Рішення
від 10.01.2024 по справі 278/5007/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 278/5007/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Євгена Татуйка за участю секретаря Дарії Кравчук, розглянув цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до Глибочицької територіальної громади в особі Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В :

Направленою заявою позивач просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, оскільки вважає, що строк, встановлений законом, був пропущений з поважних причин.

У судове засідання сторони не з`явились. Представник позивача подав заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримав та просив її задовольнити. Представник відповідача подав заяву про розгляд справи без його участі покладаючись на розсуд суду.

Судовий розгляд цієї справи здійснено на підставі наявних у суду матеріалів, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає правилам, встановленим реченням другим ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи надані позивачем, судом встановлені наступні фактичні обставини та відповідно ним правовідносини.

Позивач є громадянином України, отримував код платника податків, має зареєстроване місце проживання та звільнений від сплати судового збору на підставі закону.

Батько позивача, ОСОБА_2 помер в м. Франкфурт на Майні Німеччина ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 79 років.

Спадкодавець мав у власності земельну ділянку кадастровим номером 1822084100:01:000:0333 площею 2,3229 га розташована за адресою Житомирська область, Житомирський район, Глибочицька сільська рада.

Нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із пропуском позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Причинами пропуску строку позивач зазначає, що не знав, що помер батько.

Правовідносини, що склались між сторонами в даній справі, врегульовані наступними положеннями норм матеріального закону.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України). Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно з частиною першою статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлено строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (ч. 1 ст. 1272 ЦК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Проаналізувавши фактичні обставини справи та норми законодавства, якими врегульовані дані правовідносини, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову з огляду на наступне. Враховуючи вищевикладене та той факт, що позивач пропустив встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини, на переконання суду, з поважних причин, і дана обставина перешкоджає йому прийняти спадщину, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Результати вирішення спору дають підстави стягнути з відповідача на користь держави судові витрати за розгляд даної справи. Дані правовідносини врегульовані положеннями ст. 141 ЦПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 (місце проживання зареєстроване за адресою АДРЕСА_1 , код платника податків НОМЕР_1 ) додатковий строк у два місяці з дня набрання даним судовим актом законної сили для подання заяви про прийняття спадщини у вигляді земельної ділянки з кадастровим номером 1822084100:01:000:0333 площею 2,3229 га після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Глибочицької територіальної громади в особі Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області (місцезнаходження: вул. Михайла Грушевського, 2, с. Глибочиця, Житомирський район, Житомирська область, код ЄДРПОУ 04348289) на користь держави судовий збір у розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення виготовлене 10 січня 2024 року.

Суддя Євген Татуйко

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116212800
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —278/5007/23

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні