Ухвала
від 08.01.2024 по справі 908/42/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 22/17/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

08.01.2024 Справа № 908/42/24

м. Запоріжжя

Суддя Господарського суду Запорізької області Ярешко О.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Першого заступника керівника Василівської окружної прокуратури Запорізької області (вул. Космічна, буд. 118А, м. Запоріжжя, 69050; вул. Соборна, буд. 10, м. Василівка, Запорізька область, 71600) в інтересах держави в особі:

позивач-1: Кам`янсько-Дніпровська міська рада Василівського району Запорізької області (вул. Каховська, буд. 98, м. Кам`янка-Дніпровська, Василівський район, Запорізька область, 71304) в особі Кам`янсько-Дніпровської міської військової адміністрації Василівського району Запорізької області (пр. Соборний, буд. 164, м. Запоріжжя, 69107)

позивач-2: Василівська районна державна (військова) адміністрація (бул. Центральний, буд. 4, м. Василівка, Запорізька область, 71600)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрна рибогосподарська компанія Прибой (вул. Центральна, буд. 273А, с. Дніпровка, Василівський район, Запорізька область, 71321)

про розірвання договору та повернення земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

02.01.2024 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява (вих. № 51/1-3613вих-23 від 27.12.2023) Першого заступника керівника Василівської окружної прокуратури Запорізької області в інтересах держави в особі: позивач-1 - Кам`янсько-Дніпровська міська рада Василівського району Запорізької області в особі Кам`янсько-Дніпровської міської військової адміністрації Василівського району Запорізької області, позивач-2 - Василівська районна державна (військова) адміністрація до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Аграрна рибогосподарська компанія Прибой, згідно якої просить:

1. Розірвати договір оренди земельної ділянки площею 18,4587 га, кадастровий номер 2322481800:02:001:0035, укладений 28.04.2009 між Кам`янсько-Дніпровською районною державною адміністрацією Запорізької області та Товариством з обмеженою відповідальністю Аграрна рибогосподарська компанія Прибой, зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 11.04.2016 за № 14180023, припинивши право оренди ТОВ «АРК «Прибой» відносно вказаної земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер запису про інше речове право: 14180024).

2. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Аграрна рибогосподарська компанія Прибой повернути державі в особі Кам`янсько-Дніпровської міської ради Василівського району Запорізької області, в особі Кам`янсько-Дніпровської міської військової адміністрації Василівського району Запорізької області земельну ділянку водного фонду площею 18,4587 га з кадастровим номером 2322481800:02:001:0035.

Позов обґрунтовано істотним порушенням відповідачем умов договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до протоколу розподілу судової справи між суддями від 02.01.2024 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/42/24 та визначено до розгляду судді Ярешко О.В.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 12 ГПК України, господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі; кількість сторін та інших учасників справи, суд вважає за необхідне справу № 908/42/24 розглядати у порядку загального позовного провадження.

Відповідно до даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням позивача-1 та відповідача є: м. Кам`янка-Дніпровська та с. Дніпровка Василівського району Запорізької області, відповідно.

Згідно наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», територія Кам`янко-Дніпровської міської територіальної громади Василівського району Запорізької області тимчасово окупована Російською Федерацією.

Поштові відділення, які розташовані на даній території, тимчасово не працюють.

Згідно ч. 1 ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території», якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають електронного кабінету, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Враховуючи наведені приписи законодавства, відсутність у позивача-1 та відповідача електронних кабінетів, суд вважає за необхідне вказаних сторін про дату, час і місце підготовчого засідання повідомити через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, а також телефонограмою та шляхом надіслання ухвали на електронну пошту відповідачів (за наявності).

Відповідно ст. 120 ГПК України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою.

Керуючись ст.ст. 120, 121, 165, 166, 167, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території», суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 908/42/24. Присвоїти справі номер провадження 22/17/24.

2. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 01.02.2024 о/об 12 год. 00 хв., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4, корпус 1.

4. Встановити відповідачу строк для подання до суду:

- відзиву на позов із доказами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали;

- заперечень на відповідь на відзив з документами, що підтверджують надіслання заперечень і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

Роз`яснити відповідачу, що згідно ст. 165 ГПК України відзив повинен містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету відповідача. Суд має право вирішити справу за наявними матеріалами також у разі, якщо відзив подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його і не навела поважних причин невиконання такого обов`язку.

5. Встановити прокурору, позивачам строк для подання до суду: відповіді на відзив із документами, що підтверджують надіслання відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи - протягом 5 днів з дня отримання відзиву.

6. Суд зазначає про обов`язок учасників справи зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами. Ознайомитися з матеріалами справи можливо через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

7. Повідомити учасників справи про дату, час і місце судового засідання. Явка представників учасників справи в судове засідання визнається не обов`язковою. При направленні в судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників (правовстановлюючі (статутні) документи, довіреність, ордер).

8. Позивача-1 та відповідача про дату, час і місце підготовчого засідання повідомити через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, а також телефонограмою та шляхом надіслання ухвали на електронну пошту (за наявності).

9. Попередити учасників справи про відповідальність (штраф), визначену ст. 135 ГПК України, за невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству, неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвала підписана 08.01.2024.

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/.

Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, телефон гарячої лінії суду: (061) 7648930.

Звернути увагу учасників по справі, що документи суду слід надавати в оригіналі для огляду та в копіях, належним чином завірених, для долучення до матеріалів справи.

Звернути увагу на те, що вимоги до змісту та розташування реквізитів документів встановлені у п. 5 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163:2020). Пунктом 5.26 цієї Уніфікованої системи встановлено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. Зазначені положення Уніфікованої системи необхідно обов`язково враховувати учасникам судового процесу при засвідченні копій документів, що подаються до суду.

Відповідно до ч. 9 ст. 80 ГПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Суддя О.В. Ярешко

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116147798
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору та повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —908/42/24

Рішення від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні