Рішення
від 08.01.2024 по справі 718/3800/23
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 718/3800/23

Провадження 2/718/786/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" січня 2024 р. м.Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі головуючої судді Масюк Л.О., за участю секретаря судового засідання Харабари А.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кіцмані цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (с.Борівці Чернівецького району Чернівецької області), інтереси якого представляє ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 (АДРЕСА_1), заінтересована особа: Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Заставнівський відділ державної виконавчої служби у Чернівецькому районі Чернівецької області (м.Заставна вул.Гагаріна, 2) про припинення стягнення аліментів на дітей,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Кіцманського районного суду Чернівецької області з позовом до ОСОБА_3 про припинення стягнення аліментів на дітей, мотивуючи свої вимоги тим, що сторони перебували шлюбі з 2007 по 2017 роки. Від шлюбу у них народилося троє дітей: син ОСОБА_1 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та після припинення шлюбу діти залишились проживати з відповідачкою.

Вказує, що Кіцманським районним судом Чернівецької області від 28.09.2022 року по справі №718/1602/22 було видано виконавчий лист про стягнення аліментів з ОСОБА_1 на утримання дітей в розмірі по 2000 грн., щомісячно на кожну дитину і до досягнення ними повноліття.

Рішенням Кіцманського районного суду Чернівецької області від 09.11.2022 року ОСОБА_1 позбавлено батьківських прав відносно дітей: сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Зазначає, що рішенням Кіцманського районного суду Чернівецької області від 19.04.2023 задоволено заяву ОСОБА_7 про усиновлення дітей: сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Враховуючи наявність рішення суду про стягнення з позивача аліментів на утримання дітей, батьком яких він на даний час не є, позивач звертається з вимогою про припинення стягнення аліментів на утримання дітей.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, його представник - адвокат Андроник Б.В. скерував до суду заяву, у якій підтримав заявлені вимоги про припинення стягнення аліментів на дітей. Просить розглянути справу за їх відсутності, не заперечує щодо винесення заочного рішення.

Відповідачка ОСОБА_3 в судове засідання не зявилася, однак скерувала на адресу суду заяву, у якій зазначила, що не підтримує позовну заяву та не погоджується з нею, просила справу розглянути за її відсутності у звязку з сімейними обставинами, рішення прийняти на розсуд суду.

Представник заінтересованої особи Південно-Західного міжрегіональногого управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) Заставнівський відділ державної виконавчої служби у Чернівецькому районі Чернівецької області в судове засідання не з`явився, будуич належним чином повідомленим про дату, час та місце слухання справи, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до ч.2 ст.247ЦПК України в зв`язку з неявкою учасників справи фіксація судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалась.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд доходить наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 є батьками сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , серія НОМЕР_2 та серія НОМЕР_3 (а.с.4-6).

Відповідно до постанови державного виконавця Заставнівського відділу державної виконавчої служби у Чернівецькому районі Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Цуркана О.М. від 02.11.2022 відкрито виконавче провадження серія ВП № НОМЕР_6 на підставі рішення Кіцманського районного суду Чернівецької області від 28.09.2022 про стягнення з ОСОБА_1 аліментів на користь ОСОБА_3 на утримання дітей: сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.7)..

Згідно з заочним рішенням Кіцманського районного суду Чернівецької області від 09.11.2022 року по справі №718/2078/22 ОСОБА_1 позбавлено батьківських прав відносно сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.8-12).

Відповідно до рішення Кіцманського районного суду Чернівецької області від 19.04.2023 ОСОБА_7 оголошено усиновлювачем неповнолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до частин першої та другої статті 27 Конвенції про права дитини держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Регулювання сімейних відносин здійснюється Сімейним кодексом України, який визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обовязки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обовязків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сімї та родичів.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Процесуальними нормами ч. 4 ст. 273 ЦПК України передбачено, що якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Відповідно до частини третьої статті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ч 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з частиною першою статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані,на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частини другої статті 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Частиною першою статті 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до статті 188 Сімейного кодексу України батьки можуть бути звільнені від обов`язку утримувати дитину тільки за рішенням суду.

Згідно частини першої та третьої статті 232 Сімейного кодексу України з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. З моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а в майбутньому - між її дітьми, внуками), та усиновлювачем і його родичами за походженням.

Отже, з урахуванням встановлених судом обставин, вимог ст. 180 СК України про те, що утримувати неповнолітніх дітей зобов`язані саме батьки, та оскільки позивач не є батьком неповнолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у позивача відсутній обов`язок щодо сплати аліментів на користь відповідача на утримання дітей, що є підставою для припинення стягнення аліментів із позивача.

Враховуючи вище викладене, позовні вимоги ОСОБА_1 про припинення стягнення з нього аліментів є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4,10,12,13,81,141,263-265,268,272-273,280-282,354,430 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканця АДРЕСА_2, РНОКПП: НОМЕР_4 на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , мешканки АДРЕСА_1, РНОКПП: НОМЕР_5 на утримання неповнолітніх дітей - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі по 2000 гривень щомісячно на кожну дитину, які стягуються за виконавчим провадженням НОМЕР_6 від 02.12.2022 р. Заставнівським відділом державної виконавчої служби у Чернівецькому районі Чернівецької області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) з 19.05.2023 року, тобто від дня набрання законної сили рішення суду про усиновлення дітей.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення чи дня складання повного судового рішення.

Суддя Кіцманського

районного суду Л.О.Масюк

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116143273
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення стягнення аліментів на дітей

Судовий реєстр по справі —718/3800/23

Рішення від 08.01.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні