Ухвала
від 04.01.2024 по справі 538/2230/23
ЛОХВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 538/2230/23

Провадження № 2/538/48/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 січня 2024 року м.Лохвиця

Лохвицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Цімботи Л.Г., з участю секретаря судового засідання Дугніст А.В., розглядаючи у підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Петренко Анна Сергіївна до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей та сім`ї Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав,

в с т а н о в и в:

Адвокат Петренко А.С., яка діє в інтересах ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей та сім`ї Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав.

Ухвалою судді 20.11.2023 року провадження у зазначеній справі відкрито та призначено підготовче засідання.

В підготовче засідання з`явилася представник позивача.

Відповідач в підготовче засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлений належним чином через оголошення на веб-сайті "Судової влади України".

Представник позивача під час підготовчого провадження подала клопотання, в якому просила залучити до участі у цивільній справі № 538/2230/23 за позовною заявою ОСОБА_1 вінтересах якоїдіє адвокатПетренко АннаСергіївна до ОСОБА_2 ,третя особа:Служба усправах дітейта сім`їДеснянської районноїв м.Києві державноїадміністрації пропозбавлення батьківськихправ,у якостітретьої особиі Службуу справахдітей Виконавчогокомітету Лохвицькоїміської ради. Вказане клопотання представник позивача в підготовчому засіданні підтримала.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Частиною 1 статті 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є, зокрема, і остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу, визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів, вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ст. 53 ЦПК України треті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору,можуть вступитиу справуна стороніпозивача абовідповідача дозакінчення підготовчогопровадження усправі абодо початкупершого судовогозасідання,якщо справарозглядається впорядку спрощеногопозовного провадження,у разіколи рішенняу справіможе вплинутина їхніправа абообов`язки щодооднієї зісторін.Їх можебути залученодо участіу справітакож зазаявою учасниківсправи. Якщосуд привирішенні питанняпро відкриттяпровадження усправі абопри підготовцісправи дорозгляду встановить,що рішеннясуду можевплинути направа таобов`язки осіб,що неє стороноюу справі,суд залучаєтаких осібдо участіу справіяк третіхосіб,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи.

Згідно зч.4ст.19СКУкраїни при розгляді судом спорів щодо…позбавлення батьківських прав …. обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Відповідно до ч. 5 ст. 19 Сімейного кодексу України, орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Ч. 6 ст. 27 ЦПК України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які беруть участь у справі для подання висновку, мають процесуальні права і обов`язки, встановленістаттею 43цього Кодексу, а також мають право висловити свою думку щодо вирішення справи по суті.

Як зазначено вище, ч. 5 ст. 19 Сімейного кодексу України передбачено, що орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Враховуючи вищевикладене, предмет позову, а також викладені у позовній заяві доводи позивача та оцінюючи наявні у матеріалах справи докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що для повного всебічного та об`єктивного розгляду справи, за доцільне залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє вимог щодо предмету спору Службу у справах дітей Виконавчого комітету Лохвицької міської ради, повноваження якого поширюються на територію, на якій, як зазначала позивач в позові, проживає відповідач, та зобов`язати його надати відповідний висновок щодо розв`язання спору про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 53, 197, 198 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 вінтересах якоїдіє адвокатПетренко АннаСергіївна до ОСОБА_2 ,третя особа:Служба усправах дітейта сім`їДеснянської районноїв м.Києві державноїадміністрації пропозбавлення батьківськихправ, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог Службу усправах дітейВиконавчого комітетуЛохвицької міськоїради (м. Лохвиця вул. Перемоги, 1 Полтавської області).

Відкласти підготовче засідання у справі на 15 год 30 хв 25 січня 2024р.

Копію вказаної ухвали направити третій особі та сторонам.

Надіслати третій особі копію позову з копіями доданих до нього документів.

Роз`яснити, що згідно ст. 192 ЦПК України треті особи мають право подати письмові пояснення щодо позову та відзивів, а учасники справи надати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Зобов`язати Виконавчий комітет Лохвицької міської ради Миргородського району Полтавської області як орган опіки та піклування надати до суду в строк до 24 січня 2024 р. письмовий висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Лохвицького

районного суду Л.Г.Цімбота

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу116110405
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —538/2230/23

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні