Ухвала
від 10.01.2024 по справі 638/106/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/106/24

Провадження № 2/638/35/24

УХВАЛА

Іменем України

10 січня 2024 року м. Харків

Суддя Дзержинського районного суду міста Харкова Тимченко А.М. при прийнятті позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Шанс» до ОСОБА_1 , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно,-

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинського районного суду м. Харкова надійшов позов ТОВ «Агрофірма «Шанс» до ОСОБА_1 , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно, відповідно до якого просить визнати договір купівлі-продажу №ВУ-461/12-Н від 05 грудня 2003 року, укладений в Східноукраїнській універсальній біржі між продавцями ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_1 та покупцем ТОВ «Агрофірма «Шанс» - дійсним; визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Шанс» право власності на будівлю та споруду бензозаправки, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Матеріали позовної заяви передані в провадження судді Тимченка А.М. відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Згідно з ч. 1статті 4 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним уст. 175 ЦПК України, а також вимогамст. 177 цього Кодексу.

Також, відповідно до п.3 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити, зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

З вищезазначеної норми права випливає, що позивач зобов`язаний визначитися з ціною позову майнового характеру, ціна позову повинна відповідати дійсній ринковій вартості майна на момент подачі позову. Власники, або користувачі майна мають можливість безперешкодно, за власний кошт замовити оцінку майна у оцінщика. В той же час, ціна позову позивачем не зазначено.

Відповідно до вимог п.9 ч.1 ст.176ЦПК України та роз`яснень, що містяться в постанові Пленуму ВСУ «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» № 10 від 17.10.2014, ціна позову в справах про право власності на нерухоме майно визначається дійсною вартістю спірного майна.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними у пунктах 11, 16 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» ціна позову визначається як в іноземній валюті, так і в національній валюті України відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним банком України на день подання позову, і саме з такої ціни позову (в національній валюті), визначається розмір судового збору, що підлягає сплаті.

Відповідно до пункту а" пункту 12 постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від22.12.1995№20«Про судовупрактику усправах запозовами прозахист праваприватної власності» визначено, що під дійсною вартістю майна розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості.

Дійсна вартість майна визначається відповідно до вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Відповідно до частини першої статті 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність» від 12 липня 2001 року №2658-III, звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється підписом керівника суб`єкта оціночної діяльності.

Таким чином, позивачем у позовні заяві не зазначено ціну позову та не наведено її обґрунтування.

Крім того, відповідно до ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» передбачено, що за подання юридичною особою або фізичною особою - підприємцем позовної заяви немайнового характеру, сплачується судовий збір у 1 розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що у 2024 році складає 3028 грн.; за подання юридичною особою позовної заяви майнового характеру, сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсоток ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Так позивачем заявлено одну немайнову вимогу та одну майнову вимогу.

Отже, позивачу необхідно оплатити судовий збір за немайнову вимогу у розмірі 3028,00 грн. та за майнову вимогу з врахуванням вартості спірного нерухомого майна, на наступний рахунок: отримувач коштівГУК Харків обл/мХар Шевченк/22030101, код ЄДРПОУ 37874947, рахунок отримувача UA338999980313191206000020653, код банку отримувача 899998, кодкласифікації доходів бюджету22030101.

Крім того, відповідно ч. 5ст.177ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Положеннями ч.2ст.95 ЦПК Українипередбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

В той же час, вказані вимоги Закону позивачем не дотримані та ним було надано копії письмових доказів, які не засвідчені належним чином.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Враховуючи викладене вище, вимоги діючого законодавства, суддя приходить до висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, з наданням позивачу строку на усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючисьст. 175, 177,185, 353 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Шанс» до ОСОБА_1 , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , про визнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно - залишити без руху.

Встановити строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали судді про залишення позовної заяви без руху.

В разі не усунення недоліків позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: А.М.Тимченко

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено12.01.2024
Номер документу116221807
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна та визнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —638/106/24

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні