Ухвала
від 04.01.2024 по справі 467/1224/23
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/1224/23

Провадження № 2-о/467/3/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2024 року Арбузинський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого судді Кірімової О.М.

присяжних: Барської І.О.,

Долінської С.М.,

за участю секретаря судових засідань Розмеріци О.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника заявника ОСОБА_2 про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , орган опіки та піклування Благодатненської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Арбузинського районного суду Миколаївської області перебуває заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , орган опіки та піклування Благодатненської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, згідно якої ОСОБА_1 просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити його опікуном недієздатного ОСОБА_3 .

В судовому засіданні представником заявника адвокатом Сорочаном В.О. заявлено клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити експертам Миколаївської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» та зупинити провадження на час проведення експертизи.

Заявник підтримав заявлене клопотання та просив його задовольнити.

Суд, вислухавши думку представника заявника, заявника приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про судову експертизу" виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Миколаївської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (54020, м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-В).

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про психіатричну допомогу" судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Суд приходить до висновку, що для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, оскільки по даній категорії справ проведення судово-психіатричної експертизи є обов`язковим.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

У відповідності до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

За такого, суд прийшов до висновку про зупинення провадження у справі на час проведення експертизи та про таке було заявлено представником заявника в судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 252,253, 298, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника заявника ОСОБА_2 про проведення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , орган опіки та піклування Благодатненської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна задовольнити.

Призначити у справі № 467/1224/23 судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на психічну хворобу чи інші хвороби, що можуть вплинути на його психічний стан? Якщо так, зазначити на яку саме та з якого часу.

2) Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Миколаївської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (54020, м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-В), попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта спеціаліста складений для надання або наданий суду та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків згідно ст.ст. 384, 385 КК України.

Оплату вартості експертизи покласти на заявника та покласти на нього обов`язок супроводжувати підекспертного у заклад для проведення експертизи.

В розпорядження експертів направити матеріали цивільної справи № 467/1224/23.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Миколаївського апеляційного суду.

Головуючий О.М. Кірімова

Присяжні І.О. Барська

С.М. Долінська

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116106703
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —467/1224/23

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні