Ухвала
від 28.12.2023 по справі 908/2139/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/30/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.12.2023 Справа № 908/2139/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева Олексія Олексійовича, розглянувши матеріали господарської справи

кредитори 1/ Товариство з обмеженою відповідальністю ШАХТАРСЬКТРАНС, код ЄДРПОУ 33467331 (01001 Україна, м. Київ, вул. Прорізна (Шевченківський р-н), буд 12-А)

2/ Товариство з обмеженою відповідальністю ВУГЛЕКОН, код ЄДРПОУ 42265100 (01032, м. Київ, вул. Саксаганського, 121, офіс 199)

боржник Товариство з обмеженою відповідальністю ВБ НЕРУХОМІСТЬ, код ЄДРПОУ 38780609 (69096 Україна, м. Запоріжжя, вул. Гребельна, буд. 5)

Представники сторін не з`явились

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 13.07.2023, зокрема, відкрито провадження у справі № 908/2139/23 про банкрутство ТОВ ВБ НЕРУХОМІСТЬ, визнано грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника у розмірі 2 340 000,00 грн основного боргу, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника. Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Гальченка Є.А. Попереднє засідання призначено на 07.09.2023 о 12-30.

На офіційному веб-порталі судової влади України здійснено публікацію оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство за № 71011 від 17.07.2023р.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 07.09.2023р. віднесено кредиторські вимоги ініціюючого кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю ШАХТАРСЬКТРАНС у розмірі 2 340 000,00 грн основного боргу до четвертої черги задоволення; визнано кредиторські вимоги до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю ВУГЛЕКОН на суму 52 720 621,23 грн основного боргу, з четвертою чергою задоволення, та 5 368,00 грн судового збору з першою чергою задоволення; закрито провадження з розгляду заяви Державної податкової служби України в особі відокремленого підрозділу Головного управління ДПС у Запорізькій області з кредиторськими вимогами до боржника на суму 57 588,893 грн основного боргу, та заяви Головного управління ДПС у місті Києві, як відокремлений підрозділ ДПС на суму 58 941,11 грн, з яких: 57 588,93 грн основного боргу, 1 352,18 грн штрафні санкції у справі № 908/2139/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю ВБ НЕРУХОМІСТЬ; зобов`язано розпорядника майна боржника провести збори кредиторів відповідно до статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства; дата проведення зборів кредиторів та комітету - до 29.09.2023р.; підсумкове засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, призначено на 03.10.2023р. о 12-30.

Постановою Господарського суду Запорізької області від 03.10.2023р., зокрема, припинено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю ВБ НЕРУХОМІСТЬ, код ЄДРПОУ 38780609 (69096 Україна, м. Запоріжжя, вул. Гребельна, буд. 5); припинено повноваження розпорядника майна боржника Гальченка Є.А.; визнано Товариство з обмеженою відповідальністю ВБ НЕРУХОМІСТЬ банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Гальченка Євгена Анатолійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 176 від 12.02.2013; адреса: 49009, м. Дніпро, вул. Сергія Єфремова, 3А); оприлюднено на офіційному веб-порталі судової влади України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Ліквідатором банкрута подано до господарського суду звіт про проведену роботу, звіт про нарахування і виплату грошової винагороди, ліквідаційний баланс, документи на підтвердження проведення ліквідаційної процедури.

Ухвалою суду від 18.12.2023р. призначене судове засідання для розгляду поданих документів на 28.12.2023р. о 09-45.

Представники сторін своїм правом на участь у судовому розгляді справи 28.12.2023. не скористалися, у судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Справа розглядається відповідно до приписів ст. 202 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Згідно зі статтею 65 Кодексу України з процедур банкрутства, після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду (а в разі ліквідації страховика або кредитної спілки - також до Національного банку України) звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна або майно не виявлено чи відсутнє, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний окремо зазначити такі майнові активи у ліквідаційному балансі та подати до господарського суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Виявлення після закриття провадження у справі про банкрутство майна банкрута, достатнього для покриття витрат, пов`язаних з провадженням у справі, є підставою для поновлення господарським судом провадження у справі за клопотанням учасника справи.

У разі якщо провадження у справі про банкрутство не було поновлено, таке майно банкрута за рішенням господарського суду переходить у власність відповідної територіальної громади або у державну власність, за умови що боржник є державним підприємством або господарським товариством, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

У разі якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував майнові активи банкрута у повному обсязі, суд постановляє ухвалу про призначення нового ліквідатора в порядку, встановленому цим Кодексом.

Якщо майна банкрута вистачило для задоволення вимог кредиторів у повному обсязі, він вважається таким, що не має боргів і може продовжувати свою підприємницьку діяльність. У такому разі ліквідатор протягом п`яти днів з дня прийняття господарським судом відповідного рішення повідомляє про це орган або посадову особу органу, до компетенції яких належить призначення керівника (органів управління) боржника, та за потреби скликає загальні збори чи засідання відповідного органу і продовжує виконувати повноваження керівника (органів управління) боржника до їх призначення в установленому порядку.

Господарський суд може постановити ухвалу про ліквідацію юридичної особи, що звільнилася від боргів, лише у разі, якщо залишок її майнових активів є меншим, ніж вимагається для продовження нею господарської діяльності згідно із законодавством.

Ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Отже, законодавством передбачено певну сукупність дій, які необхідно вчинити ліквідатору в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом, та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредиторів); подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком усіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Розглянувши наданий звіт ліквідатора та матеріали ліквідаційної процедури, суд вважає, що ліквідатором вжито всіх встановлених Кодексом України з процедур банкрутства заходів по здійсненню та завершенню ліквідаційної процедури. Згідно з матеріалами справи та документами, що підтверджують проведену ліквідаційну процедуру, рухоме та нерухоме майно, земельні ділянки за боржником не зареєстровані, виконавчі документи на виконанні в органах ДВС не перебувають.

Зазначені запити та отримані відповіді досліджені в судовому засіданні і долучені до матеріалів справи.

Проведеною ліквідатором роботою встановлено, що майно банкрута, за рахунок якого можливо було б погасити кредиторську заборгованість, відсутнє, що підтверджено матеріалами ліквідаційної процедури.

У ліквідаційному балансі підприємства-банкрута відображено відсутність майнових активів.

Аналіз фінансового стану ліквідатором зроблено 29 листопада 2023 року.

Дослідивши проведений ліквідатором боржника аналіз ТОВ «ВБ НЕРУХОМІСТЬ», судом установлено про наявність ознак поточної та критичної неплатоспроможності товариства, а також про тяжке фінансове становище.

Зважаючи на розраховані показники поточної та критичної неплатоспроможності, автономії, ліквідності, лівериджу та оборотності запасів товариства зроблено висновок про наявність ознак неплатоспроможності.

Згідно ч. 2 ст. 61 КУПБ «Під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, на яких відповідно до законодавства може бути покладена субсидіарна відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою.

У разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, які мають право давати обов`язкові для боржника вказівки чи мають змогу іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника - юридичної особи або інших осіб у разі недостатності майна боржника може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов`язаннями. Стягнені суми включаються до складу ліквідаційної маси і можуть бути використані лише для задоволення вимог кредиторів у порядку черговості, встановленому цим Кодексом».

З урахуванням наявної у ліквіатора інформації щодо порядку формування умов поточної і критичної неплатоспроможності, та як наслідок - тяжкого фінансового становища ТОВ «ВБ НЕРУХОМІСТЬ», не було встановлено фактів та не було виявлено підстав для визначення вини його єдиного учасника, який виконував функції його керівника (Бойко Аліни Михайлівни), в доведенні ТОВ «ВБ НЕРУХОМІСТЬ» до банкрутства.

Господарський суд дійшов висновку, що ліквідатором в повній мірі виконані обов`язки з розшуку кредиторів банкрута та виявленню майна (активів) банкрута.

Пунктом 7 частини 1 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо затверджено звіт ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Таким чином, оскільки за результатами ліквідаційної процедури у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність товариства припинена, що відображено у ліквідаційному балансі, господарський суд приймає рішення про ліквідацію юридичної особи-банкрута та закриття провадження у справі.

Згідно з частиною 4 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Також слід затвердити звіт арбітражного керуючого Гальченка Є.А. про нарахування і виплату грошової винагороди у розмірі 5 835,42 грн за період з 04.10.2023 по 12.10.2023, відповідно до ч.6 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства.

Зазначений звіт схвалений зборами комітету кредиторів (протокольне рішення №3 від 04.12.2023).

Керуючись ст.ст. 2, 30, 60, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства ст.ст. 12, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити звіт арбітражного керуючого Гальченка Є.А. про нарахування і виплату грошової винагороди у розмірі 5 835,42 грн за період з 04.10.2023 по 12.10.2023

Звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута - затвердити.

Банкрута Товариство з обмеженою відповідальністю ВБ НЕРУХОМІСТЬ, код ЄДРПОУ 38780609 (69096 Україна, м. Запоріжжя, вул. Гребельна, буд. 5) - ліквідувати.

Провадження у справі закрити.

Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Ухвала набирає законної сили з дня її винесення 28.12.2023р. Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, визначеними ст. ст. 256-259 ГПК України, шляхом подання наразі апеляційної скарги через Господарський суд Запорізької області.

Ухвалу складено та підписано-04.01.24.

Суддя О.О. Юлдашев

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116108545
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2139/23

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні