Ухвала
від 05.01.2024 по справі 531/3699/23
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 531/3699/23

номер провадження 2/531/135/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 січня 2024 року м. Карлівка

Суддя Карлівського районного суду Полтавської області Попов М.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Виконавчий комітет Мартинівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, про визначення місця проживання дитини, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про визначення місця проживання ОСОБА_3 разом із ним.

Відповідно до ч. 1 ст. 161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

До позовної заяви додано копію свідоцтва про народження ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто на момент звернення до суду останньому виповнилося шістнадцять років, а отже він не є малолітньою дитиною.

Згідно ч. 3 ст. 160 СК України, якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Аналізуючи вказані норми, приходжу до висновку, що визначення місця проживання дитини в судовому порядку допускається лише щодо дитини, яка не досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

На підставі викладеного, вважаю за необхідне відмовити ОСОБА_1 у відкритті провадження за його позовом про визначення місця проживання дитини в зв`язку з тим, що такий позов не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Разом з тим, роз`яснити ОСОБА_1 , що ОСОБА_3 , на підставі ч. 3 ст. 160 СК України, має право самостійно визначити своє місце проживання з батьком або з матір`ю.

Керуючись ст. ст. 186, 353 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Виконавчий комітет Мартинівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, про визначення місця проживання дитини.

Ухвала суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 15 днів з дня її проголошення до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Карлівський районний суд Полтавської області.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття ухвали суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116139233
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —531/3699/23

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Попов М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні