Постанова
від 28.09.2010 по справі 2а-6885/10/0670
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 справа №  2а-6885/10/0670  

категорія  6.13

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2010 р.                                                                                  м.Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді   Капустинського М.М. ,

при секретарі -       Миніч Н.М.,  

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу за позовом  Управління Пенсійного фонду України в Володарсько - Волинському районі Житомирської області  < Текст > до   приватного (приватно - орендного) сільськогосподарського підприємства "Перемога"   < Текст > про  стягнення 44474,42 грн.,-

встановив:

25 серпня 2010 року позивач звернувся з вказаним позовом до суду, в якому зазначає, що приватне (приватно-орендне) сільськогосподарське підприємство "Перемога" як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування зобов'язане нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та у повному обсязі страхові внески. У зв"язку з невиконанням даного обов"язку у відповідача за період з квітня 2007 року по липень 2010 року виникла заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій у сумі 44474, 42 грн., яка до цього часу не сплачена. Позивач просить стягнути вказану суму боргу в судовому порядку.

Представник позивача в судове засідання не з"явився надіслав клопотання яким позовні вимоги підтримав в повному обсязі так як заборгованість станом на 28.09.2010 року не погашена. Просив справу розглянути в його відсутність.

Представник відповідача у судове засідання не з»явився, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений вчасно і у передбаченому законом порядку. Про причини неявки суд не повідомив. Письмові заперечення проти позову не надіслав.  

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Спірні правовідносини регулюються Законом України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» від 09 липня  2003 року №  1058 – IV (далі - Закон), Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов»язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 16 січня 2004 року за № 64 / 8663 (далі - Інструкція).

Відповідач зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до пункту 6 частини 2 статті 17, частини 3 статті 18 і частини 6 статті 20,  пункту 2 Прикінцевих положень Закону, страхувальник зобов»язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Страхувальники зобов»язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Страхові внески є цільовим загальнообов»язковим платежем, який справляється на всій території України у порядку, встановленому цим Законом. Перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) кошів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі у безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів (послуг). Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (список № 2).

Відповідно до пунктів 6.4, 6.8 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Із розрахунків сум заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" – "з" статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення”, вбачається, що заборгованість приватного (приватно-орендного) сільськогосподарського підприємства "Перемога" за період з квітня 2007 року по липень 2010 року становить 44474, 42 грн. Зазначена сума заборгованості відповідачем на день розгляду справи є несплаченою.

Враховуючи викладене, Житомирський окружний адміністративний суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб»єкт владних повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, відповідно до Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» від 09 липня 2003 року №  1058 – IV, Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов»язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 16 січня 2004 року за № 64 / 8663, керуючись статтями 94, 158 – 163, 167, 186, 254 КАС України, Житомирський окружний адміністративний суд,-

постановив:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного (приватно-орендного) сільськогосподарського підприємства "Перемога" (вул. Кутузова, 2, с. Небіж, Володарсько-Волинський район, Житомирська область, р/р 260032080 у "Райффайзен банк Аваль", МФО 311528, код 05532061) на користь Управління Пенсійного фонду України в Володарсько-Волинському районі Житомирської області (вул. Леніна, 1, смт. Володарськ-Волинський, Житомирська область, р/р 25602301625 у ВАТ "Державний ощадний банк", МФО 311647) заборгованість у сумі 44474, 42 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на доставку та виплату пільгових пенсій.

Постанова суду може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення.

У разі застосування судом частини 3 статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          

Головуючий суддя:                                                                                М.М. Капустинський

 Повний текст постанови виготовлено: < Дата > 

присуджено до стягнення 44474, 42 грн.

матеріальну шкоду < сума > грн.

моральну шкоду < сума > грн.

          

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.09.2010
Оприлюднено15.10.2010
Номер документу11619063
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6885/10/0670

Постанова від 28.09.2010

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капустинський Михайло Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні