Ухвала
від 05.01.2024 по справі 274/9136/23
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 274/9136/23

Провадження 1-кп/0274/990/23

УХВАЛА

Іменем України

05.01.2024 м.Бердичів

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області в складі

головуючої судді ОСОБА_1 ,

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

з участю

прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Бердичеві клопотання прокурора Житомирської обласної прокуратури про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні №12023060000000684 від 14.12.2023 підозрюваного:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Бердичева, громадянина України, українця, фізичної особи підприємця, освіта вища, одруженого, має на утриманні двоє неповнолітніх дітей, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України,

в с т а н о в и в:

Як вбачається з поданого клопотання, у травні 2023 у ОСОБА_6 , який знав про налагодження та реалізацію ОСОБА_4 схеми незаконного видобування корисної копалини місцевого значення (піску) у великому розмірі на земельній ділянці Швайківської сільської ради з кадастровим номером 1820883300:50:000:0001 та здійснення на підставі договору із орендарем цієї ділянки ТОВ "ТАЛАНТ-КЛУБ КО» (ЄДРПОУ 35461258) робіт щодо розліснення її площі, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення, виник умисел на вимагання та одержання від ОСОБА_4 неправомірної вигоди за невжиття заходів щодо припинення протиправної діяльності, пов`язаної із видобуванням корисної копалини, нестворення перешкод у здійсненні ОСОБА_4 робіт із розліснення, а також за подальше сприяння з використанням службового становища незаконному видобуванні корисних копалин.

З цією метою, не пізніше 15.05.2023, перебуваючи поблизу приміщення Бердичівської районної ради за адресою: місто Бердичів, вулиця Соборна, 23, ОСОБА_6 , діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів та з метою власного незаконного збагачення, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище, висловив ОСОБА_4 вимогу щодо передачі грошових коштів в сумі 50 000 (п`ятдесят тисяч) гривень за невжиття в межах повноважень Швайківського сільського голови заходів щодо припинення протиправної діяльності, пов`язаної із видобуванням корисної копалини, нестворення перешкод у здійсненні розліснення земельної ділянки, шляхом непродовження договору оренди земельної ділянки із ТОВ «ТАЛАНТ- КЛУБ КО», а також за подальше сприяння з використанням службового становища незаконному видобуванню корисної копалини.

При цьому ОСОБА_4 усвідомлював, що в разі його відмови у наданні неправомірної вигоди, ОСОБА_6 , використовуючи службові повноваження керівника органу місцевого самоврядування та авторитет займаної посади сільського голови, дійсно вживатиме заходів щодо припинення його діяльності із видобування корисної копалини на земельній ділянці Швайківської сільської ради, а також може створити інші штучні перешкоди у провадженні законної підприємницької діяльності із розліснення земельної ділянки. За таких обставин ОСОБА_4 вимушений був надати ОСОБА_6 неправомірну вигоду з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і інтересів.

Реалізуючи указаний злочинний намір, перебуваючи 27.05.2023 о 14 годині 30 хвилин в приміщенні торгівельно-розважального комплексу «Лимон» за адресою: місто Бердичів, вулиця Вінницька, 36, ОСОБА_6 висловив ОСОБА_4 вимогу надати неправомірну вигоду шляхом перерахування грошових коштів в сумі 50 000 (п`ятдесят тисяч) гривень на його особистий банківський рахунок, відкритий у AT КБ «ПРИВАТБАНК», продиктувавши номер своєї платіжної карти для обслуговування банківського рахунку номер НОМЕР_1 .

Перебуваючи о 14 годині 34 хвилини у зазначеному місці, ОСОБА_4 на вимогу ОСОБА_6 , з використанням мобільного застосунку «Приват24», перерахував грошові кошти в сумі 50 000 (п`ятдесят тисяч) гривень в якості неправомірної вигоди із особового банківського рахунку номер НОМЕР_2 , відкритого в AT КБ «ПРИВАТБАНК», на особовий банківський рахунок ОСОБА_6 за номером НОМЕР_1 .

Своїми умисними діями, які полягали у наданні неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, ОСОБА_4 вчинив злочин, передбачений ч.3 ст.369 КК України.

Прокурор в судовому засіданні просив задовольнити клопотання та звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності. Вказав, що останній раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, вчинив тяжкий злочин, однак щиро покаявся у вчиненому, а також добровільно повідомив правоохоронний орган про вчинення ним кримінального правопорушення та активно сприяв його розкриттю в ході досудового розслідування, а тому підпадає під дію ст. 44, ч. 5 ст. 354 КК України для звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 369 КК України.

Свою вину ОСОБА_4 визнав повністю, показав суду, що скоїв кримінальне правопорушення при викладених вище обставинах, докази, що маються в матеріалах кримінального провадження не оспорює, як і не оспорює фактичні обставини скоєного ним кримінального правопорушення. Просив задовольнити клопотання прокурора та звільнити його від кримінальної відповідальності.

Захисник ОСОБА_5 підтримав клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ч. 5 ст. 354 КК України, оскільки його підзахисний добровільно звернувся до правоохоронних органів та заявив про вчинення неправомірних дій, після чого активно співпрацював з органами досудового розслідування.

Факт вчинення ОСОБА_4 тяжкого злочину кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.3 ст.369 КК України, підтверджується власноруч написаною ним заявою від 08.11.2023.

В ході досудового розслідування проведеного у кримінальному провадженні ОСОБА_4 після надання неправомірної вигоди до отримання з інших джерел інформації про цей злочин органом, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, - добровільно 08.11.2023 заявив про те, що сталося, такому органу та активно сприяв розкриттю злочину, вчиненого особою, яка одержала неправомірну вигоду. Підозрюваний ОСОБА_4 надав письмову згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності.

Відповідно до положень ч.2 ст.285 КПК України «15» грудня 2023 підозрюваному ОСОБА_4 роз`яснено право на звільнення від кримінальної відповідальності, передбачене ч.5 ст.354 КК України - особа, яка запропонувала, пообіцяла або надала неправомірну вигоду, звільняється від кримінальної відповідальності за злочин, передбачений сг. 369 цього Кодексу, якщо після пропозиції, обіцянки чи надання неправомірної вигоди вона до отримання з інших джерел інформації про цей злочин органом, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, - добровільно заявила про те, що сталося, такому органу та активно сприяла розкриттю злочину, вчиненого особою, яка одержала неправомірну вигоду або прийняла її пропозицію чи обіцянку.

Таким чином ОСОБА_4 , який вчинив кримінальне правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч. 3 ст. 369 КК України, підлягає звільненню від кримінальної відповідальності відповідно до ч. 1 ст. 44 КК України, оскільки досудовим слідством встановлені вищезазначені правові підстави, передбачені ч. 5 ст. 354 КК України.

Враховуючи, що, відповідно до ч.1 ст. 44 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, а ч. 5 ст. 354 КК України такий випадок передбачено, тому ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у порядку, встановленому ст. 44 КК України та ст. 288 КПК України.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 369 КК України на підставі ч. 5 ст. 354 КК України ОСОБА_4 підлягає задоволенню.

За правилами пункту 1 частини другої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України, у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності, кримінальне провадження повинно бути судом закрито.

Керуючись ст.ст. 369 ч.3, ст. 354 ч.5 КК України на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, суд,

у х в а л и в:

Звільнити підозрюваного ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 369 КК України на підставі ч. 5 ст. 354 КК України.

Кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 за ч. 3 ст.369 КК України, закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення05.01.2024
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу116127784
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі

Судовий реєстр по справі —274/9136/23

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 05.01.2024

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хоцька Л. М.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хоцька Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні