Ухвала
від 05.01.2024 по справі 607/6907/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

05.01.2024 Справа №607/6907/23

Провадження №2-п/607/1/2024

м. Тернопіль

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Кунець Н.Р., ознайомившись із заявою ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Трач Віктор Іванович про перегляд заочного рішення у цивільній справі за позовом Західноукраїнського національного університету до ОСОБА_1 про повернення кредиту на надання освітніх послуг та процентів за користування кредитом,-

ВСТАНОВИВ:

03.01.2024 заявник ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Трач В.І. звернулась до суду із заявою про перегляд заочного рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 08.11.2023 у цивільній справі за позовом Західноукраїнського національного університету до ОСОБА_1 про повернення кредиту на надання освітніх послуг та процентів за користування кредитом.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 1 ст. 5 ЦПК України передбачено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Вимоги щодо форми та змісту заяви про перегляд заочного рішення, а також документів, що до неї додаються, визначені ст. 285 ЦПК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 285 ЦПК України, до заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

Під час вивчення матеріалів заяви встановлено, що вони не відповідають вимогам ст.285 ЦПК України, зокрема:

В порушення ч. 6 ст. 285 ЦПК України до заяви перегляд заочного рішення не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до п.п. 4 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду заяви про перегляд заочного рішення фізичною особою, справляється судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (605,60 грн).

Разом з тим, заявником ОСОБА_1 не сплачено судовий збір за подання нею заяви про перегляд заочного рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 08.11.2023 та не подано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Жодних доказів того, що заявник ОСОБА_1 звільнена від справи судового збору заява не містить, як і не містить клопотання про звільнення її від сплати судового збору чи відстрочення такої сплати.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вимога суду про усунення недоліків заяви не є порушенням права на справедливий судовий захист.

Крім того, як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана добросовісно користуватись належними їй процесуальними правам та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно з ч. 8 ст.285ЦПК України до неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення застосовуються положення ст.185 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону, заяву ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Трач В.І. слід залишити без руху і надати заявнику строк три дні з дня вручення ухвали для усунення вищевказаних недоліків, зокрема:

1.сплатити судовий збір в розмірі 605,60 грн за подання заяви про перегляд заочного рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 08.11.2023 та подати суду оригінал платіжних документів про сплату судового збору.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 285, 260, 353 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 в інтересах якої діє адвокат Трач Віктор Іванович про перегляд заочного рішення у цивільній справі за позовом Західноукраїнського національногоуніверситету до ОСОБА_1 проповернення кредитуна наданняосвітніх послугта процентівза користуваннякредитом залишити без руху, надавши заявнику строк три дні з дня отримання копії ухвали суду, для усунення вказаних недоліків.

У випадку невиконання вимог даної ухвали заява буде вважатись неподаною і підлягатиме поверненню.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

СуддяН. Р. Кунець

Дата ухвалення рішення05.01.2024
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу116127101
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —607/6907/23

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Рішення від 08.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Рішення від 08.11.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Кунець Н. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні