Ухвала
від 08.01.2024 по справі 569/353/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/353/24

УХВАЛА

про передачу справи за підсудністю

08 січня 2024 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі судді Гордійчук І.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал»</a>, третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Данич Оксана Федорівна та приватний виконавець виконавчого округу Рівненської області Папроцький Андрій Андрійович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 діючи через свого представника звернулася до суду з позовом про визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис №15811 від 02.06.2021, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Данич О.Ф., на користь ТОВ «ФК «Кредит-Капітал» заборгованості за кредитним договором на загальну суму 46767,70 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви, приходжу до наступного висновку.

Параграфом 3 глави 2 ЦПК України визначені правила територіальної юрисдикції судів на вирішення спорів.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно є Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадян.

З інформаційної довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань вбачається, що місцезнаходження юридичної особи ТзОВ «ФК «Кредит-Капітал» значиться за адресою: АДРЕСА_1 .

У відповідності до ст. 28 ЦПК України позивачі, у встановлених законом випадках, наділені правом вибору підсудності справи. У ст.30 ЦПК України встановлені випадки виключної підсудності позовів.

Окрім того, відповідно до ч.12 ст.28 ЦПК України позови до стягувача про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

Відповідно до ч. 1ст. 24 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника.

Виходячи зі змістустатті 24 Закону України «Про виконавче провадження», місцем виконання судового рішення є місце провадження виконавчих дій з його примусового виконання. Такі виконавчі дії провадяться за місцем проживання боржника, місцем його перебування, роботи або за місцем знаходження його майна. Отже, місце виконання рішення та місце прийняття до виконання виконавчих документів уповноваженим виконавцем можуть не співпадати та є відмінними правовими категоріями.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 29 жовтня 2020 року по справі № 263/14171/19.

Отже, при визначенні місця виконання відповідного рішення (виконавчого напису нотаріуса в даному випадку) є місце проживання, перебування боржника фізичної особи, місце стягнення (тобто, виконання), але не місце знаходження державного виконавця чи приватного виконавця (тобто, місце відкриття провадження).

Як слідує з позовної заяви, та матеріалів справи (копії паспорта, копії постанови про відкриття виконавчого провадження) позивач має зареєстроване місце проживання саме в АДРЕСА_2 , однак інформації про місце роботи, або місцезнаходження майна в м. Рівному суду не подає.

Відтак, враховуючи місце проживання позивача та місцезнаходження відповідача у справі, дана справа не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Рівненського міського суду Рівненської області.

Оскільки позовна заява була подана з порушенням правил підсудності, визначених уст. 27 ЦПК України, вона підлягає передачі за підсудністю до Острозького районного суду Рівненської області.

Відповідно до п 1 ч. 1ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частиною 3ст. 31 ЦПК України встановлено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 32 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За вказаних обставин позовну заяву необхідно передати за територіальною підсудністю до Острозького районного суду Рівненської області.

Керуючись ст.27,28,31,32,260,354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Кредит-Капітал»</a>, третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Данич Оксана Федорівна та приватний виконавець виконавчого округу Рівненської області Папроцький Андрій Андрійович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню - передати до Острозького районного суду Рівненської області (вулиця Східна, 82, Острог, Рівненська область, 35800) за підсудністю.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.О.Гордійчук

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116139571
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу

Судовий реєстр по справі —569/353/24

Рішення від 22.03.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні