Ухвала
від 04.01.2024 по справі 235/3760/23
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 235/3760/23

Провадження № 1-кс/235/65/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 січня 2024 р. Слідчий суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2

за участю - прокурора Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони ОСОБА_3

-старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Донецькій області ОСОБА_4

-захисника ОСОБА_5

розглянувши клопотання прокурора Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження № 12023050000000445від 18.07.2023 за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дружківка, Донецької області, громадянина України, не судимого, працюючого фізичною особою - підприємцем « ОСОБА_7 », який зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області звернувся прокурор Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження № 12023050000000445, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.07.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 .

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до постанови Костянтинівської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області від 11.11.2020 № 102 ОСОБА_8 зареєстровано обраним депутатом Костянтинівської міської ради.

На підставі рішення Костянтинівської міської ради від 07.12.2020 № 7/1-1 «Про результати виборів депутатів Костянтинівської міської ради та Костянтинівського міського голови» інформацію Костянтинівської міської територіальної виборчої комісії Краматорського району Донецької області про реєстрацію депутатів Костянтинівської міської ради і Костянтинівського міського голови, обраних на місцевих виборах 25.10.2020, прийнято до відома.

У подальшому, відповідно до розпорядження Костянтинівського міського голови ОСОБА_9 від 01.11.2021 № 416-ос на посаду начальника управління комунального господарства (далі - УКГ) призначено ОСОБА_8 та відповідно до зазначеного розпорядження з цього ж дня останній приступив до виконання обов`язків за посадою.

Згідно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців від 03.11.2021 № 105445261818 ОСОБА_8 є керівником УКГ.

Службові обов`язки та повноваження керівника УКГ передбачені «Положенням про УКГ» (далі - Положення), затверджені 15.06.2017 рішенням Костянтинівської міської ради № 6177-1399.

Так, згідно п.1.1. - 1.4. Положення, УКГ є виконавчим органом Костянтинівської міської ради; Є юридичною особою та має самостійний баланс, штамп, круглу печатку із зображенням герба України і своїм найменування, бланки встановленого зразка, розрахунковий та інші рахунки в установах банку. Управління утримується за рахунок коштів міського бюджету. Засновником УКГ є Костянтинівська міська рада (код ЄДРПОУ 34898855); УКГ здійснює керівництво у сферах житлово-комунального господарства міста та об`єктами комунальної власності, несе відповідальність за їх розвиток, координує діяльність підприємств, відділів і організацій житлово-комунального господарства, які належать до сфери управління міської ради; Рішення управління з питань віднесених до його компетенції, обов`язкові для виконання відділами та управліннями міської ради, службами, підприємствами, організаціями, установами, що перебувають у міській комунальній власності, в частині, що їх стосується.

Згідно п. 3.6 Положення, УКГ вирішує питання організації благоустрою міста, залучення на договірних засадах для цих цілей трудових, матеріально-технічних, фінансових ресурсів підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності. Здійснює контроль за належним станом благоустрою міста, виробничих та інших територій, організовує роботи з озеленення міста.

Згідно посадової інструкції начальника управління комунального господарства, затвердженої 01.11.2021 Костянтинівським міським головою ОСОБА_9 , на начальника управління комунального господарства ОСОБА_8 покладено наступні завдання та обов`язки:

- забезпечення реалізації державної політики у сфері комплексного розвитку, стабільної роботи житлово-комунального господарства громади та інших служб, які не є об`єктами власності громади, але забезпечують життєдіяльність міської територіальної громади;

- проведення роботи з раціонального використання, функціонування комунальної власності громади;

- здійснення керівництва управлінням з виконання покладених на нього функціональних обов`язків;

- організація підготовки проектів, програм та положень з економічного і соціального розвитку громади, направлених на підвищення рівня забезпечення населення громади житлово-комунальними послугами, підвищення їх якості, а також надання пропозицій по удосконаленню ефективного використання комунального майна;

- координація діяльності підприємств, установ та організацій комунального господарства громади, що відносяться до сфери управління міської ради та інших форм власності, які забезпечують населення громади водою, електроенергією, теплопостачанням, газопостачанням та іншими комунальними послугами;

- організація підготовки проектів рішень міської ради, виконавчого комітету, розпоряджень міського голови з питань, які відносяться до функцій управління;

- забезпечення організації роботи та контроль за станом розгляду звернень, листів, заяв, скарг громадян, підприємств, організацій з питань комунального обслуговування населення та благоустрою громади для внесення пропозицій і вжиття заходів з цих питань;

- вирішення питань організації благоустрою громади, залучення на договірних засадах для цих цілей трудових, матеріально-технічних, фінансових ресурсів підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, населення, контроль за належним станом благоустрою виробничих та інших територій, організації озеленення, охорони навколишнього середовища, створення місць масового відпочинку громадян, забезпечення належного стану кладовищ та їх охорона;

- погодження та контроль стану виконання планів роботи комунальних підприємств громади (КП «Служба єдиного замовника», КП «Комунтранс», КП «Комунсервіс»).

Рішенням Костянтинівської міської ради від 24.02.2022 № 7/24-408 «Про внесення змін до рішення міської ради від 23.12.2021 № 7/20-351 «Про структуру апарату міської ради, її виконавчого комітету, самостійних служб, відділів та управлінь міської ради на 2022 рік» з 01.03.2022 внесено зміни до структури апарату міської ради, її виконавчого комітету, самостійних служб, відділів та управлінь міської ради на 2022 рік, згідно редакції якої управління комунального господарства входить до структури міської ради.

На підставі розпорядження Костянтинівської міського голови ОСОБА_9 від 01.12.2021 № 457-ос ОСОБА_8 присвоєно 11 ранг посадової особи місцевого самоврядування в межах 5 категорії посад.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97 ВР (далі за текстом - Закон) служба в органах місцевого самоврядування здійснюється на таких основних принципах:

- служіння територіальній громаді;

- поєднання місцевих і державних інтересів;

- професіоналізму, компетентності, ініціативності, чесності, відданості справі;

- підконтрольності, підзвітності, персональної відповідальності за порушення дисципліни і неналежне виконання службових обов`язків; захисту інтересів відповідної територіальної громади.

У відповідності до ст. 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» основними обов`язками посадових осіб місцевого самоврядування є, зокрема, додержання Конституції і законів України, інших нормативно-правових актів, актів органів місцевого самоврядування; забезпечення відповідно до їх повноважень ефективної діяльності органів місцевого самоврядування, а також недопущення дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам місцевого самоврядування та держави.

У відповідності до ч. 2 ст. 2 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу зобов`язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини - виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування.

Згідно зі ст. 3 цього Закону, депутат місцевої ради є повноважним і рівноправним членом відповідної ради - представницького органу місцевого самоврядування.

Статтею 8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу та член ради, здійснюючи депутатські повноваження, повинен дотримуватися правил депутатської етики, зокрема:

- керуватися загальнодержавними інтересами та інтересами територіальної громади чи виборців свого виборчого округу, від яких його обрано; - не використовувати депутатський мандат в особистих інтересах чи в корисливих цілях; - керуватися у своїй діяльності та поведінці загальновизнаними принципами порядності, честі і гідності;

- не приймати будь-яких гонорарів, подарунків, не отримувати винагород безпосередньо чи опосередковано за дії, пов`язані зі здійсненням ним депутатських повноважень.

Згідно зі ст. 18 наведеного Закону, депутат місцевої ради зобов`язаний:

- додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів;

- брати участь у роботі ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень;

- виконувати доручення ради, її органів, сільського, селищного, міського голови чи голови ради; інформувати їх про виконання доручень.

Також, на депутатів місцевих рад поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції».

Так, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 25 та ч. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції» особам, зазначеним у пункті 1 частини першої статті 3 цього Закону, забороняється: займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України. Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не можуть прямо чи опосередковано спонукати у будь-який спосіб підлеглих до прийняття рішень, вчинення дій або бездіяльності всупереч закону на користь своїх приватних інтересів або приватних інтересів третіх осіб.

У той же час, згідно ст. 15 Закону України «Про оборону України» виконавчі органи сільських, селищних, міських рад у галузі оборонної роботи забезпечують, зокрема, організацію та участь у здійсненні на відповідній території заходів, пов`язаних з мобілізаційною підготовкою, територіальною обороною та цивільним захистом, а також здійснення інших повноважень у галузі оборонної роботи, передбачених законами.

Поряд з цим, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, а також пункту 1 Примітки до ст. 364 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, ОСОБА_8 , перебуваючи на посаді начальника УКГ, постійно здійснюючи функції представника місцевого самоврядування, відповідно до ч. 3 ст. 18 та п. 1 примітки до ст. 364 КК України, був службовою особою.

Розпорядженням Костянтинівського міського голови ОСОБА_9 від 02.04.2021 № 118-ос на посаду начальника комунального підприємства «Комунсервіс» Костянтинівської міської ради Донецької області (код ЄДРПОУ 38652805) (далі - КП «Комунсервіс») призначено ОСОБА_10 та відповідно до наказу від 02.04.2021 № 1 з цього ж дня останній приступив до виконання обов`язків за посадою.

У подальшому, на підставі додаткової угоди від 31.03.2022 № 2 строк дії контракту укладеного з ОСОБА_10 продовжено до 01.04.2023.

Згідно контракту, укладеного між Костянтинівською міською радою в особі міського голови ОСОБА_9 та ОСОБА_10 від 02.04.2021 на начальника КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 покладено наступні завдання та обов`язки: здійснювати поточне (оперативне) управління та керівництво підприємством, організовувати його виробничо - господарську, соціально - побутову та іншу діяльність, забезпечити виконання завдань підприємства, його рентабельність; забезпечувати беззбитковість діяльності підприємства, отримання підприємством прибутку, який необхідний, як мінімум для самоокупності підприємства, відновлення основних виробничих фондів та задоволення соціально - побутових потреб трудового колективу. Збільшення прибутку не повинно здійснюватися на шкоду виконання інших функцій та зобов`язань підприємства; забезпечувати ефективне використання та зберігання комунального майна, закріпленого за підприємством, а також ефективне використання людських та грошових ресурсів, у т.ч. прибутку підприємства, скорочення споживання енергоресурсів; забезпечувати своєчасну сплату податків, інших обов`язкових платежів до бюджетів усіх рівнів, внесків до пенсійного та страхових фондів та виплату заробітної плати працівникам підприємства чи дотримання графіку погашення відповідної заборгованості;

у встановленому порядку звітувати про фінансово - господарську діяльність підприємства та про результати ефективності використання комунального майна і прибутку; забезпечувати виконання статутних завдань підприємства, договірних зобов`язань; вживати заходів щодо зменшення витрат підприємства та собівартості послуг (робіт, товарів); виконувати рішення Костянтинівської міської ради, виконавчого комітету Костянтинівської міської ради, розпорядження та доручення міського голови.

Згідно Статуту КП «Комунсервіс», затвердженого рішенням Костянтинівської міської ради від 22.07.2021 № 7/12-214 підприємство зобов`язане: забезпечувати цільове використання комунального майна та коштів; забезпечувати здійснення робіт, виконання рішень міської ради, її виконавчого комітету та розпоряджень міського голови в межах їх повноважень, надавати послуги згідно з предметом діяльності; здійснювати бухгалтерський облік і ведення статистичної звітності згідно з чинним законодавством.

Підприємство очолює начальник, прийом на роботу якого здійснює міський голова шляхом укладення контракту. Начальник здійснює поточне керівництво підприємством, представляє його інтереси, розпоряджається майном підприємства за узгодженням з засновником, без доручення діє від імені підприємства, укладає договори, дає вказівки, обов`язкові для всіх працівників підприємства.

Начальник підприємства в межах своєї компетенції, відповідно до чинного законодавства: здійснює керівництво роботою підприємства на основі єдиноначальності рамках прав, наданих йому Статутом; розпоряджається майном, що безпосередньо належить підприємству; без доручення діє від імені підприємства у відносинах з юридичними і фізичними особами, представляючи його в усіх установах, підприємствах, організаціях України; видає довіреності від імені підприємства, самостійно вирішує питання діяльності підприємства, укладає угоди і інші юридичні акти, укладає договори, відкриває розрахункові і інші рахунки, у томі числі і валютні, в установах банків. розпоряджається фінансами підприємства; видає накази, виконує інші функції, що випливають з Статуту, а також приймає рішення з усіх інших питань діяльності підприємства; несе повну відповідальність за стан та діяльність підприємства.

Крім того, відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», ОСОБА_10 , як посадова особа, яка здійснює керівництво КП «Комунсервіс», несе відповідно до законодавства та установчих документів відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, метою ведення якого, за ст. 3 цього Закону, є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства.

Враховуючи викладене, в силу займаної посади, ОСОБА_10 був наділений організаційно-розпорядчими і адміністративно-господарськими функціями, тобто згідно з ч. 3 ст. 18 та п. 1 примітки до ст. 364 КК України був службовою особою.

Приміткою до ст. 358 КК України визначено, що офіційними документами є документи, що містять зафіксовану на будь-яких матеріальних носіях інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, які спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи-докази у правозастосовній діяльності, що складаються, видаються чи посвідчуються повноважними (компетентними) особами органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, юридичних осіб незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, а також окремими громадянами, у тому числі самозайнятими особами, яким законом надано право у зв`язку з їх професійною чи службовою діяльністю складати, видавати чи посвідчувати певні види документів, що складені з дотриманням визначених законом форм і містять передбачені законом реквізити.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

Пунктом 6.1. Настанови з визначення вартості будівництва, затвердженої наказом Мінрегіону від 01.11.2021 № 281, передбачено, що при визначенні вартості виконаних обсягів робіт і проведенні взаєморозрахунків за виконані роботи по об`єкту будівництва застосовуються первинні облікові документи «Акт приймання виконаних будівельних робіт» (форма № КБ-2в) і «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати» (форма № КБ-3), які наведені у додатку 36 та додатку 37 цієї Настанови.

Згідно з п. п. 1, 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» акти приймання виконаних будівельних робіт (ф. № КБ-2в) містять відповідні реквізити і є первинними документами, що фіксують факт здійснення господарської операції, тобто є офіційними документами.

Вимогами ч. 8 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що відповідальність за завідомо неправдивість відображених даних в актах виконаних робіт несуть особи, які склали та підписали ці документи.

Пунктом 23 ч. 1 ст. 116 Бюджетного кодексу України передбачено, що здійснення платежів за рахунок бюджетних коштів без реєстрації бюджетних зобов`язань, за відсутності підтвердних документів чи при включенні до платіжних документів недостовірної інформації, є порушенням бюджетного законодавства.

Згідно зі ст. 121 Бюджетного кодексу України посадові особи, з вини яких допущено порушення бюджетного законодавства, несуть цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законом. Порушення бюджетного законодавства, вчинене розпорядником чи одержувачем бюджетних коштів, може бути підставою для притягнення до відповідальності згідно з законами України його керівника чи інших відповідальних посадових осіб, залежно від характеру вчинених ними діянь.

24.02.2022 відбулось повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України, у зв`язку з чим Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» із 05 год. 30 хв. 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан строком на 30 діб.

У подальшому, 20.03.2022 Указом Президента України № 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Верховною Радою України, строк дії воєнного стану в України продовжено з 05 год. 30 хв. 26.03.2022 строком на 30 діб.

Указом Президента України від 10.04.2022 № 225/2022 утворено Костянтинівську міську військову адміністрацію Краматорського району Донецької області.

Згідно із ч. 2 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування здійснюють повноваження, надані їм Конституцією України, цим та іншими законами України.

Так, на початку березня 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), більш точні дата та час досудовим слідством не встановлені, ОСОБА_8 (організатор), перебуваючи на посаді начальника УКГ, виконуючи свої функціональні обов`язки, володіючи достатніми теоретичними і практичними знаннями про порядок проведення закупівель, а також прийняття виконаних робіт та послуг, здійснюючи функції представника органу місцевого самоврядування, будучи розпорядником бюджетних коштів, діючи з прямим умислом, з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, начальником управління комунального господарства, зловживаючи своїм службовим становищем, вирішив здійснити заволодіння бюджетними коштами УКГ, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської міської територіальної громади.

З метою реалізації вказаного умислу, ОСОБА_8 , розробив злочинний план, згідно якого він повинен був підшукати підприємство та укласти з ним від імені УКГ договори про надання послуг та виконання робіт з забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської міської територіальної громади (далі - Костянтинівської МТГ), які фактично не потрібно буде виконувати.

Так, відповідно до вказаного злочинного плану ОСОБА_8 , після укладення даних договорів, сторони договору повинні надати на підписання до УКГ акти приймання виконаних будівельних робіт (типової форми № КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт та витрат (типової форми № КБ-3) в яких зазначити недостовірну інформацію про обсяги виконання робіт.

З метою приховання вчинених злочинів, директор підприємства з яким укладено договір про надання послуг та виконання робіт із забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, повинен був, у свою чергу, укласти фіктивні договори субпідряду з підконтрольними фізичними особами-підприємцями, які також повинні внести завідомо неправдиві відомості до первинних облікових документів - актів приймання виконаних робіт та наданих послуг щодо обсягів наданих виконаних робіт (наданих послуг) та витрачених матеріалів.

У подальшому, після оплати нібито наданих послуг та виконаних робіт, зазначені вище підприємства, повинні вчинити дії з конвертації та виведення незаконно отриманих грошових коштів в якості оплати за виконані роботи через підконтрольні підприємства та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб з числа знайомих та довірених осіб, для досягнення злочинного результату, а саме отримання незаконного прибутку внаслідок вище вказаної злочинної діяльності.

Реалізуючи зазначений злочинний план, діючи умисно, з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, ОСОБА_8 , будучи службовою особою, на початку березня 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), більш точні дата, час та місце в ході досудового розслідування не встановлені, перебуваючи на території м. Костянтинівка Донецької області, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання незаконного прибутку від заволодіння чужим майном, вирішив зорганізувати злочинну групу, тобто стійке об`єднання для вчинення цього та іншого (інших) кримінальних правопорушень, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення єдиного плану, відомого всім учасникам групи, до складу якої включити раніше йому відомих: ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_1 ), який з 22.03.2017 зареєстрований як фізична особа-підприємець - « ОСОБА_7 » (далі за текстом ФОП ОСОБА_7 ), ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_2 ), який з 21.04.2021 зареєстрований як фізична особа-підприємець « ОСОБА_6 » (далі за текстом ФОП ОСОБА_6 ), знайомого керівника КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 та знайомого механіка КП «Комунсервіс» ОСОБА_11 (наказом № 22 від 14.06.2021 призначено на посаду механіка), яким довів свій злочинний план, мету та механізм діяльності злочинної групи.

За таких обставин, на початку березня 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), перебуваючи на території м. Костянтинівка Донецької області (більш точні дата, час та місце в ході досудового розслідування не встановлені), ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливих мотивів, надали добровільну згоду на пропозицію ОСОБА_8 прийняти активну участь у вчиненні злочинів у складі організованої групи, пов`язаних із здійсненням протиправних дій в сфері закупівлі надання послуг та виконання робіт із забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, спрямованих на заволодіння бюджетними коштами УКГ, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, шляхом зловживання своїм службовим становищем та службового підроблення, таким чином увійшовши до її складу, визнавши лідерство ОСОБА_8 .

Отже, на початку березня 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), на території м. Костянтинівка Донецької області, більш точна дата, час та місце під час досудового слідства не встановлені, утворилось стійке об`єднання п`ятьох осіб у складі організатора - ОСОБА_8 , співвиконавців - ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та пособника - ОСОБА_11 , які зорганізувались для вчинення злочинів, єдиним наміром яких було особисте незаконне збагачення за рахунок бюджетних коштів УКГ, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ.

Дана організована група характеризується стабільністю складу, стійкістю зв`язків, корисливою спрямованістю дій її учасників, єдністю їх намірів щодо отримання незаконного прибутку від заволодіння чужим майном та безпекою функціонування, що досягається попередньою змовою, стабільним складом учасників об`єднання, тісними стосунками між його учасниками, їх централізованим підпорядкуванням, єдиними для всіх правилами поведінки, тотожністю способу здійснення злочинних дій, чітким розробленням плану вчинення злочину відомого усім учасникам та детальною підготовкою до його вчинення, розподілом ролей між співучасниками та, в кінцевому результаті, раніше обумовленим вигодам для кожного з учасників організованої групи.

Крім того, всі члени організованої групи були обізнані щодо протиправних цілей, виявили бажання і сприяли досягненню визначеної мети в ході вчинення злочинів, у межах відведеної кожному з учасників групи спеціальної ролі.

Злочини вчинялись із прямим умислом, тобто учасники організованої групи усвідомлювали суспільно небезпечний характер своїх діянь, передбачали суспільно-небезпечні наслідки та бажали їх настання, переслідуючи корисливі мотиви наживи та мету власного збагачення всіма членами організованої групи за рахунок бюджету управління комунального господарства.

Злочинний план ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , які діяли у складі організованої групи, полягав у заволодінні чужим майном - бюджетними коштами УКГ, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, шляхом складання та видачі завідомо неправдивих офіційних документів, а саме: актів приймання виконаних будівельних робіт (типової форми № КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт та витрат (типової форми № КБ-3), та фактичному невиконанні робіт та ненаданні послуг за укладеними договорами.

Таким чином, реалізуючи свій злочинний план, у період березня - квітня 2022 року (але не пізніше 02.04.2022), перебуваючи у м. Костянтинівка Донецької області (більш точна дата, час та місце в ході досудового розслідування не встановлені), члени організованої групи у складі ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , скоїли особливо тяжкі злочини, пов`язані із заволодінням чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та службового підроблення, при наступних обставинах.

Так, на підставі рішення Костянтинівської міської ради «Про перерозподіл видатків бюджету Костянтинівської МТГ на 2022 рік, від 24.02.2022 № 7/24-405, здійснено перерозподіл видатків бюджету Костянтинівської МТГ на 2022 рік в межах загального обсягу бюджетних призначень головних розпорядників бюджетних коштів, внесено зміни до розпису бюджету Костянтинівської МТГ на 2022 рік та заплановано видатки УКГ на оплату послуг на загальну суму 3 550 000 гривень.

Пунктами 12 та 47 статті 2 Бюджетного кодексу України зазначено, що бюджетні установи - це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими. Розпорядник бюджетних коштів це бюджетна установа в особі її керівника, уповноважена на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов`язань, довгострокових зобов`язань за енергосервісом та здійснення витрат бюджету.

У зв`язку з цим, відповідно до пунктів 12, 47 статті 2 Бюджетного кодексу України, начальник УКГ ОСОБА_8 був розпорядником бюджетних коштів.

Пунктом сьомим частини п`ятої статті 22 Бюджетного кодексу України зазначено, що головний розпорядник бюджетних коштів здійснює управління бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень та оцінку ефективності бюджетних програм, забезпечуючи ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі.

Згідно з ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України, розпорядник бюджетних коштів після отримання товарів, робіт і послуг відповідно до умов взятого бюджетного зобов`язання приймає рішення про їх оплату та надає доручення на здійснення платежу органу Казначейства України.

У свою чергу, начальник УКГ ОСОБА_8 , будучи службовою особою, діючи умисно, у складі організованої групи з начальником КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 , ФОП " ОСОБА_7 ", « ОСОБА_6 » та механіком КП «Комунсервіс» ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, з метою реалізації єдиного злочинного плану відомого всім учасникам організованої групи, будучи службовими особами, на початку березня 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), більш точні дата та час слідством не встановлені, перебуваючи за місцем розташування УКГ Костянтинівської міської ради, за адресою: Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 260, шляхом зловживання своїм службовим становищем, у порушення ст. 4, ст. 17, п. п. 3, 5 ч. 1 ст. 36 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; п. п. 12 та 47 ст. 2, п. 7 ч. 5 ст. 22, ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України; ст. 849 Цивільного кодексу України; ч. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 4, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», уклав договір між УКГ в особі начальника ОСОБА_8 та КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 від 18.03.2022 № 25 про надання «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівського МТГ» на загальну суму 462 531 грн. 78 коп. (чотириста шістдесят дві тисячі п`ятсот тридцять одна гривня сімдесят вісім копійок).

У подальшому начальник КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 з метою приховання вчинення злочину уклав договори субпідряду про надання послуг та виконання робіт з забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ з ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_7 » та ФОП « ОСОБА_12 », які також повинні були внести завідомо неправдиві відомості до первинних облікових документів - актів приймання виконаних робіт та наданих послуг щодо обсягів виконаних робіт (наданих послуг) та витрачених матеріалів.

За таких обставин, після укладення зазначеного Договору, ОСОБА_8 , з метою реалізації спільного злочинного плану, виконуючи відведені йому злочинним планом ролі, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем, усвідомлюючи умови вищенаведеного Договору, де п. 4.4, п. 4.5 та п. 4.6 передбачено, що передача наданих послуг Виконавцем та їх приймання Замовником оформлюється актом приймання-передачі наданих послуг, а також п. 4.1. визначено, що розрахунки за надані послуги здійснюються на підставі Бюджетного кодексу України за фактом наданих послуг на підставі рахунку та акту наданих послуг (після підписання обома сторонами акту прийому-передачі наданих послуг), запровадив механізм заволодіння бюджетними коштами шляхом складання та надання для подальшої оплати Замовнику завідомо неправдивих первинних облікових документів - актів приймання виконаних будівельних робіт (типової форми № КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт та витрат (типової форми № КБ-3) із внесеними у них завідомо неправдивими відомостями щодо обсягів виконаних робіт (наданих послуг) та витрачених будівельних матеріалів.

Продовжуючи реалізацію єдиного злочинного плану відомого усім учасникам організованої групи, на початку березня 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового слідства не встановлені, начальник КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 , виконуючи відведену йому злочинним планом роль співвиконавця, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 на території м. Костянтинівка Донецької області, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем - начальника КП «Комунсервіс», усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи їх настання, в порушення п. п. 4.1., 4.3., 4.4., 6.3, 7.1. умов Договорів; п. п. 3.3.2., 3.3.4., 3.3.7., 4.2., 4.3.1., 4.3.2., 4.3.5., 4.3.7., 4.3.8. Статуту КП «Комунсервіс», затвердженого рішенням Костянтинівської міської ради від 22.07.2021 № 7/12-214; п. 2.1.2., п. 2.1.5., 2.1.9., 2.1.12., 2.1.14. контракту укладеного між Костянтинівською міською радою, в особі міського голови ОСОБА_9 , та ОСОБА_10 від 02.04.2021 та додаткової угоди № 2 від 31.03.2022; ст. 3, ст. 8, п. 1 та п. 2 ст. 9, ч. 8 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»; п. 23 ч. 1 ст. 116,

ст. 121 Бюджетного кодексу України, склав та підписав акт від 18.03.2022 № 20 приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в (далі за текстом Акт КБ-2в) та довідку про вартість виконаних будівельних робіт і витрати за березень 2022 року форми КБ-3 від 18.03.2022 (далі за текстом - Довідка КБ-3) по об`єкту «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівського МТГ», зазначивши в акті та довідці завідомо неправдиві відомості щодо фактичних об`ємів виконаних робіт та наданих послуг, як таких, що відповідають переліку, обсягу та вартості, передбачених Договором, тоді як, станом на 18.03.2022 фактично не були виконані роботи вказані в Акті КБ-2в № 20 та Довідкою КБ-3, а саме:

- розробка ґрунту екскаватором з доробкою вручну, група ґрунту 2, в кількості 330,2 м3, на суму 875 грн. 29 коп. (вісімсот сімдесят п`ять гривень двадцять дев`ять копійок);

- улаштування захисних споруд з піску, в кількості 800 м3, на суму 0 грн;

- екскаватор-навантажувач на пневмоколісному ходу, місткість ковша 1м3, в кількості 32 маш.год, на суму 67 200 грн. 00 коп. (шістдесят сім тисяч двісті гривень);

- пісок природний, рядовий, в кількості 800 м3, на суму 314 400 грн. 00 коп. (триста чотирнадцять тисяч чотириста гривень).

Такими діями, ОСОБА_10 , виконуючи відведену йому злочинним планом роль, діючи у складі організованої групи, завищив вартість виконаних робіт по Акту КБ-2в та Довідці КБ-3 на загальну суму 462 531 грн. 78 коп. (чотириста шістдесят дві тисячі п`ятсот тридцять одна гривня сімдесят вісім копійок), засвідчивши його своїм власним підписом та посвідчив печаткою підприємства, надавши зазначеному акту та довідці всіх необхідних реквізитів офіційного документа для подальшого використання.

У подальшому, в березні 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового розслідування не встановлені, начальник КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , після складання та підписання Акту КБ-2в та Довідки КБ-3, що містять завідомо неправдиві відомості щодо фактичних обсягів виконаних робіт та наданих послуг, діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем начальника КП «Комунсервіс», з метою реалізації єдиного злочинного наміру передав зазначені Акт КБ-2в та Довідку КБ-3 начальнику УКГ ОСОБА_8 .

У свою чергу ОСОБА_8 , займаючи посаду начальника УКГ, будучи службовою особою, розпорядником бюджетних коштів УКГ, діючи у складі організованої групи з ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 , на початку березня 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового розслідування не встановлені, перебуваючи на території м. Костянтинівка Донецької області, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем начальника УКГ, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді спричинення матеріальних збитків органу місцевого самоврядування та бажаючи їх настання, в порушення ст. 4, ст. 17, п. п. 3, 5 ч. 1 ст. 36 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; п. п. 12 та 47 ст. 2, п. 7 ч. 5 ст. 22, ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України; ст. 849 Цивільного кодексу України; ч. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 4, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», отримавши від начальника КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 . Акт форми КБ-2в та Довідку форми КБ-3, ознайомившись з їх змістом, достеменно знаючи про невідповідність відомостей указаних в Акті КБ-2в та Довідці КБ-3 обсягам фактично виконаних робіт, наданих послуг та використаним матеріалам, власноруч підписав отримані від начальника КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 . Акт КБ-2в та Довідку КБ-3 і скріпив печаткою УКГ, тим самим затвердив їх, надавши зазначеним акту та довідці усіх необхідних реквізитів офіційного документа для подальшого використання.

Після цього, ОСОБА_8 , будучи службовою особою, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, 18.03.2022, в робочий час, перебуваючи за місцем розташування УКГ, за адресою: Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 260, з метою реалізації єдиного злочинного плану, спрямованого на заволодіння бюджетними коштами УКГ, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, шляхом зловживання своїм службовим становищем, у порушення ст. 4, ст. 17, п. п. 3, 5 ч. 1 ст. 36 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; п. п. 12 та 47 ст. 2, п. 7 ч. 5 ст. 22, ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України; ст. 849 Цивільного кодексу України; ч. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 4, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» достеменно знаючи про невідповідність відомостей указаних в Акті КБ-2в та Довідці КБ-3 фактично виконаним роботам та використаним матеріалам, видав Акт КБ-2в та Довідку КБ-3 для здійснення оплати до Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області.

У подальшому, на підставі підписаного ОСОБА_8 . Акту КБ-2в від 18.03.2022 № 20 за березень 2022 року і Довідки КБ-3 за березень 2022 року від 18.03.2022, за платіжним дорученням від 18.03.2022 № 93 Замовником - УКГ через Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області на розрахунковий рахунок КП «Комунсервіс» (Виконавця) № НОМЕР_3 , відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» перераховано бюджетні кошти, виділені на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ в розмірі 462 531 грн. 78 коп. (чотириста шістдесят дві тисячі п`ятсот тридцять одна гривня сімдесят вісім копійок) у якості оплати за договором від 18.03.2022 № 25.

На підставі вказаного підробленого Акту КБ-2в та Довідки КБ-3, за платіжним дорученням від 18.03.2022 № 93 «Замовником» - УКГ через Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області на розрахунковий рахунок КП «Комунсервіс» (Виконавця) № НОМЕР_3 відкритий АТ КБ «ПРИВАТБАНК», відповідно до висновку судової економічної експертизи від 08.06.2023 № 1025, необґрунтовано перераховано кошти в загальній сумі 462 531 грн. 78 коп. (чотириста шістдесят дві тисячі п`ятсот тридцять одна гривня сімдесят вісім копійок), у якості оплати за невиконані будівельні роботи та використані матеріали по Договору № 25.

У свою чергу, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , в березні 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового розслідування не встановлені, реалізуючи єдиний злочинний намір, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, згідно відведеної їм ролі, з метою виведення грошових коштів з рахунку КП «Комунсервіс» та подальшого перерахування на рахунок ОСОБА_11 і подальшої їх передачі та розподілу ОСОБА_8 між учасниками організованої злочинної групи, за вказівкою ОСОБА_13 , розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, підготували договори субпідряду та первинні облікові документи до них - акти приймання виконаних робіт та наданих послуг із внесеними у них завідомо недостовірними відомостями щодо завищених обсягів наданих послуг/виконаних робіт та витрачених матеріалів від імені ФОП « ОСОБА_7 », ФОП « ОСОБА_6 », саме:

- договір № 2 від 09.03.2022, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 та ФОП « ОСОБА_6 », предмет договору: «виконати послуги з навантаження будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ та влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ згідно ДК 021:2015-60520000-9 Послуги з навантаження». Загальна вартість Договору складає 24 000 грн. 00 коп., із розрахунку 30 грн. 00 коп. за 1 тону, без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 09.03.2022 № 2, згідно якого ФОП « ОСОБА_6 » надав КП «Комунсервіс» послуги з навантаження будівельних матеріалів у об`ємі 800 тон, із розрахунку 30 грн. 00 коп. за 1 тону, загальною вартістю 24 000 грн. 00 коп., без ПДВ;

- договір № 1 від 09.03.2022, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 та ФОП « ОСОБА_6 », предмет договору: «виконати послуги з перевезення будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ та влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ згідно ДК 021:2015-60100000-9. Послуги з автомобільних перевезень». Загальна вартість Договору складає 92 000 грн. 00 коп., з розрахунку 115 грн. 00 коп. за 1 тону, без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 09.03.2022 № 1, згідно якого ФОП « ОСОБА_6 » надав КП «Комунсервіс» послуги тобто загальний обсяг послуг з перевезення будівельних матеріалів в об`ємі 800 тон, із розрахунку 115 грн. 00 коп. за 1 тону, загальною вартістю 92 000 грн. 00 коп., без ПДВ.

- договір від 09.03.2022 № 3, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 та ФОП ОСОБА_7 , предмет договору: постачання товару згідно ДК 021:2015-14210000-6 «Гравій, пісок, щебінь і наповнювачі для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ», на загальну суму 198 400 грн. 00 коп., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- специфікація (додаток № 1) до договору від 09.03.2022 № 3, назва товару: пісок, кількість: 800 тон, з ціною 248 грн. 00 коп. за 1 тону, на загальну суму 198 400 грн. 00 коп., без ПДВ;

- накладна від 09.03.2022 № 3 придбання у ФОП ОСОБА_7 піску в кількості 800 тон, з ціною 248 грн. 00 коп. за 1 тону, на загальну суму 198 400 грн. 00 коп., без ПДВ.

Також, ОСОБА_10 , в березні 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового слідства не встановлені, реалізуючи єдиний злочинний намір, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, згідно відведеної йому ролі, з метою створення видимості виконаних робіт та наданих послуг, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, підготував договір субпідряду та первинні облікові документи до них - акти приймання виконаних робіт та наданих послуг із внесеними у них завідомо недостовірними відомостями щодо завищених обсягів наданих послуг/виконаних робіт та витрачених матеріалів від імені ФОП « ОСОБА_12 », саме:

- договір від 18.03.2022 № 18-03-1, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 та ФОП « ОСОБА_12 », предмет договору: «виконати послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівської МТГ», на загальну суму 67 200 грн. 00 коп., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 18.03.2022 № 1, згідно якого ФОП « ОСОБА_12 », надав КП «Комунсервіс» послуги у виді ландшафтних робіт, виконаних екскаватором одноковшевим, дизельним на пневмоколісному ходу, місткістю ковша 1м3, із вартістю однієї машино-години 2100 грн. 00 коп., загальним об`ємом 32 години та вартістю 67 200 грн. 00 коп.

Далі, підготувавши зазначені документи ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , у березні 2022 року (але не пізніше 18.03.2022), точні дата, час та місце в ході досудового слідства не встановлені, передали їх у невстановлений в ході досудового розслідування спосіб ОСОБА_10 , який в свою чергу, отримавши їх від ФОП ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , разом з вищеперерахованими підготовленими ним документами по ФОП « ОСОБА_12 », з метою реалізації єдиного злочинного наміру, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_14 , з корисливих мотивів, заздалегідь знаючи, що діє неправомірно, з метою конвертації отриманих грошових коштів від УКГ в якості оплати по договору № 25 від 18.03.2022 та їх виведення з рахунків КП «Комунсервіс» для подальшої передачі ОСОБА_8 , виконуючи відведену йому роль, будучи начальником КП «Комунсервіс», передав зазначені вищеперераховані документи підлеглій - головному бухгалтеру КП «Комунсервіс» ОСОБА_15 , якій не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 та надав їй вказівку перерахувати грошові кошти з рахунку КП «Комунсервіс» № НОМЕР_4 відкритому в Управлінні державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області, на рахунки ФОП « ОСОБА_7 », ФОП « ОСОБА_6 », в якості оплати за виконані роботи та надані послуги, зокрема:

- ФОП « ОСОБА_6 » на рахунок № НОМЕР_5 , згідно договору № 2 від 09.03.2022, акту виконаних робіт від 09.03.2022 № 2, згідно якого ФОП « ОСОБА_6 » надав КП «Комунсервіс» послуги з навантаження будівельних матеріалів у об`ємі 800 тон, із розрахунку 30 грн. 00 коп. за 1 тону, загальною вартістю 24 000 грн. 00 коп.; договору № 1 від 09.03.2022, акту виконаних робіт від 09.03.2022 № 1, згідно якого ФОП « ОСОБА_6 » надав КП «Комунсервіс» послуги з перевезення будівельних матеріалів, у об`ємі 800 тон, із розрахунку 115 грн. 00 коп. за 1 тону, загальною вартістю 92 000 грн. 00 коп., без ПДВ.

- ФОП « ОСОБА_7 » на рахунок № НОМЕР_6 , згідно договору від 09.03.2022 № 3, специфікації (додаток № 1) до договору від 09.03.2022 № 3, накладної від 09.03.2022 № 3 на придбання у ФОП ОСОБА_7 піску в кількості 800 тон, з ціною 248 грн. 00 коп. за 1 тону, на загальну суму 198 400 грн. 00 коп., без ПДВ.

З рахунку КП «Комунсервіс» № НОМЕР_7 на рахунок ФОП « ОСОБА_12 », в якості оплати за виконані роботи за надані послуги, зокрема:

- ФОП « ОСОБА_12 » на рахунок № НОМЕР_8 , згідно договору від 18.03.2022 № 18-03-1, акту виконаних робіт від 18.03.2022 № 1, згідно якого ФОП « ОСОБА_12 », надав КП «Комунсервіс» послуги у виді ландшафтних робіт, виконаних екскаватором одноковшевим, дизельним на пневмоколісному ходу, місткістю ковша 1м3, із вартістю однієї машино-години 2100 грн. 00 коп., загальним об`ємом 32 години та вартістю 67 200 грн. 00 коп.

У подальшому, на виконання вказівки ОСОБА_10 , головний бухгалтер КП «Комунсервіс» ОСОБА_15 , якій не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 , вважаючи, що діє правомірно, на підставі отриманих від ОСОБА_10 первинних облікових документів щодо наданих послуг/виконаних робіт та витрачених матеріалів від імені ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_12 » на адресу КП «Комунсервіс» у період часу з 09.03.2022 по 30.03.2022 здійснила перерахування грошових коштів з рахунків № НОМЕР_4 та № НОМЕР_7 , що належать КП «Комунсервіс» на рахунки:

- ФОП « ОСОБА_6 » на рахунок № НОМЕР_5 , 09.03.2022: в сумі 24 000 грн. 00 коп., із призначенням платежу: за послуги з навантаження будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб та влаштування захисних об`єктів згідно договору № 2 від 09.03.2022, згідно акту № 2 від 09.03.2022, без ПДВ; в сумі 92 000 грн. 00 коп., призначення платежу: за послуги з перевезення будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб та влаштування захисних об`єктів згідно договору № 1 від 09.03.2022, згідно акту № 1 від 09.03.2022, без ПДВ;

- ФОП « ОСОБА_7 » № НОМЕР_6 , 09.03.2022 в сумі 198 400 грн. 00 коп., призначення платежу: сплата за пісок для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ згідно договору № 3 від 09.03.2022, згідно накладної № 3 від 09.03.2022, без ПДВ;

- ФОП « ОСОБА_12 » на рахунок № НОМЕР_8 , 30.03.2022: в сумі 67 200 грн. 00 коп., призначення платежу: сплата за послуги екскаватора згідно акту виконаних робіт № 1 від 18.03.2022, без ПДВ.

Інші грошові кошти, які надійшли на розрахункові рахунки КП «Комунсервіс» залишились на них.

Після цього, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, ОСОБА_6 10.03.2022 та 11.03.2022 перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, діючи умисно, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_7 , перерахував з власної банківської картки № НОМЕР_9 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на банківську карту ОСОБА_11 № НОМЕР_10 відкриту в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти в сумі 104 400 грн. 00 коп.

Також, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, ОСОБА_7 , в період часу з 10.03.2022 по 11.03.2022, перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, діючи умисно, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі, перерахував з банківської карти № НОМЕР_11 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на банківську карту ОСОБА_11 № НОМЕР_10 відкриту в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти: 10.03.2022 - в сумі 96 000 грн. 00 коп.; 11.03.2022 - в сумі 100 000 грн 00 коп.

Всього ОСОБА_6 та ОСОБА_7 перевели на зазначену банківську картку ОСОБА_11 грошові кошти в загальній сумі 300 400 грн. 00 коп. (триста тисяч чотириста гривень), іншу частину залишили для себе в якості винагороди за виконані ними незаконні дії.

Інші грошові кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок ФОП « ОСОБА_12 » № НОМЕР_12 залишились на ньому.

У свою чергу, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, ОСОБА_11 10.03.2022, перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, діючи умисно, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі перерахував з банківської карти № НОМЕР_10 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на банківську карту ОСОБА_10 № НОМЕР_13 відкриту в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти в сумі 4400 грн. 00 коп.

Також, ОСОБА_11 , 10.03.2022 та 11.03.2022, з метою реалізації злочинного плану, перебуваючи у відділенні головного офісу АТ КБ «Приватбанк» за адресою: вул. Набережна Перемоги, буд. 30 у м. Дніпро, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, здійснив зняття грошових коштів за допомогою власної банківської картки № НОМЕР_10 у розмірах: 10.03.202 о 10 год 41 хв - в сумі 100 000 грн. 00 коп. (сто тисяч гривень); 10.03.2022 о 14 год 06 хв - в сумі 96 000 грн. 00 коп. (дев`яносто шість тисяч гривень); 11.03.202 о 10 год 16 хв - в сумі 100 000 грн. 00 коп. (сто тисяч гривень) та в невстановлений під час досудового слідства час, місці та спосіб передавав ОСОБА_10 та ОСОБА_8 .

Своїми вищеописаними діями, ФОП « ОСОБА_6 » діючи умисно, у складі організованої групи із начальником УКГ ОСОБА_8 , начальником КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 , ФОП « ОСОБА_7 » та механіком КП «Комунсервіс» ОСОБА_11 , вчинили заволодіння чужим майном - бюджетними коштами УКГ, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, у великих розмірах, в умовах воєнного стану, на загальну суму 462 531 грн. 78 коп. (чотириста шістдесят дві тисячі п`ятсот тридцять одна гривня сімдесят вісім копійок), у т.ч. ПДВ 20% - 77 088 грн. 63 коп.

Він же, начальник УКГ ОСОБА_8 , будучи службовою особою, діючи умисно та повторно, у складі організованої групи з начальником КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 , ФОП " ОСОБА_7 ", « ОСОБА_6 », механіком КП «Комунсервіс» ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, з метою реалізації єдиного злочинного плану відомого всім учасникам організованої групи, будучи службовими особами, в березні 2022 року (але не пізніше 30.03.2022), більш точні дата та час досудовим розслідуванням не встановлені, перебуваючи за місцем розташування УКГ, за адресою: Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 260, шляхом зловживання своїм службовим становищем, у порушення ст. 4, ст. 17, п. п. 3, 5 ч. 1 ст. 36 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; п. п. 12 та 47 ст. 2, п. 7 ч. 5 ст. 22, ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України; ст. 849 Цивільного кодексу України; ч. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 4, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», уклав договір між УКГ в особі начальника ОСОБА_8 та КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 від 18.03.2022 № 25 про надання «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівського МТГ» на загальну суму 436 069 грн. 75 коп. (чотириста тридцять шість тисяч шістдесят дев`ять гривень сімдесят п`ять копійок).

У подальшому начальник КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 з метою приховання вчинення злочину, діючи умисно та повторно, з метою реалізації спільного злочинного плану, виконуючи відведені йому злочинним планом ролі, уклав договори субпідряду про надання послуг та виконання робіт з забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ з ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_7 » та ТОВ «ВЄНЗА», які також повинні були внести завідомо неправдиві відомості до первинних облікових документів - актів приймання виконаних робіт та наданих послуг щодо обсягів виконаних робіт (наданих послуг) та витрачених матеріалів.

За таких обставин, після укладення зазначеного Договору, ОСОБА_8 , з метою реалізації спільного злочинного плану, виконуючи відведені йому злочинним планом ролі, діючи умисно та повторно, у складі організованої групи з ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем, усвідомлюючи умови вищенаведеного Договору, де п. 4.4, п. 4.5 та п. 4.6 передбачено, що передача наданих послуг Виконавцем та їх приймання Замовником оформлюється актом приймання-передачі наданих послуг, а також п. 4.1. визначено, що розрахунки за надані послуги здійснюються на підставі Бюджетного кодексу України за фактом наданих послуг на підставі рахунку та акту наданих послуг (після підписання обома сторонами акту прийому-передачі наданих послуг), продовжив реалізацію запровадженого механізму заволодіння бюджетними коштами шляхом складання та надання для подальшої оплати Замовнику завідомо неправдивих первинних облікових документів - актів приймання виконаних будівельних робіт (типової форми № КБ-2в) та довідок про вартість виконаних робіт та витрат (типової форми № КБ-3) із внесеними у них завідомо неправдивими відомостями щодо обсягів виконаних робіт (наданих послуг) та витрачених будівельних матеріалів.

На виконання єдиного злочинного плану відомого усім учасникам організованої групи, в березні 2022 року (але не пізніше 30.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового розслідування не встановлені, начальник КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 , виконуючи відведену йому злочинним планом роль співвиконавця, діючи умисно та повторно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 на території м. Костянтинівка Донецької області, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем - начальника КП «Комунсервіс», усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи їх настання, в порушення п. п. 4.1., 4.3., 4.4., 6.3, 7.1. умов Договорів; п. п. 3.3.2., 3.3.4., 3.3.7., 4.2., 4.3.1., 4.3.2., 4.3.5., 4.3.7., 4.3.8. Статуту КП «Комунсервіс», затвердженого рішенням Костянтинівської міської ради від 22.07.2021 № 7/12-214; п. 2.1.2., п. 2.1.5., 2.1.9., 2.1.12., 2.1.14. контракту укладеного між Костянтинівською міською радою, в особі міського голови ОСОБА_9 , та ОСОБА_10 від 02.04.2021 та додаткової угоди № 2 від 31.03.2022; ст. 3, ст. 8, п. 1 та п. 2 ст. 9, ч. 8 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»; п. 23 ч. 1 ст. 116,

ст. 121 Бюджетного кодексу України, склав та підписав Акт КБ-2в від 30.03.2022 № 40 та Довідку КБ-3 за березень 2022 року від 30.03.2022 по об`єкту «Послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 2015 021-45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівського МТГ», зазначивши в акті та довідці завідомо неправдиві відомості щодо фактичних об`ємів виконаних робіт та наданих послуг, як таких, що відповідають переліку, обсягу та вартості, передбачених Договором, тоді як, станом на 30.03.2022 фактично не були виконані роботи вказані у акті № 40 КБ-2в та Довідці КБ-3, а саме:

- розробка ґрунту в траншеях та котлованах екскаваторами місткістю ковша 1м3 у відвал, група ґрунту 3, в кількості 325,93 м3, на суму 38 581 грн. 54 коп. (тридцять вісім тисяч п`ятсот вісімдесят одна гривня п`ятдесят чотири копійки);

- улаштування захисного валу з піску, в кількості 800 м3, на суму 8 301 грн. 76 коп. (вісім тисяч триста одна гривня сімдесят шість копійок);

- пісок природний, рядовий, в кількості 800 м3, на суму 314 400 грн. 00 коп. (триста чотирнадцять тисяч чотириста гривень).

Такими діями, ОСОБА_10 , виконуючи відведену йому злочинним планом роль, діючи умисно та повторно, у складі організованої групи, завищив вартість виконаних робіт по Акту КБ-2в та Довідці КБ-3 на загальну суму 436 069 грн 75 коп. (чотириста тридцять шість тисяч шістдесят дев`ять гривень сімдесят п`ять копійок), засвідчивши його своїм власним підписом та посвідчив печаткою підприємства, надавши зазначеному акту та довідці всіх необхідних реквізитів офіційного документа для подальшого використання.

У подальшому, в березні 2022 року (але не пізніше 30.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового слідства не встановлені, начальник КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_11 після складання, підписання Акту КБ-2в та Довідки КБ-3, що містять завідомо неправдиві відомості щодо фактичних обсягів виконаних робіт та наданих послуг, діючи умисно та повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем начальника КП «Комунсервіс», з метою реалізації єдиного злочинного наміру передав зазначені Акт КБ-2в та Довідку КБ-3 начальнику УКГ ОСОБА_8 .

У свою чергу ОСОБА_8 , займаючи посаду начальника УКГ, будучи службовою особою, розпорядником бюджетних коштів УКГ, діючи у складі організованої групи з ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 в березні 2022 року (але не пізніше 30.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового розслідування не встановлені, перебуваючи на території м. Костянтинівка Донецької області, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, діючи умисно та повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи службовим становищем начальника УКГ, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді спричинення матеріальних збитків органу місцевого самоврядування та бажаючи їх настання, в порушення ст. 4, ст. 17, п. п. 3, 5 ч. 1 ст. 36 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; п. п. 12 та 47 ст. 2, п. 7 ч. 5 ст. 22, ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України; ст. 849 Цивільного кодексу України; ч. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 4, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», отримавши від начальника КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 . Акт КБ-2в та Довідку КБ-3, ознайомившись з їх змістом, достеменно знаючи про невідповідність відомостей указаних в Акті КБ-2в та Довідці КБ-3 обсягам фактично виконаних робіт, наданих послуг та використаним матеріалам, власноруч підписав отримані від начальника КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 . Акт КБ-2в та Довідку КБ-3 і скріпив печаткою УКГ, тим самим затвердив їх, надавши зазначеним акту та довідці усіх необхідних реквізитів офіційного документа для подальшого використання.

Після цього, ОСОБА_8 , будучи службовою особою, діючи умисно та повторно, у складі організованої групи з ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, 30.03.2022, в робочий час, перебуваючи за місцем розташування УКГ, за адресою: Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 260, з метою реалізації єдиного злочинного плану, спрямованого на заволодіння коштами бюджету УКГ, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, шляхом зловживання своїм службовим становищем, у порушення ст. 4, ст. 17, п. п. 3, 5 ч. 1 ст. 36 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»; п. п. 12 та 47 ст. 2, п. 7 ч. 5 ст. 22, ч. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України; ст. 849 Цивільного кодексу України; ч. 2 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції», ст. ст. 4, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» достеменно знаючи про невідповідність відомостей указаних в Акті КБ-2в та Довідці КБ-3 фактично виконаним роботам та використаним матеріалам, видав Акт КБ-2в та Довідку КБ-3 для здійснення оплати до Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області.

У подальшому, на підставі підписаного ОСОБА_8 . Акту КБ-2в від 30.03.2022 № 40 за березень 2022 року і Довідки КБ-3 за березень 2022 року від 30.03.2022, за платіжним дорученням від 30.03.2022 № 121 Замовником - УКГ через Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області на розрахунковий рахунок КП «Комунсервіс» (Виконавця) № НОМЕР_7 , відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» перераховано бюджетні кошти, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, в розмірі 436 069 грн. 75 коп. (чотириста тридцять шість тисяч шістдесят дев`ять гривень сімдесят п`ять копійок) у якості оплати по договору від 30.03.2022 № 47.

На підставі вказаного підробленого Акту КБ-2в та Довідки КБ-3, за платіжним дорученням від 30.03.2022 № 121 «Замовником» - УКГ через Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці Донецької області на розрахунковий рахунок КП «Комунсервіс» (Виконавця) № НОМЕР_7 відкритий АТ КБ «ПРИВАТБАНК», відповідно до висновку судової економічної експертизи від 08.06.2023 № 1025, необґрунтовано перераховано кошти в загальній сумі 436 069 грн. 75 коп. (чотириста тридцять шість тисяч шістдесят дев`ять гривень сімдесят п`ять копійок), у якості оплати за невиконані будівельні роботи та використані матеріали по Договору № 47.

У свою чергу, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , в березні 2022 року (але не пізніше 31.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового розслідування не встановлені, реалізуючи єдиний злочинний намір, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, згідно відведеної їм ролі, з метою виведення грошових коштів з рахунку КП «Комунсервіс» та подальшого перерахування на рахунок ОСОБА_11 і подальшої їх передачі та розподілу ОСОБА_8 між учасниками організованої злочинної групи, за вказівкою ОСОБА_13 , розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, підготували договори субпідряду та первинні облікові документи до них- акти приймання виконаних робіт та наданих послуг із внесеними у них завідомо недостовірними відомостями щодо завищених обсягів наданих послуг/виконаних робіт та витрачених матеріалів від імені ФОП « ОСОБА_7 », ФОП « ОСОБА_6 », саме:

- договір від 28.03.2022 № 28/03-1, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 та ФОП ОСОБА_7 , предмет договору: постачання товару згідно ДК 021:2015-14210000-6 «Гравій, пісок, щебінь і наповнювачі для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ», на загальну суму 198 400 грн. 00 коп., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- специфікація (додаток № 1) до договору від 28.03.2022 № 28/03-1, назва товару: пісок, кількість: 800 тон, з ціною 248 грн. 00 коп. за 1 тону, на загальну суму 198 400 грн. 00 коп., без ПДВ;

- накладна від 28.03.2022 № 17 придбання у ФОП ОСОБА_7 піску в кількості 800 тон, з ціною 248 грн. 00 коп. за 1 тону, на загальну суму 198 400 грн. 00 коп., без ПДВ.

- договір № 28/03-3 від 28.03.2022, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 та ФОП « ОСОБА_6 », предмет договору «виконати послуги з перевезення будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ та влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ згідно ДК 021:2015-60100000-9. Послуги з автомобільних перевезень». Загальна вартість Договору складає 92 000 грн. 00 коп., з розрахунку 115 грн. 00 коп. за 1 тону, без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 28.03.2022 № 2, згідно якого ФОП « ОСОБА_6 » надав КП «Комунсервіс» послуги з перевезення будівельних матеріалів у об`ємі 800 тон, із розрахунку 115 грн. 00 коп. за 1 тону, загальною вартістю 92 000 грн. 00 коп., без ПДВ;

- договір № 28/03-2 від 28.03.2022, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 та ФОП « ОСОБА_6 », предмет договору «виконати послуги з навантаження будівельних матеріалів для забезпечення оборонних потреб Костянтинівської МТГ та влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ згідно ДК 021:2015-60520000-9 Послуги з навантаження». Загальна вартість Договору складає 24 000 грн. 00 коп., з розрахунку 30 грн. 00 коп. за 1 тону, без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 28.03.2022 № 1, згідно якого ФОП « ОСОБА_6 » надав КП «Комунсервіс» послуги з навантаження будівельних матеріалів загальним об`ємом 800 тон, із розрахунку 30 грн. 00 коп. за 1 тону, загальною вартістю 24 000 грн. 00 коп.

Також, ОСОБА_10 , в березні 2022 року (але не пізніше 30.03.2022), більш точні дата, час та місце під час досудового розслідування не встановлені, реалізуючи єдиний злочинний намір, діючи умисно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 , з корисливих мотивів, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, згідно відведеної йому ролі, з метою створення видимості виконаних робіт та наданих послуг, розуміючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, підготував договір субпідряду та первинні облікові документи до них - акти приймання виконаних робіт та наданих послуг із внесеними у них завідомо недостовірними відомостями щодо завищених обсягів наданих послуг/виконаних робіт та витрачених матеріалів від імені ТОВ «ВЄНЗА», саме:

- договір від 28.03.2022 № 28/03-4, укладений між КП «Комунсервіс» в особі начальника ОСОБА_10 та ТОВ «ВЄНЗА» в особі директора ОСОБА_16 , предмет договору: «виконати послуги зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) (згідно ДК 021:2015 45112700-2 Ландшафтні роботи) на території Костянтинівської МТГ», на загальну суму 46 200 грн. 00 коп., без ПДВ, зі строком дії до 31.12.2022;

- акт виконаних робіт від 28.03.2022 № 1, згідно якого ТОВ «ВЄНЗА», надало КП «Комунсервіс» послуги у виді ландшафтних робіт, виконаних екскаватором одноковшевим, дизельним на пневмоколісному ходу, місткістю ковша 1м3, із вартістю однієї машино-години 2100 грн. 00 коп., загальним об`ємом 22 машино-години та вартістю 46 200 грн. 00 коп.

Далі, підготувавши зазначені документи ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , у березні 2022 року (але не пізніше 30.03.2022), точні дата, час та місце в ході досудового розслідування не встановлені, передали їх у невстановлений в ході досудового розслідування спосіб ОСОБА_10 , який в свою чергу, отримавши їх від ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , разом з вищеперерахованими підготовленими ним документами по ТОВ «ВЄНЗА», з метою реалізації єдиного злочинного наміру, діючи умисно та повторно, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_14 , з корисливих мотивів, заздалегідь знаючи, що діє неправомірно, з метою конвертації отриманих грошових коштів від УКГ в якості оплати по договору № 47 від 30.03.2022 та їх виведення з рахунків КП «Комунсервіс» для подальшої передачі ОСОБА_8 , виконуючи відведену йому роль, будучи начальником КП «Комунсервіс», передав зазначені вищеперераховані документи підлеглій - головному бухгалтеру КП «Комунсервіс» ОСОБА_15 , якій не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_11 та надав їй вказівку перерахувати грошові кошти з рахунку КП «Комунсервіс» № НОМЕР_7 відкритому в АТ КБ «ПРИВАТБАНК», на рахунки ФОП « ОСОБА_7 », ФОП « ОСОБА_6 », в якості оплати за виконані роботи та надані послуги, зокрема:

- ФОП « ОСОБА_7 » на рахунок № НОМЕР_6 , згідно договору від 28.03.2022 № 28/03-1, специфікації (додаток № 1) до договору від 28.03.2022 № 28/03-1, накладної від 28.03.2022 № 17 придбання у ФОП ОСОБА_7 піску в кількості 800 тон, з ціною 248 грн. 00 коп. за 1 тону, на загальну суму 198 400 грн. 00 коп., без ПДВ;

- ФОП « ОСОБА_6 » на рахунок № НОМЕР_5 , згідно договору № 28/03-3 від 28.03.2022, акту виконаних робіт від 28.03.2022 № 2, згідно якого ФОП « ОСОБА_6 » надав КП «Комунсервіс» послуги з перевезення будівельних матеріалів у об`ємі 800 тон, із розрахунку 115 грн 00 коп за 1 тону, загальною вартістю 92 000 грн. 00 коп., без ПДВ; договору № 28/03-2 від 28.03.2022, акту виконаних робіт від 28.03.2022 № 1, згідно якого ФОП « ОСОБА_6 » надав КП «Комунсервіс» послуги з навантаження будівельних матеріалів у об`ємі 800 тон, із розрахунку 30 грн 00 коп за 1 тону, загальною вартістю 24 000 грн. 00 коп.

- ТОВ «ВЄНЗА» на рахунок № НОМЕР_12 , згідно договору від 28.03.2022 № 28/03-4, акту виконаних робіт від 28.03.2022 № 1, згідно якого ТОВ «ВЄНЗА», надало КП «Комунсервіс» послуги у виді ландшафтних робіт, виконаних екскаватором одноковшевим, дизельним на пневмоколісному ходу, місткістю ковша 1м3, із вартістю однієї машино-години 2100 грн. 00 коп., загальним об`ємом 22 машино-години та вартістю 46 200 грн. 00 коп.

У подальшому, на виконання вказівки ОСОБА_10 , головний бухгалтер КП «Комунсервіс» ОСОБА_15 , якій не було відомо про злочинні наміри ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_11 , вважаючи, що діє правомірно, на підставі отриманих від ОСОБА_10 первинних облікових документів щодо наданих послуг/виконаних робіт та витрачених матеріалів від імені ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_6 », ТОВ «ВЄНЗА» на адресу КП «Комунсервіс» у період часу з 31.03.2022 по 08.04.2022 здійснила перерахування грошових коштів з рахунку № НОМЕР_7 на рахунки:

- ФОП « ОСОБА_7 » № НОМЕР_6 , 09.03.2022 в сумі 198 400 грн. 00 коп., призначення платежу: сплата за пісок згідно накладної № 17 від 28.03.2022;

- ФОП « ОСОБА_6 » на рахунок № НОМЕР_5 , 31.03.2022: в сумі 92 000 грн. 00 коп., призначення платежу: сплата за послуги з перевезення будівельних матеріалів згідно акту виконаних робіт № 2 від 28.03.2022, без ПДВ; в сумі 24 000 грн. 00 коп., призначення платежу: сплата за послуги з навантаження будівельних матеріалів згідно акту виконаних робіт № 1 від 28.03.2022;

- ТОВ «ВЄНЗА» на рахунок № НОМЕР_12 , 08.04.2022: в сумі 46 200 грн 00 коп, призначення платежу: сплата за послуги з розробці ґрунту та влаштування насипів згідно акту виконаних робіт № 1 від 28.03.2022.

Інші грошові кошти, які надійшли на розрахункові рахунки КП «Комунсервіс» залишились на них.

Після цього, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, ОСОБА_6 31.03.2022 перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, діючи умисно, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_7 , перерахував з власної банківської картки № НОМЕР_9 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на банківську карту ОСОБА_7 № НОМЕР_11 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти: в сумі 10 400 грн. 00 коп. та в сумі 94 000 грн. 00 коп.

Також, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, ОСОБА_7 , в період часу з 01.04.2022, перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, діючи умисно, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі перерахував з банківської карти № НОМЕР_11 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на банківську карту ОСОБА_11 № НОМЕР_10 відкриту в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти: в сумі 104 400 грн. 00 коп. та в сумі 31 000 грн. 00 коп.

Всього ОСОБА_6 та ОСОБА_7 перевели на зазначену банківську картку ОСОБА_11 грошові кошти в загальній сумі 135 400 грн. 00 коп. (сто тридцять п`ять тисяч чотириста гривень) іншу частину залишили для себе в якості винагороди за виконані ними незаконні дії.

Інші грошові кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок ТОВ «ВЄНЗА» на рахунок № НОМЕР_12 залишились на ньому.

У свою чергу, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, ОСОБА_11 02.04.2022 перебуваючи у невстановленому в ході досудового розслідування місці, діючи умисно, з метою реалізації єдиного злочинного наміру, у складі організованої групи з ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , згідно відведеної ролі перерахував з банківської карти № НОМЕР_10 відкритої в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на банківську карту ОСОБА_7 № НОМЕР_11 відкриту в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» грошові кошти в сумі 17 500 грн. 00 коп.

Також, ОСОБА_11 , 01.04.2022 з метою реалізації злочинного плану, перебуваючи у відділенні головного офісу АТ КБ «Приватбанк» за адресою: вул. Набережна Перемоги, буд. 30 у м. Дніпро, діючи відповідно розробленого злочинного плану, виконуючи свою роль, здійснив зняття грошових коштів за допомогою власної банківської картки № НОМЕР_10 у сумі 100 000 грн. 00 коп. (сто тисяч гривень) та 03.04.2022 здійснив зняття грошових коштів за допомогою власної банківської картки № НОМЕР_10 у сумі 10 000 грн. 00 коп. (десять тисяч гривень) в банкоматі у відділенні банку, за адресою: вул. Ціолковського, 27, м. Костянтинівка, Донецької області, та в невстановлений під час досудового слідства час, місці та спосіб передавав ОСОБА_10 та ОСОБА_8 .

Своїми вищеописаними діями, ФОП « ОСОБА_6 » діючи умисно та повторно, у складі організованої групи із начальником УКГ ОСОБА_8 , начальником КП «Комунсервіс» ОСОБА_10 , ФОП « ОСОБА_7 » та механіком КП «Комунсервіс» ОСОБА_11 , вчинили заволодіння чужим майном - бюджетними коштами УКГ, виділеними на оплату послуг (крім комунальних) - для забезпечення влаштування захисних об`єктів (функціонування) на території Костянтинівської МТГ, у великих розмірах, в умовах воєнного стану, на загальну суму 436 069 грн. 75 коп. (чотириста тридцять шість тисяч шістдесят дев`ять гривень сімдесят п`ять копійок), у т.ч. ПДВ 20% - 72 678 грн. 29 коп., а також складання та видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчиненими організованою групою.

ОСОБА_6 підозрюється у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно, у великих розмірах, в умовах воєнного стану, організованою групою, тобто кримінальному правопорушенні, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, а також у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчиненими організованою групою, тобто у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України.

Викладені обставини, підтверджуються зібраними доказами у провадженні, а саме:

- матеріалами виконаного доручення УСР в Донецькій області ДСР НПУ від 07.11.2022, від 18.11.2022, від 08.02.2023, від 28.02.2023, від 29.03.2023, від 11.04.2023;

- показаннями свідків: ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_15 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 , ОСОБА_16 , ОСОБА_12 ; ОСОБА_38 ; ОСОБА_39 ;

- протокол огляду автодороги м. Костянтинівка - м. Дружківка (індекс і номер дороги О 0523) від 01.06.2022;

- протокол огляду автодороги м. Костянтинівка - с. Марково (індекс і номер дороги О 0521) від 02.06.2022;

- протокол огляду автодороги м. Костянтинівка - м. Артемівськ (м. Бахмут) (індекс і номер дороги Т 0504) від 02.06.2022;

- протокол огляду автодороги м. Костянтинівка - с. Артемівка (індекс і номер дороги О 0520) від 03.06.2022;

- протокол огляду автодороги м. Костянтинівка - м. Красноармійськ (м. Покровськ) (індекс і номер дороги Т 0504) від 03.06.2022;

- протокол огляду автодороги м. Костянтинівка - м. Дзержинськ (м. Торецьк) (індекс і номер дороги Т 0516) від 03.06.2022;

- протокол огляду автодоріг між населеними пунктами Костянтинівської МТГ від 07.06.2022;

- протокол огляду автодоріг між населеними пунктами Костянтинівської МТГ від 08.06.2022;

- протокол огляду автодороги м. Дружківка - с. Білокузьминівка - с. Пугачівка (індекс і номер дороги С 050816) від 14.06.2022;

- протокол огляду від 14.06.2022;

- протокол слідчого експерименту за участю ОСОБА_37 від 14.06.2022;

- повідомленням в/ч НОМЕР_14 за вих. № 1314/15/2/26 від 02.06.2022;

- повідомленням з Донецької ОДА за вих. № 0.42/03.02-04/597/0/100-22 від 20.06.2022;

- повідомленням в/ч НОМЕР_15 за вих. № 313/отчл/167 від 16.07.2022;

- повідомленням в/ч НОМЕР_16 за вих. № 78 від 11.07.2022;

- повідомленням в/ч НОМЕР_15 за вих. № 313/15/3127 від 23.06.2022;

- протокол тимчасового доступу до речей і документів КП «Комунсервіс» від 06.05.2022;

- протоколами додаткових оглядів захисних об`єктів (функціонування) проведені: 03.04.2023 - автодороги м. Костянтинівка - м. Дружківка (індекс і номер дороги О 0523); 03.04.2023 - автодороги м. Костянтинівка - с. Марково (індекс і номер дороги О0521); 04.04.2023 - автодороги м. Костянтинівка - м. Артемівськ (м. Бахмут) (індекс і номер дороги Т0504); 04.04.2023 - автодороги м. Костянтинівка - с. Артемівка (с. Софіївка) (індекс і номер дороги О0520); 05.04.2023 - автодороги м. Костянтинівка - м. Красноармійськ (м. Покровськ) (індекс і номер дороги Т0504); 05.04.2023 - автодороги м. Костянтинівка - м. Дзержинськ (м. Торецьк) (індекс і номер дороги Т0516); 06.04.2023 - між населеними пунктами Костянтинівської міської територіальної громади, а саме: м. Костянтинівка -с. Молочарка (індекс та номер дороги С 050801); с. Безимяне - с. Клинове - с. Веролюбівка (індекс і номер дороги С050802); с. Попасне - с. Веролюбівка (індекс і номер дороги С050803); від Каналу Дніпро - Донбас - Червоне (індекс і номер дороги С050806); с. Білокузьмінівка - с. Віролюбівка (індекс і номер дороги С050808); с. Майське (м. Костянтинівка - с. Марково) (індекс і номер дороги С050811); від Т 0504 - с. Предтечене (індекс і номер дороги С050818); м. Дружківка - с. Білокузьминівка - с. Пугачівка (індекс і номер дороги С050822); від автодороги О 0521 м. Костянтинівка - с. Маркове на м. Часів Яр (індекс і номер дороги С050823); 10.04.2023 - між населеними пунктами Костянтинівської міської територіальної громади, а саме: с. Іванопілля - с. Олександро Шультине (індекс та номер дороги С 050816); с. Диліївка - с. Біла Гора (індекс і номер дороги С050804); від с. Диліївка - м. Торецьк (індекс і номер дороги С050815); 10.04.2023 - на території Костянтинівської міської територіальної громади, а саме: м. Дружківка - с. Білокузьминівка -с. Пугачівка (індекс і номер дороги С 050816);

- довідкою спеціаліста від 14.04.2023;

- протокол обшуку КП «Комунсервіс» від 28.02.2023;

- протокол обшуку за місцем мешкання ОСОБА_15 від 28.02.2023;

- повідомленням АБ «Укргазбанк» за вих. № БТ-4182 від 10.04.2023 (рух коштів по рахункам);

- повідомленням з АТ КБ «ПриватБанк» за вих. № 20.1.0.0.0/7-230407/26382 від 10.04.2023 (рух коштів по рахункам);

- повідомленням АТ КБ «ПриватБанк» за вих. № 20.1.0.0.0/7-230525/46573 від 30.05.2023 (рух коштів по рахункам);

- протоколом тимчасового доступу до речей і документів ПрАТ «ВФ України» (деталізацією дзвінків);

- матеріалами УСР в Донецькій області ДСР НПУ від 16.05.2023;

- повідомленнями Костянтинівської міської військової адміністрації від 17.02.2023 за вих. № 291/26-вх.26-232; від 17.02.2023 за вих. № 293/26-вх.26-234; від 22.02.2023 за вих. № 329/26-вх.26-235; від 23.02.2023 за вих. № 331/26-вх.26-236; від 17.02.2023 за вих. № 290/26-вх.26-237;

- повідомленням КП «Іллінівське» від 06.02.2023 за вих. № 12;

- повідомленням ІНФОРМАЦІЯ_2 від 01.02.2023 за вих. № 187;

- повідомленням з ІНФОРМАЦІЯ_3 від 14.02.2023 за вих. № 282/мв;

- повідомленням ІНФОРМАЦІЯ_4 від 03.02.2023 за вих. № 11/321;

- повідомленням Сил підтримки ЗСУ від 21.03.2023 за вих. № 343/3403;

- повідомленням ОТУ «Соледар» від 20.03.2023 за вих. № 1314/ОТУ/1/1463;

- повідомленням Центрального управління оборонних ресурсів Генерального штабу ЗСУ від 30.01.2023 за вих. № 374/2/880;

- повідомленням із Східного міжрегіонального управління Держпраці в Донецькій області від 18.02.2023 за вих. № СХ/2/782-23;

- повідомленням ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області від 14.02.2023 за вих. № 10.0-057-2/1519-23;

- повідомленням ГУ ДПС у Харківській області від 07.02.2023 за вих. № 08/5/20-40-76-01-04;

- повідомленням Дружківського ВУВКГ від 08.02.2023 за вих. № 121-01;

- повідомленням ПрАТ «Завод обважнювачів» від 07.02.2023 за вих. № 9/23;

- повідомленням КП «Об`єднання парків та кінотеатрів Костянтинівської міської ради» від 03.02.2023 за вих. № 6;

- повідомленням ТОВ «Конті» від 15.02.2023 за вих. № 8/7;

- повідомленням з КНП «БЛІЛ КМР» від 09.02.2023 за вих. № 01-07/228;

- повідомленням Костянтинівського АУГГ від 03.02.2023 за вих. № 03/116;

- повідомленням Донецької ОДА за вих. № 0.42/03.02-04/220/0/101-23 від 07.02.2023;

- повідомленням 11 прикордонного загону ДПСУ за вих. № 71/980 від 09.02.2023;

- повідомленням ТОВ «Промснаб» за вих. № 1/02-23 від 02.02.2023;

- повідомленням ВСП «Лиманська дирекція» філії «БМЕС» АТ «Укрзалізниця» за вих. № 898/61 від 03.02.2023;

- повідомленням КП «СЕЗ» за вих. № 31 від 31.01.2023;

- повідомленням з КНП «Стоматологічна поліклініка» за вих. № 01-11/30 від 07.02.2023;

- повідомленням Філії Донецька дирекція АТ «Укрпошта» за вих. № 100.020.0010-121-23 від 16.02.2023;

- повідомленням Костянтинівської міської військової адміністрації (управління культури, молоді та спорту) за вих. № 33 від 31.01.2023;

- повідомленням ПАТ «Костянтинівське управління механізації» за вих. № б/н від 10.02.2023;

- повідомленням Костянтинівської міської ради (управління освіти) за вих. № 106/01-30 від 03.02.2023;

- повідомленням Управління державної казначейської служби України у м. Костянтинівці за вих. № 02-33-10/32 від 02.02.2023;

- повідомленням Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці за вих. № ПНС/2/4172-23 від 07.04.2023;

- повідомленням ВОК «Північ» за вих. № 502/15/1109 від 17.04.2023;

- повідомленням Харківської обласної прокуратури за вих. 08-2912вих-23 від 06.04.2023;

- повідомленням 11 прикордонного загону Державної прикордонної служби України за вих. № 71/462-22-вих від 17.06.2022;

- повідомленням Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України;

- вилученими документами в ході тимчасового доступу до речей і документів Костянтинівської міської військової адміністрації від 18.01.2023;

- матеріалами кримінального провадження № 42022051110000021 від 25.04.2022, вилучених за результатами тимчасового доступу до речей і документів 16.03.2023;

- повідомленням в/ч НОМЕР_15 за вих. № 313/ос/455 від 26.05.2022;

- висновком експерта № 882/892-946 від 07.04.2023;

- висновком експерта № 945 від 01.06.2023;

- висновком експерта № 1025 від 08.06.2023,

та іншими відомостями, які у своїй сукупності дають достатні підстави стверджувати, що ОСОБА_6 вчинив інкриміновані йому кримінальні правопорушення.

Під час досудового розслідування, постановою слідчого від 19.07.2023 підозрюваного ОСОБА_6 оголошено у розшук, оскільки слідством було вжито вичерпних заходів щодо встановлення його місцезнаходження (перебування) та підтверджено факт його ухилення від органу досудового розслідування та суду, організацію якого доручено працівникам оперативного підрозділу, якими на підставі статті 9 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 заведено ОРС категорії «Розшук» № 38-682 від 09.11.2022.

У подальшому, після долучення до матеріалів кримінального провадження актуальної інформації щодо перетину підозрюваним державного кордону України (останній раз 07.04.2022 в пункті пропуску - «Краківець»), ОСОБА_6 постановою слідчого від 18.12.2023 оголошено у державний, міждержавний та міжнародний розшук, організацію якого доручено працівникам оперативних підрозділів.

З метою запобігання спробам з боку підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні, вчиняти інші кримінальні правопорушення, сторона обвинувачення вважає за доцільне застосувати щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Так, ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, які відповідно до ч. 5 ст. 191 КК України передбачають основне покарання у вигляді позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна тобто кримінальне правопорушення, яке відноситься до категорії особливо тяжких, та яке, відповідно до примітки ст. 45 КК України є корупційним злочином та до якого не застосовуються норми звільнення від кримінальної відповідальності, звільнення від покарання та його відбування, у разі доведення провини у суді.

Так, метою застосування запобіжного заходу відносно ОСОБА_6 є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання настання ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, зокрема:

- переховуватися ним від слідчого, прокурора та суду;

- незаконно впливати на свідків у цьому провадженні;

- знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів;

- іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню.

Відповідно до ст. 178 КПК України, встановлено вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним ОСОБА_6 особливо тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі. Стан його здоров`я та вік не перешкоджає обранню запобіжного заходу - тримання під вартою.

Крім цього, інші, більш м`які запобіжні заходи не можливо застосувати до підозрюваного ОСОБА_6 з наступних причин:

- особисте зобов`язання не можливо застосувати у зв`язку з тим, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину та обрання такого запобіжного заходу не зможе запобігти ризикам, які виникли внаслідок злочинних дій ОСОБА_6 та може виразитися у перешкоджанні встановленню об`єктивної істини по даному кримінальному провадженні, повного, всебічного розслідування шляхом незаконного впливу на свідків з метою уникнення покарання, а також спробами ухилитися від слідства, та в подальшому, суду;

- особиста порука - на адресу СУ ГУНП в Донецькій області та Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони не надходили письмові звернення осіб, які заслуговують на довіру та поручаються за підозрюваного, оскільки ніхто не наважується поручитися за нього, що окрім вище наведеного негативно характеризує його особистість;

- застава - слідчому чи прокурору не надходили заяви або клопотання від підозрюваного, його захисника, рідних або інших осіб про врахування можливостей внесення грошових коштів на спеціальний рахунок, визначений

у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України при звернені слідчого, прокурора до слідчого судді з клопотанням про застосування до підозрюваного запобіжного заходу;

- домашній арешт - не можливо застосувати у зв`язку з тим, що такий запобіжний захід не може забезпечити відсутності можливості впливу на свідків у вказаному кримінальному провадженні, переховуватися від органів досудового розслідування та суду, вчиненню нових правопорушень, а також оскільки підозрюваний підлягає постійному візуальному контролю з метою запобігання вищевказаних ризиків.

Крім того, ОСОБА_6 проживає не за місцем реєстрації, у невстановленому в ході досудового розслідування місці, про те, у власності останнього є будинок в якому він зареєстрований тривалий час, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , тобто у останнього відсутні міцні соціальні зв`язки, що, крім іншого, свідчить про наявність вищевказаних ризиків та можливість покинути розташування міста, області чи країни.

При вирішенні питання про доцільність застосування відносно

ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою прошу суд врахувати практику Європейського суду з прав людини.

Так, Європейський суд з прав людини у справі «Ілійков проти Болгарії» закріпив, що «суворість передбаченого покарання» є суттєвим елементом при оцінюванні «ризиків переховування або повторного вчинення злочинів».

У справі «Летельє проти Франції» від 26 червня 1991 року вказано, що особлива тяжкість деяких злочинів може викликати таку реакцію суспільства і соціальні наслідки, які виправдовують попереднє ув`язнення як виключну міру запобіжного заходу протягом певного часу.

Таким чином, застосування відносно підозрюваного ОСОБА_6 запобіжного заходу не пов`язаного з триманням під вартою, не можливо запобігти вищевказаним ризикам, оскільки всі вони передбачають перебування на волі, що дає можливість вчинити дії, вказані у наведених ризиках, тим самим негативно вплинути на повне та всебічне встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Також, закріплена у ч. 1 ст. 75 КК заборона щодо звільнення від відбування покарання з випробуванням осіб, засуджених за корупційний злочин, не містить винятків і є загальною, її дія розповсюджується на випадки, передбачені ч. 2 цієї статті та не залежить від порядку (особливостей) кримінального провадження. Таким чином, питання застосування звільнення від відбування покарання з випробуванням до особи, яка вчинила корупційний злочин у кримінальному провадженні, яке здійснюється судом в загальному порядку, не виникає, бо зі змісту ч. 1 ст. 75 КК України випливає, що таке застосування є неможливим.

Крім цього, ОСОБА_6 на праві власності належать: будинок, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а також транспортні засоби: VOLVO FM 12 12780, 2007 року випуску, жовтого кольору, номерний знак НОМЕР_17 (свідоцтво про реєстрацію

НОМЕР_18 від 25.06.2021); MAN TGS 41.440 10518, 2008 року випуску, помаранчевого кольору, номерний знак НОМЕР_19 (свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_20 від 25.06.2021); PORCHE CAYENNE 4806, 2008 року випуску, чорного кольору, номерний знак НОМЕР_21 (свідоцтво про реєстрацію

НОМЕР_22 від 28.02.2017).

Таким чином, враховуючи фактичні обставини кримінального провадження, застосування до підозрюваного ОСОБА_6 більш м`якого запобіжного заходу ніж тримання під вартою, не може на стадії досудового розслідування забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків та запобігти ризикам, передбаченим ч. 1 ст. 177 КПК України.

Так, ч. 6 ст. 193 КПК України встановлено особливий порядок обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо осіб, оголошених у міжнародний розшук.

Згідно з ч. 6 ст. 193 КПК України слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. У такому разі, після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, зокрема Кримінальним процесуальним кодексом України, яким визначено порядок кримінального провадження на території України. Так, Кримінальний процесуальний кодекс України не визначає, якими саме доказами має бути доведено те, що особа перебуває у будь-якому із видів розшуку, однак регламентує, що про оголошення розшуку (державного, міждержавного, міжнародного, тощо) має бути винесена окрема постанова (ч. 2 ст. 281 КПК України), що має бути здійснено слідчим органу досудового розслідування шляхом винесення постанови про оголошення особи в державний, міждержавний, міжнародний чи інший вид розшуку.

За таких обставин, дата винесення слідчим органу досудового розслідування постанови про оголошення підозрюваного в державний, міждержавний чи міжнародний розшук та внесення про це відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, є початком перебування особи в державному, міждержавному чи міжнародному розшуку в розумінні вимог ст. 281 Кримінального процесуального кодексу України.

Таким чином, враховуючи те, що органом досудового розслідування достовірно встановлено факт перебування підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за межами державного кордону України, останній починаючи з 18.12.2023, тобто з дня винесення слідчим в рамках цього кримінального провадження постанови про оголошення підозрюваного у державний, міждержавний та міжнародний розшук - є особою, яка перебуває у державному, міждержавному та міжнародному розшуку.

При цьому, без встановлення компетентними органами іноземних держав місцезнаходження за межами України підозрюваного ОСОБА_6 , його арешту та подальшої екстрадиції до території України, зазначені обставини унеможливлюють органу досудового розслідування забезпечити виконання завдань кримінального провадження, передбачених статтею 2 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до ст. 9 КПК України під час кримінального провадженням суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватись Конституції України, цього кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких видана Верховною Радою України, вимоги інших нормативно-правових актів.

Відповідно до ст. 574 КПК України, центральні органи України щодо видачі (екстрадиції), якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, є Генеральна прокуратура України та Міністерство юстиції України.

Генеральна прокуратура України є центральним органом України щодо видачі (екстрадиції) підозрюваних, обвинувачених у кримінальних провадженнях під час досудового розслідування.

Одночасно з цим, організація розшуку особи оголошеної у міжнародний розшук регламентована Інструкцією «Про порядок використання правоохоронними органами України інформаційної системи Міжнародної організації кримінальної поліції - Інтерпол», затвердженої спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України, Офісу Генерального прокурора, Національного антикорупційного бюро України, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України 17.08.2020 № 613/380/93/228/414/510/2801/5 (далі - Інструкція).

Так, частиною 1 розділу IV вказаної Інструкції передбачено, що Уповноважений підрозділ запитує публікацію Генеральним секретаріатом Інтерполу Червоного оповіщення щодо осіб, які розшукуються з метою їх затримання, арешту, обмеження свободи пересування та подальшої видачі (екстрадиції) в Україну.

Однак, однією з обов`язкових умов для здійснення публікації Генеральним секретаріатом Інтерполу формуляру Червоного оповіщення на стадії досудового розслідування, є наявність ухвали слідчого судді про обрання запобіжного заходу відносно підозрюваного у вигляді тримання під вартою (у тому числі в перекладі на одну з робочих мов Інтерполу).

На підставі викладеного, слідчий просить обрати щодо підозрюваного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця м. Дружківка, Донецької області, громадянина України, не судимого, працюючого фізичною особою - підприємцем « ОСОБА_7 », зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав клопотання, просив клопотання задовольнити.

Слідчий ОСОБА_4 в судовому засіданні просила клопотання задовольнити.

Захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні просила відмовити в задоволенні клопотання прокурора, зазначивши що ризики нічим не підтверджені та не обґрунтовані.

Заслухавши пояснення слідчого, думку прокурора, захисника, дослідивши клопотання про обрання запобіжного заходу, перевіривши долучені до нього документи, - слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно п.5 ч.2 ст.183 КПК України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як до раніше судимої особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад 3 роки.

Слідчий суддя враховує, що відповідно до ст.183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Підставами для застосування заходів забезпечення кримінального провадження кримінально-процесуальний кодекс України визначає: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби судового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, а також наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

При розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу,слідчий суддя, суд зобов`язаний враховувати обставини, перелік яких передбачений ст. 178 КПК, для оцінки ризиків, які можуть слугувати поряд з підставами, визначеними ст. 177 КПК, загальною підставою для продовження тримання під вартою та не має права покладатися лише на правову кваліфікацію вчиненого, надану стороною обвинувачення, що є недостатнім для прийняття законного судового рішення.

Суду при розгляді відповідного клопотання слід ретельно перевіряти достовірність підстав для його задоволення, оскільки одним із найбільш частих порушень прав людини, визнаних ЄСПЛ у справах проти України, є необґрунтоване ухвалення судами рішень про продовження строку тримання підозрюваного, обвинуваченого під вартою, а також те, що можливість застосування запобіжних заходів, альтернативних триманню під вартою, у багатьох випадках навіть не розглядалася.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 5 Конвенції (правова позиція ЄСПЛ, викладена у п. 60 рішення від 06.11.2008 у справі «Єлоєв проти України») після спливу певного проміжку часу (досудового розслідування, судового розгляду) навіть обґрунтована підозра у вчиненні злочину не може бути єдиним виправданням тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого, а тому суду в разі задоволення клопотання про обрання або продовження терміну застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою необхідно чітко зазначити у судовому рішенні про наявність іншої підстави (підстав) або ризику, що передбачені ч. 1 ст. 177 КПК. Обмеження розгляду клопотання про обрання, продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою лише переліком законодавчих (стандартних) підстав для його застосування без встановлення їх наявності та обґрунтованості до конкретної особи є порушенням вимог п. 4 ст. 5 Конвенції (п. 85 рішення ЄСПЛ у справі «Харченко проти України» від 10.02.2011).

У рішенні у справі «Баришевський проти України», що було ухвалено 26.02.2015 р. Європейський суд констатував порушення п.3 ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , оскільки національні судові органи, приймаючи рішення про продовження строку тримання заявника під вартою, обґрунтували таке рішення за допомогою шаблонних формулювань, не розглядаючи індивідуальне становище заявника.

Таким чином, обґрунтування доцільності застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою повинно відповідати ризикам та обставинам, що передбачені статтями 177 - 178 КПК, у їх зіставленні з конкретними фактами, встановленими учасниками судового провадження.

Відповідно до ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків ,а також запобігання спробам :1) переховуватися від органів досудового розслідування та /або суду; 2)знищити, сховати або спотворити будь-яку з речей чи документів ,які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального провадження; 3)незаконно впливати на потерпілого ,свідка ,іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється чи обвинувачується.

Відповідно до ст. 177 ч. 2 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені ч.1 с.177 КПК України.

При цьому слідчий та прокурор повинні довести, що існує хоча б один з ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

На думку слідчого судді, прокурором доведено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, оскільки санкція ч. 5 ст. 191 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, перебуваючи на волі, підозрюваний ОСОБА_6 зможе через усвідомлення втрати свободи на тривалий строк покарання, ухилятися від слідства та суду, залишивши постійне місце проживання, виїхати за межі району, області, України, що унеможливить своєчасне виконання процесуальних рішень та призначення йому покарання.

Згідно наявних у матеріалах кримінального провадження даних, підозрюваний ОСОБА_6 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , про те, за вказаною адресою останній фактично не мешкає.

Крім цього, протоколом огляду проведеним в період 22.05.2023- 26.05.2023 проведено огляд з`єднань абонентського номеру НОМЕР_23 , який належить ОСОБА_6 . Проведеним оглядом встановлено, що о 13 год. 52 хв. 05.04.2022 абонент НОМЕР_24 виїхав з м. Дружківки Донецької області та рухався до пропускного пункту «Краківець» на українсько-польському кордоні у Львівській області. 07.04.2022 об 13 год. 55 хв. ОСОБА_6 перетнув кордон із Польщею, в подальшому реєстрація номера відбулася у Німеччині.

Так, повідомлення про підозру ОСОБА_6 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, у порядку, передбаченому ст. 111 КПК України, вручене 22.06.2023, а саме: направлено поштою за місцем проживання, вручене житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання - директору

КП «Комсервіс» ОСОБА_40 .

Також, ОСОБА_41 були вручені повістки про виклик

ОСОБА_6 до органу досудового розслідування на 11 год 00 хв 26.06.2023, 27.06.2023 для вручення повідомлення про підозру, допиту в якості підозрюваного, вручення клопотання про застосування запобіжного заходу, однак останній за викликом не з`явився, про причини своєї неявки не повідомив.

Відповідно до відповіді на запит з Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України за № 91-59453/18/23-Вих. від 01.12.2023 ОСОБА_6 07.04.2022 перетнув Державний кордон України, на пункті пропуску Краківець, тобто виїхав за межі України.

На думку слідчого судді, прокурором доведено наявність ризику, передбаченого п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто підозрюваний ОСОБА_6 може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінальних правопорушень. Так, підозрюваний ОСОБА_6 через усвідомлення втрати свободи на тривалий строк, матиме можливість знищити речові докази чи документи по кримінальному провадженню, які можуть бути здобуті в ході досудового розслідування, оскільки слідство і збирання по ньому доказів триває.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, слідчий суддя враховує, що згідно п. 43 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Яжинський проти Польщі» ризик незаконного впливу обвинувачених особисто на свідків може бути визнано на початкових стадіях процесу.

Слідчий суддя зазначає, що перебуваючи на волі, підозрюваний ОСОБА_6 може незаконно вплинути, шляхом погроз або вмовлянь, на потерпілого, свідків, експертів та спеціалістів, що призведе до зміни ними своїх показань або відмови від надання показань, під час досудового розслідування та розгляду справи у суді, оскільки досудове розслідування та збирання доказів ще триває, а свідки, в тому числі, являються знайомими ОСОБА_6 .

Крім того, ОСОБА_6 з 2008 року по 2023 рік працював на посаді начальника механічної служби Дружківського виробничого управління водопровідно - каналізаційного господарства КП «Компанія «Вода Донбасу», тривалий час працює фізичною особою - підприємцем ОСОБА_6 , у зв`язку із чим, із застосуванням своїх зв`язків, може мати змогу впливу на осіб, зокрема, які проходять державну службу.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, слідчий суддя враховує, що підозрюваний ОСОБА_6 може перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, оскільки серед мешканців м. Костянтинівка, в силу колишньої займаної посади начальника механічної служби Дружківського виробничого управління водопровідно - каналізаційного господарства КП «Компанія «Вода Донбасу» та праці фізичною особою - підприємцем має знайомства серед посадових осіб державних органів влади та комунальних підприємств та інших осіб, які зможуть сприяти останньому у впливі на здійснення досудового розслідування та прийнятті законного рішення у розумні строки по кримінальному провадженню.

Відповідно до ч. 6 ст. 193 КПК України слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених ст. 177 КПК України, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. У такому разі, після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

Приймаючи до уваги, що в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , переховується від органу досудового розслідування за межами державного кордону України та перебуває у міжнародному розшуку, а так само належної його організації компетентними органами іноземних держав, що у даному випадку можливо виключно шляхом публікації Генеральним секретаріатом Інтерполу формуляру Червоного оповіщення щодо осіб, які розшукуються з метою їх затримання, арешту, обмеження свободи пересування та подальшої видачі (екстрадиції) в Україну, є підстави обрати щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою за його відсутності.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 176-178, 183, 184, 193, 194, 196, 198, 199 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Донецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони ОСОБА_3 , за матеріалами кримінального провадження № 12023050000000445від 18.07.2023 за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України, про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 , задовольнити.

Обрати щодо підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дружківка, Донецької області, громадянина України, не судимого, працюючого фізичною особою - підприємцем « ОСОБА_7 », який зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Відповідно до ч. 6 ст. 193 КПК України після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя за участю підозрюваного розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід , про що постановляє ухвалу.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали оголошений 08 січня 2024 року о 13.20 год.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116137576
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дружківка, Донецької області, громадянина України, не судимого, працюючого фізичною особою - підприємцем « ОСОБА_7 », який зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —235/3760/23

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні