Рішення
від 10.01.2024 по справі 557/1213/23
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження 2/557/21/2024

Справа 557/1213/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2024 року

Гощанський районний суд Рівненської області у складі:

судді Пацка Д.В.,

секретар судового засідання Довгалець Н.М.,

номер справи 557/1213/23,

учасники справи:

позивач: ОСОБА_1

відповідач 1: ОСОБА_2

відповідач 2: Деражненська територіальна громада

відповідач 3: Гощанська селищна рада

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду смт Гоща в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , Деражненської територіальної громади, Гощанської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувсь до суду з позовом, вказуючи, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Вказує, що після її смерті залишилось спадкове майно, а саме житловий будинок з надвірними будівлями, який знаходиться в АДРЕСА_1 та земельну ділянку площею 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку.

Вказує, що спадщину прийняв своєчасно, подавши відповідну заяву про її прийняття до приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Строкаля В.Д.

Однак, позивач не може реалізувати своє право на спадкове майно, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на спадкове майно та існує накладення з суміжним землекористувачем - відповідачем по справі ОСОБА_2 .

А тому, з урахуванням уточнених позовних вимог, просить суд визнати за ним в порядку спадкування за законом після смерті баби ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме житловий будинок з надвірними будівлями, який знаходиться в АДРЕСА_1 та земельну ділянку площею 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та припинити попередній запис в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Відповідач відзив на позовну заяву із запереченнями щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову не надав.

Процесуальні дії у справі

Ухвалою судді Гощанського районного суду Рівненської області від 28 липня 2023 року вказана позовна зава прийнята до розгляду та відкрите провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою судді Гощанського районного суду Рівненської області від 10 січня 2024 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Інші процесуальні дії у справі судом не здійснювалися.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, в заяві на адресу суду, вказує, що позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити, справу розглянути без їх участі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, в заяві на адресу суду, вказує, що позовні вимоги ОСОБА_1 визнає повністю, не заперечує щодо їх задоволення.

Представник відповідачів - Деражненська територіальна громада та Гощанська селищна рада в судове засідання не з`явились. Заперечень на позов не подано.

Дослідивши матеріали справи, повно, обґрунтовано, всебічно та безпосередньо з`ясувавши всі наявні докази у сукупності з нормами чинного законодавства України, суд приходить до наступного висновку.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази на підставі яких встановлені відповідні обставини

Судом встановлено,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 .

ОСОБА_3 належав житловий будинок з надвірними будівлями по АДРЕСА_1 , частка ціла, що стверджується ТОВ «БТІ-ЕКСПЕРТ» від 02.06.2023, інвентаризаційна справа № 3 та випискою з погосподарської книги №115 від 19.05.2023.

Спадкодавцю ОСОБА_3 належала земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд площею 0.25 га.

Після смерті ОСОБА_3 , спадкоємцями за законом є ОСОБА_1 , що стверджується довідкою приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Рівненської обл. Строкаля В.Д. Станом на 13.06.2023 року єдиним спадкоємцем за законом є ОСОБА_1

ОСОБА_1 прийняв спадщину своєчасно у встановлений законом строк, шляхом подання заяви про прийняття спадщини, зокрема 27.10.2022 року, зареєстрована спадкова справа №151/2022.

Мотиви, з яких виходить суд, застосування норм права, оцінка аргументів сторін.

Відповідно до положень частини першоїстатті 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Статтею 15 ЦК Українивизначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Устатті 129 Конституції Українизакріплені основні засади судочинства. Ці засади є конституційними гарантіями права на судовий захист.

Згідно з частиною третьоюстатті 3 ЦПК Українипровадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободгарантує право на справедливий судовий розгляд.

В силуст. 392 ЦК Українивласник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Згідностатті 89 ЦПК України, виключне право оцінки доказів належить суду, який має оцінювати докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Цивільне судочинство згідно частин першої - третьоїстатті 12 ЦПК Україниздійснюється на засадах змагальності сторін та кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, так як відповідно до частини шостоїстатті 81 ЦПК Українидоказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно дост. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 5ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

За приписами ст.1269,1270 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати протягом шести місяців з часу відкриття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Потреба у застосуванні такого способу виникає тоді, коли наявність суб`єктивного права власника не підтверджено відповідними доказами, не визнається іншими особами або ними оспорюється (пункт 37 Постанови № 5 Пленуму ВССУ від 7 лютого 2014 року «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав»).

При цьому, суд враховує аргументи позивача,наведеними ним на підтвердження обставин, зазначених у позові, оскільки такі не оспорювалися відповідачем та знайшли своє підтвердження в ході дослідження наявних в матеріалах справи доказів.

При вирішенні даного спору суд зважаєна те, що позивач не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину, позбавлений можливості інакше ніж у судовому порядку оформити свої спадкові права, в зв`язку з чим його право на спадщину підлягає судовому захисту шляхом його визнання на підставіст. 16 ЦК України, а позовні вимоги підлягають задоволенню.

Задоволення позову, на переконання суду, не суперечить закону, не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб та відповідає завданням цивільного судочинства, які визначені уст. 2 ЦПК України.

Розподіл судових витрати

Питання щодо судових витрат сторонами на ставиться.

Враховуючи вищевикладенатакеруючисьст.ст. 12, 81, 200, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , Деражненської територіальної громади, Гощанської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті баби ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме житловий будинок з надвірними будівлями, який знаходиться в АДРЕСА_1 та земельну ділянку площею 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Скасувати (припинити) попередній запис в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію речового права на житловий будинок з надвірними будівлями, який знаходиться в АДРЕСА_1 та земельну ділянку площею 0,25 га для будівництва і обслуговування житлового будинку за ОСОБА_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 . РНКОПП: НОМЕР_3 .

Відповідач 1: ОСОБА_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Відповідач 2: Деражненська територіальна громада, Рівненська обл., Рівненський район, с. Деражне, вул. Шевченка, 49 А. ЄДРПОУ: 04386166.

Відповідач 3: Гощанська селищна рада, Рівненська обл., Рівненський район, смт. Гоща, вул.. Незалежності, 72. ЄДРПОУ: 04385416.

Суддя Д.В. Пацко

СудГощанський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116205301
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —557/1213/23

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні