Рішення
від 09.01.2024 по справі 186/1855/23
ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження номер № 2/0186/133/24

Справа № 186/1855/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2024 року м.Першотравенськ.

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Янжули С.А.,

при секретарі - Лиман Н.П.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Першотравенську, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Першотравенської міської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, третя особа: Петропавлівська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

30 листопада 2023 року позивач звернулася до Першотравенського міського суду Дніпропетровської області з позовом до Першотравенської міськоїради Синельниківськогорайону Дніпропетровськоїобласті,третя особа:Петропавлівська державнанотаріальна контораДніпропетровської області,про визначеннядодаткового строкудля поданнязаяви проприйняття спадщини,що відкрилася після смерті її матері - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її матір - ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно. У встановлений законом шестимісячний строк вона не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, у зв`язку з тяжким психологічним і фізичним станом здоров`я, викликаним смертю матері та подіями, що відбуваються в нашій державі. Останні роки її матір була недієздатною, її призначено опікуном на нею, вона її постійно доглядала. Матір проживала разом з нею та перебувала на її утриманні. Звернувшись до нотаріуса, отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки пропустила строк подачі заяви про її прийняття.

Позивач вказує, що наведені факти не дозволили їй у встановлений законом строк здійснити належні дії, направлені на прийняття спадщини та посилаючись на вищевикладене, просить визначити їй додатковий строк в три місяці, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

У підготовче судове засідання сторони не з`явилися, надали заяви про розгляд справи в їх відсутність, позивач - позовні вимоги підтримав, представник відповідача - не заперечує проти їх задоволення.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, оскільки сторони не з`явилися до зали судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, зматеріалівсправивбачається,що позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідною дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження НОМЕР_1 від 07 жовтня 1952 року та копією свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_2 від 09 травня 1975 року.

За життя, ОСОБА_2 залишила заповіт, посвідчений 18 січня 1995 року державним нотаріусом Першотравенської державної нотаріальної контори за реєстровим номером 279, яким все своє майно, де б воно не знаходилося та з чого б не складалося, а також належну їй квартиру АДРЕСА_1 заповіла в рівних частках сину - ОСОБА_3 та дочці - ОСОБА_1 .

Копією рішення Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області №186/145/21 від 27 травня 2021 року підтверджується, що ОСОБА_2 визнано недієздатною та призначено ОСОБА_1 її опікуном.

Копією акту ПП "Комунальщик-4" від 01 листопада 2023 року підтверджується, що ОСОБА_2 проживала з дочкою - ОСОБА_1 по АДРЕСА_2 з 2015 року і до моменту смерті. Зареєстрована ОСОБА_2 на момент смерті була по АДРЕСА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла в м.Першотравенську, Синельниківського району, Дніпропетровської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_3 від 04 травня 2023 року.

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй за життя майно.

З дослідженої судом спадкової справи №142/2023 щодо майна померлої ОСОБА_2 , вбачається, що 07 листопада 2023 року до Петропавлівської державної нотаріальної контори звернулася ОСОБА_1 із заявою про прийняття та видачу свідоцтва про право на спадщину, постановою державного нотаріуса від 07 листопада 2023 року №55/02-31 їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, в зв`язку із пропуском шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини.

07 листопада 2023 року брат позивача - ОСОБА_4 звернувся до державного нотаріуса із заявою про відмову від спадщини на користь своєї сестри та, відповідно, доньки померлої ОСОБА_2 - ОСОБА_1 .

У встановлений законом строк позивач не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки з 24 лютого 2022 року в країні введено режим воєнного стану, в м.Першотравенську, Дніпропетровської області державний нотаріус - відсутній, звернення до іншого нотаріуса, в іншому місці, було небезпечним для життя позивача.

Згідно ч.3ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини на думку суду є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи ті обставини, що у позивача дійсно були об`єктивніперешкоди у подачі заяви про прийняття спадщини, що стало перешкодою вчасно звернутися позивачу до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, що свідчить про поважність причин пропуску цього строку, враховуючи, що позивач пропустила встановлений строк на незначний час, суд вправі дійти обґрунтованого рішення про визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідно до п.24 постанови Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року №7, особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК України.

Згідно положень постанови Верховного Суду від 26 червня 2019 року, правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними. Поважними є причини, пов`язані об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: тривала хвороба спадкоємців, велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна, складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України, необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Суд вважає, що строк для прийняття спадщини позивачем за законом пропущено нею у зв`язку з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами, через які заява про прийняття спадщини не могла бути подана вчасно уповноваженій на це особі, що свідчить про поважність причин пропуску цього строку.

Зважаючи на вищевикладене, суд вважає, що встановленийст.1270 ЦК України шестимісячнийстрок для прийняття спадщини, позивач пропустила з поважних причин, тому, відповідно до ч.3ст.1272 ЦК України, позов слід задовільнити та визначити додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини.

На думку суду, строк, тривалістю в три місяці, є достатнім для подання позивачем заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.7,10,89,158,258,259,263-265 ЦПК Українисуд, -

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Першотравенської міської ради Синельниківського району Дніпропетровської області, третя особа: Петропавлівська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовільнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженці м.Балаклава, Кримської області, додатковий строк, тривалістю в 3(три)місяці з моменту набраннярішенням суду законної сили,для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки с.Лупасове, Корюківського району, Чернігівської області, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Першотравенську, Синельниківського району, Дніпропетровської області.

Судові витрати по справі залишити за позивачем - ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя: С.А.Янжула.

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116166461
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —186/1855/23

Рішення від 09.01.2024

Цивільне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні