Рішення
від 08.01.2024 по справі 910/16407/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

08.01.2024Справа № 910/16407/23

Суддя Господарського суду міста Києва Спичак О.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи

За позовом Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» (01021, м. Київ, провулок Івана Мар`яненка, буд. 7; ідентифікаційний код: 35692211)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Еталон» (01133, м. Київ, вул. Мечникова, буд. 6; ідентифікаційний код: 32070566)

про стягнення 23739,28 грн.

Без повідомлення (виклику) учасників справи.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

23.10.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Еталон» про стягнення 23739,28 грн.

Звертаючись з даним позовом до суду, позивач вказує на те, що відповідач не оплатив надані позивачем у період з жовтня 2019 року по серпень 2023 року експлуатаційні послуги, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість у розмірі 23739,28 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.10.2023 позовну заяву Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» залишено без руху, встановлено позивачу строк та спосіб усунення недоліків позовної заяви.

У встановлений судом строк позивачем були усунуті недоліки позовної заяви, вказані судом в ухвалі від 30.10.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.11.2023 відкрито провадження у справі №910/16407/23, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи (без проведення судового засідання); встановлено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

Відповідач своїм правом на подання відзиву на позовну заяву у визначений судом у відповідності до господарського процесуального закону строк не скористався.

При цьому, про розгляд Господарським судом міста Києва справи №910/16407/23 відповідач повідомлявся належним чином за адресою, яка вказана у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (01133, м. Київ, вул. Мечникова, буд. 6), що підтверджується інформацією з офіційного сайту АТ «Укрпошта» щодо відстеження пересилання поштових відправлень, відповідно до якої ухвала суду була отримана відповідачем 13.11.2023 (за ідентифікатором пошуку 0600058725118).

За таких обставин, відповідач вважається належним чином повідомлений про розгляд Господарським судом міста Києва справи №910/16407/23.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

У частині 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до Договору купівлі-продажу нежилого приміщення від 30 грудня 2003 року Фонд приватизації комунального майна Печерського району міста Києва продав, а Товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Еталон» придбало нежиле приміщення №42, загальною площею 102,4 кв.м., за адресою: 01023, місто Київ вулиця Мечникова будинок 6, літ. «А».

Зазначене приміщення було передано згідно з Актом №380 від 31 грудня 2003 року продавцем - Фондом приватизації комунального майна Печерського району міста Києва та балансоутримувачем - Комунальним підприємством по утриманню житлового господарства Печерського району м. Києва «Печерськжитло» покупцеві - Товариству з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Еталон».

Розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 10.12.2010 №1112 багатоквартирний житловий будинок №6 на вул. Мечникова в місті Києві, як об`єкт комунальної власності територіальної громади міста Києва, віднесено до сфери управління Печерської районної в м. Києві державної адміністрації.

Розпорядженням Печерської районної у місті Києві державної адміністрації від 20.09.2013 року №509 «Про перезакріплення майна, що перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Києва, переданого до сфери управління Печерської районної в місті Києві державної адміністрації» проведено закріплення об`єктів житлового фонду разом з вбудованими нежилими приміщеннями з балансів комунальних підприємств по утриманню житлового господарства Печерського району м. Києва «Липкижитлосервіс», «Печерська брама», «Хрещатик» та «Печерськжитло» на баланс Комунального підприємства «Дирекція з управління нежитловим фондом Печерського району м. Києва», яке відповідно до розпорядження Печерської районної у місті Києві державної адміністрації № 48 від 28.01.2015 перейменовано в Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району міста Києва».

Рішенням Київської міської ради від 09.10.2014 №270/270 «Про удосконалення структури житлово-комунальним господарством міста Києва» було створено КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» та передано на балансове утримання зазначений вище будинок.

Отже, Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» є балансоутримувачем багатоквартирного житлового будинку №6 на вул. Мечникова в місті Києві.

Звертаючись з даним позовом до суду, позивач вказує на те, що відповідач не оплатив надані позивачем у період з жовтня 2019 року по серпень 2023 року експлуатаційні послуги, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість у розмірі 23739,28 грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, господарський суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, виходячи з наступних підстав.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Згідно з ч. 1 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); 4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).

У ч. 1 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 зазначено, що відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 спожива зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 виконавець зобов`язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

У ч. 1 ст. 29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 зазначено, що договір на надання житлово-комунальних послуг (крім послуг з централізованого опалення, послуг з централізованого постачання холодної води, послуг з централізованого постачання гарячої води, послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою.

Відповідно до ст. 322 Цивільного кодексу України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Так як вказаний багатоквартирний житловий будинок перебуває на обслуговуванні структурного підрозділу Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва», то власникам приміщень у відповідності до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» необхідно укладати з балансоутримувачем - обслуговуючою організацією Договір про надання послуг по утриманню будинку та прибудинкової території.

Основним видом діяльності Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» є комплексне обслуговування багатоквартирних житлових будинків.

Відповідно до ч. 1 ст. 179 Господарського кодексу України майново-господарські зобов`язання, які виникають між суб`єктами господарювання або між суб`єктами господарювання і негосподарюючими суб`єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов`язаннями.

Згідно з ч. 2 ст. 179 Господарського кодексу України Кабінет Міністрів України, уповноважені ним або законом органи виконавчої влади можуть рекомендувати суб`єктам господарювання орієнтовні умови господарських договорів (примірні договори), а у визначених законом випадках - затверджувати типові договори.

Відповідно до ч. 3 ст. 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов`язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов`язком для суб`єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов`язковості укладення договору для певних категорій суб`єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій був затверджений постановою КМУ від 20.05.2009 №529.

Судом встановлено, що публічний Договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території був опублікований у газеті «Хрещатик» від 14.07.2015 №99 (4695) для приєднання нових споживачів до його умов відповідно до статті 634 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

В оголошенні, розміщеному позивачем у газеті «Хрещатик» від 14.07.2015 №99 (4695), було зазначено, що договір вважається акцептованим усіма споживачами, які у встановленому порядку не надали заперечення щодо умов цього договору.

Матеріали справи не містять, а відповідачем не надано суду доказів висловлення ним заперечень щодо укладення договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, редакція якого була опублікована у газеті «Хрещатик» від 14.07.2015 №99 (4695), з огляду на що суд дійшов висновку про укладення між сторонами вказаного договору.

Крім того, 10.12.2017 набрав чинності новий Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017, пунктом 3-1 Перехідних та Прикінцевих положень якого встановлено, що договори про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, укладені до введення в дію норм цього Закону, що регулюють надання послуг з управління багатоквартирним будинком, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами (у тому числі вивезення побутових відходів за наявності), до дати набрання чинності договорами про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, що укладені за правилами, визначеними цим Законом.

У ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» зазначено, якщо споживач (інша особа, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача), який отримав проект договору (змін до нього) від виконавця комунальної послуги, не повідомив протягом 30 днів про свою відмову від укладання договору (внесення змін) та не надав своїх заперечень або протоколу розбіжностей до нього, а вчинив дії, які засвідчують його волю до отримання (продовження отримання) відповідної комунальної послуги від цього виконавця (у тому числі здійснив оплату наданих послуг), договір (зміни до нього) вважається укладеним у редакції, запропонованій виконавцем комунальної послуги, якщо інше не передбачено цим Законом.

Як вбачається з матеріалів справи, 17.08.2023 КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району міста Києва» направлено цінним листом з описом вкладення на адресу відповідача лист №432-2341 від 15.08.2023, яким відповідачу направлено проект договору про надання послуг (у трьох примірниках) з пропозиціє про укладання договору про надання послуг перелік послуг та їх вартість (додаток 1), структура, періодичність та строки надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (додаток 2).

Відповідно до інформації з офіційного сайту АТ «Укрпошта» щодо відстеження пересилання поштових відправлень, вказаний проект договору було отримано відповідачем 29.08.2023 (за ідентифікатором пошуку 0101510566689).

Оскільки матеріали справи не містять, а відповідачем не надано суду доказів висловлення заперечень на укладення договору в редакції, надісланій позивачем, суд вважає обґрунтованими доводи позивача про укладення між сторонами Договору №156Д про надання послуг від 15.08.2023 в редакції, запропонованій позивачем (з огляду на те, що відповідачем продовжував споживати послуги від позивача).

У п. 1.3 Договору №156Д про надання послуг від 15.08.2023 вказано, що розмір щомісячної плати за надані послуги становить 503,81 грн, а з 01.08.2023 - 564,02 грн.

Згідно з п. 7.1 Договору №156Д про надання послуг від 15.08.2023 виконавець та замовник дійшли згоди, що відповідно до ч. 3 ст. 631 Цивільного кодексу України, умови даного договору застосовуються до відносин між ними,які виникли до його укладення, а саме з 01.10.2019.

Судом встановлено, що за період з жовтня 2019 року по серпень 2023 року позивачем нараховано відповідачу комунальні послуги (експлуатаційні послуги) на загальну суму 23739,28 грн, що відображено в складених позивачем актах про надання послуг за спірний період, копії яких долучені позивачем до позовної заяви.

Згідно з п. 2.5 Договору №156Д про надання послуг від 15.08.2023 факт надання послуг підтверджується актом про надання послуг, який підписується замовником та виконавцем в кінці кожного календарного місяця.

Відповідно до п. 2.7 Договору №156Д про надання послуг від 15.08.2023 у випадку, якщо замовник не підписує акт протягом 5-ти днів з дня його отримання, при цьому, не надасть вмотивовану відмову від підписання та не повернув підписаний акт, послуги, надані за цим договором, вважаються наданими в повному обсязі та своєчасно.

Судом встановлено, що акти про надання послуг за спірний період були направлені відповідачу 30.08.2023, що підтверджується описом вкладення у цінний лист та фіскальним чеком, копії яких долучено до позовної заяви, та були отримані відповідачем 04.09.2023 (відповідно до інформації з офіційного сайту АТ «Укрпошта» щодо відстеження пересилання поштових відправлень за ідентифікатором пошуку 0101510615957).

Так як матеріали справи не містять доказів надання відповідачем мотивованої відмови від підписання надісланих позивачем актів за спірний період, суд дійшов висновку, що надані позивачем у період з жовтня 2019 року по серпень 2023 року експлуатаційні послуги є наданими у повному обсязі на суму 23739,28 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п. 2.2 Договору №156Д про надання послуг від 15.08.2023 власник нежитлового приміщення зобов`язується сплачувати вартість наданих послуг на підставі рахунків-фактур до 20 числа місяця, наступного за звітним, у безготівковій формі на розрахунковий рахунок виконавця.

Доказів сплати грошових коштів у розмірі 23739,28 грн станом на дату розгляду справи у суді відповідачем суду не надано.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Зазначене також кореспондується з положеннями статей 525, 526 Цивільного кодексу України.

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Наявність та розмір заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Еталон» у сум 23739,28 грн підтверджуються наявними в матеріалах справи доказами та відповідачем не були спростовані, у зв`язку з чим позовні вимоги Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Еталон» заборгованості у розмірі 23739,28 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача у зв`язку з задоволенням позову у повному обсязі.

Керуючись статтями 74, 76-80, 129, 236-242 Господарського процесуального кодексу України,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Еталон» (01133, м. Київ, вул. Мечникова, буд. 6; ідентифікаційний код: 32070566) на користь Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» (01021, м. Київ, провулок Івана Мар`яненка, буд. 7; ідентифікаційний код: 35692211) грошові кошти у розмірі 23739 (двадцять три тисячі сімсот тридцять дев`ять) грн 28 коп. та судовий збір у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп.

3 Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України. Згідно з ч. 1 ст. 256 та ст. 257 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.М. Спичак

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116148056
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/16407/23

Рішення від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні