Ухвала
від 10.01.2024 по справі 541/4357/23
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/4357/23

Провадження № 2-о/541/23/2024

У Х В А Л А

Іменем України

10 січня 2024 року м.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючогосудді Шатілової Л.Г.,

присяжних Невєрової Ю.В., Ручки М.А.,

при секретарі Гуриної В.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

адвоката Жиліної О.В.,

представника органу опіки та піклування Нечипоренко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миргород цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Миргородської міської ради,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Миргородської міської ради. В своїй заяві заявник просить визнати недієздатним її дочку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є особою з інвалідністю другої групи і має діагноз шизофренія параноїдальної форми, також просила призначити її опікуном. В обґрунтування заяви зазначила, що її дочка є непрацездатною і страждає стійким психічним захворюванням, і потребує постійного стороннього догляду, оскільки дане захворювання позбавляє її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Крім того, заявник просила призначити судову психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 ..

Ухвалою суду від 14.12.2023року було відкрито провадження у справі та призначено судове засідання (а.с.14).

В судовому засіданні ОСОБА_1 підтримала заявлені вимоги та просила призначити по справі судову психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 ..

Адвокат Жиліна О.В. вважала, що клопотання підлягає до задоволення оскільки призначення експертизи відповідає інтересам ОСОБА_2 .

Представник органу опіки та піклування не заперечувала проти призначення експертизи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з ч. 1ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Суд, заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, враховуючи, що для встановлення психічного стану особи призначення експертизи є обов`язковим, а у справі є наявні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , вважає за необхідне призначити у цивільній справі судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої провадження у справі зупинити.

Керуючись ст. ст.105,252,298 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересована особа: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Миргородської міської ради амбулаторну судово-психіатричну експертизу, з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2. Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хронічним і стійким?

3. Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати у значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над нею опіки?

4. Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом свого здоров`я особисто з`явитися в судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити Полтавській філії судових експертиз Державної Установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України», що знаходиться за адресою: м.Полтава, вул. Медична, 1, попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Роз`яснити сторонам положення статті 109 ЦПК України про наслідки ухилення від дій, які необхідні для проведення експертизи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці офіційного веб-порталу судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://mrm.pl.court.gov.ua

Копію цієї ухвали надіслати заявнику та заінтересованій особі.

Копію ухвали направити до Полтавської філії судових експертиз Державної Установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України», для виконання разом з цивільною справою № 541/4357/23, медичною карткою амбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для виконання.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку підекспертної ОСОБА_2 до Полтавської філії судових експертиз Державної Установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Суддя: Л. Г. Шатілова

Присяжні: Ю.В Невєрова

М.А. Ручка

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116205036
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —541/4357/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні