Т А Н О В И В:

Позивачем було подано до суду вищезазначену позовну заяву

В судовому засіданні суд поставив на обговорення питання про заміну третьої особи - на Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миргородської міської ради Полтавської області, зазначивши, що відповідно до ч. 4, 5 ст. 19 Сімейного Кодексу України, належною третьою особою у справі є Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миргородської міської ради Полтавської області

Відповідач в судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлена.

Представник третьої особи служби у справах дітей Миргородської міської ради Полтавської області не з`явився, належним чином повідомлений

Представник позивача та позивач в судовому засіданні не заперечували про заміну третьої особи.

Вислухавши сторони, суд вважає за можливу заміну третьої особи залучити до участі в справі в якості третьої особи орган Опіки та піклування виконавчого комітету Миргородської міської ради

Безпосереднє ведення справ щодо опіки і піклування покладається на відповідні відділи й управління місцевої державної адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчих комітетів міських чи районних у містах рад у межах їх компетенції. Справами опіки і піклування у селищах і селах безпосередньо відають виконавчі комітети сільських і селищних рад (пункт 1.4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 29 травня 1999 року № 34/166/131/88).

В силу ч.1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч. 1ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Частиною першою статті 13 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) установлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до частини 2 статті 13 ЦПК України збирання доказів не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках передбачених цим кодексом.

Згідно з частиною шостою статті 56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Відповідно до частин четвертої - шостої статті 19 Сімейного кодексу України (далі СК України) при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Висновок органу опіки та піклування має бути оформлений на бланку державних адміністрацій районів, районів міст Києва та Севастополя, виконавчих органів міських чи районних у містах, сільських, селищних рад, підписаний головою (заступником голови) та скріплений печаткою.

Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

За змістом цих норм права, з огляду на приписи статті 19 Конституції України про те, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, участь органу опіки і піклування у справах про позбавлення батьківських прав є обов`язковою. В свою чергу орган опіки і піклування зобов`язаний подати суду письмовий висновок щодо розв`язання спору, який хоч і не має для суду наперед визначеного значення, але має бути обов`язково оцінений судом у сукупності з іншими доказами у справі, а незгода суду з таким висновком має бути належним чином мотивована у рішенні по суті спору.

Згідно з частиною першою статті 11 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» органами опіки та піклування є районні, районні у містах Києві та Севастополі місцеві державні адміністрації, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад.

За таких обставин суд вважає за можливе здійснити процесуальну заміну первісної третьої особи на належну третю особу.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 55, 258-260 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Замінити третю особу по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: відділ «Служба у справах дітей» Миргородської міської ради Полтавської області., про позбавлення батьківських прав - на Орган опіки та піклування виконавчого комітету Миргородської міської ради Полтавської області

Розгляд справи відкласти та призначити наступну дату судового засідання на 15 січня 2024 року о 15:00 год.

Роз`яснити залученій третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, її право на подання письмових пояснень щодо позову або відзиву, викладення своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з дотриманням вимог, встановлених ч.ч. 3-6 ст. 178 ЦПК України.

Пояснення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, має право подати протягом п`яти днів з часу отримання даної ухвали.

Направити залученій до участі у справі третій особі копії позовної заяви з додатками.

Ухвала оскарженню не підлягає

Суддя:

СудКрижопільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116105379
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —541/2597/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Лабай О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні