Рішення
від 21.12.2023 по справі 372/4588/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/4588/23

Провадження № 2-1621/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2023 року Обухівський районний суд Київської області у складі :

головуючого судді Сташків Т.Г.,

при секретарі Редьці Н.Н.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Обухівського районного суду Київської області у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Енергія» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

Приватне акціонерне товариство «Енергія» (далі позивач, ПрАТ «Енергія») звернулось до Обухівського районного суду Київської області з позовом до ОСОБА_1 (далі відповідач, ОСОБА_1 ), у якому просить стягнути з відповідача заборгованість за надані послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у розмірі 24 987 грн. 24 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач є власником 1/4 квартири АДРЕСА_1 .

Позивачем відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 за адресою надання послуги: АДРЕСА_2 , на ім`я ОСОБА_1 .

Відповідач отримає послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, при цьому не виконує зобов`язання по їх оплаті, чим спричинив надавачу послуг матеріальні збитки у вигляді недотримання у повному обсязі плати за період з 01.09.2019 року по 31.07.2023 року. Відповідно до розрахунку заборгованості за послуги централізованого опалення та постачання гарячої води заборгованість відповідача перед позивачем станом на 01.08.2023 року становить 24987 грн. 24 коп.

З метою досудового врегулювання спору відповідачу направились листи-попередження від 03.01.2023 року № 2, 14.08.2023 року № 1770, щодо сплати боргу, однак заборгованість відповідачем не сплачено, а тому позивач звернувся до суду з даним позовом та просить стягнути з відповідача суму боргу та витрати зі сплати судового збору.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 30.10.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження для розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням та викликом сторін.

Представник позивача у судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явився, хоч про час і місце слухання справи належним чином повідомлений, заяв, клопотань чи заперечень суду не надав.

Положеннями ст.280Цивільного процесуальногокодексу України (далі ЦПК) передбачається, що суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Суд визнав можливим провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, враховуючи те, що відповідач, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, не з`явився в судове засідання без поважних причин.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено наступні обставини справи.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав, ОСОБА_1 , є власником квартири АДРЕСА_1 .

ПрАТ « Енергія» відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 за адресою: надання послуги: АДРЕСА_2 , на ім`я ОСОБА_1 .

01.05.2019 року набув чинності та введений в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року № 2189-VIII.

У зв`язку з набранням чинності з 01.05.2021 року Закону України від 03.12.2020 № 1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» та керуючись нормами ст. 13 Закону № 2189-VIII, ст.ст. 633, 634 Цивільного Кодексу України, Позивачем з 01.11.2021 року здійснено перехід на нові договірні відносини щодо надання комунальних послуг, а саме надання послуг на підставі публічних договорів приєднання: «типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії» (далі - Договір-1) та «типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання гарячої води» (далі - Договір-2).

01.10.2021 року на офіційному веб-сайті позивача www.energiya.kiev.ua, опубліковано публічну пропозицію (оферту) про укладення публічних договорів приєднання, які вважаються укладеними через 30 днів після розміщення, якщо споживачі не виявили бажання обрати іншу модель договору. Публічні договори набрали чинності з 01.11.2021 року, відповідно до вимог встановлених ч. 5 ст. 13 Закону № 2189-VIII.

Відповідно до пункту 4 Договору-1 та Договору-2 фактом приєднання споживача до умов договору (акцептування договору) є вчинення останнім будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надану послуги, факт отримання послуги.

На підставі договірних відносин, Позивач надає, а Відповідач отримує послугу з постачання теплової енергії та послугу з постачання гарячої води.

Як встановлено, відповідач є споживачем послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води до квартири АДРЕСА_1 .

Вказана квартира забезпечена технічною можливістю фактично отримувати/споживати комунальні послуги, оскільки будинок підключений до систем централізованого опалення, водопостачання та водовідведення, обладнаний комерційним засобом обліку теплової енергії.

Відповідно до п.19 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830 (далі - Правила № 830) - комерційний облік послуги з постачання теплової енергії здійснюється вузлом (вузлами) комерційного обліку, що забезпечує (забезпечують) загальний облік споживання послуги у будівлі, її частині (під`їзді), обладнаній окремим інженерним вводом, згідно з показаннями його (їх) засобів вимірювальної техніки.

Відповідно до ч.1 ст. 11 ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», зняття показань вузлів комерційного обліку щомісяця здійснюється виконавцем комунальної послуги або визнаю власником іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, у присутності споживача або його представника, якщо інше не передбачено договором.

Фактичне надання послуги з постачання теплової енергії підтверджується актами зняття показників лічильника теплової енергії житлового будинку АДРЕСА_3 , за період з жовтня 2020 року по квітень 2023 року.

На адресу позивача від відповідача, заяв про відмову від отримання послуг, будь-яких актів-претензій щодо неналежної якості послуг або відсутності послуг у періоди їх надання не надходило.

Відповідно до вимог пункту 34 Правила № 830 та пункту 36 Правила № 1182, плата за послугу, абонентське обслуговування та плата за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкової системи теплопостачання багатоквартирного будинку вноситься споживачем виконавцю щомісяця однієї сумою в порядку та розмірах, визначених договором. Рахунки на оплату спожитої послуги формуються виконавцем або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів послуг, на основі показань вузлів комерційного обліку з урахуванням показань вузлів розподільного обліку відповідно до Закону України Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання та надаються споживачу (його представнику) у строк не пізніше ніж за 10 календарних днів до граничного строку внесення плати за послуги, визначеного договором. Розрахунковим періодом для оплати спожитої послуги є календарний місяць. Оплата послуги здійснюється не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим періодом (граничний строк внесення плати за спожиту послугу), якщо інший порядок та строки не визначені договором.

Пунктом 1 ч. 1 ст.10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено - ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Відповідачу щомісяця направлялися квитанції, які містять інформацію щодо нарахувань.

Відповідно до розрахунку заборгованості відповідача за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води за період з 01.09.2019 року по 31.07.2023 року становить 24 987 грн. 24 коп.

Відповідно до п. 5 ст.20Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» та ст.162ЖК України споживач зобов`язаний сплачувати вищевказані послуги в строки, встановлені договором або законом.

Згідно вимог п. 5 ч. 2 ст.7Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Пунктом 7 «Правил користування приміщеннями житлових будинків», затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 45 від 24 січня 2006 року, встановлено, що власники та наймачі квартир зобов`язані оплачувати надані житлово-комунальні послуги.

Відповідач є споживачем комунальних послуг на підставі Закону України «Про житлово-комунальні послуги», як такий, що їх отримує, а тому відповідно до п. 5 ч. 2 ст.7цього Закону має їх своєчасно оплачувати.

У порушення зазначених норм закону відповідач зобов`язання не виконує.

Стаття 76ЦПК України визначає що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Стаття 81ЦПК України визначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку щодо задоволення позовних вимог, а тому з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за надані послуги з постачання теплової енергії у розмірі 24 987 грн. 24 коп.

На підставі ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати у справі, що складаються зі сплаченого судового збору 2 684 грн. 00 коп.

Керуючись ст. ст. 12, 19, 81, 82, 89, 263-265, 268, 274-279, 289, 352-354 ЦПК України, ст.ст.509, 526 ЦК України, суд,

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Енергія» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Енергія» заборгованість за надані послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у розмірі 29 185 (двадцять дев`ять тисяч сто вісімдесят п`ять) грн. 19 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Енергія» судовий збір у розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у тридцятиденний строк з дня проголошення рішення, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуто Обухівським районним судом у випадку подання відповідачем відповідної заяви протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи якому повне заочне рішення не було йому вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя : Т.Г. Сташків

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу116121075
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —372/4588/23

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Рішення від 21.12.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Рішення від 21.12.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні