Ухвала
від 03.01.2024 по справі 441/2973/23
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

441/2973/23

2/441/230/2024

У Х В А Л А

про залишення позову без руху

03.01.2024 суддя Городоцького районного суду Львівської області Перетятько О.В., вивчивши позовну заяву позивача ОСОБА_1 до Комарнівської міської рада Львівського району Львівської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування

в с т а н о в и л а :

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Комарнівської міської рада Львівського району Львівської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_2 на житловий будинок та земельну ділянку для його обслуговування за адресою АДРЕСА_1 , а також на все інше майно, що належало або повинно належати спадкодавцеві на момент смерті, а також надати дозвіл на виготовлення технічної документації на земельні ділянки у с. Андріянів.

Відповідно до ч. 1 ст.187 ЦПК України суд відкриває провадження у справі за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху.

Вивчивши позовну заяву та долучені до неї документи вважаю, що така подана без дотримання вимог ст. 175, 177 ЦПК України.

Згідно ст.175ЦПК України позовна заява, повинна містити, крім іншого, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону.

Із прохальної частини позовної заяви вбачається, що позивач просить визнати за ним у порядку спадкування :

право власності на майно в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_2 на житловий будинок та земельну ділянку для його обслуговування за адресою АДРЕСА_1 ,

право власності на все інше майно, що належало або повинно належати спадкодавцеві на момент смерті,

а також надати дозвіл на виготовлення технічної документації на земельні ділянки у с. Андріянів.

Між тим, до позовної заяви не долучено та у позовній заяві не міститься покликання на докази про наявність такого житлового будинку та земельної ділянки у АДРЕСА_1 , при матеріалах відсутні технічні документи на житловий будинок, дозвільні документи на його спорудження, рік забудови, приналежність до групи (колгоспний двір, робітничий двір) тощо, його належність спадкодавцю ОСОБА_2 , а також документи на земельну ділянку для його обслуговування (Державний акт, сертифікат).

Відповідно до положень частини першої статті 13 ЦПК Українисудрозглядаєсправине інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, вмежахзаявлених неювимогі на підставі доказів, поданих учасникамисправиабо витребуванихсудому передбачених цим Кодексом випадках.

Позовні вимоги позивача щодо визнання за ним права власності на все інше майно, належне спадкодавцю ОСОБА_2 на момент смерті, не конкретизовані, суд не вправі самостійно відшукувати таке майно та збирати докази на підтвердження позовних вимог.

Крім того, надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється за рішенняммісцевих рад. З чого виходив позивач, звертаючись до суду з такою позовною вимогою, ним не обгрунтовано.

Відповідно до ч. 4 ст.177ЦПК до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до п. 10 Постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17.10.2014р. "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах" подані до суду позовні заяви чи заяви, а також зустрічні позовні заяви можуть містити кілька самостійних позовних вимог, кожна з яких є об`єктом справляння судового збору.

Пунктом 1 ч. 2 ст.4Закону України«Про судовийзбір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою підприємцем справляється судовий збір в розмірі 1 відсотку ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Так, позивачем ціну позову (актуальну на час звернення до суду) не зазначено, ним заявлено декілька позовних вимог, між тим, до позовної заяви додано квитанцію про сплату судового збору у мінімальному розмірі 1073,60 грн.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, реалізуючи п. 1 ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони й обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах «Осман проти Сполученого королівства» від 28.10.1998 та «Круз проти Польщі» від 19.06.2001.

У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вказані висновки не є порушенням права на справедливий судовий захист та не можуть вважатися обмеженням права доступу до суду.

Враховуючи викладене, залишення даної заяви без руху з підстав, передбачених законом, не є порушенням права на справедливий судовий захист, оскільки після усунення недоліків заява буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду.

Позивачу слід взяти до уваги, що якісна підготовка справи до судового розгляду спрямована, в першу чергу, на захист прав самого позивача та має на меті забезпечення розгляду справи без зволікань, з додержанням розумних строків, наслідком чого є економія не тільки процесуального часу сторін і суду, а й зменшення судових витрат, пов`язаних із безпосереднім розглядом справи.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя,-

п о с т а н о в и л а :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комарнівської міської рада Львівського району Львівської області про визнання права власності в порядку спадкування залишити без руху.

Зобов`язати позивача протягом десяти днів, з дня отримання копії цієї ухвали усунути недоліки позовної заяви, що наведені в описовій частині такої.

У випадку, якщо недоліки позовної заяви не будуть усунуті протягом вказаного вище часу, таку вважати неподаною та повернути.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Перетятько О.В.

СудГородоцький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення03.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116106295
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —441/2973/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Перетятько О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні