Ухвала
від 08.01.2024 по справі 512/1031/23
САВРАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Є.у.н.с.512/1031/23

Провадження №2/512/104/24

"08" січня 2024 р.

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

08 січня 2024 року суддя Савранського районного суду Одеської області Бростовська Н.О., розглянувши позовну заяву Органу опіки та піклування Савранської селищної ради Одеської області в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи староста Полянецького старостинського округу Савранської селищної ради Одеської області і Служба у справах дітей Савранської селищної ради Одеської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до суду в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 з вказаною позовною заявою до ОСОБА_2 , треті особи староста Полянецького старостинського округу Савранської селищної ради Одеської області і Служба у справах дітей Савранської селищної ради Одеської області.

Разом з позовною заявою позивач подав до суду клопотання про звільнення його від сплати судового збору, посилаючись на положення п.14 ч.2 ст.3, п.7 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», відповідно до яких судовий збір не справляється за подання заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб; від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються громадяни, які у випадках, передбачених законодавством, звернулися із заявами до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб, а також на положення п.«г» ч.1 ст.8 цього Закону яким визначено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умови, що особа діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб.

Суддя зазначає, що Закон України «Про судовий збір» розмежовує поняття «позовна заява» і «заява» та визначає, що судовий збір не справляється за подання саме заяви, а не позовної заяви.

Так, в п.п.7, 8, 16 ч.2 ст.3 Закону України «Про судовий збір» міститься перелік категорій справ, за які не справляється судовий збір, і які підлягають розгляду в порядку окремого провадження, шляхом подання заяви, а в п.п.3-5 цієї норми йдеться посилання на подачу заяв з процесуальних питань (зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення, поворот виконання судового рішення, винесення додаткового судового рішення).

Але лише в п.13 ч.2 ст.3 цього Закону визначено категорію справ позовного провадження, за яку при подачі позовної заяви позивачем не справляється судовий збір.

Матеріали справи свідчать, що Орган опіки та піклування Савранської селищної ради Одеської області звернувся до суду із позовною заявою, а тому не звільняється від сплати судового збору.

Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п.29 постанови «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» №10 від 17.10.2014р. роз`яснив, що єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору та його звільнення є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо).

Відсутність у відповідному бюджеті коштів, призначених для сплати судового збору за подання до суду позовних заяв, не є підставою для звільнення від сплати судового збору. Крім того, статтею136 ЦПК України передбачено право, а не обов`язок суду надати позивачу відстрочення, розстрочення, зменшення розміру судового збору або звільнення його від сплати судового збору.

З урахуванням викладеного, зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки вона подана з порушенням вимог ч.4 ст.177 ЦПК України, а саме: позивач не сплатив судовий збір.

Ставка судового збору для позовної заяви немайнового характеру (про позбавлення батьківських прав) для юридичної особи станом на 01.01.2023р. становить не менше одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 2684,00грн.

Щодо сплати судового збору з позовної вимоги про стягнення аліментів, то суддя вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно з п.3 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі, зокрема, у справах про стягнення аліментів.

Таким чином, для усунення недоліку позовної заяви позивачу необхідно сплатити судовий збір лише за вимогу немайнового характеру (про позбавлення батьківських прав) в розмірі 2684,00грн. на наступні реквізити: р/р №UА458999980313171206000015714, КЕКД 22030101, отримувач ГУК в Одеській області /смт.Саврань/,банк отримувача Казначейство України (ЕАП), ЄДРПОУ 37607526, призначення платежу: судовий збір (Державна судова адміністрація України 050) за позовом Органу опіки та піклування Савранської селищної ради в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та інших про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви та строк їх усунення. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч.3 ст.185 ЦПК України).

Враховуючи наведене, керуючись ч.4 ст.177, ч.ч.1, 2 ст.185, ч.2 ст.258, ст.260 ЦПК України,

ПОСТАНОВИЛА:

Позовну заяву Органу опіки та піклування Савранської селищної ради Одеської області в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи староста Полянецького старостинського округу Савранської селищної ради Одеської області і Служба у справах дітей Савранської селищної ради Одеської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки позовноїзаяви в десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч.3 ст.185 ЦПК України).

Копію ухвали про залишення заяви без руху направити позивачу до виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ (підпис)

Суддя Савранського районного

суду Одеської області Бростовська Н.О.

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116190024
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —512/1031/23

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРОСТОВСЬКА Н. О.

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРОСТОВСЬКА Н. О.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРОСТОВСЬКА Н. О.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРОСТОВСЬКА Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні