Рішення
від 08.01.2024 по справі 904/3983/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.01.2024м. ДніпроСправа № 904/3983/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Загинайко Т.В. розглянув за правилами спрощеного позовного провадження справу

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22; ідентифікаційний код 23359034)

до Приватного підприємства "Ренго-Торг" (76000, м. Івано-Франківськ, вул. Мазепи Гетьмана, буд. 72; ідентифікаційний код 32583155)

про стягнення 201 768 грн. 09 коп.

Без повідомлення (виклику) представників сторін.

ПРОЦЕДУРА:

Позивач - Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою (вх.№3736/23 від 20.07.2023) про стягнення з Приватного підприємства "Ренго-Торг" 201 768 грн. 09 коп., що складає 200 896 грн. 29 коп. - заборгованості за надані послуги з розподілу електричної енергії (заява-приєднання від 20.03.2019 до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії) та 871 грн. 80 коп. - заборгованості за надані послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії (заява-приєднання від 20.03.2019 до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії).

Також просить стягнути з відповідача судові витрати у справі, в тому числі витрати на правову допомогу.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 25.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

З приводу дотримання прав відповідача під час розгляду даної справи судом, слід зазначити таке.

Пунктом 10 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" визначено, що в Єдиному державному реєстрі містяться відомості щодо юридичної особи, зокрема, про місцезнаходження останньої.

На підтвердження адреси відповідача судом долучено до матеріалів справи витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з якого вбачається, що місцезнаходженням відповідача є 76000, м. Івано-Франківськ Івано-Франківського району Івано-Франківської області вул. Мазепи Гетьмана, буд. 72, на яку і була направлена кореспонденція господарського суду відповідачу (а.с.65).

Відповідно до частини 3 статті 120 Господарського процесуального кодексу України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Згідно з частиною 6 статті 242 цього Кодексу днем вручення судового рішення є, окрім іншого, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Слід відзначити, що поштове відправлення на адресу відповідача, в якому містилася ухвала суду від 25.07.2023, було повернуто за зворотною адресою з довідкою АТ "Укрпошта" форми 20 від 01.08.2023 "Адресат відсутній за вказаною адресою" (а.с.70-74).

Направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника, а, у даному випадку, суду (близька за змістом правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 25.04.2018 у справі № 800/547/17 (П/9901/87/18) (провадження № 11-268заі18), постановах Верховного Суду від 18.03.2021 у справі № 911/3142/19, від 27.11.2019 у справі №913/879/17, від 21.05.2020 у справі № 10/249-10/19, від 15.06.2020 у справі № 24/260-23/52-б).

При цьому, до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Водночас законодавство України, в тому числі Господарський процесуальний кодекс України, не зобов`язує й сторону у справі, зокрема позивача, з`ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони (сторін) у справі (якщо воно не співпадає з її офіційним місцезнаходженням, визначеним у відповідному державному реєстрі) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах.

Крім того, частиною 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Відповідно до частини 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Отже, в разі коли фактичне місцезнаходження особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

Також судом враховані положення Правил надання послуг поштового зв`язку, визначені постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009 (далі - Правила).

Так, порядок доставки поштових відправлень, поштових переказів, повідомлень про вручення поштових відправлень, поштових переказів, періодичних друкованих видань юридичним особам узгоджується оператором поштового зв`язку разом з юридичною особою. Для отримання поштових відправлень юридична особа повинна забезпечити створення умов доставки та вручення поштових відправлень відповідно до вимог Закону України "Про поштовий зв`язок", цих Правил (пункт 94 Правил).

Відтак, повна відповідальність за достовірність інформації про місцезнаходження, а також щодо наслідків неотримання поштових відправлень за своїм офіційним місцезнаходженням покладається саме на юридичну особу (фізичну особу-підприємця).

У разі якщо копію прийнятого судового рішення (ухвали, постанови, рішення) направлено судом листом за належною поштовою адресою, тобто повідомленою суду учасником справи, і повернено підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання чи закінчення строку зберігання поштового відправлення, тощо то вважається, що адресат повідомлений про прийняте судове рішення.

Вказана правова позиція міститься в постанові Верховного Суду від 12.03.2019 у справі №923/1432/15.

Також, суд наголошує, що за змістом статей 2, 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" вбачається, що кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі. Для реалізації права доступу до судових рішень, внесених до Реєстру, користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.

З урахуванням наведеного, відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області по даній справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Враховуючи викладене, неперебування відповідача за місцем його державної реєстрації чи небажання отримати поштову кореспонденцію та, як наслідок, ненадання відзиву, не є перешкодою розгляду справи судом за наявними матеріалами і не свідчить про порушення норм процесуального права саме зі сторони суду.

Аналогічна правова позиція викладена, зокрема, у постановах Верховного Суду від 03.03.2018 у справі № 911/1163/17 та від 10.05.2018 у справі № 923/441/17.

За таких обставин можна дійти висновку, що невручення ухвали суду відбулось через недотримання відповідачем вимог законодавства щодо забезпечення отримання поштових відправлень за своїм офіційним місцезнаходженням (поштовою адресою), що розцінюється судом як фактична відмова від отримання адресованих йому судових рішень (ухвал). Відповідач, у разі незнаходження за своєю офіційною (юридичною) адресою, повинен був докласти зусиль щодо отримання поштових відправлень за цією адресою або повідомлення суду про зміну свого місцезнаходження.

Більше того, права відповідача, як учасника справи, не можуть забезпечуватись судом за рахунок порушення прав позивача на своєчасне вирішення спору судом, що є безпосереднім завданням господарського судочинства, та яке відповідно до норм частини 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Так, ухвалою суду від 25.07.2023, з урахуванням вимог частини 8 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, судом було запропоновано відповідачу подати відзив на позовну заяву протягом 15-ти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Судом також враховані Нормативи і нормативні строки пересилання поштових відправлень, затверджені наказом Міністерства інфраструктури України №958 від 28.11.2013, на випадок направлення відповідачем відзиву на позовну заяву або клопотання до суду поштовим зв`язком.

Однак, станом на 08.01.2024 строк на подання відзиву на позовну заяву, з урахуванням додаткового строку на поштовий перебіг, закінчився.

Будь-яких клопотань про продовження вказаного процесуального строку у порядку, передбаченому частиною 2 статті 119 Господарського процесуального кодексу України, до суду від відповідача не надходило; поважних причин пропуску вказаного строку суду також не повідомлено.

Згідно із частиною 1 статті 118 Господарського процесуального кодексу України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Слід також зауважити, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (частина 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України).

Суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на надання відзиву на позовну заяву та вважає можливим розглянути справу за наявними у ній матеріалами.

Отже, суд дійшов висновку, що матеріали справи містять достатньо документів, необхідних для вирішення спору по суті та прийняття обґрунтованого рішення, оскільки у відповідача було достатньо часу для подання як відзиву на позову заяву так і доказів погашення спірної заборгованості, у разі їх наявності, чого відповідачем зроблено не було, будь-яких заперечень чи відомостей щодо викладених у позовній заяві обставин відповідачем суду також не повідомлено.

Враховуючи достатність часу, наданого учасникам справи для подання доказів, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивної господарського процесу, закріплені у статті 129 Конституції України та статтях 13, 14, 74 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених Господарським процесуальним кодексом України, висловлення своєї правової позиції у спорі та надання відповідних доказів.

Справа розглядається відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод протягом розумного строку з урахуванням введення в Україні воєнного стану.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ

Як вбачається, між позивачем - Акціонерним товариством "ДТЕК Дніпровські електромережі", як оператором системи розподілу, та Приватним підприємством "Новація", правонаступником якого є відповідач - Приватне підприємство "Ренго-Торг", як споживачем, було укладено договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії шляхом підписання заяви-приєднання від 20.03.2019 (надалі - Договір) (а.с. 6-19).

Вказаною заявою-приєднання визначено, що відповідно до статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, Закону України "Про ринок електричної енергії", Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №312, умов договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії споживачем ініціюється приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії за технічними даними Паспорту точки/точок розподілу за об`єктом споживача за адресою:м. Кривий Ріг, вул. Коломойцівська, 25; EIC-код точки/точок розподілу 62Z9067153993427; погодившись з цією заявою-приєднання (акцептувавши її), споживач засвідчує волевиявлення щодо приєднання до умов публічного договору; з моменту акцептування цієї заяви- приєднання споживач та оператор системи розподілу набувають всіх прав та обов`язків за публічним договором і несуть відповідальність за невиконання (неналежне виконання) згідно з умовами Договору та чинного законодавства України (а.с. 19).

Пунктом 1.1 Договору визначено, що цей договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови розподілу електричної енергії споживачам як послуги оператора системи розподілу. Цей договір укладається сторонами з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання споживача до умов цього договору згідно з заявкою-приєднання, що є додатком 1 до цього Договору.

Відповідно до пункту 2.1 Договору оператор системи розподілу надає споживачу послуги з розподілу електричної енергії, параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №309 та Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №310 (зі змінами та доповненнями) за об`єктом, технічні параметри якого фіксуються в Паспорті точки/точок розподілу електричної енергії за об`єктом споживача, який є додатком 2 до цього договору, та в особовому рахунку споживача, облікових базах даних оператора системи розподілу.

Відомості про засіб (засоби) вимірювання обсягу електричної енергії, що використовуються на об`єкті (об`єктах) споживача, зазначаються разом із енергетичними ідентифікаційними кодами (ЕІС-кодами) в додатку 3 до цього Договору (пункт 2.2 Договору).

Пунктом 2.3 Договору визначено, що споживач оплачує за розподіл електричної енергії згідно з умовами глави 5 цього Договору та інші послуги оператора системи розподілу згідно з додатком 4 "Порядок розрахунків".

Відповідно до пункту 3.4 Договору споживач, що не є побутовим, зобов`язаний протягом трьох календарних днів після закінчення розрахункового місяця або в інший узгоджений сторонами термін, надати оператору системи розподілу напряму або через (за умови надання відповідного сервісу постачальником) постачальника універсальних послуг/постачальника /постачальника послуг комерційного обліку звіт про покази засобів обліку за розрахунковий місяць, зразок якого наведено в додатку 11 до Договору. При обладнанні комерційних засобів обліку засобами дистанційної передачі даних, інформація про покази засобів обліку за розрахунковий місяць формується через канали дистанційного зв`язку.

Згідно з пунктом 5.1 Договору його ціною є вартість послуг з розподілу (передачі) електричної енергії на об`єкт (об`єкти) споживача, зазначені в Паспорті точки (точок) розподілу електричної енергії за об`єктом споживача.

Тариф (ціна) на послуги з розподілу (передачі) електричної енергії та терміни оплати послуг зазначаються в Додатку 4 "Порядок розрахунків" (пунктом 5.3 Договору).

Споживач оплачує послугу з розподілу електричної енергії оператору системи розподілу, якщо згідно з умовами договору про постачання електричної енергії споживач забезпечує оплату послуги з розподілу або купує електричну енергію для власного споживання за двостороннім договором та на організованих сегментах ринку. Постачальник оплачує послугу з розподілу оператору системи розподілу, якщо згідно з умовами договору про постачання електричної енергії оплату послуги з розподілу забезпечує постачальник (пункт 5.4 Договору).

Згідно з пунктом 6.2 Договору споживач зобов`язується, зокрема: виконувати умови цього Договору; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та електроприладів; невідкладно повідомляти Оператора системи розподілу про недоліки в роботі вузла вимірювання; узгоджувати з Оператором системи розподілу нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності; забезпечувати доступ представникам Оператора системи розподілу, які пред`явили свої службові посвідчення, до свого об`єкта для обстеження вузла вимірювання, електроустановок та електропроводки; у разі зміни власника об`єкта (звільнення споживачем займаного приміщення, реорганізації, ліквідації (у тому числі шляхом банкрутства), відчуження в будь-який спосіб займаного приміщення) не пізніше ніж за 20 робочих днів до припинення користування електричною енергією на об`єкті письмово повідомити Оператора системи розподілу про розірвання цього Договору та не пізніше дня звільнення об`єкту здійснити всі оплати передбачені умовами цього Договору; у разі здійснення оплати за послугу з розподілу безпосередньо Оператору системи розподілу здійснювати таку оплату у терміни передбачені Додатком 4 до цього Договору; у разі, якщо споживач є власником засобу вимірювання, виконувати обґрунтовані вимоги Оператора системи щодо приведення засобу вимірювання в технічний стан відповідно до вимог нормативних документів.

Пунктом 1 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до Договору визначено, що сума оплати послуг з розподілу визначається виходячи з обсягу електричної енергії, розподіленої оператором системи розподілу та тарифу на розподіл електричної енергії.

Тарифи (ціна) на послуги з розподілу електричної енергії на ринку електричної енергії встановлюються Регулятором та розміщуються на офіційному сайті оператора системи розподілу (пункт 2 Додатку 4).

Розрахунки за послуги з розподілу електричної енергії здійснюються у грошовій формі за розрахунковий період, який визначається в додатку 3 до цього Договору (пункт 3 Додатку 4).

Пунктом 6 Додатку 4 визначено, що оплата послуг з розподілу електричної енергії здійснюється споживачем на підставі виставлених оператором системи розподілу платіжних документів у строки. визначені в цих платіжних документах, які не можуть бути меншими за 5 днів з дня надання такого платіжного документа споживачу.

Відповідно до пункту 7 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до Договору у разі не отримання споживачем з будь-яких причин платіжного документу, оплата ним послуг з розподілу електричної енергії здійснюється споживачем самостійно, не пізніше 5 робочих днів після настання строку оплати, встановленого цим Порядком розрахунків, виходячи зокрема з даних, доступних споживачу з використанням веб-сервісу "Особистий кабінет".

Пунктом 7 Додатку до Договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, який, в свою чергу, є додатком 10 до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії визначено, що оплата рахунків за перетікання реактивної електроенергії здійснюється на поточний рахунок оператора системи розподілу на підставі рахунків, наданих Оператором системи розподілу або самостійно сформованих в електронному вигляді через веб-сервіс "Особистий кабінет", розміщений на сайті оператора системи розподілу за умови наявності електронного підпису тієї особи, що уповноважена підписувати документи в електронному вигляді у порядку, визначеному законодавством або в інший спосіб, що може бути додатково узгоджений сторонами. Датою здійснення оплати за виставленим платіжним документом є дата, на яку оплачена сума коштів зараховується на поточний рахунок оператора системи розподілу, відкритий в уповноваженому банку. Термін оплати послуг з компенсації перетікань реактивної електричної енергії зазначається в платіжних документах та не має перевищувати 5 робочих днів з дня отримання (формування) рахунків споживачем (а.с. 14-18).

На виконання умов договору розподілу позивач у період з лютого 2023 по травень 2023 надав відповідачу послуги з розподілу електричної енергії вартістю 225 893 грн. 67 коп., що підтверджується актами надання послуги з розподілу електричної енергії, а саме:

- від 28.02.2023 №40250100162325-1 (за лютий 2023) на суму 60 304 грн. 32 коп. (а.с. 33);

- від 31.03.2023 №402500601724454-1 (за березень 2023) на суму 70 315 грн. 61 коп. (а.с. 36);

- від 30.04.2023 №40250120182937-1 (за квітень 2023) на суму 60 042 грн. 76 коп. (а.с. 43);

- від 31.05.2023 №40250120195047-1 (за травень 2023) на суму 35 230 грн. 98 коп. (а.с. 45).

Позивач стверджує, що відповідачем лише частково проведено сплату за вказаними вище актами на суму 24 997 грн. 38 коп.

У зв`язку з чим, залишок заборгованості відповідача перед позивачем за надані послуги з розподілу електричної енергії за період з лютого 2023 по травень 2023 включно складає 200 896 грн. 29 коп. (225 893 грн. 67 коп. - 24 997 грн. 38 коп.).

Також позивачем на виконання умов Договору за період з грудня 2022 по травень 2023 було надано відповідачу послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії вартістю 871 грн. 80 коп., що підтверджується актами надання послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, а саме:

- від 31.12.2022 №30250060143625-3 (за грудень 2022) на суму 77 грн. 92 коп. (а.с. 29);

- від 31.01.2023 №30250080153130-3 (за січень 2023) на суму 110 грн. 21 коп. (а.с. 31);

- від 30.04.2023 №30250060178549-3 (за січень 2023) на суму 11 грн. 29 коп. (а.с. 38);

- від 28.02.2023 №30250100162325-3 (за лютий 2023) на суму 97 грн. 15 коп. (а.с. 34);

- від 30.04.2023 №30250060178550-3 (за лютий 2023) на суму 84 грн. 01 коп. (а.с. 41);

- від 31.03.2023 №30250060172454-3 (за березень 2023) на суму 166 грн. 26 коп. (а.с. 36);

- від 30.04.2023 №30250060178551-3 (за березень 2023) на суму 17 грн. 59 коп. (а.с. 39);

- від 30.04.2023 №302500120182937-3 (за квітень 2023) на суму 207 гр. 47 коп. (а.с. 43);

- від 31.05.2023 №30250120195047-3 (за травень 2023) на суму 99 грн. 90 коп. (а.с. 46).

В матеріалах справи містяться копії відповідних рахунків на оплату (а.с. 27-30, 31-42, 44-45).

Відповідач за послуги з розподілу електричної енергії за період січень-лютий 2023 року не сплатив, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість у загальному розмірі 22 582 грн. 20 коп.

Позивач стверджує, що відповідач за послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії за період з грудня 2022 року по травень 2023 року не сплатив, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість у загальному розмірі 871 грн. 80 коп.

Як вбачається, позивач листом від 22.06.2023 №30264/1001 повідомив відповідача про наявну заборгованість в сумі 201 768 грн. 09 коп. та надіслав розрахункові документи для оплати (відповідні рахунки та акти) (а.с.47-49).

Позивач стверджує, що виконав свої зобов`язання за Договором та надав відповідачеві послуги з розподілу електричної енергії вартістю 225 893 грн. 67 коп., проте сплата відповідачем проведена лише частково на суму 24 997 грн. 38 коп., також позивач надав відповідачеві послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії вартістю 871 грн. 80 коп. сплата відповідачем не проведена, що і стало причиною спору та звернення з позовом до суду.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема є договори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі статтею 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Взаємовідносини між учасниками роздрібного ринку електричної енергії, до яких, зокрема, належать оператор системи розподілу та споживач, визначені Правилами роздрібного ринку електроенергії, затвердженими постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 (далі Правила, ПРРЕЕ).

Згідно з пунктом 4.1 цих Правил розрахунки за електричну енергію та послуги, що надаються на роздрібному ринку, між учасниками цього ринку здійснюються у грошовій формі відповідно до укладених договорів.

Розподіл електричної енергії та забезпечення перетікання реактивної електричної енергії за своєю сутністю є послугами, що надаються оператором системи розподілу.

Статтею 901 Цивільного кодексу України визначено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Відповідно до положень частини першої статті 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Пунктом 4.2 ПРРЕЕ визначено, що послуги з розподілу або передачі електричної енергії оплачуються відповідно до умов договору споживача з електропостачальником або споживачем, або електропостачальником на зазначений у відповідних договорах поточний рахунок оператора системи.

За змістом пункту 4.33 ПРРЕЕ споживачі, які відповідно до методики, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, зобов`язані здійснювати розрахунки за перетікання реактивної електричної енергії, вносять плату за перетікання реактивної електричної енергії на поточний рахунок оператора системи, на території здійснення ліцензованої діяльності якого приєднані електроустановки споживачів, відповідно до умов договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, який може бути додатком до договору споживача про розподіл (передачу) електричної енергії.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем у період з лютого 2023 по травень 2023 включно було виконано зобов`язання за Договором та надано відповідачу послуги з розподілу електричної енергії на загальну суму 225 893 грн. 67 коп., сплата за які проведена відповідачем лише частково на суму 24 997 грн. 38 коп., у зв`язку з чим залишок заборгованості за надані послуги з розподілу електричної енергії за період з лютого 2023 по травень 2023 включно складає 200 896 грн. 29 коп. (225 893 грн. 67 коп. - 24 997 грн. 38 коп.).

Також позивачем у період з грудня 2022 по травень 2023 включно було надано послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії на загальну суму 871 грн. 80 коп., сплата відповідачем не проведена. У зв`язку з чим, заборгованість за надані позивачем послуги з забезпечення перетікання реактивної енергії за період з грудня 2022 по травень 2023 включно складає 871 грн. 80 коп.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (частина 1 статті 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

За частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За змістом пункту 7 додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору та пункту 3.2 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (додаток 10 до договору) відповідач повинен був здійснити остаточну оплату послуг з розподілу електричної енергії та оплату послуг з перетікання реактивної електричної енергії протягом 5 робочих днів з дня отримання (формування) відповідного рахунку.

Доказів вручення відповідачу (отримання ним) рахунків на оплату наданих у зазначений період послуг з розподілу електричної енергії та з перетікання реактивної електричної енергії матеріали справи не містять.

Проте, рахунок на оплату за своєю правовою природою не є первинним документом, що фіксує здійснення певної господарської операції, а є документом, який містить тільки платіжні реквізити, на які потрібно перераховувати грошові кошти.

Тож, з огляду на дати формування позивачем рахунків та актів надання послуг з розподілу електричної енергії у період з лютого 2023 по травень 2023 включно, а також надання послуги з забезпечення перетікань реактивної електричної енергії у період з грудня 2022 по травень 2023 включно, які містять інформацію щодо обсягу та вартості наданих послуг з розподілу електричної енергії та з забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, та з урахуванням умов пункту 7 додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору, пункту 3.2 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (додаток 10 до договору), строк виконання відповідачем зобов`язань з оплати є таким, що настав.

На момент розгляду справи доказів сплати заборгованості відповідачем не надано, матеріали справи не містять.

Відповідно до частини 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частини 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З урахуванням викладеного позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Щодо судового збору

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Отже, стягненню з відповідача на користь позивача підлягає 3 026 грн. 52 коп. - витрат на сплату судового збору.

Керуючись пунктом 19.1 Розділу ХІ Перехідних положень, статтями 123, 129, 232, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22; ідентифікаційний код 23359034) до Приватного підприємства "Ренго-Торг" (76000, м. Івано-Франківськ, вул. Мазепи Гетьмана, буд. 72; ідентифікаційний код 32583155) про стягнення 201 768 грн. 09 коп. - задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Ренго-Торг" (76000, м. Івано-Франківськ, вул. Мазепи Гетьмана, буд. 72; ідентифікаційний код 32583155) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22; ідентифікаційний код 23359034) 200 896 (двісті тисяч вісімсот дев`яносто шість) грн. 29 коп. - заборгованості за надані послуги з розподілу електричної енергії, 871 (вісімсот сімдесят одна) грн. 80 коп. - заборгованості за надані послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії та 3 026 (три тисячі двадцять шість) грн. 52 коп. - витрат на сплату судового збору.

Видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.В. Загинайко

Дата підписання рішення,

оформленого відповідно до статті 238 ГПК України,

10.01.2024

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116229067
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист прав людини і основоположних свобод протягом розумного строку з урахуванням введення в Україні воєнного стану

Судовий реєстр по справі —904/3983/23

Судовий наказ від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Рішення від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні