Ухвала
від 09.01.2024 по справі 280/10642/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ СПРОЩЕНОГО ПОЗОВНОГО ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

09 січня 2024 року Справа № 280/10642/23 м. ЗапоріжжяСуддя Запорізького окружного адміністративного суду Максименко Л.Я., перевіривши матеріали

позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

до Департаменту освіти та науки Запорізької міської ради (пр. Соборний, 214, м. Запоріжжя 69126, код ЄДРПОУ 37573094), Територіального відділу освіти Комунарського району Департамент освіти і науки Запорізької міської ради (вул. Степова, 17 м. Запоріжжя, 69027, код ЄДРПОУ 37611459)

про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

19 грудня 2023 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі позивач) до Департаменту освіти та науки Запорізької міської ради (далі відповідач), третя особа, без самостійних вимог, на стороні відповідача - Територіальний відділ освіти Комунарського району Департамент освіти і науки Запорізької міської ради, в якому позивач просить суд:

визнати протиправною бездіяльність Територіального відділу освіти Комунарського району Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради щодо не нарахування та невиплати випускнику Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 88 Запорізької міської ради ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги, передбаченої ст. 8 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

зобов`язати Департамент освіти і науки Запорізької міської ради нарахувати та виплатити випускнику Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІ1 ступенів № 88 Запорізької міської ради ОСОБА_1 одноразову грошову допомогу, передбачену ст. 8 Закону Україні Про забезпечення організаційно- правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Ухвалою суду від 25.12.2023 позовну заяву залишено без руху. Надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

У встановлений строк позивачем усунуто недоліки позовної заяви, подано уточнену позовну заяву, в якій відповідачами визначено Департамент освіти та науки Запорізької міської ради та Територіальний відділ освіти Комунарського району Департамент освіти і науки Запорізької міської ради.

Тож, приймаючи до уваги вказані обставини, суд вважає, що позивачем усунено недоліки позовної заяви.

Крім того, позивач також просить відстрочити або звільнити від сплати судового збору.

Розглянувши клопотання та вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд зазначає про таке.

Згідно з ч.1 ст.132 КАС України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи .

Відповідно до ч.2 ст.132 КАС України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

За приписами ч.1 ст.133 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно з ч.1 ст.8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до ч.2 ст.8 Закону України "Про судовий збір" суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Так, предметом позову є нарахування та виплата одноразової грошової допомоги, передбаченої ст. 8 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тобто захист соціальних прав особи.

Крім того, позивачем надано довідки ГУ ПФУ в Запорізькій області, Департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради, Національного університету «Запорізька політехніка" про неотримання позивачем будь-яких виплат. Згідно наданих відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого податку та військового збору, згідно яких позивач у 2022 році отримував доходи за ознаками «150-стипендія», «147 вартість одягу, взуття або грошову допомогу, що надається дітям-сиротам». Доходи у вигляді заробітної плати відсутні.

Суд, приймаючи до уваги викладене, вважає за можливе задовольнити заяву позивача та звільнити його від сплати судового збору.

Підстави для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження у справі та залишення позовної заяви без розгляду відсутні.

Спір виник із публічно-правових відносин, у яких відповідач є суб`єктом владних повноважень.

Згідно положень статті 19 Кодексу КАС України на зазначений спір поширюється юрисдикція адміністративних судів та він має розглядатись у порядку адміністративного судочинства, відповідно до ч.2 ст.20 КАС України підсудний окружним адміністративним судам.

Згідно ч.2 ст.12 КАС України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до вимог частини 5 статті 262 КАС України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Приписами ст. 258 КАС України встановлено, що суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

За таких обставин, суддя дійшов висновку про наявність підстав для відкриття спрощеного позовного провадження без виклику сторін у справі.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 171, 258, 262 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,- задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за звернення до суду із даним позовом.

Відкрити спрощене позовне провадження в адміністративній справі №280/10642/23 за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Департаменту освіти та науки Запорізької міської ради (пр. Соборний, 214, м. Запоріжжя 69126, код ЄДРПОУ 37573094), Територіального відділу освіти Комунарського району Департамент освіти і науки Запорізької міської ради (вул. Степова, 17 м. Запоріжжя, 69027, код ЄДРПОУ 37611459) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Справа розглядатиметься суддею Максименко Лілією Яковлівною в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання протягом шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання суду відзиву на позовну заяву, який має відповідати вимогам ст. 162 КАС України, разом із усіма письмовими та електронними доказами (які можливо доставити до суду), висновками експертів і заявами свідків на його обґрунтування. Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://adm.zp.court.gov.ua/sud0870/gromadyanam/csz/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту прийняття.

Суддя Л.Я. Максименко

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116208322
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —280/10642/23

Ухвала від 17.01.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 09.01.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні