Постанова
від 04.10.2010 по справі 5886/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 5886/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2010 року м.Одеса

Одеський окружний адмініс тративний суд у складі:

головуючого судді - Бутен ко А.В.,

за участю секретаря - Рачков а О.І.,

за участю сторін:

представник позивача - Молокова С.А. (по довірено сті)

розглянувши у відкри тому судовому засіданні спра ву за адміністративним позов ом Одеського обласного відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів до приватного сільськогосподарського під приємства ім. Котовського пр о стягнення адміністративно -господарських санкцій за не виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 16148,72 грн. та пеню у розмірі 227,70 грн.

В С Т А Н О В И В:

З позовом до суду зве рнулось Одеське обласне відд ілення Фонду соціального зах исту інвалідів до приватного сільськогосподарського під приємства ім. Котовського пр о стягнення адміністративно -господарських санкцій за не виконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 16148,72 грн. та пеню у розмірі 227,70 грн.

В судовому засіданні 21.06.2010 ро ку представник позивача підт римала позовні вимоги в повн ому обсязі, обґрунтувавши їх тим, що згідно із звітом про з айнятість та працевлаштуван ня інвалідів за 2009 рік, наданог о відповідачем до відділення Фонду, середньооблікова чис ельність штатних працівникі в за 2009 рік на підприємстві скл ала 39 осіб. Згідно з частиною п ершою ст.19 Закону України „ Пр о основи соціальної захищено сті інвалідів в Україні”, для роботодавців встановлюєтьс я норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4% середньообліково ї чисельності штатних праців ників облікового складу за р ік, а якщо працює від 8 до 25 осіб , - у кількості одного робочого місця. У відповідності з норм ативом місць, призначених дл я працевлаштування інваліді в, ПСП ім.. Котовського повинно було створити 2 місця для пра цевлаштування інвалідів, про те створило лише 1. Підприємст ва, установи, організації, у то му числі підприємства, орган ізації громадських організа цій інвалідів, фізичні особи , які використовують найману працю, де середньооблікова ч исельність працюючих інвалі дів менша, ніж установлено но рмативом, щороку сплачують в ідповідним відділенням Фонд у соціального захисту інвалі дів адміністративно-господа рські санкції, сума яких визн ачається в розмірі середньор ічної заробітної плати на ві дповідному підприємстві, уст анові, організації, у тому чис лі підприємстві, організації громадських організацій інв алідів, фізичної особи, яка ви користовує найману працю, за кожне робоче місце, призначе не для працевлаштування інва ліда і не зайняте інвалідом. Відповідно до розрахунку сум и адміністративно-господарс ьких санкцій, сума відрахува нь за 1 нестворене робоче місц е відповідачем становить 16148,72 грн. Станом на 01.06.2010 року відпов ідач, крім адміністративно-г осподарських санкцій за неви конання нормативу робочих мі сць для інвалідів повинен сп латити й пеню у розмірі 227,70 грн . Вказана заборгованість у ро змірі 16148,72 грн. та пеня - 227,70 грн. н е була ним сплачена у доброві льному порядку, тому позивач просить стягнути її на корис ть Одеського обласного відді лення Фонду соціального захи сту інвалідів.

Відповідач в судові засіда ння 01.09.2010 року та 01.10.2010 року не з' я вився, хоча про дату, час та мі сце проведення судових засід ань був повідомлений належни м чином та своєчасно (а.с.22, 26), а т ому на підставі положень ст.128 КАС України справа слухалас ь за його відсутності за наяв ними в справі доказами.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача та досліди вши наявні в справі письмові докази, суд доходить до висно вку про необхідність задовол ення позовних вимог з наступ них підстав.

Позивач, відповідно до ст.ст .8,9 Закону України «Про основи соціальної захищеності інва лідів в Україні»від 21.03.91 № 875-ХІІ (далі - Закон України № 875), Пол оження про Фонд соціального захисту інвалідів є місцевим підрозділом урядового орган у державного управління, яки й діє у складі центрального о ргану державної виконавчої в лади, здійснює повноваження щодо державного управління в галузі забезпечення соціаль ної захищеності інвалідів, в тому числі на підставі ч.ч.15,16с т.20 зазначеного Закону здійсн ює повноваження щодо стягнен ня в судовому порядку заборг ованості по адміністративно -господарським санкціям та п ені, не сплачених самостійно , а тому на підставі положень п .5 ч.2 ст.17, п.5 ч.4 ст.50 КАС України мож е звертатись до суду з привод у здійснення владних повнова жень в порядку адміністратив ного судочинства.

Відповідно до вимог статті 18 Закону України № 875, підприєм ства, установи, організації, ф ізичні особи, які використов ують найману працю, зобов' я зані виділяти та створювати робочі місця для працевлашту вання інвалідів, надавати де ржавній службі зайнятості ін формацію, необхідну для прац евлаштування інвалідів, і зв ітувати Фонду соціального за хисту інвалідів про зайнятіс ть та працевлаштування інвал ідів у порядку, встановленом у Кабінетом Міністрів Україн и.

Відповідно до вимог статті 19 зазначеного Закону, для під приємств, установ, організац ій, у тому числі підприємств, о рганізацій громадських орга нізацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують най ману працю, встановлюється н орматив робочих місць для пр ацевлаштування інвалідів у р озмірі чотирьох відсотків се редньооблікової чисельност і штатних працівників обліко вого складу за рік, а якщо прац ює від 8 до 25 осіб, - у кількості о дного робочого місця. Підпри ємства, установи, організаці ї, у тому числі підприємства, о рганізації громадських орга нізацій інвалідів, фізичні о соби, які використовують най ману працю, самостійно розра ховують кількість робочих мі сць для працевлаштування інв алідів відповідно до нормати ву, встановленого частиною п ершою цієї статті, і забезпеч ують працевлаштування інвал ідів. Підприємства, установи , організації, у тому числі під приємства, організації грома дських організацій інваліді в, фізичні особи, які використ овують найману працю, самост ійно здійснюють працевлашту вання інвалідів у рахунок но рмативів робочих місць виход ячи з вимог статті 18 цього Зак ону.

Відповідно до п.2 Порядку по дання підприємствами, устано вами, організаціями та фізич ними особами, що використову ють найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштуван ня інвалідів та інформації, н еобхідної для організації їх працевлаштування, затвердже ного Постановою Кабінету Мін істрів України України від 31.0 1.2007 р. N 70, інформацію про наявніс ть вільних робочих місць (вак антних посад) для працевлашт ування інвалідів роботодавц і подають центру зайнятості за місцем їх реєстрації як пл атників страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне соціальне страхування на випадок безробіття за формо ю, затвердженою Мінпраці за п огодженням з Держкомстатом.

Судом встановлено, що при пе ревірці виконання нормативу робочих місць для працевлаш тування інвалідів на підприє мстві ім. Котовського встано влено, що середньооблікова ч исельність штатних працівни ків у 2009 році склала 39 осіб, що п ідтверджується копією звіту за 2009 рік (а.с.7). У відповідності з нормативом робочих місць, п ризначених для працевлаштув ання інвалідів, відповідач п овинен був створити 2 робочих місця, у звіті за 2009 рік ним сам остійно зазначено про обов' язок створити 1,5 місця, проте с творив лише 1 робоче місце.

Суд, погоджується з доводам и представника позивача, що з а встановленими правилами, я кщо кількість інвалідів є не цілим числом, то при встановл енні кількості штатних праці вників інвалідів береться йо го близьке ціле, тобто в цьому випадку 39*4%= 1,56 = 2 робочих місця.

Відповідно, до вимог ст. 19 Зак ону України № 875 (зі змінами та д оповненнями) керівники підпр иємств, установ, організацій , у тому числі підприємств, орг анізацій громадських органі зацій інвалідів, фізичні осо би, які використовують найма ну працю, у разі незабезпечен ня виконання нормативів робо чих місць для працевлаштуван ня інвалідів, неподання Фонд у соціального захисту інвалі дів звіту про зайнятість та п рацевлаштування інвалідів н есуть відповідальність у вст ановленому законом порядку. При цьому, згідно з ст. 20 зазнач еного Закону, підприємства, у станови, організації, у тому ч ислі підприємства, організац ії громадських організацій і нвалідів, фізичні особи, які в икористовують найману працю , де середньооблікова чисель ність працюючих інвалідів ме нша, ніж установлено нормати вом, щороку сплачують відпов ідним відділенням Фонду соці ального захисту інвалідів ад міністративно-господарські санкції, сума яких визначаєт ься в розмірі середньої річн ої заробітної плати на відпо відному підприємстві, устано ві, організації, у тому числі п ідприємстві, організації гро мадських організацій інвалі дів, фізичної особи, яка викор истовує найману працю, за кож не робоче місце, призначене д ля працевлаштування інвалід а і не зайняте інвалідом.

Відповідно до розрахунку а дміністративно-господарськ их санкцій за 2009 рік, що складає ться шляхом поділення фонду заробітної плати штатних пра цівників за звітний рік на се редньооблікову чисельність штатних працівників, помнож ення її на кількість нествор ених робочих місць для інвал ідів, сума відрахувань за 1 нес творене робоче місце відпові дачем становить 16148,72 грн. (а.с.9).

Відповідно до ч.4 ст.20 Закону України №875, адміністративно -господарські санкції розрах овуються та сплачуються підп риємствами, установами, орга нізаціями, у тому числі підпр иємствами, організаціями гро мадських організацій інвалі дів, фізичними особами у стро к до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося по рушення нормативу, встановле ного частиною першою статті 19 цього Закону.

Відповідно до п.2 Порядку сплати підприємствами, устан овами, організаціями та фізи чними особами, що використов ують найману працю, затвердж еного Постановою Кабінету Мі ністрів України України від 31.01.2007 р. N 70, роботодавці сплачуют ь суму адміністративно-госпо дарських санкцій відділення м Фонду соціального захисту інвалідів за місцем їх держа вної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб - під приємців. Обчислення суми ад міністративно-господарськи х санкцій проводиться робото давцями самостійно згідно з порядком заповнення звіту пр о зайнятість і працевлаштува ння інвалідів, затвердженим Мінпраці за погодженням з Де ржкомстатом.

В порушення вимог ст.20 Зак ону України № 875, відповідач са мостійно в строк до 15.04.2008 року а дміністративно-господарськ і санкції за невиконання нор мативу робочих місць для пра цевлаштування інвалідів не с платив.

Частиною 2 ст. 20 Закону Україн и № 875 передбачено, що порушенн я термінів сплати адміністра тивно - господарських санкці й тягне за собою нарахування пені. Пеня нараховується вих одячи з 120 відсотків річних об лікової ставки НБУ, яка діяла на момент сплати, нараховано ї на повну суму недоїмки за ве сь її строк.

За період з 16.04.2010 року по 01.06.2010 ро ку (47 дні) відповідачу нарахов ана пеня у розмірі 227,70 грн. Таки м чином , загальна сума, яка пі длягає стягненню, становить 16148,72 грн.+227,70 грн. = 16376,42 грн.(а.с.5)

Відповідно до п.2.3 Порядку на рахування пені та її сплати, з атвердженого наказом Мініст ерства праці та соціальної п олітики України від 15.05.2007 року № 223, адміністративно-господарс ька санкція - це грошове зобов ' язання, альтернативне зобо в' язанню самостійно здійсн ити працевлаштування інвалі дів. Виходячи з наведеного та завдань Фонду щодо здійснен ня контролю за виконанням ро ботодавцями нормативу робоч их місць для працевлаштуванн я інвалідів та сплатою ними а дміністративно-господарськ их санкцій та пені, порушення м вимог Закону України № 875 є не виконання законодавчо встан овленого нормативу, а саме фа кт не створення необхідної к ількості робочих місць для п рацевлаштування інвалідів т а несплата самостійно адміні стративно-господарських сан кцій.

Суд, встановивши ґрунтовні сть позовних вимог суб`єкта в ладних повноважень на підста ві ч.2 ст.162 КАС України повинен ухвалити рішення про задовол ення позовних вимог в повном у обсязі.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС Укра їни суд,

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний по зов Одеського обласного відд ілення Фонду соціального зах исту інвалідів до приватного сільськогосподарського під приємства ім. Котовського за довольнити повністю.

2. Стягнути з приватного сіл ьськогосподарського підпри ємства ім. Котовського (66233 ,Оде ська обл., Савранський р-н, с. Ка пустянка, Код ЄДРПОУ 03768061, р/р 26008290 5, МФО 328351, Райффайзен банк «Авал ь») на користь Одеського обла сного відділення Фонду соціа льного захисту інвалідів (65107, м . Одеса, вул. Канатна,83 Банк - ГУ ДКУ в Одеській області, Одерж увач- УДК у Савранському райо ні Одеської області, МФО 828011, Ко д 23214732, р/р 31210230700411) суму адміністрат ивно-господарських санкцій з а невиконання нормативу робо чих місць для працевлаштуван ня інвалідів у розмірі 16148 грн. 72 коп. та пеню у розмірі 227 грн. 70 к оп., а загалом 16376 (тринадцять ти сяч триста сімдесят шість) гр ивень 42 коп.

Судові витрати розподілит и у відповідності до вимог ст .94 КАС України.

Виконавчий лист видати піс ля набрання постановою закон ної сили у разі надходження з аяви особи, на користь якої ух валено судове рішення.

Постанова набирає за конної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона не була пода на у встановлені строки. У раз і подання апеляційної скарги постанова набирає законної сили після повернення апеляц ійної скарги, відмови у відкр итті апеляційного проваджен ня або набрання законної сил и рішенням за наслідками апе ляційного провадження.

Постанова може бути ос каржена до Одеського апеляці йного адміністративного суд у через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної с карги в 10-денний строк з дня от римання копії постанови.

Повний текст постанови ви готовлений та підписаний суд дею 04.10.2010 року.

Суддя Бутенко А.В.

Стягнути з приватного сільськогосподарського під приємства ім. Котовського су му адміністративно-господар ських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 16148 грн. 72 коп. та пеню у розмірі 227 грн. 70 коп., а загалом 16376 (тринадцять тисяч триста сі мдесят шість) гривень 42 коп.

04 жовтня 2010 року

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.10.2010
Оприлюднено15.10.2010
Номер документу11618086
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5886/10/1570

Постанова від 04.10.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Бутенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні