Ухвала
від 10.01.2024 по справі 446/44/24
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/44/24

УХВАЛА

про забезпечення позову

10.01.2024 м.Кам`янка-Бузька

Суддя Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області Котормус Т. І. , розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 - алвоката ОСОБА_2 про забезпечення позову,

встановив:

09.01.2023 представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 звернувся до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області з позовною заявою до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Сучасне житло", в якій просить суд розірвати договір про сплату внесків № Л/1/2/14 від 21.05.2021 укладений між сторонами, та стягнути з відповідача на користь позивача 516 071,34 грн. сплачених внесків за вищевказаним договором.

Ухвалою судді від 10.01.2024 відкрито провадження в справі, розгляд справи вирішено проводити за правилами загального позовного провадження.

Одночасно з позовною заявою, представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 подав заяву про забезпечення позову.

У такій заяві представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , просить суд забезпечити позов шляхом заборони відповідачу відчужувати земельну ділянку та об`єкт незавершеного будівництва, що знаходяться в смт. Запитів Кам`янка-Бузького району Львівської області.

В обґрунтування такої заяви посилається на те, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист прав, за яким позивач звернулась до суду. Вказав, що без застосування обраного позивачкою заходу забезпечення позову, відповідач буде мати безперешкодну можливість відчужити земельну ділянку та об`єкт незавершеного будівництва, що в такому разі призведе до повної відсутності майнових та грошових активів у відповідача, та унеможливить виконання рішення суду.

Вирішуючи заяву про забезпечення позову, суд виходить з наступних мотивів.

Відповідно до положень ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу ( ч. 7 ст. 153 ЦПК України).

Розглядаючи заяву про забезпечення позову на підставі наданих представником позивачки доказів на підтвердження позивача вимог суд встановив, що між сторонами дійсно виник спір, що видно з позовної заяви ОСОБА_1 , яка містить відповідне обґрунтування заявлених позовних вимог.

Предметом спору є розірвання договору про сплату внесків та стягнення з відповідача на користь позивача суми сплачених внесків за цим договором, оскільки відповідачем не виконано зобов`язання організувати будівництво об`єкту та здачу його в експлуатацію, що свідчить про порушення умов договору.

Виходячи з встановлених обставин, суд дійшов висновку про наявність підстав вважати, що не застосування заходу забезпечення позову, про який просить представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду в разі задоволення позову.

При цьому суд вважає, що обраний позивачем вид забезпечення позову шляхом заборони відповідачу відчужувати земельну ділянку та об`єкт незавершеного будівництва, не призведе до надмірного обмеження майнових прав відповідача та є співмірним із заявленими позовними вимогами.

Відтак, для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду, забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на його користь, у тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення, суд вважає за необхідне задоволити заяву про забезпечення позову.

Водночас відповідно до ст. 154 ЦПК України судом не встановлено підстав для застосування зустрічного забезпечення позову.

Керуючись ст. 149, 150, 152-154, 157 Цивільного процесуального кодексу України,

ухвалив:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 - алвоката ОСОБА_2 про забезпечення позову задовольнити.

Заборонити Обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Сучасне житло" (ЄДРПОУ 40201726) відчужувати:

- земельну ділянку за кадастровим номером 4622155400:01:001:0166, площею 0,1114 га., що розсташована за адресою: АДРЕСА_1 ;

- об`єкт незавершеного будівництва, об`єкт житлової нерухомості, який становить 71,71% готовності, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Ухвалу про забезпечення позову може бути оскаржено протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Копію ухвали про забезпечення позову одночасно з направленням заявнику направити для негайного виконання Обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Сучасне житло" (ЄДРПОУ 40201726).

Дата складання ухвали 10.01.2024.

Суддя Т.І. Котормус

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено11.01.2024
Номер документу116200094
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —446/44/24

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні