Ухвала
від 08.01.2024 по справі 917/2303/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21 E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/ Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

08.01.2024 Справа № 917/2303/23

м. Полтава

Суддя Солодюк О.В., розглянувши матеріали

за позовною заявою Першого заступника Решетилівської окружної прокуратури Полтавської області вул.Покровська, 22, м.Решетилівка, Полтавська область, 38400 в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних відносинах - Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, вул.Миру, 3, с.Нехвороща, Полтавський район, Полтавська область, 39354

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сокіл", вул.Перемоги, 27-В, с.Соколова Балка, Новосанжарський район, Полтавська область, 39352

про скасування рішення державного реєстратора, державної реєстрації права приватної власності, витребування земельних ділянок

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява Першого заступника Решетилівської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних відносинах - Нехворощанська сільська рада Полтавського району Полтавської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сокіл" про скасування рішення державного реєстратора, державної реєстрації права приватної власності, витребування земельних ділянок площею 11,3688 га.

Дослідивши дану позовну заяву із додатками, суд дійшов до висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору врегульовано Законом України "Про судовий збір" від 08.07.2011 р. № 3674-VI (із змінами та доповненнями).

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про судовий збір" судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 684,00 грн.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; а за подання позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При цьому, за приписами ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Пунктом 2 частини 1 статті 163 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування вартістю майна.

Отже, судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, витребування або повернення майна визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем додано до позовної заяви доказ сплати судового збору в розмірі 22 163,19 грн. (платіжна інструкція №3189 від 12.12.2023 року), тоді як у прохальній частині позову прокурор ставить 6 вимог немайнового характеру (п. 3-8 прохальної частини позову) та 3 вимоги майнового характеру (п.9-11 прохальної частини позову).

Таким чином, розмір судового збору, який підлягає сплаті за розгляд заявлених вимог має складати 26 731,74 грн, а саме: за 3 вимоги майнового характеру -1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожну вимогу, тобто, 10 627,74 грн. (п. 9 прохальної частини позову - 2 684,00 грн, п. 10 прохальної частини позову - 2 684,00 грн та п. 11 прохальної частини позову - 5 259, 74 грн) та за 6 вимог немайнового характеру (п. 3-8 прохальної частини позову) - 16 104,00 грн (2 684,00 грн х 6).

Фактично позивачем сплачено 22 163,19 грн.

Отже, позивачу слід доплатити 4 568,55 грн.

Відповідно до ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Оскільки позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статті 162 цього Кодексу, вона підлягає залишенню без руху.

Отже, суддя вважає необхідним залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 164, 174, 234 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву без руху.

2. Надати позивачу строк до 10 днів з дня вручення даної ухвали для усунення вказаних у ній недоліків позовної заяви шляхом подання до суду доказів доплати судового збору у розмірі 4 568,55 грн.

3. Попередити позивача про те, що у разі усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовні заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду; інакше - позовна заява заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

4. Копію ухвали направити сторонам по справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://pl.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя Солодюк О.В.

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116148380
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування рішення державного реєстратора, державної реєстрації права приватної власності, витребування земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —917/2303/23

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Солодюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні