Рішення
від 01.01.2024 по справі 905/1454/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

01.01.2024р. Справа №905/1454/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Зекунова Е.В., у у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання) справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ", м.Дніпро (код ЄДРПОУ 42086719)

до відповідача: МИКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ с.Микільське, Волноваський район, Донецька область (код ЄДРПОУ 04340856)

про стягнення 3906,79 грн., -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ", через підсистему «Електронний суд», звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до МИКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ про стягнення заборгованості за договором про постачання електричної енергії в загальному розмірі 3906,79 грн.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 03.11.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/1454/23, справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Згідно з положеннями статті 248 Господарського процесуального кодексу України (далі за текстом ГПК України), суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Щодо повідомлення відповідача про розгляд справи.

Як зазначено в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною адресою відповідача є: 85720, ДОНЕЦЬКА ОБЛ., ВОЛНОВАСЬКИЙ Р-Н, СЕЛО МИКІЛЬСЬКЕ, ВУЛИЦЯ ЦЕНТРАЛЬНА, БУДИНОК 81.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 №1364 "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією" Наказом №309 від 22.12.2022 Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, що додається; визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 №75 "Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 грудня 2022 року", зареєстрований Міністерством юстиції України 25 квітня 2022 року №453/37789 (зі змінами).

За даними сайту «Укрпошти» поштове відділення 85720 - тимчасово не функціонує, а тому направити копії ухвали суду про відкриття провадження у даній справі у встановлений ст. 242 ГПК України спосіб, а саме рекомендованим листом з повідомленням про вручення, неможливо..

Згідно з ст. 12.1. ч.1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Ухвалу суду від 03.11.2023 направлена відповідачу на вказану позивачем електрону адресу - ІНФОРМАЦІЯ_1.

Зазначена електронна адреса вказана відповідачем у Договорі та Комерційній пропозиції Споживач.

Також, судом на офіційному сайті Господарського суду Донецької області на веб-порталі "Судова влада" було опубліковано оголошення зі змістом резолютивної частини ухвали суду від 03.11.2023, роздруківка означеного оголошення наявна в матеріалах справи.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно із частинами 1, 2 статті 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Суд зазначає, що судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частина 1 статті 4 Закону України «Про доступ до судових рішень»).

Відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалами суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Практика ЄСПЛ визначає, що сторона, яка задіяна у ході судового розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки. Як зазначено у рішенні ЄСПЛ у справі "Пономарьов проти України" від 03.04.2008р., сторони мають вживати заходи, щоб дізнатися про стан відомого їм судового провадження.

Враховуючи вищевикладене, судом було вжито всіх можливих заходів для належного повідомлення відповідача про розгляд справи №905/1454/23.

Згідно із ст.2 Господарського процесуального кодексу України однією із засад господарського судочинства є розумність строків розгляду справи.

Суд зазначає, що станом на дату винесення цього рішення відповідачем не надано відзиву на позовну заяву.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України).

З огляду на те, що під час розгляду справи судом було створено сторонам необхідні умови для доведення фактичних обставин справи, зокрема, було надано достатньо часу для реалізації кожним учасником спору своїх процесуальних прав, передбачених статтями 42, 46 ГПК України, зважаючи на наявність у матеріалах справи доказів, необхідних і достатніх для вирішення спору по суті, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представників сторін та за наявними в ній матеріалами.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, господарський суд,

ВСТАНОВОВ:

31 січня 2022 року між ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» (далі - Позивач/Постачальник) та МИКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЮ РАДОЮ (далі - Відповідач/Споживач) було укладено договір про постачання електричної енергії № 278Д (далі - Договір) на умовах Комерційної пропозиції «Фіксована Бюджет 2022» постачальника електричної енергії ТОВ «Донецькі енергетичні послуги» (далі - Комерційна пропозиція).

Умови цього Договору розроблені у відповідності до Закону України "Про ринок електричної енергії" від 13.04.2017 № 2019-VIII та Правил роздрібного ринку електричної енергії", затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018р (далі - ПРРЕЕ) (п.1.2).

Згідно з умовами Договору Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору (п.1.1. Договору).

У відповідності до п.4.1. Договору вартість електричної енергії за цим Договором визначається з урахуванням суми очікуваної вартості обсягів постачання електричної енергії протягом періоду, вказаного у пункті 1.3 цього договору, та становить: 15 293, 33 грн, крім того ПДВ 3 058, 67 грн, всього з ПДВ - 18 352,00 грн.

Згідно п. 1.2 розділу 1 Комерційної пропозиції у разі зміни регульованих цін (тарифів), які враховуються при розрахунку ціни на електричну енергію Постачальник здійснює коригування шляхом збільшення/зменшення відповідної регульованої складової з дати її введення в дію на підставі відповідних постанов НКЕРКП або іншого державного органу. Таке коригування не потребує обов`язкового підписання додаткової угоди.

Пунктом 4.3. Договору визначено, що розрахунковим періодом за цим договором є 1 календарний місяць.

Пунктом 4.5. Договору встановлено, що оплата рахунка Постачальника за цим Договором здійснюється Споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 5 (п`яти) робочих днів з моменту отримання його Споживачем, або в строк, визначений у комерційній пропозиції, прийнятій Споживачем.

Відповідно до пункту 4.2 Комерційної пропозиції (Додаток 1 до Договору № 278Д) оплата за спожиту електричну енергію має бути здійснена Споживачем у строк не більше 5 робочих днів після закінчення розрахункового періоду.

Пунктом 5.1 Комерційної пропозиції визначено, що Споживач самостійно формує розрахункові документи (рахунок, акт приймання-передавання) в сервісі «Особовий кабінет» не пізніше 24 годин після закінчення розрахункового періоду. Виставлення рахунку здійснюється шляхом його формування в програмному комплексі Постачальника з можливістю перегляду в сервісі «Особистий кабінет».

У разі не отримання Споживачем рахунку, Споживач здійснює оплату за електричну енергію у встановлені цією комерційною пропозицією строки за платіжним документом, самостійно сформованим Споживачем.

У випадку не отримання Споживачем акта прийняття - передавання або не повернення Постачальнику отриманого та підписаного з боку Споживача акта прийняття - передавання протягом десяти днів з дня його формування, він вважається підписаним та узгодженим сторонами, якщо в цей же строк Споживачем не буде надано обґрунтованих заперечень.

Цей Договір набирає чинності з дати підписання його сторонами да діє до 31.12.2022, а в частині виконання розрахунків - до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за цим Договором.

Договір та Додаток - Комерційна пропозиція підписані уповноваженими особами та скріплені печатками Сторін.

У Договорі та Комерційній пропозиції Споживач вказав свою електронну адресу для листування - ІНФОРМАЦІЯ_1

Для проведення розрахунків ТОВ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» відкрило МИКІЛЬСЬКІЙ СІЛЬСЬКЇЙ РАДІ особовий рахунок №278Д.

Позивач, виконуючи свої зобов`язання за Договором, поставив Відповідачу товар - електричну енергію у лютому 2022 в обсязі 402 кВт/год на суму 2814,00 грн. та у березні 2022 в обсязі 36 кВт/год на суму 252,00 грн., що підтверджується інформацією про обсяги споживання у листі № 67/4131-вих від 22.03.2023 наданому оператором системи розподілу (виконує функції адміністратора комерційного обліку) АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».

В порушення умов п.4.2 та 5.1 Комерційної пропозиції Споживач самостійно не сформував розрахункові документи (рахунок, акт приймання-передавання) в сервісі «Особовий кабінет» та не оплатив спожиту у спірні періоди електричну енергію.

22 березня 2023 року Постачальник направив на офіційну електронну адресу Відповідача ІНФОРМАЦІЯ_1 Акти приймання - передавання та рахунки на оплату за спожиту електричну енергію у лютому 2022 та березні 2022 на загальну суму 3 066,00 грн, проте жодної оплати від Споживача не надійшло

27 березня 2023 року Постачальник направив на офіційну електронну адресу Відповідача ІНФОРМАЦІЯ_1 Претензію з вимогою у семиденний строк з дня отримання претензії оплатити вартість спожитої електричної енергії у лютому 2022 та березні 2022 на загальну суму 3 066,00 грн. Претензія була залишена Відповідачем без уваги

Станом на 01.11.2023 (дату подачі позовної заяви) за даними бухгалтерського обліку Постачальника, заборгованість МИКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ за спожиту електричну енергію поставлену за Договором №278Д у лютому 2022 та березні 2022 становить 3 066,00 грн.

Вважаючи порушеним своє право, ТОВ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» звернулося до Господарського суду Донецької області з позовом про стягнення з МИКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ (ЄДРПОУ 04340856) на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» (ЄДРПОУ 42086719): - суму боргу в розмірі 3 066,00 грн за спожиту у лютому 2022 та березні 2022 електричну енергію; - суму 3% річних у розмірі 141, 72 грн, інфляційні втрати у розмірі 699, 07 грн.

Джерела права, акти їх застосування та мотиви, з яких виходить господарський суд при прийнятті рішення.

Правове регулювання правовідносин, пов`язаних з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії регулюються зокрема Законом України "Про ринок електричної енергії" від 13.04.2017 № 2019-VIII та Правилами роздрібного ринку електричної енергії", затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018р (далі ПРРЕЕ).

Статтею ст. 193 Господарського кодексу України (далі - ГК України) встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За змістом статей 509, 525, 526, 530 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України, кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

У відповідності до ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Відповідно до п. 13 Розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу вертикально інтегрований суб`єкт господарювання повинен до 1 січня 2019 року вжити заходів для відокремлення оператора системи розподілу від виробництва, передачі, постачання електричної енергії шляхом створення відповідних суб`єктів господарювання. Суб`єкт господарювання, створений у результаті здійснення заходів з відокремлення з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачам, у строк не пізніше ніж 12 місяців з дня набрання чинності ЗУ «Про ринок електричної енергії» зобов`язаний в установленому порядку отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії. Упродовж чотирьох років з 1 січня 2019 року такий електропостачальник, який отримав ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії, виконує функції постачальника універсальних послуг на закріпленій території.

Судом встановлено, що ТОВ «Донецькі енергетичні послуги» (далі Позивач, Постачальник), отримало ліцензію з постачання електричної енергії споживачам відповідно до постанови НКРЕКП), від 14.06.2018 № 429, та з 01.01.2019 виконує функції постачальника універсальних послуг.

Згідно з п. 93 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» універсальна послуга постачання електричної енергії побутовим та малим не побутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до цього Закону, на всій території України.

Абзацом 1 п. 7 постанови НКРЕКП «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії» від 14.03.2018 № 312 визначено, що договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника (https://dp.yasno.com.ua), шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору), згідно з абз. 5 п. 13 Розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ «Про ринок електричної енергії», є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема, надання підписаної заяви-приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

Судом встановлено, що 31 січня 2022 року між ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» (Постачальник) та МИКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЮ РАДОЮ (Споживач) було укладено договір про постачання електричної енергії № 278Д на умовах Комерційної пропозиції «Фіксована Бюджет 2022» постачальника електричної енергії ТОВ «Донецькі енергетичні послуги»

Для проведення розрахунків ТОВ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» відкрило МИКІЛЬСЬКІЙ СІЛЬСЬКЇЙ РАДІ особовий рахунок №278Д.

Відповідно п.4.1. ПРРЕЕ розрахунки за електричну енергію та послуги, що надаються на роздрібному ринку, між учасниками цього ринку здійснюються у грошовій формі відповідно до укладених договорів.

У відповідності до п.п.1, 2, п.5.5.5. ПРРЕЕ Споживач електричної енергії зобов`язаний: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів) та сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Згідно п.4.8 ПРРЕЕ, форма та порядок оплати, терміни (строки) здійснення попередньої оплати, планових платежів та остаточного розрахунку зазначаються у договорі між електропостачальником та споживачем про постачання електричної енергії споживачу комерційній пропозиції до договору).

Позивачем формувалися та видавалися рахунки на оплату фактично спожитої електричної енергії відповідно до даних комерційного обліку (інформація про обсяги споживання), які надавалися оператором системи розподілу АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» у відповідності до вимог п. 4.3, 4.12, пп. 31 п. 5.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі ПРРЕЕ), та глави 9.14 Розділу IХ, глави п. 12.4 Розділу ХІІ Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311. Відповідна інформація підтверджена у листом АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» № 67/4131-вих від 22.03.2023.

Позивач поставив Відповідачу товар - електричну енергію у лютому 2022 в обсязі 402 кВт/год на суму 2814,00 грн. та у березні 2022 в обсязі 36 кВт/год на суму 252,00 грн., що підтверджується інформацією про обсяги споживання у листі № 67/4131-вих від 22.03.2023 наданому оператором системи розподілу (виконує функції адміністратора комерційного обліку) АТ «ДТЕК Донецькі електромережі».

За містом пункту 4.5. Договору, оплата рахунка Постачальника за цим Договором здійснюється Споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 5 (п`яти) робочих днів з моменту отримання його Споживачем, або в строк, визначений у комерційній пропозиції, прийнятій Споживачем.

В порушення умов п.4.2 та 5.1 Комерційної пропозиції Споживач самостійно не сформував розрахункові документи (рахунок, акт приймання-передавання) в сервісі «Особовий кабінет» та не оплатив спожиту у спірні періоди електричну енергію.

22 березня 2023 року Постачальник направив на офіційну електронну адресу Відповідача ІНФОРМАЦІЯ_1 Акти приймання - передавання та рахунки на оплату за спожиту електричну енергію у лютому 2022 та березні 2022 на загальну суму 3 066,00 грн, проте оплата від Споживача не надійшло

27 березня 2023 року Постачальник направив на офіційну електронну адресу Відповідача ІНФОРМАЦІЯ_1 Претензію з вимогою у семиденний строк з дня отримання претензії оплатити вартість спожитої електричної енергії у лютому 2022 та березні 2022 на загальну суму 3 066,00 грн. Претензія була залишена Відповідачем без уваги

Станом на час вирішення спору по суті за даними бухгалтерського обліку Постачальника, заборгованість МИКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ за спожиту електричну енергію поставлену за Договором №278Д у лютому 2022 та березні 2022 становить 3 066,00 грн.

Матеріали справи не містять доказів повної чи часткової сплати МИКІЛЬСЬКОЮ СІЛЬСЬКОЮ РАДОЮ вказаного боргу.

З огляду на викладене та на підставі наявних в матеріалах справи документів, суд дійшов висновку, що позивач належними та допустимими доказами довів факт порушення відповідачем своїх договірних зобов`язань, у зв`язку з чим позовні вимоги в частині стягнення суми боргу у сумі 3 066,00 грн. за електричну енергію поставлену за Договором №278Д у лютому 2022 та березні 2022 - підлягають задоволенню.

Щодо стягнення 3% річних та інфляційних втрат.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У разі порушення зобов`язання, настають наслідки, передбачені договором або законом (ст. 611 ЦК України).

Виходячи з вимог частини 2 статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

В силу приписів статей 524, 533-535, 625 ЦК України грошовим є зобов`язання, яке виражається в грошових одиницях України (грошовому еквіваленті в іноземній валюті), тобто будь-яке зобов`язання зі сплати коштів.

Таким чином, грошовим зобов`язанням є таке правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана сплатити гроші на користь другої сторони (кредитора), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Статтею 549 ЦК України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 4.3. Договору визначено, що розрахунковим періодом за цим договором є 1 календарний місяць.

Пунктом 4.5. Договору встановлено, що оплата рахунка Постачальника за цим Договором здійснюється Споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 5 (п`яти) робочих днів з моменту отримання його Споживачем, або в строк, визначений у комерційній пропозиції, прийнятій Споживачем.

Відповідно до пункту 4.2 Комерційної пропозиції (Додаток 1 до Договору № 278Д) оплата за спожиту електричну енергію має бути здійснена Споживачем у строк не більше 5 робочих днів після закінчення розрахункового періоду.

Згідно до розділу 7 Комерційної пропозиції, за внесення платежів, передбачених умовами Договору, з порушенням термінів, визначених цією Комерційною пропозицією, Споживач сплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, нарахованої протягом всього періоду прострочення зобов`язання та 3% річних від суми боргу.

На підставі вищезазначеного, Позивачем нараховані 3% річних за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань по сплаті електроенергії спожитої у лютому 2022 та березні 2022 в розмірі 141,72грн. та інфляційні втрати за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань по оплаті електроенергії спожитої в лютому 2022 та березні 2022 на загальну суму 699,07грн.

Перевіривши розрахунки 3% річних, інфляційних втрат суд вважає їх арифметично вірними та обґрунтованими.

Відповідно до ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Згідно з п.4 ч.3 ст.129 Конституції України та статями 73, 74, 77, 79 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Враховуючи вищевикладене, дослідивши умови договору, надавши відповідну юридичну оцінку всім доказам на які посилається позивач, як на підставу своїх вимог, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

У відповідності статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на МИКІЛЬСЬКУ СІЛЬСЬКУ РАДУ.

Керуючись ст.ст.12, 13, 73, 74, 76, 77, 79, 86, 91, 129, 236-238, 240, 241, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з МИКІЛЬСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ (ЄДРПОУ 04340856; 85720, ДОНЕЦЬКА ОБЛ., ВОЛНОВАСЬКИЙ Р-Н, СЕЛО МИКІЛЬСЬКЕ, ВУЛИЦЯ ЦЕНТРАЛЬНА, БУДИНОК 81) на користь ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» (ЄДРПОУ 42086719; 49001, ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛ., МІСТО ДНІПРО, ВУЛ.СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ, БУДИНОК 4 Д): суму боргу в розмірі 3 066,00 грн за спожиту у лютому 2022 р та березні 2022 р електричну енергію; суму 3% річних у розмірі 141, 72 грн, нарахованих за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань по сплаті електроенергії, спожитої у лютому 2022 р та березні 2022 р; інфляційну складову боргу у розмірі 699, 07 грн, нараховану за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань по оплаті електроенергії, спожитої у лютому 2022 р та березні 2022 р та судовий збір у розмірі 2 147, 20 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно із статтею 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до статті 256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду.

Рішення складено та підписано 01.01.2024.

Суддя Е.В. Зекунов

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення01.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116147709
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —905/1454/23

Судовий наказ від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Рішення від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні