Ухвала
від 03.01.2024 по справі 909/974/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03.01.2024 м. Івано-ФранківськСправа № 909/974/23

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Горпинюка І.Є., за участі секретаря судового засідання Феденько Н.М., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні заяву від 17.10.2023 (вх. № 12375/23 від 25.10.2023) про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ),

ВСТАНОВИВ:

адвокат Пушкарьов О.О., як представник ОСОБА_1 , звернувся до Господарського суду Івано-Франківської області з заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи ОСОБА_1 .

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Господарського суду Івано-Франківської області від 25.10.2023, для розгляду справи призначено суддю Горпинюка І.Є.

Ухвалою від 30.10.2023 суд залишив заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи без руху та надав ОСОБА_1 десятиденний строк на усунення недоліків заяви, а саме на надання суду перелічених в ухвалі документів.

07.11.2023 до суду від представника ОСОБА_1 адвоката Пушкарьова О.О., на виконання вимог зазначеної вище ухвали, надійшла заява про усунення недоліків (вх. № 16115/23) з додатками.

13.11.2023 суд прийняв до розгляду заяву ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи (вх. № 12375/23 від 25.10.2023); підготовче засідання по розгляду заяви призначив на 30.11.2023 о 12:00 год, зобов`язав ОСОБА_1 надати додаткові відомості та документи; зобов`язав Головне Управління ДПС в Івано-Франківській області подати суду відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків членів сім`ї боржника.

Ухвалою від 23.11.2023 суд задовольнив заяву адвоката Пушкарьова О.О. про його участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції з використаннями власних технічних засобів.

В підготовче засідання 30.11.2023 учасники справи не з`явились. Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 30.11.2023 суд відклав підготовче засідання на 14.12.2023 об 11:30 год.

Підготовче засідання 14.12.2023 у даній справі не відбулося з огляду оголошення повітряної тривоги (з 11:07 год. до 12:43 год.).

Вимоги ухвали суду від 13.11.2023 ОСОБА_1 та Головне Управління ДПС в Івано-Франківській області не виконали.

Враховуючи наведене, ухвалою від 14.12.2023 суд відклав підготовче засідання у справі № 909/974/23 на 03.01.2024 та зобов`язав ОСОБА_1 та Головне Управління ДПС в Івано-Франківській області надати документи та відомості, які вимагались ухвалою суду від 13.11.2023.

02.01.2024 від Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, на виконання вимог ухвали суду від 14.12.2023 надійшов лист 15516/5/09-19-12-01-05 від 29.12.2023 (вх. № 72/24 від 02.01.2024) у якому викладено, зокрема, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків сестри боржника ОСОБА_2 , та водночас повідомлено, що громадянка ОСОБА_3 , за вказаною в Ухвалі датою народження ІНФОРМАЦІЯ_1 в Державному реєстрі не зареєстрована.

03.01.2024 у підготовче судове засідання учасники справи не з`явились, хоча були належним чином повідомлені про дату і час судового засідання, представник боржника адвокат Пушкарьов О.О. на відеоконференцзв`язок не вийшов.

Враховуючи належне повідомлення боржника та його представника про дату, час та місце проведення підготовчого засідання по розгляду зазначеної вище заяви, достатність в матеріалах справи документів для вирішення питань, які вирішує суд в підготовчому засіданні у справі про неплатоспроможність фізичної особи, суд провів підготовче засідання за відсутності боржника та його представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (КУзПБ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Згідно з приписами статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства, неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Статтею 113 КУзПБ встановлено, що провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Вимоги до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність містяться, зокрема, у статтях 115, 116 КУзПБ.

Відповідно до ч. 1 ст. 115 КУзПБ провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

Частиною другою статті 115 КУзПБ передбачено, що боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо: боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців; у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними; існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

З системного аналізу статті 113, частин першої, другої статті 116, частини першої статті 119 КУзПБ слідує, що наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у кожному конкретному випадку з`ясовується з урахуванням поданої боржником заяви та доданих до неї доказів на підтвердження настання обставин, що підтверджують неплатоспроможність фізичної особи (на момент звернення до суду з відповідною заявою) або загрозу її неплатоспроможності (у визначений зобов`язанням строк або в майбутньому).

Способи та засоби доведення підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність визначені законодавцем шляхом наведення у частині третій статті 116 КУзПБ переліку документів, що мають додаватись до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та підтверджувати її зміст.

Нормами статей 115, 119 КУзПБ визначено підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника-фізичної особи (частина друга статті 115 КУзПБ), а за відсутності таких підстав - визначено наслідки розгляду заяви боржника та підстави для прийняття судом ухвали про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність (частина четверта статті 119 КУзПБ).

Згідно з частиною четвертою статті 119 КУзПБ господарський суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, якщо: 1) відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; 2) боржник виконав зобов`язання перед кредитором (кредиторами) у повному обсязі до підготовчого засідання суду; 3) боржника притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов`язані з неплатоспроможністю; 4) боржника визнано банкрутом протягом попередніх п`яти років.

Отже, розглядаючи заяву боржника у підготовчому засіданні, суд перевіряє відповідність поданої заяви вимогам до її форми та змісту відповідно до статті 116 КУзПБ та з`ясовує на підставі поданих боржником доказів наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, визначених частиною другою статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства, та /або наявність підстав для відмови у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність (частина четверта статті 119 КУзПБ).

При цьому, згідно з усталеною практикою Верховного Суду, перелік підстав, визначених частиною другою статті 115 КУзПБ для відкриття провадження у справі про банкрутство фізичної особи, не є вичерпним, оскільки пунктом 4 частини другої статті 115 КУзПБ передбачено можливість існування інших обставин, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності). А також, право боржника звернутися із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не стоїть у залежності від наявності у сукупності всіх підстав, передбачених частиною другою статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства.

Розглянувши матеріали заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, дослідивши додані до заяви документи, суд встановив таке.

В обґрунтування своєї неплатоспроможності боржник ОСОБА_1 покликається на те, що змушений був починаючи з листопада 2022 року повністю припинити погашення своїх кредитів, тобто упродовж останнього року не має фінансової можливості виконувати свої грошові зобов`язання перед кредиторами у розмірі 100% місячних платежів. У найближчі роки (2023-2024) боржник не зможе виконувати свої грошові зобов`язання перед кредиторами з об`єктивних обставин (пандемія коронавірусної інфекції та воєнна агресія з боку росії) та суб`єктивних обставин (відсутність майна, доходів, достатніх для погашення всієї суми заборгованості, відсутність перспектив знайти більш оплачувану роботу та покращити своє матеріальне становище, відсутність інвестора та/або гаранта.

Боржник покликається також на збільшення інфляції з початку 2022 року з коефіцієнта 110 за 2021 рік до коефіцієнта 126,6 за 2022 рік, що впливає на постійне та суттєве зростання рівня споживчих цін в країні на усі необхідні продукти та товари повсякденного вжитку, велику суму заборгованості боржника, яка в силу зазначених обставин зросла до 289487,33 грн, яку він попри щомісячні доходи ніколи не зможе погасити в повному обсязі, враховуючи щомісячне нарахування кредиторами відсотків на основну суму боргу, через що є загроза невиплати боргів Боржником протягом дуже тривалого часу.

Представник Горшкова В.Е. покликається на наявність у боржника заборгованості в розмірі 289487,33 грн перед дев`ятнадцятьма кредитними установами, а саме: ТОВ "ФК "Ріальто", ТОВ "ФК Тайгер Фінанс", ТОВ "Фінтаргет", ТОВ "ФК Авіра Груп", ТОВ "1 Безпечне агентство необхідних кредитів", ТОВ "Укр Кредит Фінанс", ТОВ "ФК "Є Гроші Ком", ТОВ "Смартівей Юкрейн", ТОВ "Алекскредит", ТОВ "Клай Інвест", ТОВ "Інвеструм Груп", ТОВ "Лінеура Україна", ТОВ "Авентус Україна", ТОВ "Качай гроші", ТОВ "Інвеструм Груп", АТ АКБ "Львів", АТ КБ "Приватбанк", АТ "Універсал Банк", ТОВ "Таліон Плюс".

На підтвердження заборгованості ОСОБА_1 надав копії договорів позики (кредиту), підписані ОСОБА_1 електронним підписом з використанням одноразового ідентифікатора (унікального ідентифікатора), за якими він виступає позичальником:

- договору позики (на умовах повернення позики в кінці строку позики) № 72919786 від 05.12.2022, укладеного з ТОВ "1 безпечне агентство необхідних кредитів" на суму позики 6350 грн з датою повернення позики 23.12.2022, базова процентна ставка за користування позикою - 2,5% в день;

- договору № 6060800 про надання споживчого кредиту від 30.10.2022, укладеного з ТОВ "Авентус Україна" на суму кредиту 15000 грн, строком на 360 днів, стандартна процентна ставка за користування кредитом - 1,99% в день;

- договору № 3248015 про надання коштів на умовах споживчого кредиту від 30.10.2022, укладеного з ТОВ "Лінеура Україна" на суму кредиту 20000 грн, строком на 360 днів, стандартна процентна ставка за користування кредитом - 1,99% в день;

- договору № 889729 надання коштів у позику за програмою споживчого користування (споживче кредитування) від 07.12.2022, укладеного з ТОВ "Фінтаргет" на суму кредиту 2000 грн, строком до 07.03.2023, стандартна процентна ставка за користування кредитом - 2,5 % за кожен день;

- договору № 221213-57910-2 від 13.12.2022, укладеного з ТОВ "Фінансова компанія "Ріальто" на суму кредиту 3000 грн, строком на 20 днів, процентна ставка за користування кредитом - 3,5% від суми кредиту за кожен день (річна процентна ставка 1277,50%);

- договору про надання фінансового кредиту № 30044-10/2022 від 31.10.2022, укладеного з ТОВ "Фінансова компанія "Інвеструм" на суму кредиту 2000 грн, строком на 22 дні, процентна ставка - 547,5 % річних від суми кредиту в розрахунку 1,5% на добу;

- договору про надання фінансового кредиту № 29636-10/2022 від 30.10.2022, укладеного з ТОВ "Фінансова компанія "Інвеструм" на суму кредиту 10000 грн, строком на 21 день, процентна ставка - 547,5 % річних від суми кредиту в розрахунку 1,5% на добу;

- договору про відкриття кредитної лінії № 1122-2395 від 05.12.2022, укладеного з ТОВ "Укр Кредит Фінанс" на суму кредиту 5300 грн строком кредитування у 300 календарних днів (дата повернення кредиту - 01.10.2023), стандартна процентна ставка за користування кредитом - 3% в день;

- кредитного договору № 17439/115/2022 від 27.10.2022, укладеного з Акціонерним товариством Акціонерно-комерційний банк "Львів" на суму кредиту 50000 грн строком кредитування до 26.10.2025, зі сплатою фіксованої процентної ставки 64% річних;

- договору кредитної лінії № 377141076 від 20.11.2022, укладеного з ТОВ "Манівео швидка фінансова допомога" на суму кредиту 6700 грн строком користування до 05.12.2022, процентна ставка 766,5% річних, що на день укладення договору становить 2,10 відсотків в день від суми залишку кредиту;

- договору про споживчий кредит № 95281509 від 10.12.2022, укладеного з ТОВ "Фінансова компанія "Тайгер Фінанс" на суму кредиту 2000 грн, строком до 31.12.2022 зі сплатою процентів за ставкою 693,5% річних;

- договору кредитної лінії № 1985069821 від 06.11.2022, укладеного з ТОВ "Смартівей Юкрейн" на суму кредиту 200 грн, строком до 07.03.2023, стандартна процентна ставка : 2,19% за кожен день користування кредитом.

Наявність простроченої заборгованості ОСОБА_1 також підтверджується копіями:

- ухвали про відкриття провадження у справі № 348/1540/23 за позовом АТ АКБ "Львів" до ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , позовної заяви, поданої у даній справі про стягнення солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_4 56876,45 грн заборгованості, розрахунку заборгованості ОСОБА_1 перед АТ АКБ "Львів", меморіального ордера № 938849 від 27.10.2023 про видачу ОСОБА_5 кредиту в сумі 50000 грн від АТ АКБ "Львів", листа вимоги АТ АКБ "Львів" від 09.05.2023 про погашення заборгованості за кредитним договором в сумі 56790,45 грн;

- листа ТОВ Клай Інвест" № 19/10а від 19.10.2023, за яким кількість днів прострочення Горшкова В.Е. за договором про надання фінансового кредиту від 01.11.2022 № 228033 на суму 3000 грн строком на 14 днів, становить 298 днів;

- листа ТОВ "Смартівей Юкрейн" № 18102023/5 від 18.10.2023, за яким загальна сума заборгованості ОСОБА_1 становить 464,02 грн.

Єдиним державним реєстром судових рішень підтверджується, що у згаданій вище справі № 348/1540/23 Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області 10 жовтня 2023 року ухвалив заочне рішення про задоволення позовних вимог Акціонерного товариства Акціонерно-комерційний банк "Львів" та стягнув солідварно з відповідачів заборгованість за кредитним договором № 17439/115/2022 від 27.10.2022 року в розмірі 56876 грн. 45 коп., з яких 49034 грн. 11 коп. - заборгованість за кредитом; 7842 грн. 34 коп. - заборгованість за процентами.

Дані документи в сукупності підтверджують укладення ОСОБА_1 кредитних договорів (договорів позики) та фактичне отримання коштів за цими договорами, наявність заборгованості за кредитними зобов`язаннями, які підтверджені листами вказаних боржником кредиторів, відомостями з Єдиного державного реєстру судових рішень.

У конкретизованому списку кредиторів і боржників ОСОБА_1 наводить дані про дев`ятнадцять своїх кредиторів: ТОВ "ФК "Ріальто", ТОВ "ФК Тайгер Фінанс", ТОВ "Фінтаргет", ТОВ "ФК Авіра Груп", ТОВ "1 Безпечне агентство необхідних кредитів", ТОВ "Укр Кредит Фінанс", ТОВ "ФК "Є Гроші Ком", ТОВ "Смартівей Юкрейн", ТОВ "Алекскредит", ТОВ "Клай Інвест", ТОВ "Інвеструм Груп", ТОВ "Лінеура Україна", ТОВ "Авентус Україна", ТОВ "Качай гроші", ТОВ "Інвеструм Груп", АТ АКБ "Львів", АТ КБ "Приватбанк", АТ "Універсал Банк", ТОВ "Таліон Плюс", та зазначає, що загальна сума його заборгованості перед кредиторами становить 289487,33 грн.

На підтвердження заборгованості боржник також подав роздруківку Українського бюро кредитних історій щодо ОСОБА_1 станом на 14.02.2023. З інформації, наведеної у вказаній роздруківці слідує, що ОСОБА_1 у 2013 та 2015 роках отримував кредити в АТ "Акцент Банк", котрі погасив, в подальшому протягом вересня-грудня 2022 року отримував кредити перед банками та кредитними установами, з яких погасив частину, з грудня 2022 року припинив погашати кредитні (позикові) зобов`язання.

Як вбачається із заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та долучених до неї документів (укладених з кредиторами договорів, інформації з кредитних історій, списку кредиторів, наданих боржником) які, як докази, досліджено в судовому засіданні, оцінено належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, у боржника наявна прострочена заборгованість за вказаними ним зобов`язаннями з грудня 2022 року, відсутнє нерухоме майно достатнє для погашення всієї заборгованості, а також відсутні грошові кошти та доходи, які б могли надати боржнику можливість виконати грошові зобов`язання перед кредиторами.

Боржник повідомив, і це підтверджується копією його паспорта, що він зареєстрований в АДРЕСА_2 ..

До членів її сім`ї, згідно з даними декларацій, належать: мати ОСОБА_3 , сестра ОСОБА_2 , батько ОСОБА_6 .

Відповідно до відповіді № 293694 від 27.10.2023, отриманої судом, а також доданої до заяви представника ОСОБА_1 копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ОСОБА_1 не зареєстрований фізичною особою-підприємцем.

У заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 повідомляє, що є безробітним, трудова книжка у нього відсутня.

За відомостями з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору від 05.10.2023, у 2020 та 2021 роках боржник не отримував доходу та не сплачував податків, у 2022 році отримав дохід від ТОВ "Автофортна" від продажу рухомого майна в сумі 14100 грн, а в 2023 році отримав дохів від ТОВ "Лінеура Україна" в сумі 60,56 грн (додаткове благо).

Станом на 02.03.2023, громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває, що підтверджується витягом з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості" МВС України ВР - 000723656.

У боржника відсутнє нерухоме та рухоме майно, що належить йому на праві власності, в тому числі транспортні засоби не зареєстровані.

Майно, що перебуває у заставі (іпотеці) або є обтяженим в інший спосіб - відсутнє.

Зазначене вище підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта ОСОБА_1 (номер інформаційної довідки: 324637004; дата формування: 02.03.2023).

Також боржник зазначає, що протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ним не було вчинено жодних правочинів щодо нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угод на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати.

До заяви додано відомості про наявні рахунки ОСОБА_1 , відкриті в АТ "КБ "Приватбанк" та АТ "А-Банк".

В контексті викладеного, за наслідками дослідження поданих суду документів, судом встановлено, що у боржника відсутнє майно для погашення заборгованості, а також відсутні доходи, які б могли надати йому можливість виконати грошові зобов`язання перед кредиторами в установлений договорами строк в найближчому майбутньому.

Натомість відкриття щодо боржника процедури реструктуризації боргів, за умови добросовісного виконання ОСОБА_1 своїх обов`язків у даній судовій процедурі, віднайдення джерела доходів, створить для нього умови для погашення боргів.

Відповідно до відомостей, відображених у декларації про майновий стан, річний дохід боржника значно менший наявних зобов`язань перед кредиторами (відсутній).

Враховуючи наведене, дослідивши матеріали справи, обставини, викладені у заяві, та надані на їх підтвердження докази, суд дійшов висновку, що заявником дотримано вимоги ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства, оскільки боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців та найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі.

За наведеного існують підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 , і в той же час відсутні підстави, передбачені ч. 4 статті 119 КУзПБ для відмови у відкритті провадження.

Частиною 2 ст. 6 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до боржника - фізичної особи застосовуються такі судові процедури: реструктуризація боргів боржника; погашення боргів боржника.

Реструктуризація боргів боржника - це судова процедура у справі про неплатоспроможність фізичної особи, що застосовується з метою відновлення платоспроможності боржника шляхом зміни способу та порядку виконання його зобов`язань згідно з планом реструктуризації боргів боржника (ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства).

У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви. Підготовче засідання проводиться у порядку, передбаченому цим Кодексом. За наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність (ч. 1-3 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства).

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви боржника про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, суд вважає за доцільне її задовольнити у передбачений діючим законодавством спосіб, шляхом відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника господарський суд зазначає про призначення керуючого реструктуризацією.

За змістом абз. 4 п. 21 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Відповідно до абз. 2 п. 21 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених ч. 1 ст. 34, ч. 2 ст. 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Заява ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність містить пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого ОСОБА_7 для виконання повноважень керуючого реструктуризацією та заяву зазначеного арбітражного керуючого про участь у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 .

Частиною 3 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі: які є заінтересованими особами у цій справі; які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом; які мають конфлікт інтересів; які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження; які є близькими особами боржника - фізичної особи. До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Як вбачається з матеріалів справи, до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність додано заяву арбітражного керуючого Рябчуна Р.М. про участь у справі, якою надано письмове підтвердження про те, що він відповідає вимогам ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства.

Зважаючи на відсутність обставин, які б зумовили неможливість призначення вказаного арбітражного керуючого Рябчуна Р.М. керуючим реструктуризацією боржника у справі про неплатоспроможність, встановлених ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, суд за наслідками розгляду заяви арбітражного керуючого вирішив призначити керуючим реструктуризацією боржника - фізичної особи ОСОБА_1 арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1972 від 16.10.2020, адреса офісу: 61001, м. Харків, вул. Юр`ївська, 14/7, оф. 2), з процесуальними наслідками, встановленими Кодексом України з процедур банкрутства.

Дата складення повного судового рішення: 08.01.2024.

Керуючись ст. 1, 2, 9, 28, 113, 115, 119, 120, 121 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

відкрити провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

Ввести процедуру реструктуризації боргів боржника - фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

1) зупиняється виконання боржником грошових зобов`язань, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), термін виконання яких настав до відкриття провадження у справі про неплатоспроможність;

2) зупиняється стягнення з боржника за всіма виконавчими документами, крім виконавчих документів за вимогами про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, а також крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум, у тому числі одержаних від продажу майна боржника, або перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі виконання рішень у немайнових спорах;

3) не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення вимог, на які поширюється мораторій;

4) зупиняється перебіг позовної давності щодо вимог до боржника;

5) не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошових зобов`язань боржника.

Мораторій не поширюється на:

1) відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи;

2) виплату та стягнення аліментів;

3) виконання вимог за виконавчими документами немайнового характеру, що зобов`язують боржника вчинити певні дії чи утриматися від їх вчинення;

4) задоволення вимог кредиторів у процедурі реструктуризації боргів боржника відповідно до затвердженого плану та у процедурі погашення боргів боржника відповідно до цього Кодексу.

Призначити керуючим реструктуризацією боржника - фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1972 від 16.10.2020, адреса офісу: 61001, м. Харків, вул. Юр`ївська, 14/7, оф. 2).

Керуючому реструктуризацією - ОСОБА_7 :

- подати до Господарського суду Івано-Франківської області у строк до 02.02.2024 відомості про результати розгляду вимог кредиторів;

- провести виявлення, складання опису майна боржника (інвентаризацію) та визначити його вартість у строк до 02.02.2024;

- направити, не пізніше ніж за 10 днів до дня попереднього засідання, суду, кредиторам та боржнику звіт про результати перевірки декларації боржника;

- у строк до 03.04.2024 підготувати та подати до Господарського суду Івано-Франківської області план реструктуризації боргів боржника.

Зобов`язати Державну податкову службу України в особі Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, у двадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали, надати керуючому реструктуризацією Рябчуну Роману Миколайовичу (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1972 від 16.10.2020, адреса офісу: 61001, м. Харків, вул. Юр`ївська, 14/7, оф. 2) та Господарському суду Івано-Франківської області інформацію, за період з 01.01.2020 і по дату подання суду відповіді, про доходи і про майно, задеклароване при перетині кордону, щодо таких осіб:

- ОСОБА_1 , громадянин України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

- ОСОБА_3 , громадянка України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: в Державному реєстрі не зареєстрована, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: невідоме;

- ОСОБА_2 , громадянка України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: невідоме.

Зобов`язати Державну митну службу України, у двадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали, надати керуючому реструктуризацією Рябчуну Роману Миколайовичу (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1972 від 16.10.2020, адреса офісу: 61001, м. Харків, вул. Юр`ївська, 14/7, оф. 2) та Господарському суду Івано-Франківської області інформацію, за період з 01.01.2020 і по дату подання суду відповіді, про майно, задеклароване при перетині кордону щодо таких осіб:

- ОСОБА_1 , громадянин України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

- ОСОБА_3 , громадянка України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: в Державному реєстрі не зареєстрована, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: невідоме;

- ОСОБА_2 , громадянка України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: невідоме.

Зобов`язати Державну прикордонну службу України надати керуючому реструктуризацією Рябчуну Роману Миколайовичу (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1972 від 16.10.2020, адреса офісу: 61001, м. Харків, вул. Юр`ївська, 14/7, оф. 2) та Господарському суду Івано-Франківської області інформацію про перетинання державного кордону за період з 01.01.2020 і по дату подання суду відповіді, наступними особами:

- ОСОБА_1 , громадянин України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

- ОСОБА_3 , громадянка України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: в Державному реєстрі не зареєстрована, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: невідоме;

- ОСОБА_2 , громадянка України, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: невідоме.

Зобов`язати Акціонерне товариство "Акцент-Банк" (49074, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Батумська, буд. 11, код ЄДРПОУ: 14360080), Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (вул. Грушевського, будинок 1Д, місто Київ, 01001, код ЄДРПОУ: 14360570), Акціонерне товариство "Універсал Банк" (04082, м. Київ, вул. Автозаводська, буд. 54/19, код ЄДРПОУ: 21133352), Акціонерне товариство Акціонерно-комерційний банк "Львів" (79008, Львівська обл., м. Львів, вул. Сербська, буд. 1, код ЄДРПОУ: 09801546), у десятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали надати керуючому реструктуризацією Рябчуну Роману Миколайовичу (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1972 від 06.10.2020, адреса офісу: 61001, м. Харків, вул. Юр`ївська, 14/7, оф. 2) та Господарському суду Івано-Франківської області інформацію про залишок коштів на рахунках/електронних гаманцях фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

Оприлюднити на офіційному вебпорталі судової влади України оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ).

Попереднє засідання суду призначити на 26.02.2024 о 11:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

Учасникам справи направити в попереднє засідання суду своїх представників.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення і може бути оскаржена безпосередньо до Західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя І.Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення03.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116147848
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність боржника фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1

Судовий реєстр по справі —909/974/23

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні