Ухвала
від 08.01.2024 по справі 711/123/24
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/123/24

Номер провадження 1-кс/711/60/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08січня 2024року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №12023250000000026, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.01.2020 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий слідчого управління Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, погодженого прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №12023250000000026, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.01.2020 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та містять охоронювану законом таємницю.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим управлінням ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №12023250000000026 від 18.01.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Підставою внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань слугували матеріали оперативного підрозділу щодо виявлення фактів організації службовими особами релігійних та громадських організацій Черкаської області незаконного механізму по виїзду за кордон чоловіків призовного віку шляхом службового підроблення документів, які в подальшому слугують підставою для виїзду за межі України осіб призовного віку.

Встановлено, що ряд релігійних та громадських організацій у період з червня 2022 по грудень 2022 року здійснювали можливе підроблення службових документів шляхом внесення в них недостовірних відомостей щодо осіб, які мали виїхати за межі України з метою пошуку та ввезення на територію України гуманітарної допомоги.

Так, вказані службові документи використовувались для направлення Військовим адміністраціям за місцями дислокації таких організацій, як прохання у сприянні зазначеним у документах особам призовного віку у виїзді за межу України для пошуку та ввезення ними гуманітарної допомоги для громадян та Збройних Сил України.

Однак, значна кількість осіб, що виїхала за кордон для виконання вищевказаних цілей, так і не повернулась до України у зазначений в документах термін.

Серед організацій, які були ініціаторами виїзду осіб призовного віку за кордон та які не повернулись у визначені законом терміни, окрім інших, є Благодійна організація « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Встановлено, що Благодійна організація « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зверталась з листами до ІНФОРМАЦІЯ_2 , в яких прохала сприяти перетину кордону громадянам України з метою ввезення гуманітарної допомоги, а саме:

- листом №36 від 17.08.2022 щодо перетину державного кордону громадянином України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_2 ;

- листом №57 від 06.09.2022 щодо перетину державного кордону громадянином України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , паспорт громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_4 .

Відповідно довідомостей,що містятьсяв інтегрованійміжвідомчій інформаційно-телекомунікаційнійсистемі щодоконтролю осіб,транспортних засобівта вантажів,які перетинаютьдержавний кордонУкраїни (шифр-« ІНФОРМАЦІЯ_5 »,Наказ від03.04.2008№284/287/214/150/64/175/266/75«Про затвердженняПоложення проінтегровану міжвідомчуінформаційно-телекомунікаційнусистему щодоконтролю осіб,транспортних засобівта вантажів,які перетинаютьдержавний кордон)встановлено,що зазначеніособиздійснили перетин державного кордону та станом на 20.03.2023 до України не повернулись.

Крім того, від ІНФОРМАЦІЯ_6 інформації ІНФОРМАЦІЯ_7 отримано витяг відповідно до п. 12, 15 Положення про базу даних «Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України, в`їхали на тимчасово окуповану територію України або виїхали з такої території», затвердженого наказом ІНФОРМАЦІЯ_8 від 27.09.2022 за №614, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.10.2022 за №1319/38655, згідно якого станом на 01.12.2023 підтверджується інформація викладена вище.

Відповідно до ст. 2-8 Порядку «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 №57, у разі введення в Україні воєнного стану пропуск водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ІНФОРМАЦІЯ_9 , інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також населення України, через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_10 за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є ІНФОРМАЦІЯ_11 .

Рішення про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб ІНФОРМАЦІЯ_9 , інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами, приймається Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

- військових, правоохоронних органів;

- військових адміністрацій;

- медичних закладів;

- відправників чи отримувачів гуманітарної допомоги.

Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону, приймається на строк не більше шести місяців.

Мінінфраструктури або обласні, ІНФОРМАЦІЯ_12 надсилають до Адміністрації Держприкордонслужби рішення про виїзд за межі України зазначених в абзаці першому цього пункту осіб для врахування під час їх виїзду за межі України.

Особи, зазначені в абзаці першому цього пункту, можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

У разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон, що встановлені цим пунктом, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи ІНФОРМАЦІЯ_10 відмовляють особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, у перетинанні державного кордону в порядку, визначеному частиною першою статті 14 Закону України «Про прикордонний контроль».

Таким чином, в органу досудового розслідування достатньо підстав вважати, що службові особи зазначеної організації можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Слідчий вказує,що натеперішній час,з метоюповного,всебічного розслідуваннякримінального провадженнята можливістюпроведення подальшихсудово-почеркознавчихекспертиз,виникла необхідністьв отриманнітимчасового доступудо документівБлагодійної організації« ІНФОРМАЦІЯ_1 »,код ЄДРПОУ НОМЕР_5 (юридичнаадреса: АДРЕСА_1 ),з можливістювилучення їхоригіналів,а саме:листів Благодійноїорганізації « ІНФОРМАЦІЯ_1 »№36від 17.08.2022та №57від 06.09.2022до ІНФОРМАЦІЯ_2 ,інших листівдо ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ІНФОРМАЦІЯ_13 щодосприяння вперетині державногокордону громадянамУкраїни ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , листів - відповідей від вказаних установ, а також завірених належним чином копій документів, що підтверджують ввезення (переміщення) останніми гуманітарної допомоги на територію України за зверненнями Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (митні декларації, гарантійні листи, інша супровідна документація) та документи щодо оплатної чи безоплатної передачі гуманітарної допомоги (угоди, договори купівлі-продажу, дарування, міни тощо, розписки, акти приймання-передачі, довіреності).

Враховуючи вищевикладене,з метоюзабезпечення виконаннязавдань кримінальногопровадження щодошвидкого,повного танеупередженого розслідування,беручи доуваги,що вказанівище документимають важливезначення длявстановлення обставину кримінальномупровадженні іможуть бутивикористані якдоказ всуді,слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися. Слідчий ОСОБА_3 подав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі та без фіксації процесу технічними засобами. Разом з цим, просив задовольнити подане клопотання на підставі наведеного обґрунтування та з урахуванням доданих доказів.

На підставі ч.2 ст.163 КПК України, враховуючи клопотання слідчого, з метою збереження інформації, доступ до якої є предметом клопотання слідчого, судове засідання проводилося без участі представника Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Положеннями ч.4 ст.107 КПК України визначено, що у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

За вказаних обставин, слідчий суддя повважав за можливе розгляд клопотання проводити у відсутність учасників справи та без фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу.

Дослідивши клопотання слідчого та долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

За змістом ст.131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходами забезпечення кримінального провадження і застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з вимогами ст.132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до положень ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з п.4 та п.8 ч.1 ст.162 КПК України визначено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; відомості, які можуть мати персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до положень ч.5, ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною 7 статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей, документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Положеннями статті 91 КПК України визначено, що у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, зокрема 1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); 3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; 6) обставини, які підтверджують, що гроші, цінності та інше майно, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна, або є предметом кримінального правопорушення.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Згідно з вимогами ч.1 ст.92 КПК України, обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках - на потерпілого.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів, відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до положень ст.84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Норми ст.98 КПК України передбачають, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення

Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

У відповідності до положень ст.99 КПК України, документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Сторона кримінального провадження, потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, зобов`язані надати суду оригінал документа. Оригіналом документа є сам документ, а оригіналом електронного документа - його відображення, якому надається таке ж значення, як документу.

Згідно з ч.2 ст.100 КПК України, речовий доказ або документ, наданий на підставі судового рішення, зберігається у сторони кримінального провадження, якій він наданий.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчим суддею встановлено, що слідчими СУ ГУНП в Черкаській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №12023250000000026, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.01.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

Аналіз доданих до клопотання документів, дають достатньо підстав вважати, що відбулися події, які можуть підпадати під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України.

За такихобставин,враховуючи вищевикладене,на думкуслідчого судді,дослідження документів, які перебувають у володінні Благодійної організації« ІНФОРМАЦІЯ_1 »та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення обставин події вчинення кримінального правопорушення, можуть бути використані в якості доказів, можуть підтвердити або спростувати обставини, що є предметом досудового розслідування та на підставі цих відомостей можливо встановлення особу/осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Враховуючи те,що натеперішній часвищевказані документинеможливо отриматиіншим способом,слідчий суддявважає,що в даному випадку потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання, про який ідеться в клопотанні, а тому клопотання слідчого, про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні посадових та службових осіб Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 84, 91, 92, 98, 99, 100, 131, 132, 159, 162-164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 по кримінальному провадженню №12023250000000026, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.01.2020 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю - задовольнити.

Надати дозвіл старшим слідчим СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , старшим слідчим в ОВС СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 на тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх оригіналів, які знаходяться у володінні Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_5 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме: листів Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » №36 від 17.08.2022 та №57 від 06.09.2022 до ІНФОРМАЦІЯ_2 , інших листів до ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ІНФОРМАЦІЯ_13 щодо сприяння в перетині державного кордону громадянам України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , листів - відповідей від вказаних установ, а також завірених належним чином копій документів, що підтверджують ввезення (переміщення) останніми гуманітарної допомоги на територію України за зверненнями Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (митні декларації, гарантійні листи, інша супровідна документація) та документи щодо оплатної чи безоплатної передачі гуманітарної допомоги (угоди, договори купівлі-продажу, дарування, міни тощо, розписки, акти приймання-передачі, довіреності).

Строк дії ухвали - до 08 лютого 2024 року включно.

Роз`яснити відповідальним посадовим та службовим особам Благодійної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що відповідно до вимог ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали суду, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на отримання вказаної інформації, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116177001
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —711/123/24

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Константин В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні