Рішення
від 02.01.2024 по справі 464/5831/23
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/5831/23

пр.№ 2-о/464/16/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02.01.2024 м. Львів

Сихівський районний суд міста Львова

у складі: головуючого - судді Мички Б.Р.,

за участю секретаря судового засідання Карпенко Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Львова цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Сихівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду з вказаним позовом, який мотивує тим, що у період з 31.07.2002 року по 18.06.2007 року навчався на військово - юридичному факультеті державного ВУЗу ІV рівня акредитації Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого з денною формою навчання. На 5 курсі навчання, а саме 01.08.2006 року відповідно до п.п. 8-15 "Положення про проходження військової служби (навчання) за контрактом у ЗСУ", затвердженого Указом Президента України №1053/2001 від 07.11.2001 року, Міністерством оборони України в особі начальника військово- юридичного факультету з ним було укладено контракт про проходження військової служби у ЗСУ терміном на 5 років. 18.06.2007 року після закінчення військово-юридичного факультету вищевказаного вищого навчального закладу, отримав повну вищу освіту за спеціальністю " Правознавство" та здобув кваліфікацію юриста та офіцера військового управління тактичного рівня ВОС850100, 850200, 850300 і наказом Міністра оборони України № 561 від 18.06.2007 року йому було присвоєно військове звання "лейтенант юстиції". Однак, кадровим органом військово-юридичного факультету під час оформлення особової справи військовослужбовця до послужного списку стосовно початку військової служби внесено запис про зарахування до військової вислуги років лише з 01.08.2006 року та не зараховано час навчання до військової вислуги з 31.07.2002 року. Просить суд: встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт перебування його на військовій службі у Збройних Силах України з 31.07.2002 р. по 01.08.2006 р.

У судове засідання позивач та його представник не з`явилися, надали заяву про розгляд справи без їх участі, заяву підтримали, просили задовольнити.

Представник Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого у судове засідання не з`явився, надав суду заяву у якій просив розгляд справи проводити у його відсутності.

Представник Сихівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

У зв`язку із неявкою у судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно із вимогами ч.2 ст.247 ЦПК України.

З`ясувавши обставини, на які посилаються учасники справи, та дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, суд дійшов до наступного висновку з огляду на таке.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що з 31.07.2002 р. ОСОБА_1 був зарахований на перший курс військово-юридичного факультету (денної форми навчання) Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, що підтверджується довідкою Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого № Б-65П від 15.11.2013 р.

01.08.2006 року за добровільною згодою заявника через Дзержинський РВК м. Харкова, заявника було призвано на військову службу в якості курсанта тільки на 5 курс військово-юридичного факультету Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Наказом МО України від 18.06.2007 р. № 561 ОСОБА_1 було присвоєно первинне офіцерське звання «лейтенант юстиції» та направлено для подальшого проходження служби в розпорядження Генерального прокурора України.

Відповідно до Указу Президента України № 1105/96 від 20.11.1996 року «Про заходи щодо підготовки кадрів військової юстиції та організації науково - дослідної роботи у галузі військового законодавства», чітко зазначено, що військово-юридичний факультет (військової юстиції) утворений у складі Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого, відноситься до системи військової освіти та перебуває в оперативному управлінні Міністерства оборони України, тобто, має статус військово-навчального закладу.

Даний статус встановлено постановою Кабінету Міністрів України № 70 від 22.01.1998 року «Про утворення військово-юридичногофакультету Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого» та постановою № 1410 від 15.12.1997 року «Про Перелік вищих навчальних закладів, що входять до єдиної системи військової освіти», де також зазначено факультет військової юстиції Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого.

У відповідності до п. 15 Тимчасового положення про організацію підготовки офіцерів у цивільних вищих навчальних закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства освіти України та Міністерства оброни України від 28.12.1995 року № 360/342 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.01.1996 року за № 39/1064, який діяв на час вступу у навчальний заклад заявника військові інститути, військові відділення, військові факультети при цивільних вищих навчальних закладах є вищими військовонавчальними закладами Міністерства оборони України, що створені для підготовки офіцерів з вищою освітою з залученням професорсько - викладацького складу і навчально-матеріальної бази цивільних вищих навчальних закладів.

Зазначене знайшло своє відображення і в п. 1.7 Інструкції про організацію освітньої діяльності у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України, затвердженого наказом Міністра оброни України від 30.10.1998 року № 399 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.12.1998 року за № 784/3224, який діяв на час вступу у навчальний заклад заявника, де вказано, що до вищих військових навчальних закладів (далі ВВНЗ) належать такі військові структури: військові академії, військові університети, військові інститути, військові коледжі, а також військові інститути (факультети) при цивільних вищих навчальних закладах ВВНЗ становлять основну систему військової освіти, яка є складовою частиною державної системи освіти.

Відповідно достатті 3 Закону України «Про Збройні Сили України» до Збройних Сил України належать з`єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації, що не належать до видів Збройних Сил України.

Відповідно до Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» (Закон №2232-XII, 25.03.1992, у редакції із змінами, внесеними згідно із Законом №2171-III від 21.12.2000, чинна на момент вступу до військово-юридичного факультету), одним з видів військової служби є військова служба (навчання) у вищих військових навчальних закладах, а також вищих навчальних закладах, які мають кафедри військової підготовки (факультети військової підготовки, відділення військової підготовки, інститути військової підготовки) з програмами підготовки на посади осіб офіцерського складу.

Згідно з статті 24 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» початком проходження військової служби вважається день призначення на посаду курсанта (слухача) вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу вищого навчального закладу - для громадян, які добровільно вступають на військову службу.

Згідно з Положенням про проходження військової служби певними категоріями військовослужбовців, затвердженого Указом Президента України від 07.11.2001 №1053/2001, на військову службу (навчання) до вищих військових навчальних закладів, підрозділів приймаються громадяни України за власним бажанням, які закінчили загальноосвітні навчальні заклади, пройшли відповідну попередню підготовку, склали вступні іспити, а також придатні до проходження військової служби за станом здоров`я і віком.

Відповідно до Указу Президента від 20.11.1996 №1105/96 «Про заходи щодо підготовки кадрів військової юстиції та організації науково-дослідних робіт у галузі військового законодавства» та Постанови Кабінету Міністрів України від 22.01.1998 №70 «Про утворення військово-юридичного факультету Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого» у складі Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого утворено військово-юридичний факультет, який відноситься до системи військової освіти та перебуває в оперативному управлінні Міністерства оборони України, тобто має статус вищого військового навчального закладу. Крім того, згідно з Переліком вищих навчальних закладів, що входять до єдиної системи військової освіти, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 15 грудня 1997 року № 1410, військово-юридичний факультет Національної юридичної академії України імені входить до переліку вищих військових навчальних підрозділів Міністерства оборони України.

Згідно з вимогами ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Таким чином, відповідно до вищезазначених нормативно-правових актів ОСОБА_1 в установленому порядку зарахований до військового навчального підрозділу вищого навчального закладу, тому початком проходження ним військової служби у Збройних Силах України має бути день зарахування за денною формою навчання на 1 курс військово-юридичного факультету Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого тобто 31.07.2002 р.

З огляду на встановлені факти, суд вважає за можливе встановити факт, що має юридичне значення, оскільки цей факт повністю підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами, а його встановлення має юридичне значення для заявника.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 263-265 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Сихівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, факт перебування ОСОБА_1 на військовій службі у Збройних Силах України під час навчання на військово-юридичному факультеті Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого з 31.07.2002 р. по 01.08.2006 р.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, м.Харків, вул. Пушкінська, 77.

Заінтересована особа: Сихівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, м.Львів, вул. Стрийська, 105.

Суддя Мичка Б.Р.

Дата ухвалення рішення02.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116170923
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —464/5831/23

Рішення від 02.01.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні