Рішення
від 10.01.2024 по справі 272/626/23
АНДРУШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 272/626/23

Провадження № 2/272/25/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2024 року

Андрушівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Карповця В.В.,

з участю секретаря судового засідання - Степанчук Т.В.,

з участю: представника позивача - Тушака М.С.,

представника служби у справах дітей - Цимбрович І.М.,

відповідачки - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Андрушівка цивільну справу за позовом виконавчого комітету Волицької сільської ради Житомирського району Житомирської області до ОСОБА_1 , третя особа: служба у справах дітей Волицької сільської ради, про позбавлення батьківських прав, суд -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернувся до Андрушівського районного суду Житомирської області з позовом до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що відповідачка ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Відомості про батька в актових записах про народження дітей внесені зі слів матері в порядку ст. 135 СК України.

Відповідачка без поважних причин ухиляється від виконання батьківських обов`язків по відношенню до дітей, а саме: не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя; не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає на фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дітьми в обсязі, необхідному для нормального самоусвідомлення; не надає дітям доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до внутрішнього світу дітей; не створює умов для отримання дітьми освіти.

З 17.04.2018 сім`я ОСОБА_1 стоїть на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. У червні 2018 року Службою у справах дітей Андрушівської РДА дітей було вилучено у матері та направлено до педіатричного відділення Андрушівської центральної районної лікарні.

Відповідачка 16.06.2018 пройшла курс лікування від алкогольної залежності та дітей було повернуто матері. Однак в подальшому ОСОБА_1 притягувалась до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов`язків, залишала дітей без нагляду, умови для проживання та навчання дітей не створила, діти постійно без поважних причин не відвідували школу, не забезпечені одягом, в будинку брудно, відсутні вікна, в загальному житловий будинок перебуває в аварійному стані та проживання в ньому несе загрозу для життя дітей.

Оскільки профілактичні заходи стосовно відповідачки не дали результату, 08 червня 2023 року відбулося засідання виконавчого комітету Волицької сільської ради Житомирського району Житомирської області де було прийнято рішення про відібрання дітей в ОСОБА_1 у зв`язку з загрозою їх здоров`ю і життю та тимчасово влаштовано до Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей "Сонячний дім" Житомирської обласної ради.

Ураховуючи викладене представник позивача просить суд задовольнити позов, позбавити відповідачку батьківських прав стосовно неповнолітніх дітей та стягнути з відповідачки на користь Волицької сільської ради судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю обґрунтувавши обставинами, викладеними у позовній заяві. Позовні вимоги просив задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_1 у судовому засіданні позовні вимоги не визнала, пояснила, що відвідувала дітей та належно виконує свої батьківські обов`язки. Не заперечувала, що вживає алкогольні напої. Пояснила, що покращила житлово-побутові умови проживання. Просила відмовити у задоволенні позову та не позбавляти її батьківських прав.

Представник служби у справах дітей Волицької сільської ради у судовому засіданні позовні вимоги підтримала повністю та просила задовольнити позов.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши наявні у справі документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження (а.с. 32,33,34,35,36). Відомості про батька в актових записах про народження дітей внесені зі слів матері в порядку ст. 135 СК України.

З 17.04.2018 сім`я ОСОБА_1 стоїть на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. У червні 2018 року Службою у справах дітей Андрушівської РДА дітей було вилучено у матері та направлено до педіатричного відділення Андрушівської центральної районної лікарні (а.с. 8).

Відповідачка 16.06.2018 пройшла курс лікування від алкогольної залежності та дітей було повернуто матері (а.с. 9,10). Однак в подальшому ОСОБА_1 притягувалась до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов`язків, залишала дітей без нагляду, умови для проживання та навчання дітей не створила, діти постійно без поважних причин не відвідували школу, не забезпечені одягом, в будинку брудно, відсутні вікна, в загальному житловий будинок перебуває в аварійному стані та проживання в ньому несе загрозу для життя дітей. Вказане підтверджується копією протоколу № 5 засідання комісії з питань захисту прав дитини Андрушівської РДА, копією попередження про адміністративну відповідальність, повідомленням Андрушівського ВП БВП ГУНП в Житомирській області, копіями пояснювальних записок, копіями доповідних записок, копією довідки Старокотельнянської амбулаторії загальної практики, копією листа лікаря-педіатра, актами обстеження житлово-побутових умов проживання (а.с. 11, 12, 13, 14, 16, 17, 19, 20, 21-30).

Оскільки профілактичні заходи стосовно відповідачки не дали результату, 08 червня 2023 року відбулося засідання виконавчого комітету Волицької сільської ради Житомирського району Житомирської області де було прийнято рішення про відібрання дітей в ОСОБА_1 у зв`язку з загрозою їх здоров`ю і життю та тимчасово влаштовано до Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей "Сонячний дім" Житомирської обласної ради, що підтверджується копією висновку (а.с. 31).

З № 312 від 08.06.2023 вбачається, що орган опіки та піклування Волицької сільської ради вважає за доцільне позбавити ОСОБА_1 батьківських прав по відношенню до неповнолітніх дітей (а.с. 57).

За змістом ст. 164 Сімейного Кодексу України підставами для позбавлення батьківських прав батьків є: якщо мати, батько не забрали дитину з полового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Статтею 165 СК України встановлено, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Пленум Верховного Суду України в п. п. 15, 16 постанови №3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснив, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Хронічний алкоголізм батьків і захворювання їх на наркоманію мають бути підтверджені відповідними медичними висновками.

Ухилення від виконання юридичного обов`язку - це акт свідомої поведінки, оскільки особа має реальну можливість виконати його, але не вчиняє відповідних дій. Так, мати (батько) можуть вважатися такими, що ухиляються від обов`язку по вихованню дитини, якщо вона (він) ні усно, ні письмово не спілкується з нею, не проявляють про неї щонайменшої батьківської турботи, хоча мають таку можливість.

Ураховуючи те, що відповідачка без поважних причин ухиляється від виконання батьківських обов`язків по відношенню до дітей, а саме: не піклується про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, підготовку до самостійного життя; не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає на фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дітьми в обсязі, необхідному для нормального самоусвідомлення; не надає дітям доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до внутрішнього світу дітей; не створює умов для отримання дітьми освіти, суд задовольняє позов та позбавляє ОСОБА_1 батьківських прав стосовно неповнолітніх дітей - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Задовольняючи позов суд стягує з відповідачки на користь позивача судові витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у розмірі 2684,00 грн..

Керуючись ст.ст. 12, 13, 19, 81, 141, 259, 264 265, 268, 354, 430 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , позбавити батьківських прав стосовно неповнолітніх дітей - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , на користь Волицької сільської ради Житомирського району Житомирської області (ЄДРПОУ:04346824, місцезнаходження: вул. Житомирська, 105/10, с. Волиця, Житомирський район, Житомирська область) витрати, пов`язані зі сплатою судового збору у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп..

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

При цьому, у відповідності до підпункту 15.5. пункту 15 розділу XIII Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до Житомирського апеляційного суду через Андрушівський районний суд Житомирської області.

Суддя:В. В. Карповець

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116218345
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —272/626/23

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Андрушівський районний суд Житомирської області

Карповець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні