Ухвала
від 08.01.2024 по справі 357/9/24
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/9/24

1-кс/357/15/24

У Х В А Л А

08 січня 2024 року м. Біла Церква

Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Біла Церква, Київської області, в приміщенні суду, в залі судових засідань № 4, по кримінальному провадженню №12023111030005793 від 14.12.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України,

клопотання прокурора Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 про накладення арешту на тимчасово вилучене майно,

сторони кримінального провадження та інші учасники судового провадження:

прокурор Білоцерківської окружної прокуратури Київської області: ОСОБА_3 ,

користувач майна: ОСОБА_4 ,

У С Т А Н О В И В:

Прокурор Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна, по матеріалам кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023111030005793 від 14.12.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, в якому просить накласти арешт на майно, тимчасово вилучене під час огляду місця події від 13.12.2023, а саме: автомобіль марки "INFINITI QX60", державний номерний знак НОМЕР_1 , власником якого є ТОВ «РОСАВА ТАЄРС».

В обґрунтування клопотання прокурором зазначено, що 13.12.2023 приблизно о 16 год 50 хв. водій ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (освідований тверезий), який працює водієм ТОВ "РОСАВА ТАЄРС", рухаючись по вул. Незалежності 40 в м. Біла Церква, Київської області, в напрямку автодороги Київ-Одеса на автомобілі марки "INFINITI QX60", державний номерний знак НОМЕР_1 , не був уважний, не дотримався безпечної швидкості, в результаті чого здійснив наїзд на пішохода ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка переходила нерегульований пішохідний перехід зліва на право відносно напрямку руху водія. Внаслідок ДТП потерпілу було госпіталізовано до Білоцерківської МЛ№2 з попереднім діагнозом: ЗЧМТ, СГМ, забій головного мозку під питанням.

14.12.2023 відомості по даному факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023111030005793, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Так, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, 13.12.2023 було проведено огляд місця дорожньо-транспортної пригоди по проспекту Незалежності в м. Біла Церква, Київської області, під час якого виявлено та вилучено автомобіль марки "INFINITI QX60", державний номерний знак НОМЕР_1 , який визнаний речовим доказом у кримінальному провадженні.

З огляду на вищевикладене, під час досудового слідства у прокурора виникло достатньо підстав вважати, що вилучений в ході проведеного огляду місця події від 13.12.2023 автомобіль є знаряддям вчинення злочину, який зберіг на собі його сліди, а також з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, в томі числі для проведення інженерно-технічної експертизи з вказаним автомобілем та проведення слідчого експерименту, для забезпечення проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування та з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, знищення чи відчуження вказаного майна, прокурор просить накласти арешт на вилучене під час огляду місця події 13.12.2023 майно, а саме: автомобіль марки "INFINITI QX60", державний номерний знак НОМЕР_1 , шляхом позбавлення права використання та розпорядження.

В судовому засіданні прокурор вимоги клопотання підтримав з викладених у ньому підстав та просив їх задовольнити, а також прокурор вважав покласти на розсуд суду щодо можливості повернення автомобіля у користування. Разом із тим, прокурор зазначив, що транспортний засіб був вилучений 13.12.2023 під час огляду місця події, а з клопотання про арешт майна до суду, звернувся шляхом поштового зв`язку, через Укрпошту - 14.12.2023, про що наявна квитанція про сплату поштових послуг Укрпошти.

Користувач майна ОСОБА_4 у судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання прокурора у повному обсязі при цьому вважав, що краще транспортний засіб повернути ТОВ «РОСАВА ТАЄРС», після проведення всіх слідчих, процесуальних дій, щоб зразу було можливим відремонтувати пошкоджений транспортний засіб та користуватися ним.

Згідно з ч. 1 ст. 172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Таким чином, враховуючи норми ст. 172 КПК України, слідчим суддею визнано за можливе провести судовий розгляд клопотання без участі власника майна, за участю користувача майна.

Слідчий суддя вислухавши доводи прокурора по заявленому клопотанню, дослідивши матеріали, які додані до клопотання приходить до наступних висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Так, слідчим відділом Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №12023111030005793 від 14.12.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Відповідно до протоколу огляду місця події від 13.12.2023, проведеного старшим слідчим слідчого відділу Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_6 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення 13.12.2023 в період часу з 17 години 20 хвилин по 19 годину 54 хвилин слідчий провів огляд місця дорожньо-транспортної пригоди по проспекту Незалежності в м. Біла Церква, Київської області, під час якого виявлено та вилучено автомобіль марки "INFINITI QX60", державний номерний знак НОМЕР_1 , який постановою слідчого від 14.12.2023 визнаний речовим доказом у кримінальному провадженні та переданий на зберігання до майданчику тимчасового утримання транспортних засобів.

Згідно зі свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 встановлено, що власником автомобіля "INFINITI QX60" державний номерний знак НОМЕР_1 є ТОВ «РОСАВА ТАЄРС», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи вимоги, регламентовані ч. 3 ст. 214 УКПК України здійснення досудового розслідування, крім випадків, передбачених цією частиною, до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. У невідкладних випадках до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань може бути проведений огляд місця події (відомості вносяться невідкладно після завершення огляду).

Так, слідчим суддею встановлено, що після проведення огляду місця події від 13.12.2023 в період часу з 17 години 20 хвилин по 19 годину 54 хвилин, відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені 14.12.2023 о 13.03.53 год., що свідчить про виконання вимог, викладених у ч. 3 ст. 214 КПК України з боку посадових осіб.

Враховуючи, що майно вилучене під час проведення огляду місця події 13.12.2023 без ухвали слідчого судді, отже на вказане майно відсутній дозвіл слідчого судді на його відшукання, тому останнє вважається тимчасово вилученим майном і, згідно з ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подане не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуте особі, у якої воно було вилучене.

Отже в судовому засіданні слідчим суддею встановлено, що майно, на яке прокурор просить накласти арешт, тимчасово вилучене 13.12.2023, а прокурор звернувся з клопотанням засобами поштового зв`язку 14.12.2023 про що свідчить наявна квитанція про оплату поштових послуг Укрпошти в розмірі 23,00 грн., тобто на наступний робочий день після вилучення майна. Так, достеменно встановлено, що прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна, не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, тобто в порядку ч. 5 ст. 171 КПК України.

Таким чином у слідчого судді наявні всі підстави вважати, що майно, вилучене під час огляду місця події 13.12.2023 відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України та підлягає арешту.

Згідно зі ст. 170 КПК України слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей і грошей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другій ст. 167 цього Кодексу.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення: - збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володіння яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливість володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення, або його спеціальну конфіскацію в порядку, встановленому законом.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Згідно з ч. 4 ст. 170 КПК України заборона на використання майна, а також заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до зникнення, втрати або пошкодження відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню.

Відповідно з ч. 4 ст. 173 КПК України у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна. Слідчий суддя, суд зобов`язаний застосувати такий спосіб арешту майна, який не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб.

Так, з наведеного вбачається, що вилучений під час огляду місця події від 13.12.2023 транспортний засіб підлягає арешту з забороною відчуження, розпорядження та користування.

Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченими ст. 98, п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України, для арешту тимчасово вилученого майна.

Таким чином, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 98, 167, 170-173, 175, 309, 392, 532, 376 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 про накладення арешту на тимчасово вилучене майно по кримінальному провадженню №12023111030005793 від 14.12.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України - задовольнити.

Накласти арешт на транспортний засіб марки "INFINITI QX60" державний номерний знак НОМЕР_1 , що належить на праві власності ТОВ «РОСАВА ТАЄРС», який вилучений 13.12.2023 під час огляду місця події, шляхом позбавлення власника та користувача права відчуження, розпорядження та користування вказаним майном із безоплатним збереженням транспортного засобу на майданчику тимчасового зберігання за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер: 3220489500:01:029:0160.

Копію ухвали негайно скерувати прокурору Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 - для виконання, ТОВ «РОСАВА ТАЄРС» та ОСОБА_4 - для відома.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116149425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —357/9/24

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бондаренко О. В.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бондаренко О. В.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бондаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні